• Sonuç bulunamadı

3.2. Boş Zamanları Değerlendirme Biçimi

3.2.2. Hafta sonu Boş Zaman

Öğrenim döneminde hafta sonu; Z kuşağı mensupları hafta sonları AVM ve kafelere gitmekte, spor salonları ve sinemaya gitmekte, Konya’da ve şehir dışında gezmekte, bunlardan farklı olarak erkekler halı saha maçları yapmakta ve kıraathane veya sanal ortamda okey ve sanal oyunlar oynamaktadır. Bunun dışında Z kuşağı mensupları meslek edindirme ve dil kurslarına da gitmektedir. Z kuşağına mensup kişilerin hafta sonu en çok zaman geçirdikleri mekânlar sırasıyla; kaldıkları yer(Ev, yurt vb.), kafe, AVM, kütüphaneler, spor salonları ve halı saha(erkekler), dil ve meslek edindirme kurslarıdır. Z kuşağına mensup kadınların bazıları da

bunlardan farklı olarak dikiş, dil öğrenme ve işaret dili kurslarına gitmektedirler.

Z kuşağına mensup kişilerin bazısı hafta sonlarını dışarı çıkmadan kaldıkları yerlerde geçirmektedir. Bu kişiler boş zamanlarını değerlendirme noktasında pasif kalmaktadır. İçerde boş zamanlarını geçiren Z kuşağı mensuplarının bazısı dışarı çıkmak ve boş zamanlarını aktif geçirmek için gerekli maddi imkâna sahip değilken bazıları da hafta içi sürekli dışarda olduğunu ve hafta sonlarını dinlenmek için değerlendirdiklerini dile getirmiştir. Z kuşağının Konya’da ikamet eden özellikle kadın mensupları hafta sonları annelerine yardımcı olduklarını ve evlerinden pek dışarı çıkma fırsatı yakalayamadıklarını ifade etmişlerdir:

“Hafta sonu telefonda video izlerim, Konyalıyım ve ailemin evinde kaldığımdan anneme yardım ederim, evde çocuk da bakıyorum. Dışarı çıkmaya pek fırsat bulamıyorum. Annemin işleri çok yoğun olduğundan pek dışarı çıkma fırsatı yakalayamıyorum. Genel olarak anneme evin temizliği, yemek ve çocuk işlerinde yardımcı olurum. Ailem dindar ve kız olmamdan dolayı tek başıma dışarı çıkmama sıcak bakmıyorlar. O yüzden ders zamanlarında olduğu gibi hafta sonlarında da sahip olduğum boş zamanlarımı evde geçirmek zorunda kalıyorum.” (K19, K, 19)

“Hafta sonları 12 saat falan boş vaktim var diyebilirim. Boş zamanlarımda yurtta film izlerim, kitap okurum, ibadetlerimi yerine getirmeye çalışırım ve hafta sonlarımı dinlenme amaçlı değerlendiririm. Boş zamanlarımda dışarı pek çıkmıyorum; bunda birçok faktör etkili olmasına rağmen en önemlisi ekonomik durumum diyebilirim. Geçimimi sadece KYK kredisi alarak sağladığımdan aldığım kredinin çoğu kaldığım yurda ve ulaşımıma gittiğinden boş zamanlarımı pasif geçirmemde kesinlikle çok etkili oluyor.” (K8, K, 19)

“Hafta sonu kitap okurum, Konyalıyım ve ailemin yanında zaman geçiririm, evde video montaj işini yaparım, fotoğraf ve video montaj işleriyle uğraşırım ve bu bende bir tutku haline geldi. Hafta sonları arkadaş çevrem pek olmadığından genel olarak boş zamanlarımı evde ve tek başıma değerlendirmemde etkili oluyor. Bir yandan tek başıma olduğum için mutluyum; çünkü boş zamanlarımda video montaj konusunda kendimi bayağı geliştirmeme katkı sağlıyor.” (K24, E, 19)

“Hafta sonları KYK yurdundayım ve bazen Konya Halk Eğitim kütüphanesine gidip ders çalışıyorum ve kitap okuyorum. Akşamları da dizi-film izliyorum ve bazen kitap okuyorum. Geleceğe yönelik hedeflerimi gerçekleştrimem için ders zamanlarımda olduğu gibi boş zamanlarımda da sürekli çalışmam gerektiğini bildiğimden sürekli her fırsat bulduğumda ders

89

çalışırım. Aşırı yoruduğumda ise dizi ya da film arası verip kendimi dinlendiririm.” (K2, E, 20)

“Hafta sonları boş zamanlarımı genel olarak yurtta dinleniyorum. Boş zamanlarımı maddi durumum elverdiğince aktif yani dışarda ve para harcanan alanlarda değerlendiririm. Yurtta öğlene kadar dinlenme ve uyumayla geçiririm; kalan zamanımda da dizi ve film izlerim. Bunun dışında bazen sinemaya giderim. Maddi durumum pek iyi olmadığından hobilerimi ve boş zaman değerlendirmemi de maddi durumuma uygun şekillendiririm.” (K32, E, 21)

