• Sonuç bulunamadı

Erdemir 2. Yüksek Fırın Yenileme Projesi

2. Yüksek Fırının reline ihtiyacı dikkate alınarak minimum üretim kaybı ve maliyet ile yüksek fırının yenilenmesi amaçlanıyor. Detay mühendislik çalışmaları, proje kapsamındaki satın alma süreçleri, temin, imalat ve saha çalışmaları devam ediyor.

Erdemir 6. Buhar Kazanı Projesi

Ekipman imalat ve sevkiyat ve saha uygulamaları sürmekte olan proje ile yüksek fırın gazının maksimum seviyede ve daha verimli değerlendirilerek buhar üretilmesi amaçlanıyor.

Erdemir Çelikhane Konvertörleri Modernizasyonu Projesi Üretimi durduracak aşınma ve deformasyonların bertaraf edilmesini sağlayacak ekipman modernizasyonları ile çelik üretim sürecinin sürdürülebilirliği amaçlanıyor.

Erdemir Yeni Geniş Muayene ve Ayıklama Hattı Projesi Otomotiv sektörüne hizmet verecek şekilde yüksek yüzey kalitesinde üretim yapacak olan 2. Galvanizleme Hattı’nda 1.550 mm üzerindeki üretimlerin muayene ve ayıklama işlemlerinin yapılmasını hedefleyen projede ana ekipman sevkiyatı çalışmaları ve inşaat işleri devam ediyor.

Erdemir Ar-Ge Simülasyon Merkezi Projesi

Ar-Ge Simülasyon Merkezi oluşturulmasının ana amacı Maden Metalürji Şirketlerimiz için değer yaratacak Ar-Ge projelerinin belirlenmesi ve bu projelerin hedeflenen sonuçları sağlayacak şekilde sürdürülmesidir. Proje kapsamında, ham madde ve ürün geliştirme çalışmaları yapılacak.

Ham madde çalışmalarıyla artıkların değerlendirilmesi, maliyet düşürücü alternatif malzeme ve teknolojilerin belirlenmesi ve proseslerin geliştirilmesi hedefleniyor. Ürün geliştirme çalışmalarıyla yeni çelik kalitelerinin geliştirilmesi, yeni kalitelerin üretim proses parametrelerinin belirlenmesi, yeni ürünlerin üretimi ve kullanılması esnasında ortaya çıkabilecek problemlerin çözümüne yönelik teknik öneriler geliştirmesi amaçlanıyor.

Maden Metalürji Şirketlerimiz, tesislerindeki yatırım faaliyetlerine en düşük maliyet, yüksek verimlilik ve yenilikçi çözümlere odaklanarak devam ediyor.

Erdemir ve İsdemir’de 2020 yılı içerisinde faaliyetleri devam eden yatırım adedi 33’tür. Bu yatırımların 5 adedi 2020 yılı içerisinde başlatıldı, 4 adedi ise 2020 yılı içerisinde tamamlandı.

Bu amaçlar doğrultusunda 2020 yılında yenilikçi kaplama teknolojileri, kaplama özelliklerinin iyileştirilmesi, çelik kalitelerinde proses optimizasyonu, soğuk haddeleme, tavlama ve kaplama proses simülatörü ile endüstriyel proses arasında

ölçeklendirme çalışmaları yapıldı. Sıcak Haddeleme Simülatörü’nün devreye alma çalışmalarının ise 2021 yılı ilk yarısında tamamlanması planlanıyor.

Erdemir 4. Kok Bataryası Projesi Proje ile Erdemir’in kendi içinde kok dengesinin sağlanarak dışarıdan kok alımının sıfırlanması, çevre mevzuatı ve ilgili yönetmeliklere uyum sağlanması ve ekonomik ömrünü doldurmuş olan Tali Ürün Tesisleri’nin yenilenmesinin sağlanması hedefleniyor.

Erdemir Yeni Sinter Projesi

Proje, yüksek fırınlarda sinter kullanım oranının yükseltilerek pelet ve kok tasarrufu sağlanması, desülfirizasyon tesisi kurulması amaçlanıyor.

