• Sonuç bulunamadı

3.2. Boş Zamanları Değerlendirme Biçimi

3.2.3. Yazın ve Sömestrde Boş Zaman

Konya’da ikamet eden Z kuşağı mensupları yazın ve sömestrde genel olarak aileleri, arkadaşları ve akrabalarıyla vakit geçirirken; il dışından ve yurt dışından gelen kişiler ailelerinin yanına gidip memleketteki arkadaş ve akrabalarıyla zaman geçirmektedir. Yurt dışından gelen yabancı kişiler de bilhassa yazın ülkelerine dönüp aileleriyle ve ülkelerindeki arkadaşlarıyla boş zamanlarını geçirmektedir. Yazın ve sömestrde; Z kuşağı mensuplarının çoğunluğu bu zaman dilimlerinde aileleriyle ve memleketlerindeki arkadaş ve akrabalarıyla

zaman geçirmekte, değişik işlerde veya babalarının işyerlerinde çalışmakta, tatil yapmakta, dizi/film izlemekte, spor salonlarına gitmekte ve gezmektedirler.

91

Yurt dışından Konya’ya eğitim görmeye gelen Z kuşağına mensup yabancı kişiler sömestr ve yazın genelde ülkelerine ailelerinin yanına gitmektedirler. Z kuşağı mensuplarının boş zamanlarında spor yaptıkları, dinlendikleri, aileleriyle ve ülkelerindeki arkadaşlarıyla vakit geçirdikleri, dini vecibelerini yerine getirdikleri, Türkçelerini geliştirecek aktiviteler yaptıkları(film ve dizi izleme, Türk arkadaşlarıyla sanal ortamda iletişim kurma gibi) dizi ve film izledikleri görülmüştür:

“5 yıldır Türkiye’deyim ve liseyi de Türkiye’de okudum. Yazın ve sömestrde çoğunlukla Afganistan’a yani ailemin yanına gidiyorum. Boş zamanlarımda da Afganistan’da spor yaparım, futbol oynarım, dinlenirim, ailemle zaman geçiririm ve tatil yaparım. Yazın genel olarak ülkemde arkadaşlarımla boş zamanlarımı değerlendiriyorum. Bunun dışında Türkçem çok iyi olmadığından Türkçemi geliştirmek için Türk arkadaşlarımla sanal ortamda sürekli iletişim kuruyorum ki Türkçeyi unutmayayım. Sömestrde genel olarak ülkeme gitmiyorum; Konya, İzmir ya da İstanbulda bol bol gezerim. ” (K11, E, 19)

“Yazın ülkeme -Endonezya’ya- yani ailemin yanına gidiyorum. Annem ve babam ülkemdeki diyanette memur olduğundan onlardan din eğitimi alırım, gezerim, Türkçe öğrenmek için boş zamanlarımda Türkçe dizi-film izlerim ve ibadetlerimi ifa ederim. Sömestrde ise ülkeme pek gitmem, Konya’da kalıp yalnız başıma boş zamanlarımı değerlendiririm.” (K22, E, 21)

“Senegalliyim, yazın ailemin yanına giderim, boş zamanlarım namazım ve dini vecibelerim etrafında şekillenir, gezerim, arkadaşlarımla zaman geçirim, eğlenirim ve tatilimi dolu dolu geçiririm. Türk dili bana göre biraz zor; o yüzden yazın bile Türkçeyi tam öğrenmek için gramer çalışıyorum ve Türk dizilerini izliyorum. Sömestrde çok masraflı olduğundan ülkeme gidemiyorum. Konya’da kalıp boş zamanlarımı gezmek, kitap okumak ve dini görevlerimi yerine getirmek için değerlendiririm.” (K25, E, 21)

Z kuşağı mensuplarının en çok boş zamanlara ulaştıkları zaman dilimleri kuşkusuz yazın ve sömestr vakitleridir. Bu zaman dilimlerini verimli şekilde değerlendirebilmeleri onların mental, fiziki ve ruhsal sağlıkları açısından önem arz etmektedir. Üniversite okumaya; hatta iş hayatına atılmaya başlayan Z kuşağı kendilerini geliştirdikleri, dinlendikleri, hobiler edindikleri ve eğlendikleri boş zamanlara daima ulaşmayı arzu etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Konya’da ikamet etmeyen kişiler(İl dışından gelenler) yazın ve sömestrde memleketlerine gidip boş zamanlarını ailesiyle, memleketteki akrabalarıyla ve arkadaşlarıyla değerlendirdiklerini şu cümlelerle ifade edilmiştir:

“Orduluyum, yazın ve sömestrde ailemin yanına giderim, futbol oynarım, kitap okurum ve her gün yüzerim. Her fırsat bulduğumda memleketime gider, ailem ve arkadaşlarımla boş zamanlarımı değerlendirmeye çalışırım. Ders zamanlarındaki stresi yazın ve sömestrde üzerimden atmak için boş zamanlarımı çok planlı yürütürüm. Eğlendiğim, sevdiğim ve kendimi geliştirmeme olanak sağlayan genelde her türlü etkinliğe katılırım.” (K21, E, 19)

“Karadenizliyim, yazın memlekete yani ailemin yanına giderim, anneme ev işlerinde yardımcı olurum, gezerim, kitap okurum ve fındık bahçemiz olduğundan hasat döneminde ailemle beraber fındık toplarım. Yazın boş vakitlerimin çoğunu fındık bahçesinde geçiririm. Aileme sadece fındık bahçesinde değil ev işlerinde de yardım ederim. Sömestrde de yine ailemin yanına gidip ailemle ve kuzenlerimle boş zamanlarımı değerlendiririm.” (K37, K, 20)

“Adanalıyım, sömestrde ve yazın köyüme gidip boş zamanlarımı orada değerlendiriyorum. Ailemle ve yaşıt akrabalarımla boş zamanlarımı geçiriyorum, bunun yanında bahçe işleriyle ilgilenirim, doğaya çıkıp gezerim ve köyümüzün yakınındaki dağlara çıkıp kekik, kantron otu ve dağ nanesi toplarım. Çoğu zamanlar da bisiklete binip gezerim. Akşamları ise kitap okurum, film ve dizi izlerim.” (K5, E, 20)

“Sömestr ve yaz tatillerinde İstanbul’a gidip ailemle ve arkadaşlarımla vakit geçiriyorum. İstanbul’u geziyorum, film izlerim ve dinlenerek boş zamanımı değerlendirmeye çalışırım. Ev işlerinde de anneme yardımcı olmaya çalışırım.” (K8, K, 19)

“Ailemin yanına yazın memlekete gidip ailem çiftçi olduğundan tarla işlerinde yardımcı olurum, ev işlerinde anneme yardım ederim, kalan boş zamanlarımda da televizyon izleyip kitap okurum. Yazın ve sömestrde sürekli eve gider köyde stresimi atarım, gezerim, ailem ve arkadaşlarımla bol bol vakit geçiririm. Özellikle yazın tarla işlerimiz çok olduğundan ailemle sürekli tarlada çalışıyoruz.” (K18, K, 21)

Boş zamanlar, herkes için olduğu gibi Z kuşağı mensupları için de hayati önem arz etmektedir. Z kuşağı mensupları; boş zamanlarını yalnız başına, aileleriyle, “sevgilileriyle”(Özellikle seküler dünya görüşüne sahip olanlar), arkadaşlarıyla ya da akrabalarıyla geçirmektedir. Konya’da ikamet eden Z kuşağı mensuplarının yazın ve sömestrde boş zamanlarını aileleriyle, arkadaşlarıyla ya da internette/sosyal medyada geçirdikleri ortaya çıkmıştır:

“Konyalıyım, yazın ve sömestrde babamın iş yerinde çalışıyorum, boş zamanım pek yok; ama boş zaman yakaladığımda genelde gezerim. İşten sonra da yorulduğumdan dinlenirim ve

93

sosyal medyada zaman geçiririm. Sürekli babamın iş yerinde babamla birlikte zaman geçiririm. Babamın tek çocuğu olduğumdan onun yanında da çalışanı olmadığından boş zamalarımla sürekli onun iş yerine giderim ve ona dinlenme imkanı sağlarım. İş yerinde ise boş zamanlarımın çoğu Twitchte geçmektedir.” (K13, E, 19)

