• Sonuç bulunamadı

Ek 5. Tez Kabul Tutanağı

2.4. YAPILANDIRMACI YAKLAġIM ÇERÇEVESĠNDE HAZIRLANAN YENĠ

2.4.2. Yeni 8 Sınıf T.C Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Programının Analizi

Bu ders ilk bakıĢta bir tarih dersi gibi görünse de içerdiği kazanımlar bakımından aynı sosyal bilgiler gibi VatandaĢlık ve Ġnsan Hakları, Milli Güvenlik v.b. konuları içerdiği görülmektedir. Üstelik bu ders sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından okutulmaktadır. Bu ders, 8. sınıf düzeyinde sosyal bilgilerin bir devamı konumundadır. Kaldı ki yeni düzenleme ile VatandaĢlık ve Ġnsan Hakları konuları bir ara disiplin olarak 1. sınıftan 8. sınıfa dağıtılmıĢ, bu ders programının kazanımları arasında da ilgili kazanımlara yer verilmiĢtir. Bu çerçevede 1981„de kabul edilen programın genel amaçları öncelikle ele alınmıĢtır. 1981‟de bu ders için genel olarak 12 genel amaç belirlenmiĢtir. Taslak program ise 14 genel amaç içermektedir. (Ata, 2005)

Program geliĢtirme çalıĢmaları çerçevesinde ortaya konulan Türkiye Cumhuriyeti Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük taslak programı, dersin genel amaçları, üniteler, kazanımlar, etkinlik örnekleri ve açıklamalar kısımlarından oluĢmaktadır. Programın amaçlar bakımından, sekizinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersine göre belirlenmesi, diğer orta öğretim programıyla olan amaçlar ortaklığından ayrılma adına iyi bir geliĢmedir. On iki amaç cümlesi 14‟e çıkarılmıĢ ve mevcut programın amaçları özü itibarıyla korunmuĢtur. Burada yeni ve farklılığı ile dikkat çeken amaç cümlesi, öğrenci “kanıta dayalı akıl yürütme yeteneklerini geliĢtirerek, geçmiĢle günümüz arasında bağlantılar ve analojiler kurar” Ģeklindeki cümledir (Yılmaz, 2006: 24-44).

Taslak programa ünitelerin kazanımları açısından bakıldığında, zaman 74 kazanımın belirlendiği görülmektedir. Kazanımlara bakıldığı zaman Atatürkçülükle Ġlgili Konular Programında geçen amaç ve davranıĢlara iliĢkin ifadelerin büyük oranda taslak programda yer almakta olduğu anlaĢılmaktadır. Bu durum, taslak programın hazırlanmasında her iki programın dikkate alınarak bütünleĢtirilmeye çalıĢıldığı anlamına gelmekte olup Atatürkçülükle ilgili konuların programın özüne alınması adına iyi bir seçim olduğu söylenebilir. Ayrıca söz konusu kazanımların açık ve ünite bazında çok yoğun olmaması, hem amaçların gerçekleĢtirilmesinde hem de öğrenci baĢarısının değerlendirilmesinde dersi daha açık, öğretmeni daha yönlendirici ve programı daha uygulanabilir bir hale getireceğini söylemek

46

mümkündür. Ġçerik bakımından taslak programa bakıldığı zaman, uygulamada olan öğretim programı giriĢ ve on ünite/bölümden meydana gelmekte olup taslak program yedi ünite halinde tasarlanmıĢtır (Yılmaz, 2006: 24-44).

Yapılandırmacı anlayıĢa göre yenilenen 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin genel amaçları aĢağıdaki gibidir.

1. Atatürk‟ün üstün askerlik, devlet adamlığı ve inkılâpçı niteliklerini öğrenerek onun kiĢilik özelliklerini örnek alır.

2. Millî Mücadeleden hareketle, Türk milletinin özgürlük, bağımsızlık, vatanseverlik, millî birlik ve beraberlik anlayıĢı ile her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini kavrar.

3. Atatürk‟ün önderliğinde gerçekleĢtirilen Türk Ġnkılâbının tarihi anlamını ve önemini kavrar.

4. Dönemin ağır Ģartları dikkate alınmak suretiyle, Türk inkılâplarının büyük güçlüklere rağmen gerçekleĢtirildiğini kavrar.