Erdemir Çelikhane İkincil Toz Toplama Sistemi Kapasite Artırma Projesi Proje kapsamında mevcut ikincil toz toplama sistemine ilave yeni bir toz toplama sistemi kurulması hedefleniyor.

Erdemir 60 MW Turbo Jeneratör Projesi

1. 2. ve 3. Turbo Jeneratör yerine 60 MW Yeni Turbo Jeneratör Alımı Projesi ile mevcut jeneratörlere göre daha yüksek verime sahip olacak yeni bir jeneratör devreye girmesi ve aynı buhar girdisiyle daha fazla elektrik üretilmesi ve satın alınan elektrik miktarının azaltılması amaçlanıyor.

Erdemir 1. Slab Fırını Modernizasyonu Projesi

1. slab fırınının neden olduğu fırın kabuğu kusurlarının giderilmesi, kalite problemleri nedeniyle zorunlu 4. fırın kullanımlarının azaltılması ve şerit üretiminde 1. fırının daha etkin şekilde kullanılması amaçlanıyor.

2020 YILINDA 306 MİLYON ABD DOLARI YATIRIM HARCAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ.

İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN ERDEMİR AR-GE SİMÜLASYON MERKEZİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ.

Maden Metalürji Şirketlerimiz

306 AR-GE

KALİTELİ ÇELİK

YATIRIMLAR

İsdemir Yeni 1. Yüksek Fırın Projesi

Fırın hacim artışına bağlı olarak artacak nihai ürün miktarları ve sıvı ham demir üretim artışı ile birlikte artan yüksek fırın gazının elektrik üretimine çevrilmesiyle elektrik satın alma tasarrufunun sağlanması ve 3. Yüksek Fırın’da re-line esnasında oluşacak üretim kaybının engellenmesi hedefleniyor.

İsdemir 3. Kok Bataryasının Yenilenmesi

İsdemir 3 numaralı Kok Bataryasının modernize edilmesi yan ürün satış hacminin artırılması ve artan kok gazı miktarı ile elektrik üretiminin artırılarak enerji tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

İsdemir Yeni Kok Gazı Gazometresi

Kok Bataryalarında oluşan ve kullanılmadan atmosfere atılmak zorunda kalınan yüksek kalorili kok gazının üretime kazandırılarak enerji maliyetlerinin düşürülmesi, basınç dalgalanmasından dolayı yaşanan verim kayıplarının dengelenmesi, fazla gaz yakılarak atmosfere çiğ gaz atılmaması, bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İsdemir Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Projesi Düşük hidrojen, düşük nitrojen, ultra düşük karbon oranına sahip yüksek kalitede temiz çelik üretimine olanak sağlayacak Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi kurulacak.

Proje kapsamında karbon giderim kabiliyeti, işlem süresi ve potalarda “üretim kayıplarının engellenmesi” hedefleniyor.

İsdemir Çelikhane A-B Holünün Uzatılması ve Yeni Vinç Temini

SHD dolu şarj potalarının manipülasyonunu yapan vinçlerin arızalanması durumunda; çelikhanede üretim kaybına engel olmak ve üretim sürekliliğinin sağlanması hedefleniyor.

İsdemir 1. Yüksek Fırın Tepe Basıncı Türbini (TRT) Projesi Yeni 1. Yüksek Fırında üretilecek yüksek fırın gazının

basıncından yararlanılarak ilave elektrik üretimi sağlanması amaçlanıyor.

İsdemir Yeni Sinter Fabrikası

Sinter kullanım oranının artırılması, pelet ve kok tüketiminin azaltılması hedefleniyor.

İsdemir, Yüksek Fırın

İsdemir Kuzey Deniz Dolgu Alanı Yatırım Projesi

Proje ile İsdemir’de planlanan yeni yatırım projelerinde ortaya çıkacak saha ihtiyaçlarının karşılanması ve yaklaşık 2,4 milyon ton cürufu liman inşaatı geri saha dolgusunda kullanarak bertaraf edilmesi hedefleniyor.

İsdemir 1. Rıhtım Cevher Boşaltma Vinçlerinin Yenilenmesi Projesi Liman faaliyetlerinin sürekliliği ile çelik üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve daha verimli çalışma şartlarının elde edilmesi amaçlanıyor.