• Sonuç bulunamadı

Aygıt türü

6. Yeni kuralı kaydetmek için Bitir'ı tıklatın

4.1.4.1 Gelişmiş ayarlar

Aşağıda verilen seçenekler, hata ayıklamak ve uygulamanın davranışını analiz etmek için kullanılır:

Yüklenmesine her zaman izin verilen sürücüler – Seçili sürücüler, kullanıcı kuralı tarafından açıkça engellenmediği takdirde yapılandırılan filtreleme modundan bağımsız olarak her zaman yüklenebilir.

Engellenen tüm işlemleri günlüğe kaydet – Engellenen tüm işlemler HIPS günlüğüne yazılır.

Başlangıç uygulamalarında değişiklik meydana geldiğinde bildir – Sistem başlangıcına her uygulama eklenişinde veya buradan her uygulama kaldırılışında bir masaüstü bildirimi görüntüler.

Bu yardım sayfasının güncellenmiş versiyonu için lütfen Bilgi Bankası makalemize bakın.

4.1.4.2 HIPS interaktif penceresi

Bir kural için varsayılan eylem Sor olarak belirlenmişse kuralın her tetiklenişinde bir iletişim penceresi görüntülenir.

İşlem için Reddet veya İzin Ver seçeneklerini belirleyebilirsiniz. Belirtilen sürede bir eylem seçmezseniz yeni eylem kurallara göre seçilir.

İletişim kutusu penceresi, HIPS'in algıladığı herhangi bir yeni eyleme göre kural oluşturmanıza ve ardından eyleme izin verileceği veya eylemin reddedileceği koşulları tanımlamanıza izin verir. Kesin parametrelere yönelik ayarlara Ayrıntılar öğesi tıklatılarak erişilebilir. Bu şekilde oluşturulan kurallar, el ile oluşturulan kurallara eşit sayılır; bu nedenle bir iletişim penceresinden oluşturulan kural, söz konusu iletişim penceresini tetikleyen kuraldan daha az spesifik olabilir. Bu; bu tür bir kural oluşturulduktan sonra aynı işlemin aynı pencereyi tetikleyebileceği anlamına gelir.

Uygulamadan çıkılana kadar anımsa seçeneği; kural veya filtreleme modu değişikliği, HIPS modülü güncellemesi veya sistem yeniden başlatma işlemi gerçekleşinceye kadar eylemin (İzin ver/Reddet) kullanılmasına neden olur. Bu üç eylemden herhangi biri gerçekleştiğinde geçici kurallar silinir.

4.1.4.3 Potansiyel fidye virüsü davranışı algılandı

Potansiyel ransomware davranışı algılandığında bu interaktif pencere görüntülenir. İşlem için Reddet veya İzin Ver seçeneklerini belirleyebilirsiniz.

İletişim penceresi dosyayı analiz için göndermenize veya algılama dışında bırakmanıza olanak sağlar. Spesifik algılama parametrelerini görüntülemek için Ayrıntılar'ı tıklatın.

ÖNEMLİ

Ransomware korumasının düzgün çalışması için ESET Live Grid etkinleştirilmelidir.

4.1.5 Oyun modu

Oyun modu; yazılımlarını kesintisiz olarak kullanabilmeyi talep eden, açılır pencerelerle rahatsız edilmek istemeyen ve CPU kullanımının en aza inmesini isteyen kullanıcılara yönelik bir özelliktir. Oyun modu ayrıca antivirüs etkinliği tarafından kesilmemesi gereken sunumlar sırasında da kullanılabilir. Bu özellik etkinleştirildiğinde tüm açılır pencereler devre dışı bırakılır ve zamanlayıcının etkinlikleri tamamen durdurulur. Sistem koruması arka planda çalışmaya devam eder ancak kullanıcıdan herhangi bir etkileşim talebi olmaz.

Oyun modunu ana program penceresinde Ayarlar > Bilgisayar koruması'nda simgesineveya Oyun modunun yanındaki simgesine tıklatarak etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Oyun modunu etkinleştirmek olası bir güvenlik riskidir, bu nedenle görev çubuğundaki koruma durumu simgesi turuncu renge döner ve bir uyarı gösterir. Bu uyarıyı ayrıca turuncu renkli Oyun modu etkin ifadesini gördüğünüz ana program penceresinde de görürsünüz.

Tam ekran uygulama başlattığınız her seferinde Oyun modunun devreye girmesi ve uygulamadan çıktığınızda modun durdurulması için Gelişmiş ayarlar (F5) > Araçlar > Oyun modu altında Uygulamaları tam ekran modunda çalıştırırken Oyun modunu otomatik olarak etkinleştir seçeneğini etkinleştirin.

Oyun modunun ne kadar süre geçtikten sonra devre dışı bırakılacağını tanımlamak için Şu sürenin sonunda Oyun modunu otomatik olarak devre dışı bırak seçeneğini etkinleştirin.

NOT

Güvenlik duvarı Etkileşimli moddaysa ve Oyun modu etkinleştirilirse, İnternet bağlantısı kurulurken sorun yaşayabilirsiniz. Bu durum Internet'e bağlantısı olan bir oyunu başlattığınızda sorun yaratabilir. Normal koşullarda bu eylemi onaylamanız istenir (iletişim kuralları veya özel durumlar tanımlanmamışsa) ancak Oyun modunda kullanıcıyla etkileşim devre dışıdır. İletişime izin vermek üzere bu sorunla karşılaşabilecek herhangi bir uygulama için bir iletişim kuralı tanımlayın veya Güvenlik duvarında farklı bir Filtreleme modu kullanın. Oyun modu

etkinleştirildiğinde, güvenlik riski taşıyabilecek bir web sayfasına veya uygulamaya girdiğinizde bunların engelleneceğini ancak kullanıcı etkileşimi devre dışı olduğundan herhangi bir açıklama veya uyarı görmeyeceğinizi unutmayın.

