• Sonuç bulunamadı

Ek 5. Tez Kabul Tutanağı

5.2. ÖNERĠLER

Öğretmenlere Öneriler

1. Eğitim-öğretim ortamını kazanımları gerçekleĢtirebilecek niteliklere kavuĢturmak için azami çaba gösterilmelidir.

2. Kazanımları, öğrencilerin geliĢim özelliklerine ve hazır bulunuĢluk düzeylerine uygun olarak vermek için azami çaba gösterilmelidir.

3. Öğrencilerin beklentilerini karĢılayacak, onların derse aktif olarak katılımını sağlayacak etkinlik ve çalıĢmalara yer verilmelidir.

4. Öğrencilerin aktif katılımcı, soru soran, sorgulayan, düĢünen, tartıĢan birey olma çabaları desteklenmeli ve bu konuda yönlendirmelerde bulunulmalıdır.

5. Öğrencilerin seviyelerine ve iĢlenen konuya uygun olarak öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmalıdır.

6. Öğrencilerin ilgisini çeken etkinlik ve çalıĢmalara programın akıĢını aksatmayacak Ģekilde yer verilmelidir. Öğrencinin dersi sevmesi programın baĢarısını artıracaktır.

7. Ders iĢlenirken konu alanıyla iliĢkili harita, resim, grafik ve tablolar sıklıkla kullanılmalıdır. Çünkü konuların somutlaĢtırılarak verilmesi öğrencilerin ilgilerini çekecek, algılamalarını kolaylaĢtıracaktır.

8. Öğretmenler, öğrencilerde tarihsel bilinci geliĢtirmek için dini ve milli

bayramlardan, yerel kurtuluĢ ve kutlama günlerinden, önemli olaylardan, belirli gün ve haftalardan vb. faydalanmalı ve öğrencilere görev vermelidir.

9. Öğretmenler, uygulama boyutunda öğrenciyi aktif hale getirecek öğretme öğrenme ortamı, yöntem ve teknikleri kullanma konusunda yoğun çaba göstermelidir.

140

10. Öğretmenler kılavuz kitaplarını, ders kitaplarını ve programı yeterli derecede incelemeli programda öngörülen birden farklı yöntem ve teknikler konusunda öngörü sahibi olmalıdır.

11. Öğrencilerin konu ile ilgili dokümanlar üzerinde bir sosyal bilimci gibi çalıĢmasını sağlayıcı, eleĢtirel düĢünme ve bilimsel yorum yapabilme yeteneğini artırıcı etkinlik ve yöntemler kullanılmalıdır. Öğrencilere eleĢtirel düĢünebilme, kendi baĢına çalıĢma ve kritik yapabilme becerileri kazandırılmalıdır.

12. Öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun farklı değerlendirme çalıĢmaları uygulanmalıdır.

13. Öğretmenler, kazanımları ölçmede kullanılan programda, öngörülen ölçme ve değerlendirme tekniklerini çeĢitlendirmelidirler.

14. Öğretmenler, alanlarına ve müfredat programına iliĢkin hizmet içi eğitim çalıĢmalarına katılmaktan geri kalmamalıdırlar.

15. Öğretmenler ders kitaplarındaki bilgilerin tamamını ders saati içerisinde verme eğiliminde olmamalı, öğrencileri bireysel ve grup çalıĢmalarına yönlendirmelidir. 16. Öğretmenler, değerlendirme çalıĢmalarında soruları kazanımları ölçmeye uygun olacak Ģekilde hazırlamalıdırlar.

17. Öğretmenler; kılavuz kitaplarını, ders kitaplarını, öğrenci çalıĢma kitaplarını ve programı yeterli derecede incelemeli programda öngörülen birden farklı yöntem ve teknikler konusunda öngörü sahibi olmalıdır.

MEB‟e Öneriler

1. Eğitim-Öğretim ortamları, kazanımları gerçekleĢtirilebilir niteliğe getirilmelidir. Bu bağlamda sınıf mevcutları azaltılmalı, sınıflardaki öğrenci sayısı en fazla 20 olmalıdır. Okullarda internet donanımı, derslik sınıfı, laboratuar, harita vb. ilgili araç ve gereçler olmalıdır.