5. Türk Millî Mücadelesi ve Ġnkılâbının, millî ve milletler arası özelliklerini kavrayarak, baĢka milletlerce de örnek alındığını fark eder.

6. Ġnsan hakları, ulusal egemenlik, milliyetçilik, demokrasi, çağdaĢlık, laiklik ve cumhuriyet kavramlarının Türk milleti için ifade ettiği anlamı ve bunların önemini kavrayarak yaĢamını demokratik kurallara göre düzenler.

7. Atatürk ilke ve Ġnkılâplarının Türkiye Cumhuriyeti‟nin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasındaki yerini kavrar; laik, demokratik, ulusal ve çağdaĢ değerleri yaĢatmaya istekli olur.

8. Atatürk‟ün dünya görüĢünü ve düĢüncelerini benimseyerek Atatürkçü düĢünce sisteminin bir savunucusu olur.

47

9. Türkiye Cumhuriyeti vatandaĢı olarak vatanını ve milletini seven, haklarını bilen ve kullanan, sorumluluklarını yerine getiren, ulusal bilince sahip bir vatandaĢ olarak yetiĢir.

10.Ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti‟nin dinamik temelini Atatürk Ġlke ve Ġnkılâplarının oluĢturduğunun bilincine varır.

11. Türkiye‟nin jeopolitik önemini bölgesel ve küresel etkileri açısından değerlendirerek iç ve dıĢ tehditlere karĢı duyarlı olur.

12. Kanıta dayalı akıl yürütme yeteneklerini geliĢtirerek geçmiĢle günümüz arasında bağlantılar kurar ve bu bağlamda benzetmeler yapar.

13. Türk milletinin bir mensubu ve insanlığın bir parçası olduğu bilincini taĢıyarak ülkesini ve dünyayı ilgilendiren konulara duyarlılık gösterir.

14. Günümüzün ve geleceğin sorunlarına Atatürkçü bir yaklaĢımla çözümler getirebilecek tutum, davranıĢ ve beceriler kazanır (MEB, TTK).

2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye Cumhuriyeti Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıfta haftada üç ders saati olmak üzere öğretim yılı boyunca 108 saatlik bir ders süresi ön görülerek hazırlanmıĢtır. Ancak bir önceki haftalık ders çizelgesinde haftada 3 ders saati olarak iĢlenen ilköğretim T.C. Ġnkılâp tarihi ve Atatürkçülük dersi, 20.07.2010 tarih ve 75 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen çizelgeye göre haftalık 2 ders saati olarak iĢlenmesine karar verilmiĢtir. MEB, TTK). Ata‟ya göre, taslak program hazırlama sürecinde „„Bazı il komisyonları programdaki değiĢiklikleri sadece 1945 sonrası konuların eklenmesine indirgemekle birlikte, program dikkatli incelenirse, önemli bazı değiĢikliklerin olduğu görülecektir. Hedef ve davranıĢ yerine kazanım yazılmıĢ, gerekli görüldüğünde açıklamalar kısmında kazanımlar sınırlandırılmıĢtır. Ders kitabına dayalı ders iĢleyiĢi yerine etkinliğe dayalı ders iĢleyiĢi önerilmektedir‟‟ (Ata, 2005).

Kazanımlara bakıldığı zaman Atatürkçülükle Ġlgili Konular Programında geçen amaç ve davranıĢlara iliĢkin ifadelerin büyük oranda taslak programda yer almakta olduğu anlaĢılmaktadır. Bu durum, taslak programın hazırlanmasında her iki

48

programın dikkate alınarak bütünleĢtirilmeye çalıĢıldığı anlamına gelmekte olup Atatürkçülükle ilgili konuların programın özüne alınması adına iyi bir seçim olduğu söylenebilir. Ayrıca söz konusu kazanımların açık ve ünite bazında çok yoğun olmaması, hem amaçların gerçekleĢtirilmesinde hem de öğrenci baĢarısının değerlendirilmesinde dersi daha açık, öğretmeni daha yönlendirici ve programı daha uygulanabilir bir hale getireceğini söylemek mümkündür (Yılmaz, 2006: 24-44). AĢağıdaki tabloda yeni programın üniteleri ve kazanımları gösterilmektedir.

Benzer Belgeler