• Sonuç bulunamadı

YAZAR HAKKINDA Abdullah Fatih ÇELENK

kavramları kullanılmaktadır

YAZAR HAKKINDA Abdullah Fatih ÇELENK

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü

Ticaret Uzmanı Tel: 0 312 449 44 89

E-posta: a.celenk@ticaret.gov.tr

15/06/1982 tarihinde İzmir’de doğdu. 2005 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığında Tüketici ve Rekabet Uzman yardımcısı olarak göreve başladı. 2008 yılında yeterlilik sınavında başarılı olarak Tüketici ve Rekabet Uzmanı olarak atandı. 2018 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme (Tezli) alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.

Görevine halen Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünde Ticaret Uzmanı olarak devam etmektedir. Tüketici hukuku alanında birçok makale, tebliğ vb. çalışması bulunmaktadır.

İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Mustafa YAVUZ İç Ticaret Genel Müdürlüğü

Ticaret Uzmanı

Özet

Anonim şirketlerin yönetim ve temsil organı yönetim kuruludur. Yönetim kurulu üyelerine, ifa ettikleri görevin karşılığı olarak huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kardan pay ödenebilir. Ancak, yapılacak ödemelerin tutarının, 6102 sa-yılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca esas sözleşmede gösterilmesi veya genel ku-rul tarafından belirlenmesi şarttır. Ayrıca, yönetim kuku-ruluna yapılacak ödeme-lerin belirlenmesinde, dürüstlük kuralına uygun davranılması, şirketle yönetim kurulu arasındaki menfaatler dengesinin göz önünde bulundurulması ve ücret alma hakkının kötüye kullanılmaması gerekir. Aksi takdirde, ilgili genel kurul ka-rarının iptali gündeme gelebilir. Bu çalışmada, anonim şirketlerde yönetim ku-rulu üyelerine yapılan ödemelerin dürüstlük kuralına uygun olarak belirlenmesi hususu yargı kararları ışığında detaylı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Yönetim Kurulu, Huzur Hakkı, Ücret, Dürüstlük Kuralı

Anonİm Şİrketlerde Yönetİm Kurulu

Üyelerİne Yapılan Ödemelerİn

Dürüstlük Kuralına Uygun Olarak

Belİrlenmesİ

Giriş

Anonim şirketlerde, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişiden oluşan bir yönetim kurulu bulunur. Yönetim kurulu anonim şirketlerin idare ve temsil organıdır. Bu organ, kanun ve esas sözleşme uyarınca genel kurulun yetkisinde bırakılmış bulunan-lar dışında, şirketin işletme konusunun gerçekleştiril-mesi için gerekli olan her çeşit iş ve işlemler hakkında karar almaya yetkilidir.

Şirket tüzel kişiliğinin, pay sahiplerinin ve alacaklıların haklarının korunması amacıyla 6102 sayılı Türk Tica-ret Kanununda (TTK) yönetim kuruluna önemli görev ve yetkiler verilmiş, buna mukabil ağır yükümlülük ve sorumluluklar da yüklenmiştir (Türk Ticaret Kanunu, 2011). Söz konusu yüküm ve sorumluluklar ile yapılan hizmetin ve katlanılan riskin karşılığı olarak yönetim kurulu üyelerine bir takım mali (parasal) haklar da ta-nınmıştır (Yavuz, 2012).

Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin mali hakları-na ilişkin olarak TTK’nın 394. maddesinde; “Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kardan pay ödenebilir.”

hükmü yer almaktadır. Ancak, yargı kararları dikkate alındığında, söz konusu mali hakların dürüstlük kuralı-na uygun olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Bu çalışmada, anonim şirketlerde yönetim kurulu üye-lerine yapılan ödemelerin dürüstlük kuralına uygun olarak belirlenmesi hususu yargı kararları ışığında tüm yönleriyle ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

2. Türk Ticaret Kanununda Yönetim Kurulu Üyeleri İçin Öngörülen Mali Haklar

Türk Ticaret Kanununda esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmesi gereken mali haklar sınır-lı sayıda gösterilmiştir. Bu haklar; huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve kardan pay almadır. Yönetim kuru-lu üyelerine anılan mali hakların bir kaçının bir arada ödenmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır.

Söz konusu haklar aşağıda açıklanmıştır.