141

2. Kazanımlar, öğrencilerin geliĢim özelliklerine ve hazır bulunuĢluk düzeylerine uygun hazırlanmalıdır. Öğrencilerin geliĢim seviyelerine uygun olmayan kazanımlar programdan çıkarılmalı, programın kazanım boyutu revize edilmelidir.

3. Kazanımlar, öğrencilerin bilgiye ulaĢmalarını değil, öğrenmeyi öğrenmelerini sağlamalıdır.

4. Kazanımlar, öğrencilerde aktif katılıma, düĢünme, sorgulama ve tartıĢma becerilerini geliĢtirecek nitelikte olmalıdır.

5. Kazanımlar, yapılandırmacı anlayıĢ temelinde T.C. Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersini diğer derslerle iliĢkilendirebilme konusunda daha yeterli hale getirmelidir. 6. Kazanımlar, özgür bir birey olarak öğrencilerin, ilgi, istek ve yeteneklerinin farkına varmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.

7. Yapılandırmacı yaklaĢım ve öğrenci merkezli eğitim temelinde içeriğin, tam olarak öğrenci seviyelerine uygun olup olmadığı konusunda program değerlendirme çalıĢmalarına ağırlık verilmelidir.

8. Yapılandırmacı yaklaĢım ve öğrenci merkezli eğitim temelinde içeriğin, öğretmene kazanımları öğrencilerle birlikte Ģekillendirebilme serbestliği tanıyıp tanımadığı konusunda program değerlendirme çalıĢmalarına ağırlık verilmelidir. 9. Sınıflardaki öğrenci sayısı programın getirdiği yeni anlayıĢa göre derslerin islenebileceği duruma getirilmeli ve sınıflar gerekli eğitim donanımları ile donatılmalıdır.

10. Programın içeriği, yerel düzeyde daha çok uygulanabilir duruma getirilmelidir. 11. Ders kitapları ve çalıĢma kitapları öğrencilerin ilgisini çekecek düzeyde hazırlanmalı ve bu konuda çağdaĢ dünyadaki emsalleri incelenmeli; ders ve çalıĢma kitaplarını hazırlama sürecinde öğretmen ve akademisyenlerin görüĢlerine baĢvurulmalıdır.

142

12. Program öğrencilerin kiĢisel farklılıklarına yönelik farklı değerlendirme araç ve gereçleri uygulama konusunda daha esnek olmalıdır.

13. Yeni program kazanım özelikle içerik, uygulama ve değerlendirme öğeleri temelinde yeniden gözden geçirilmeli ve program değerlendirme çalıĢmalarına ağırlık verilmelidir.

14. Programın değerlendirme boyutu öğrencilerin bütün yönleriyle ve üst düzey düĢünme becerilerini ölçen değerlendirme çalıĢmalarını sağlayacak Ģekilde yeniden gözden geçirilmelidir.

15. Öğretmenlere yeni öğretim programı, yapılandırmacı yaklaĢım, öğretim yöntem ve teknikleri konusunda hizmet içi seminerler verilmelidir.

16. Dersin süresi programı etkin Ģekilde yürütmek için yetersizdir. Öğretmenlerin en çok Ģikâyet ettiği konulardan birisi de dersin süresidir. Bu bağlamda dersin süresi haftalık iki saatten üç saate çıkarılmalıdır.

Akademisyen ve AraĢtırmacılara Öneriler

1. Öğretmen ve öğrenci görüĢleri üzerine Ġnkılap Tarihi müfredat programını değerlendirmeye yönelik tez çalıĢmaları çoğaltılmalıdır.

2. Ünite bazlı Ġnkılap Tarihi müfredat programını değerlendirme üzerine daha çok eylem bazlı nitel çalıĢmalara ağırlık verilmelidir. Ġnkılap Tarihi alanı ve programı üzerine akademik çalıĢmalar çoğaltılmalıdır.

3. Üniversitelerin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği eğitimi veren bölümlerinde program inceleme ve uygulama dersleri konulmalıdır. Üniversitelerin öğretmenlik eğitimi veren bölümlerinde, uygulamalı eğitime daha çok yer verilmelidir.

143

Benzer Belgeler