“Konyalıyım. Yazın tatil yapıyorum, evlenen akrabaların düğünlerine ailemle gidiyorum. Tüm zamanlarımda ailemin yanındayım, ev işlerinde anneme yardım ederim. Arkadaş çevrem pek olmadığından genel olarak yazın ve sömestrde boş zamanlarımı evde değerlendirmeye çalışırım. Özellikle internette dizi izlerim ve okul arkadaşlarımla sosyal medyada iletişim kurup sohbet eder etkinlik yaparım. Sosyal medyada kız grubumuz var ve yaptığımız hemen hemen her şeyde etkileşim kurarız.” (K36, K, 20)

“Konyalıyım; yazın gezerim, ailemle akraba ziyaretlerine giderim, tarihi yer ve mekânları ziyaret ederim. Annemle zamanlarımı geçiririm, alışverişe onunla çıkarım ve ev işlerinde anneme yardımcı olurum. En çok vakit geçirdiğim kişi annem oluyor. Haliyle boş zamanlarımı değerlendirmede annemle birlikte plan yapar ona uygun hareket ederiz.” (K28, K, 20)

Özellikle kendisine burs çıkmayan ve geri ödemeli(kredili) burs almak istemeyen ya da maddi durumu iyi olmayan Z kuşağı mensupları her fırsatta kendi ayakları üzerinde durmak için öğrenim döneminde ya da tatillerde herhangi bir işte çalışmaktadırlar. Z kuşağının özellikle eğitim-öğretim döneminden sonra bilhassa yazın otel, kafe, bar gibi yerlerde çalıştıkları gözlemlenmiştir. Z kuşağına mensup bazı kişiler de bilhassa erkekler yazın ailelerinden ayrılıp turistik mekânlar, kafeler, bar gibi yerlerdeki işlerde çalıştıklarını şu ifadelerle dile getirmişlerdir:

“Yazın otellerde ve turistik mekânlarda garsonluk yaparak zamanımı iş ve geçim odaklı değerlendiriyorum; arta kalan zamanlarımda da dinleniyorum ve dizi-film izliyorum. Sömestrde ise memleketime gidip ailemle zaman geçiriyorum. Yazın özellikle tursitik mekanlarda çalışmam gerekiyor; çünkü ders zamanlarımda gelirim bana yetmiyor ve yazın çalışmakta dolayı biriktirdiğim parayı ders zamanlarımda kendi geçimimde kullanıyorum. Sadece yazın değil sömesterde de kısa vadeli iş bulduğumda 20-30 günlük işlerde çalışır yine paramı biriktirmeye çalışırım. Benim için şimdilik boş zamanlar ders zamanlarımda geçimi sağlamak için çalışmam gereken zamanlardır.” (K2, E, 20)

“Yaz tatilinde genelde takılıyorum ve bir işte çalışarak boş zamanlarımı değerlendiriyorum. Bu durum kimseye maddi olarak yük olmayıp hem ayaklarım üzerinde durmamı hem de farklı

ortamları görmemi sağlıyor. Ekseriyetle turistik kafe, bar ya da otellerde çalışırım. Gelirim bana yetmediği için sömestr bilhassa yazın kesinlikle herhangi bir işte çalışmam gerekiyor. Kalan boş zamanlarımda dinlenirim ve tatil günlerimde gezerim.” (K4, E, 20)

“Yazın ve sömestrde boş zamanlarımı işlerde çalışarak geçiririm, maddi durumum çok iyi olmadığından çalışmak zorundayım; ama bu durumdan şikâyetçi değilim sonuçta kendi ayaklarım üzerinde durmak beni mutlu ediyor ve topladığım parayla boş zamanlarımı dolu dolu geçirmemi sağlıyor. Gelirimi hiçbir zaman yeterli görmedim; çünkü sadece KYK bursu alıyorum. Aldığım bu para evde kaldığımdan sadece kirama yetmiyor. Yazın işlerde çalışmasam okulumu bitirmem çok zor olacaktır. O yüzden boş zamanlarım genel olarak işte geçiyor.”

(K31, E, 20)