2.1. Huzur Hakkı

Huzur hakkı, düzenli olarak toplantılara iştiraki sağla-mak ve toplantı yapmayı teşvik etmek üzere yönetim kurulu üyelerine toplantı başına ödenen bir mali haktır.

Bu ödemenin yapılabilmesinin birinci şartı, esas söz-leşmede bu ödemeyi yasaklayan bir hükmün bulun-mamasıdır. Böyle bir hüküm mevcutsa, genel kurul kararı ile dahi yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenemez. İkinci şart ise yönetim kurulu üyesinin toplantıya katılmış olmasıdır. Ödeme için toplantının fiilen ya da elektronik ortamda yapılmış olması önem-li değildir. Ancak mazeretönem-li ya da mazeretsiz yönetim kurulu toplantısına katılmayan yönetim kurulu üyesi-ne huzur hakkı ödemesi yapılmaz. Belirtelim ki, huzur hakkının ödenmesi için şirketin kar etmesi zorunluluğu da yoktur. Huzur hakkı toplantı başına ödenebileceği gibi aylık olarak belli bir tutar şeklinde de ödenebilir.

2.2. Ücret

Ücret, kanun ve esas sözleşme kapsamında ifa edilen görev ile yüklenilen yüküm ve sorumlulukların karşılığı olarak yönetim kurulu üyelerine yapılan ödemedir. Yö-netim kurulu üyesi, göreve seçildiği günden itibaren ücret almaya hak kazanır. Ücretin; zamana, verimli-liğe, yüzdeye göre ya da akort (parça başına veya götürü) şeklinde ödenmesi mümkün ise de en çok uygulanan ve anonim şirketlerin işleyişine en uygun olan yöntem zamana göre ücret ödemesidir. Bu üc-ret yöntemi çalışma süresine (saat, gün, hafta, ay, yıl) göre hesaplanır. En sık uygulanan ödeme usulü ise aylık usuldür.

1 Genel kurulun mali haklara ilişkin kararı, olağan (adi) çoğunluk ile alınabi-lir. Bu durumda, toplantı nisabı, sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin toplantıda hazır olması; karar nisabı ise toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğudur. İlk toplantıda, toplantı nisabına ulaşılamadığı takdirde, ikinci toplantının yapılabilmesi için nisap aranmaz (TTK md. 418).

2.3. İkramiye

İkramiye, yönetim kurulu üyelerinin şirket işlerinde gösterdiği başarılar karşılığında ödenen mali bir haktır. İkramiyenin teşvik edici ve ödüllendirici bir yönü bulunmakla birlikte bu hak, keyfi ve kötüye kullanılmamalıdır. İkramiye ödemesinin yapılmasın-da esas alınabilecek en objektif sistem, performan-sa dayalı bir değerleme sistemidir. İkramiye yılda bir defaya mahsus olmak üzere verilebileceği gibi düzenli olarak üç veya dört ayda bir de verilebilir.

2.4. Prim

Türk Dil Kurumu sözlüğünde prim; “İşveren tarafın-dan iş yapanı isteklendirip verimini artırmak veya sonuca daha kolay ve çabuk ulaşmasını sağlamak amacıyla verilen para” şeklinde tanımlanmakta-dır (Türk Dil Kurumu, 2019). Dolayısıyla ikramiye, öngörülen temel hedeflerin aşılması halinde şirket tarafından ödül biçiminde yönetim kurulu üyelerine yapılan ek ödemedir.

Prim ödemesi kişiye özgü olması nedeniyle genel bir nitelik taşımaz ve bu özelliğinden dolayı ikrami-yeden ayrılır (Milliyet, 2019). Bu çerçevede, dönem başında tespit edilen hedeflerin aşılması durumun-da yönetim kurulu üyelerinin tamamına veya bir kıs-mına prim ödemesi yapılabilir.

2.5. Yıllık Kardan Pay (Kazanç Payı)

Yönetim kurulu üyelerinin mali hakları arasında sa-yılan “yıllık kardan pay alma” hususunun esasları TTK’nın 511. maddesinde düzenlenmiştir. Yönetim kurulu üyelerinin yıllık kardan pay alabilmesinin ilk koşulu, esas sözleşmede buna izin veren bir hük-mün bulunmasıdır (TTK md. 339/2-f). Esas sözleş-mede bu yönde bir hüküm olmadıkça yönetim kuru-lu üyelerine yıllık kardan pay verilemez.

