• Sonuç bulunamadı

Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri

3.2. KISMĠ TEVKĠFAT UYGULANACAK HĠZMETLER

3.2.4. Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri

3.2.4.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

Tevkifat uygulayacak alıcılar aĢağıdaki gibidir:

BelirlenmiĢ alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluĢlar, il özel idareleri ve bunların teĢkil ettikleri birlikler, belediyelerin teĢkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

 Yukarıda sayılanlar dıĢındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluĢları, Döner sermayeli kuruluĢlar,

 Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluĢları,

 Kanunla kurulan veya tüzel kiĢiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, Bankalar,

 Kamu iktisadi teĢebbüsleri (Kamu Ġktisadi KuruluĢları, Ġktisadi Devlet TeĢekkülleri),

 ÖzelleĢtirme kapsamındaki kuruluĢlar,

 Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli iĢlemler borsaları dahil bütün borsalar,

 Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluĢlara ait olan (tek baĢına ya da birlikte) kurum, kuruluĢ ve iĢletmeler,

 Payları Ġstanbul Menkul Kıymetler Borsasında iĢlem gören Ģirketler,

 Kalkınma ve yatırım ajansları (Ancak okul aile birlikleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimliği kurumları hariç.)

Yukarıda sayılanlara karĢı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında katma değer vergisi tevkifatı uygulanacaktır.

3.2.4.2. Kapsam

Yemek servis hizmetleri; tevkifat yapacak olan idare, kurum ve kuruluĢların personel, öğrenci, hasta, müĢteri, misafir, yolcu sıfatı taĢıyan kiĢilerin yemek ihtiyaçlarını karĢılamak amacıyla yapacakları hizmet alımlarını kapsamaktadır.

Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin) taĢımalı eğitim kapsamında öğrencilere verilen öğle yemeği (kumanya) alımlarında, yemeği hazırlayan veya dağıtımını yapan yüklenicilere yapılacak ödemelerden katma değer vergisi tevkifatı yapılacaktır.

Bedelin kendi bütçe ödenekleri dıĢında bir kaynaktan karĢılanması, mesela Sosyal YardımlaĢma Vakfı tarafından karĢılanması halinde de yemek (kumanya) alımıyla ilgili olarak tevkifat yapılacaktır.

Yemeğin, tevkifat yapmakla sorumlu idare, kurum veya kuruluĢlara ait bir yerde hazırlanması (piĢirilmesi) veya tüketilmeye hazır halde temin edilmesi tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Bazı Ģirketlerin üreterek pazarladıkları ve oluĢturulan sisteme dahil iĢyerlerinde yeme, içme hizmeti teminine imkan veren yemek çeklerinin bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan idare, kurum veya kuruluĢun bünyesinde ve doğrudan yemek çekini satan firma tarafından verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır.

Yemek servis hizmetinin, bu hizmetin verildiği mahallere (lokanta, restaurant ve benzeri yerlere) gidilmesi suretiyle alınması ve hizmete ait

faturanın tevkifat uygulayacak alıcılar adına düzenlenmesi halinde de tevkifat kapsamında iĢlem tesis edilecektir.

Örneğin, kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluĢu olan Ġstanbul Yeminli Mali MüĢavirler Odasının düzenlediği genel kurulda üyelerine ve konuklarına bir lokantada yemek vermesi ve faturanın meslek kuruluĢu adına düzenlenmesi halinde katma değer vergisi tevkifatı yapılacaktır. 53

Ayrıca otel, motel, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde, konaklama hizmetinden ayrı olarak verilen veya birlikte verilmekle beraber ayrı bir fatura ile belgelendirilen ya da aynı faturada ayrı olarak gösterilen durumlarda yemek servis hizmeti ile ilgili olarak tevkifat uygulaması kapsamında iĢlem yapılacaktır.

Örneğin, Maliye Bakanlığının otelde düzenlediği panelde otel faturasının Bakanlık adına düzenlenmesi ve faturada yemek bedellerinin ayrıca gösterilmesi halinde tevkifat yapılacak, faturada sadece konaklama bedeli gösterilmesi halinde ise tevkifat yapılmayacaktır.

Tevkifat yapmak zorunda olan idare, kurum ve kuruluĢların kendi personeli marifetiyle hazırlanacak yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve hazırlanacak yemekle ilgili çeĢitli malzemeleri satın alması, tevkifata tabi değildir.

Tevkifat uygulayacak alıcıların konser, fuar, kutlama, parti, kokteyl, davet, kongre, seminer, panel, tanıtım ve benzeri hizmet alımları bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.

Söz konusu hizmetleri veren mükelleflerin, organizasyonun yapılacağı yeri (salon, otel ve benzeri) iĢletenlerden alacakları hizmetler tevkifat uygulaması kapsamında değildir. Bu durum, organizasyonu yapan firmaların, hizmet verdikleri idare, kurum ve kuruluĢlar adına düzenledikleri faturalarda yer alan toplam tutar üzerinden tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Örneğin, (A) Organizasyon A.ġ., (B) kamu kurumu ile kurumun 50. kuruluĢ yıldönümü kutlaması organizasyonunu düzenlemek için anlaĢmıĢtır. Kutlama, bir baĢka ilde gerçekleĢtirilecek ve 2 gün sürecektir. (A) bu kutlama için katılımcıların konaklamaları dahil bir otelle anlaĢmıĢtır.

Otel iĢletmesi tarafından (A)'ya verilen konaklama, salon kiralaması ve benzeri hizmetler tevkifata tabi olmayacaktır. (A)'nın, kutlama organizasyonu tertibi nedeniyle (B)'ye fatura edeceği toplam tutar üzerinden hesaplanan katma değer vergisi ise (5/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Buna göre, payları ĠMKB'de iĢlem gören firmanın personelinin iĢlerini yaparken müĢteri veya tedarikçilerle birlikte temsil ve ağırlama faaliyeti kapsamında firma adına yemek servisi hizmeti alımında katma değer vergisi ile birlikte hizmet bedelinin 1.000,00- TL'yi aĢması halinde firma tarafından 5/10 oranında katma değer vergisi tevkifatı uygulanacaktır.54

Örneğin, A bankası ile firma arasında düzenlenen "Hizmet Alımı SözleĢmesine göre, malzemesi A bankasına ait olmak üzere alınan yemek piĢirilmesinde görevlendirilecek 31 adet tabldot iĢçiliği hizmet alımı (1 adet gıda mühendisi, 1 adet aĢçıbaĢı, 2 adet aĢçıbaĢı yardımcısı, 9 adet aĢçı, 7 adet aĢçı yardımcısı ve 11 adet garson) temini, yemek servis hizmetleri kapsamında değil "iĢgücü temin hizmeti'" kapsamında değerlendirilerek hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi. A bankası tarafından 9/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.55