4.2 İnternet koruması

Web ve e-posta yapılandırması İnternet koruması tıklatılarak Ayarlar bölmesinde bulunabilir. Buradan daha ayrıntılı program ayarlarına erişebilirsiniz.

Internet'e bağlanabilirlik kişisel bilgisayarlardaki standart özelliktir. Ne yazık ki Internet, kötü amaçlı kodun dağıtımının gerçekleştirildiği başlıca ortam haline gelmiştir. Bu nedenle, Web erişimi koruması ayarlarınızı ciddiye almanız büyük önem taşır.

simgesini tıklatarak web/e-posta/kimlik avı/antispam koruma ayarlarını Gelişmiş ayarlar'da açın.

E-posta istemci koruması POP3 ve IMAP protokolleri üzerinden alınan e-posta iletişimlerinin denetimini sağlar. ESET Internet Security, e-posta istemcinize yönelik olan eklenti programını kullanarak e-posta istemcisinden yapılan ve bu istemciye gelen tüm iletişimi denetler (POP3, MAPI, IMAP, HTTP).

Antispam koruması, istenmeyen e-posta iletilerini filtreler.

Dişli çarkı tıklattığınızda(Antispam koruması seçeneğinin yanında yer alır) aşağıdaki seçenekler kullanılabilir:

Yapılandır... – E-posta istemci antispam koruması için gelişmiş ayarları açar.

Kullanıcının Beyaz Listesi/Kara Listesi/Özel Durumlar listesi – Güvenli veya tehlikeli sayılan e-posta adresleri ekleyebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz veya silebileceğiniz bir iletişim penceresi açar. Burada tanımlanan kurallara göre bu adreslerden gelen e-postalar taranmaz ve istenmeyen posta olarak kabul edilir. Çalınmış ve istenmeyen posta göndermek için kullanılma olasılığı bulunan e-posta adreslerini eklemek, düzenlemek veya

silmek için Kullanıcının Özel Durumlar listesine tıklatın. Özel Durum listesinde listelenen adreslerden gelen e-posta iletileri her zaman spam için taranır.

Kimlik Avı koruması, kimlik avı amaçlı içeriği yaydığı bilinen web sayfalarını engellemenizi sağlar. Kesinlikle Kimlik Avı Koruması'nı etkin şekilde bırakmanızı öneririz.

Web/e-posta/kimlik avı/antispam koruması modülü seçeneği tıklatılarak geçici olarak devre dışı bırakılabilir.

4.2.1 Web erişimi koruması

Internet'e bağlanabilirlik bir kişisel bilgisayardaki standart özelliktir. Ne yazık ki aynı zamanda kötü amaçlı kod aktarımının gerçekleştirildiği ana ortam haline gelmiştir. Web erişimi koruması, web tarayıcıları ile uzak sunucular arasındaki iletişimi izleyerek çalışır ve HTTP (Köprü Metni Aktarım Protokolü) ve HTTPS (şifreli iletişim) kurallarına uyar.

Kötü amaçlı içeriğe sahip olduğu bilinen web sayfalarına erişim, içerik indirilmeden önce engellenir. Tüm diğer web sayfaları; yüklendiklerinde ve kötü amaçlı içerik algılanması durumunda engellendiklerinde ThreatSense tarama altyapısı ile taranır. Web erişimi koruması iki koruma düzeyi sunar: kara listeye göre engelleme ve içeriğe göre engelleme.

Web erişiminin etkinleştirilmesini önemle öneririz. Bu seçeneğe, Ayarlar > İnternet koruması > Web erişimi koruması seçeneğine gidilerek ESET Internet Security ana penceresinden erişilebilir.

Aşağıdaki seçenekler Gelişmiş ayarlar (F5) > Web ve e-posta > Web erişim koruması içinde bulunabilir:

· Web protokolleri – Birçok İnternet tarayıcısı tarafından kullanılan bu standart protokolleri izlemeyi yapılandırmanızı sağlar.

· URL adres yönetimi – Engellenecek, izin verilecek veya denetim dışında bırakılacak HTTP adreslerini belirtmenizi sağlar.

· ThreatSense parametreleri - Gelişmiş virüs tarayıcısı ayarları, taranacak nesne türleri (e-postalar, arşivler vb.), Web erişim koruması için algılama yöntemleri gibi ayarları yapılandırmanıza olanak tanır.

4.2.1.1 Temel

Web erişimi korumasını etkinleştir - Bu seçenek devre dışı bırakıldığında Web erişimi koruması ve Kimlik avı koruması çalışmaz.

Tarayıcı komut dosyaları için gelişmiş taramayı etkinleştir - Bu seçenek etkinleştirildiğinde, İnternet tarayıcıları tarafından yürütülen tüm JavaScript programları antivirus tarayıcısı tarafından denetlenir.

NOT

Web erişimi korumasını etkin durumda bırakmanızı kesinlikle öneririz.

4.2.1.2 Web protokolleri

Varsayılan olarak ESET Internet Security birçok İnternet tarayıcısı tarafından kullanılan HTTP protokolünü izlemek için yapılandırılmıştır.