İkinci koşul ise anılan Kanunun 511. maddesinde öngörülen şartların yerine getirilmesidir. Bahsi ge-çen maddede, “Yönetim kurulu üyelerine kazanç payları, sadece net kardan ve ancak kanuni yedek akçe için belirli ayrım yapıldıktan ve pay sahiplerine ödenmiş sermayenin yüzde beşi oranında veya esas sözleşmede öngörülen daha yüksek bir oranda kar payı dağıtıldıktan sonra verilebilir.” denilmektedir.

Öyleyse, yönetim kurulu üyelerine yıllık kardan pay verebilmek için, şirketin kar etmiş olması, kanuni ye-dek akçelerin ayrılması ve pay sahiplerine kar pay-larının dağıtılması gerekmektedir. Bunlardan başka bir diğer koşul da, genel kurulca yıllık kar üzerinde ne şekilde bir tasarrufta bulunulacağının ve karın ne şekilde dağıtılacağının karara bağlanmasıdır.

3. Mali Hakların Esas Sözleşme veya Genel Kurul Kararıyla Belirlenmesi

TTK’nın 394. maddesi uyarınca, anonim şirket yö-netim kurulu üyelerine ödenecek mali hakların ve bunların tutarının, esas sözleşmede gösterilmesi veya genel kurul kararıyla belirlenmesi gerekmek-tedir. O halde, yönetim kurulu üyelerine ödenecek mali hakların esas sözleşmede düzenlenmesi zo-runlu değildir. Esas sözleşmede hüküm bulunma-ması veya mali haklara ilişkin esaslara yer verilmekle birlikte tutarının gösterilmemesi halinde bu konuda genel kurul karar1 almaya yetkilidir. Dolayısıyla, ge-nel kurul dışında yönetim kurulunun kendisi veya bir komite, yönetim kuruluna verilecek mali hakları belirlemeye salahiyetli değildir. Zira yönetim kurulu

2Yargıtay 11. H.D.’nin 29.11.2017 tarihli ve E.2016/4873, K.2017/6710 sayılı kararı.

üyelerinin mali haklarının belirlenmesi konusu genel kurulun devredemeyeceği görev ve yetkilerden biri-dir (TTK md. 408/2-b).

Mali haklar yönetim kurulu üyeleri açısından bir hak olmakla birlikte, üyelere mali hakların ödenmesi zo-runlu değildir. Bir başka deyişle, ödeme yapılması yönetim kurulu üyeleri için müktesep hak niteliği taşımaz. Eğer ki, esas sözleşmede bir hüküm bu-lunmaz veya genel kurul tarafından bir ödeme takdir edilmemiş ya da ödeme yapılmamasına karar veril-miş ve/veya yönetim kurulu üyesi ile şirket arasında bir sözleşme imzalanmış ve bu sözleşmede ödeme-ye ödeme-yer verilmemişse bu durumda yönetim kurulu üödeme-ye- üye-sine ödemede bulunulmaz.

Ancak, genel kurulun yönetim kurulu üyelerine öden-mek üzere bir tutar belirlememesi veya çok düşük belirlemesi hallerinde yönetim kurulu üyelerinin, em-sallerine uygun bir şekilde kendilerine ücret ödenme-si için dava açması mümkündür. Ancak hemen be-lirtelim ki, şirket ortağı olan yönetim kurulu üyelerine ödemede bulunulmaması bir an için mümkün görülse bile dışarıdan yönetim kurulu üyesi olarak atanmış

üçüncü bir kişiye ücret ödenmemesi, hayatın olağan akışına uygun düşmeyecektir. Öte yandan mali hak-ların, görev dağılımına, ifa edilen görevin niteliğine (yönetim kurulu başkanlığı, başkan vekilliği, murah-has üyelik gibi), tecrübeye, sorumluluk derecesine bağlı olarak farklı tutarlarda belirlenmesi mümkündür.

4. Mali Hakların Dürüstlük Kuralına Uygun Belirlenmesi Koşulu

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazanç-lar, kurum kazancının tespitinde indirim olarak kabul edilmez (Kurumlar Vergisi Kanunu, 2006). Anonim şirketler, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, ka-zanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Bu çerçevede, yönetim kurulu üyelerine fahiş ücret ödenmesi, trans-fer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılması

Türk Dil Kurumu