Z kuşağı mensuplarından genelde maddi durumu iyi olanlar hafta içi boş zamanlarında sürekli dışarda geçirmektedir. Bunun yanında belediyenin ücretsiz sağladığı halı saha ve spor salonlarından faydalanmak isteyenler de genelde hafta sonlarını dışarıda değerlendirmektedir. Dışarı çıkanlar içinde azımsanmayacak sayıda olanlar da hafta sonları çeşitli kurslara gitmektedir. Herhangi bir işte çalışan Z kuşağı mensupları da boş zamanlarını hafta sonları da dışarıda yani iş yerinde geçirdiklerini dile getirmişlerdir:

“Hafta sonu genelde boş zamanlarımda üniversite kütüphanesine giderek bölümle alakalı araştırma için geçiriyorum. Onun dışında kitap okurum, dizi ve film izlerim. Sürekli bölümüm ve ilgi alanıma uygun kitap satın alarak okurum ve kendimi geliştirmemde kitap okumak çok etkili oluyor. Pek evcimen bir insan olmadığımdan kendimi kötü ve stresli hissettiğim her an Konya’da hatta yakın illerde sürekli gezer ve alışveriş yaparım.” (K27, K, 21)

“Hafta sonu genelde saat 12.00’ye kadar yatarım ve sonrasında ise yurt arkadaşlarımla belediyenin açtığı halı sahada futbol maçı yaparız. Kalan zamanlarımda da hafta sonları Türkcell Süper Lig ve Premier Lig maçları olduğundan akşamları yurt televizyonundan futbol maçı izlerim. Hafta sonları en çok yaptığımız hobi yurt arkadaşlarımla belediyeye ait halı sahada futbol oynamaktır.” (K31, E, 20)

“Hafta sonları babamın dükkânında çalışıyorum. Bilgisayar oyunlarını oynarım, babamın tekstil dükkânında abimle birlikte çalışıyoruz. Boş zamanlarımın çoğunu bir sosyal medya platformu olan Twitchte geçiririm. Eve gittiğimde de genelde yorulduğumdan yemek yiyip yatarım. Boş zamanlara çok kolay ulaşamıyorum; çünkü babamın dükkanında sadece babam çalıştığından kendimi ona yardım etmek zorunda hissediyorum. Babamdan çok nadir izin aldığım zamanlarda ise bol bol gezer ve alışveriş yaparım.” (K23, E, 19)

“Hafta sonları kafe ya da AVM’ye arkadaşlarımla gidip eğlenirim, zaman geçiririm ve onlarla sinemaya giderim. Genelde hafta sonları da aktifim ve içeride pek kalmam. Boş zamanlarımda her fırsatta gezerim ve stres atabileceğim mekanlara giderim. Akşamları kitap okurum, film ve dizi izlerim. Her hafta sonu sevgilimle buluşur onunla boş zamanlarımı değerlendiririm.” (K29, K, 21)

Boş zamanların birçok faydası bulunmaktadır. İnsanlar özellikle iş zamanlarında aşırı yorulduğundan boş yani serbest zamanlarını genel olarak dinlenme amaçlı kullanırlar. Boş zamanlar insanların kendilerini gerçekleştirme, yeteneklerini fark etme ve yeni hobiler edinmelerine olanak tanımaktadır. Z kuşağı mensuplarının hafta sonlarında yeteneklerini geliştirmek ve yeni bir şey öğrenmek için kurslara ve çeşitli mesleki kulüplere gittikleri ortaya çıkmıştır:

“Hafta sonları Arapça ve Osmanlıcaya ilgim olduğundan KOMEK’te Arapça ve Osmanlıca kurslarına gidip bu konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Daha önceleri sadece Arapça ve Osmanlıcaya ilgim vardı, ama kendimi çok yetersiz görüyordum. Kursa gittiğimden beri çok iyi bir ilerleme kaydettim ve kendime iyi ki boş zamanlarımda böyle kurslara gittim diyorum. Konya Büyük Şehir Belediyesi’ne böyle kurslar açtığı için minnettarım. Onlar sayesinde ilgi alanımda kendimi geliştirebiliyorum.” (K13, E, 19)

“Hafta sonları Konyaspor altyapı takımında amatör futbol oynuyorum. Futbol benim için bir tutuku ve yeteneğim de olduğundan geleceğe yönelik hedeflerimi gerçekleştirmek için bu doğrultuda boş zamanlarımı organize ediyorum. Afganistan’dan Konya’ya geldim ve arkadaşlarım sayesinde yeteneğim de olduğundan Konyaspor altyapı takımında futbol oynama fırsatı buldum. KYK yurdunda kalıyorum ve kalan zamanımın çoğu burada geçtiğinden film ve dizi izlerim, bazen de sinemaya gidiyorum. Her hafta sonları 2 gün altyapıya gidip idman ve antrenman yapıyor, kendimi geliştiriyorum.” (K11, E, 19)