• Sonuç bulunamadı

Temizlik, Çevre Ve Bahçe Bakım Hizmetleri

3.2. KISMĠ TEVKĠFAT UYGULANACAK HĠZMETLER

3.2.10. Temizlik, Çevre Ve Bahçe Bakım Hizmetleri

3.2.10.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.)

b)BelirlenmiĢ alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluĢlar, il özel idareleri ve bunların teĢkil ettikleri birlikler, belediyelerin teĢkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

 Yukarıda sayılanlar dıĢındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluĢları,

 Döner sermayeli kuruluĢlar,

 Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluĢları,

 Kanunla kurulan veya tüzel kiĢiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

 Kamu iktisadi teĢebbüsleri (Kamu Ġktisadi KuruluĢları, Ġktisadi Devlet TeĢekkülleri),

 ÖzelleĢtirme kapsamındaki kuruluĢlar,

 Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli iĢlemler borsaları dahil bütün borsalar,

 Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluĢlara ait olan (tek baĢına ya da birlikte) kurum, kuruluĢ ve iĢletmeler,

 Payları Ġstanbul Menkul Kıymetler Borsasında iĢlem gören Ģirketler,

 Kalkınma ve yatırım ajansları (Ancak okul aile birlikleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimliği kurumları bu kapsamda değerlendirilmeyecektir).

Yukarıda sayılanların temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmeti alımlarında, alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

3.2.10.2. Kapsam

Temizlik hizmetleri sektörünün yaygın olarak sunduğu hizmetler;  bina temizliği,

 sokak temizliği,

 sağlık kuruluĢlarının hijyenik temizliği ve hastane atıklarının toplanması ve imhası,

 çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası,

 park ve bahçeler ile mezarlık alanlarının temizliği,  haĢere mücadelesi,

 demiryolu ve kara nakil vasıtalarının temizliğive benzeri iĢlerden oluĢmakta olup, bu iĢler tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Bina temizliğine; binaların müĢtemilat ve eklentileri dahil iç ve dıĢ cephesinin temizliği ile her türlü mefruĢatının (halı, perde, koltuk, süs eĢyası vb.) bina içinde veya dıĢında yaptırılan temizliği dahildir.

Ayrıca havlu, çarĢaf, elbise, çamaĢır gibi eĢyaların temizlettirilmesi veya yıkattırılması da temizlik hizmetleri kapsamında tevkifata tabi olacaktır.

Örneğin, (A) oteli, havlu ve çarĢaflarını (B) ÇamaĢır Yıkama ĠĢletmesine yıkatması karĢılığında (B)‟ye yaptığı ödemelerde KDV tevkifatı uygulayacaktır.

Ancak, temizlik iĢlerinde kullanılacak deterjan, süpürge gibi alet-edevat ve sarf malzemelerinin satın alınması sırasında tevkifat uygulanmayacaktır.

Tevkifat yapmak zorunda olanların park, bahçe ve mezarlık alanları ile bulvar, refüj, göbek, rekreasyon alanları ve havuzların bakımı, bitkilendirilmesi, sulanması, haĢere mücadelesi, sokak hayvanlarının toplanması, ıslahı ve benzerlerine iliĢkin hizmet alımları, çevre ve bahçe bakım hizmetleri kapsamında tevkifata tabi olacaktır.

Bu kapsamdaki tevkifat uygulamasına yönelik aĢağıdaki örnekler verilebilir:

Örneğin, Sanayi kuruluĢları ve kamu kurumlarından gelen evsel, endüstriyel ve arıtma çamuru gibi atıkların depolama ve bertaraf edilmesine yönelik verilen hizmet temizlik hizmeti kapsamında 7/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulacaktır.73

Örneğin, özel araçlarla tıbbi ve tehlikeli atıkların toplanması, özel depolarda depolanması ve imhası hizmeti temizlik hizmeti kapsamında 7/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulacaktır. Söz konusu atıkların toplandığı alandan imha alanına nakliyesinin müstakilen yapılması durumunda, nakliye hizmetine bu bölüm kapsamında tevkifat uygulanmayacağı tabiidir.

Örneğin, KDV mükellefiyeti bulunan Belediyeye ait iktisadi iĢletmenin atık su arıtma tesisinin bakımı ve iĢletilmesi suretiyle verilen hizmet, temizlik hizmeti kapsamında değerlendirilemeyeceğinden tevkifata tabi tutulmayacaktır.

Örneğin, haĢere ve böceklere yönelik yapılan ilaçlama hizmeti tevkifat kapsamındadır.

Örneğin, (AD) Ltd. ġti. tarafından karayolları bölge müdürlüğüne, tesisler ile ücret toplama istasyonlarının ve sahalarının temizlenmesi, tesislerin ve yeĢil alanlarının bakımı hizmetleri, çalıĢtırılan iĢçilerle verilmektedir. Bu kapsamda çalıĢtırılan elemanların sevk, idare ve kontrolünün (AD) Ltd. ġti.nde bulunması halinde bu hizmet temizlik hizmeti kapsamında değerlendirilerek, karayolları bölge müdürlüğünce 7/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulacaktır.

Örneğin, sorumlu tayin edilmekle beraber, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılmayan bir kuruluĢun temizlik hizmeti alım ihalesini alan bir firma, bu iĢi bizzat ifa etmeyip bir baĢka firmaya devrederse, sorumlu tayin edilen kuruluĢa karĢı ifa edilen hizmet aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan, sorumlu tayin edilen kuruluĢ bu firmanın düzenlemiĢ olduğu faturadaki KDV tutarı üzerinden tevkifat yapmayacaktır. Ancak, ihaleyi alan firmaya temizlik hizmetini fiilen ifa eden firma tarafından düzenlenen faturadaki KDV tutarı 7/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Örneğin, bir bankanın "Temizlik Hizmet Alımı SözleĢmesi"ne istinaden alacağı hizmet binalarının ve ek hizmet binaları ile bahçelerin yeterli ve nitelikli bir Ģekilde malzemeli olarak temizliğinin sağlanarak ilaçlanması hizmeti, "temizlik hizmeti" kapsamında değerlendirilerek hizmet bedeli üze- rinden hesaplanan KDV 7/10 oranında tevkifata tabi tutulmalıdır.74

Söz konusu temizlik hizmetinin, temizlikte kullanılacak malzemeler banka tarafından karĢılanmak suretiyle sunulması halinde ise bu hizmet iĢ- gücü temin hizmeti olarak değerlendirilecek ve hizmet bedeline ait KDV tutarı üzerinden 9/10 oranında tevkifat yapılacaktır.

Örneğin, Elektrik Dağıtım ġirketine "Temizlik Hizmet Alım SözleĢmesi" çerçevesinde merkez binaları ile bağlı ilçe iĢletme binalarının ve misafir- hanelerinin, temizlik malzemeleri yüklenici tarafından karĢılanmak suretiyle ifa edilen temizlik hizmetleri tevkifat uygulaması kapsamına girmektedir.75

74

Gelir idaresi BaĢkanlığının 03.09.2010 tarihli ve 78235 sayılı yazısı

Örneğin, Kömür ĠĢletmeleri Müessesesi Müdürlüğüne, ekipman ile birlikte buharlı yıkama aracı ile verilen açık ocaklarda çalıĢan iĢ makinelerinin yıkanması hizmeti, "temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri" kapsamında değerlendirilerek hizmete ait bedel üzerinden hesaplanan KDV, müessese müdürlüğü tarafından 7/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.76