• Sonuç bulunamadı

IV. BULGULAR

4.3. Birinci Alt Amaca İlişkin Bulgular

4.3.3. Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik

“Kolektif yeterlik, akademik vurgu, güven ve yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama düzeyleri ölçeği akademik iyimserliği (okul formu) yordamakta mıdır?” sorusuna yanıt aranmıştır.

Bu soruya yanıt aramak için yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik uyum istatistikleri tablo 37’de verilmiştir. Çalışmanın genel amacına bağlı olarak belirlenen şekil1’de yer alan hipotetik model test edilmiştir. Şekil 34’de hipotetik modelin yol diyagramı verilmiştir.

Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik arasındaki ilişkiyi belirlemek için oluşturulan yol diyagramına göre akademik iyimserlik, kolektif yeterlik boyutuyla 0.69 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Güven alt boyutu ile akademik iyimserlik arasında 0.80 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Akademik vurgu alt boyut ile akademik iyimserlik arasında 0.95 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ile akademik iyimserlik arasında 0.43 değerinde bir ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir.

Model 3 modifikasyon almıştır. Modifikasyonlar, madde 3 ile madde 5 arasında madde 17 ile madde 18 arasında ve madde 20 ile madde 21 arasında modifikasyon uygulanmıştır.

Şekil 34. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik

Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik uyum istatistikleri tablo 37’de verilmiştir.

Tablo 37. Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik

İyimserlik Uyum İstatistikleri

Yapılandırmacı Öğrenme- Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik İyimserlik

χ² Sd χ²/sd RMSEA IFI CFI

4340.34 1370 3.168 0.059 0.97 0.97

RMR NFI NNFI SRMR

0.031 0.95 0.97 0.055

Tablo 37’deki Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik model uyum istatistiklerine göre χ²/sd oranı 3.168 çıkmıştır. Model uyum istatistikleri incelendiğinde χ² değeri örneklem büyüklüğünden etkilenmektedir (Tabachnick ve Fidell, 2007, s. 59). Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik yol analizi örneklem büyüklüğünden etkilendiği düşünülerek küçük iki ayrı örneklem büyüklüğü için denenmiştir. RMSEA 0.059 olarak bulunmuştur. Bu değer iyi uyum kriterlerine uygun olarak görülebilir denilebilmektedir. IFI (Artmalı Uyum İndeksi), .97 çıkmıştır. Bu değer de iyi bir uyumun göstergesidir. CFI (Karşılaştırmalı Uyum İndeksi), .97 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun göstergesidir. RMR (Artık ortalamaların karekökü), 0.031 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun göstergesidir. SRMR (Standardize edilmiş artık ortalamaların karekökü), 0.055 bulunmuştur. Bu değer iyi uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir. NFI değeri 0.95 bulunmuştur. Mükemmel uyum gösteriyor olarak ifade edilebilir. NNFI değeri ise 0.97 bulunarak mükemmel uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir.

Model istatistiklerine göre, Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ölçeği akademik iyimserliği yordadığı belirtilebilir. Örneklemden χ² değerinin etkilendiği düşünülerek mevcut örneklem içindeki küçük örneklem büyüklükleri için denenmiştir. Aynı çalışma grubundan hareketle 2 farklı çalışma grubu üzerinden uyum indeksleri tekrar incelenmiştir. 2 grup içinde yol diyagramı incelenmiştir. Şekil 35’de 1. Grup örneklem seçimi için oluşturulan yol diyagramı incelenmiştir. 1. Grup için yol diyagramı gibi 2. Grup için de yapılmıştır.

Şekil 35. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik

Şekil 35’deki grup 1 için yol diyagramına göre akademik iyimserlik, kolektif yeterlik boyutuyla 0.62 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Güven alt boyutu ile akademik iyimserlik arasında 0.78 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Akademik vurgu alt boyut ile akademik iyimserlik arasında 0.99 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ile akademik iyimserlik arasında 0.35 değerinde bir ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir.

Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik uyum istatistikleri belirlenen küçük örneklem (grup1) için tablo 38’de verilmiştir.

Tablo 38. Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik

İyimserlik Uyum İstatistikleri (Grup1)

Yapılandırmacı Öğrenme- Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik İyimserlik

χ² Sd χ²/sd RMSEA IFI CFI

2668.81 1373 1.94 0.062 0.96 0.96

RMR NFI NNFI SRMR

0.038 0.92 0.96 0.070

Tablo 38’deki model uyum istatistiklerine χ²/sd oranı 1.94 çıkmıştır. Bu oranda iyi bir ölçüttür. Örneklem sayısı küçüldüğünde (1.grup) χ² değerinin de buna paralel olarak düştüğü sonucuna ulaşılabilir. RMSEA 0.062 olarak bulunmuştur. Bu değer iyi uyum kriterlerine uygun olarak görülebilir denilebilmektedir. IFI (Artmalı Uyum İndeksi), .96 çıkmıştır. Bu değerde iyi bir uyumun göstergesidir. CFI (Karşılaştırmalı Uyum İndeksi), .96 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun göstergesidir. RMR (Artık ortalamaların karekökü), 0.038 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun kriterlerine uygun olarak görülebilir denilebilmektedir. SRMR (Standardize edilmiş artık ortalamaların karekökü), 0.070 bulunmuştur. Bu değer, iyi uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir. NFI değeri .92 bulunmuştur. İyi uyum gösteriyor olarak ifade edilebilir. NNFI değeri ise .96 bulunarak mükemmel uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir. Bu uyum indekslerine göre 1. grup çalışma grubu için χ²/sd’ninde düştüğü sonucuna ulaşılabilir. Grup 1 için de ölçeğin maddelerinin yapılandırmacı öğrenme-öğretme

Şekil 36. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik

Şekil 36’daki grup 2 için yol diyagramına göre akademik iyimserlik, kolektif yeterlik boyutuyla 0.74 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Güven alt boyutu ile akademik iyimserlik arasında 0.84 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Akademik vurgu alt boyut ile akademik iyimserlik arasında 0.85 ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ile akademik iyimserlik arasında 0.53 değerinde bir ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılabilir.

Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ve akademik iyimserlik uyum istatistikleri belirlenen küçük örneklem (grup 2) için tablo 39’da verilmiştir.

Tablo 39. Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik

İyimserlik Uyum İstatistikleri (Grup2)

Yapılandırmacı Öğrenme- Öğretme Etkinliklerini Uygulama ve Akademik İyimserlik

χ² Sd χ²/sd RMSEA IFI CFI

2734.57 1373 1.99 0.063 0.95 0.95

RMR NFI NNFI SRMR

0.045 0.91 0.95 0.069

Tablo 39’daki model uyum istatistiklerine χ²/sd oranı 1.99 çıkmıştır. Bu oranda iyi bir ölçüttür. Örneklem sayısı küçüldüğünde (2.grup) χ² değerinin de buna paralel olarak düştüğü sonucuna ulaşılabilir. RMSEA 0.063 olarak bulunmuştur. Bu değer iyi uyum kriterlerine uygun olarak görülebilir denilebilmektedir. IFI (Artmalı Uyum İndeksi), .95 çıkmıştır. Bu değerde iyi bir uyumun göstergesidir. CFI (Karşılaştırmalı Uyum İndeksi), .95 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun göstergesidir. RMR (Artık ortalamaların karekökü), 0.045 çıkmıştır. Bu değer mükemmel uyumun kriterlerine uygun olarak görülebilir denilebilmektedir. SRMR (Standardize edilmiş artık ortalamaların karekökü), 0.069 bulunmuştur. Bu değer iyi uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir. NFI değeri .91 bulunmuştur. İyi uyum gösteriyor olarak ifade edilebilir. NNFI değeri ise .95 bulunarak mükemmel uyumun göstergesi olarak ifade edilebilir. Bu uyum indekslerine göre 2. grup çalışma grubu için χ²/sd’ninde düştüğü sonucuna ulaşılabilir. Grup 2 için de ölçeğin maddelerinin Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ölçeğini yordayabildiği sonucuna ulaşılabilir.

Yapılan istatistiki işlemler sonucunda Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ölçeği ile akademik iyimserlik arasında bir ilişkinin olduğu söylenebilir.

Kolektif yeterlik, akademik vurgu, güven ve Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama düzeyleri ölçeği akademik iyimserliği (okul formu) yordamakta mıdır? Sorusuna basit doğrusal regresyon yöntemiyle cevap aranmıştır. Tablo 40’da yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinliklerini uygulama ile akademik iyimserliğin yordanmasına ilişkin regresyon analizi sonuçları verilmiştir.

Tablo 40. Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama ile Akademik

İyimserliğin Yordanmasına İlişkin Regresyon Analizi Sonuçları

Değişken B SS β T p R R2 Sabit 29.450 3.434 - 8.577 .000 - - Yapılandırmacı Öğrenme-Öğrt .232 .022 .381 10.340 .000 .381 .145 F(1.628) = 106.910

Yapılandırmacı öğrenme – öğretme etkinlikleri uygulama ölçeği puanları ile akademik iyimserlik ölçeği arasında anlamlı bir ilişki göstermektedir [R = 0.381, R2

= 0.145. p ≤ .05]. Akademik iyimserlik ölçeğindeki toplam varyansın yaklaşık %15’ini açıklamaktadır. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde Yapılandırmacı öğrenme–öğretme etkinlikleri uygulamanın akademik iyimserlik üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Yapılandırmacı öğrenme-öğretme etkinlikleri uygulama ölçeği puanlarının akademik iyimserlik ölçeğini F(1.628) = 106.910 anlamlı düzeyde yordadığı sonucu belirlenmiştir.

4.3.4 Akademik İyimserlik Ölçeği ve Yapılandırmacı Öğrenme-Öğretme