• Sonuç bulunamadı

KAHRAMANMARAġ’TA HAZIR GĠYĠM ĠġLETMESĠNDE BĠR UYGULAMA ÇALIġMAS

4. Yalın Üretim Sistem

Yalın üretim felsefesine dayanan yalın üretim, üretilen ürüne değer katmayan her Ģeyi israf olarak belirtmektedir (Mireless, 2006: 19). Bu yalın uygulamaların temel hedefi, sıklıkla görülen bu israfların mümkün olduğunca azaltılmasıdır. Bu israf kaynaklarının minimize edilmeye çalıĢılması, beraberinde maliyetlerde ve çevrim sürelerinde kazançları getirmektedir (Alukal, 2003: 30).

Amaç, müĢteri ihtiyaçlarını en hızlı ve en etkin Ģekilde karĢılamaktır. Ürüne değer katan ve katmayan faktörleri belirleme ve israfı önleme yoluyla üretim sürecini kısaltır. Yalın bir üretim sistemindeki esas hedef, üretim iĢlemini ihtiyaç duyulan miktar ve zamanda, kusursuz ve israfsız bir Ģekilde gerçekleĢtirebilmektir (Laraia vd., 1999:242).

Bu sistem Japonya‘da (Toyota Firması) ortaya çıkmıĢ ve geliĢtirilmiĢ olan; hata, maliyet, stok, iĢçilik, geliĢtirme süresi, üretim alanı, fire, müĢteri memnuniyetsizliği gibi faktörleri kullandığı araç ve yöntemlerle minimize etmeye çalıĢan bir üretim sistemidir ( Tikici ve Aksoy, 2006: 22). Bahsedilen bu üretim sisteminin temelinde israfı ortadan kaldırarak maliyetleri aĢağı çekme, teslimat sürelerini ve kaliteyi arttırmanın yanı sıra müĢteri, toplum ve ekonomi adına değer yaratarak uzun vadeli büyüme yatmaktadır (Wilson, 2010: 59).

Bu sistemde üretim faaliyetlerini müĢterilerin verdiği sipariĢler tetiklemektedir. Dolayısıyla herhangi bir talep gelmeden herhangi bir iĢlem yapılmamaktadır. SipariĢ olmadan makineler boĢ kalsa bile stok oluĢturulmamaktadır. Ancak sipariĢle birlikte hücre, üretime baĢlamaktadır. Makine ve teçhizatlar, üretim faaliyetlerinde seri akıĢı sağlayacak Ģekilde hücreler içinde yapılandırılmaktadır. OluĢacak malzeme stoku, sipariĢlere göre stokun yenilenmesi sinyalini veren kanbanlarla sağlanmaktadır (Kennedy ve Brewer, 2006: 66-67).

Yalın üretim, ürünün üretilmesinden, dağıtılmasına ve müĢteriye ulaĢmasına kadar geçen zamanın azaltılması ve israfın değerden elimine edilmesidir (Vincenti, 2002:58).

Yalın üretim, yapısında hata, maliyet, stok, iĢçilik, geliĢtirme süreci, üretim alanı, fire, müĢteri memnuniyetsizliği gibi unsurların minimize edildiği bir sistem Ģeklinde tanımlanmaktadır (Thomas, 1997:36).

Detty ve Yingling, (2000)‘e göre, yalın üretim, yapılanan, süreçlenen, kontrol edilen, yönetilen ve sürekli geliĢen endüstriyel üretim sistemleri için kapsamlı bir felsefedir.

Evans (1997)‘a göre, israfı önleme, stokları minimize etme, kaliteyi ilerletme ve insan kaynaklarını geliĢtirme ile üretim faaliyetlerinde geliĢme sağlayabilmektir.

Yalın üretim, en az kaynakla, en kısa zamanda, en ucuz ve firesiz üretimi, müĢteri talebine de bire bir uyabilecek/yanıt verebilecek Ģekilde, en az israfla (daha doğrusu israf olmadan) ve nihayet tüm üretim faktörlerini en esnek

Ģekilde kullanıp, potansiyellerinin tümünden yararlanılmasıdır (Cesur, 2004:7). Yalın üretim, mal ve hizmet üretiminde sonuca giderken mümkün olduğu kadar kestirme yol bulmaya çalıĢır. ĠĢlem sayısının azalması hem maliyeti düĢürür, hem hızı arttırır, hem de hata meydana gelme ihtimalini azaltır. Yalın üretimde katma değer üretmeyen her faaliyet dikkatlice araĢtırılır ve sistemden ayıklanır (Ahlstrom, 1998:328). Böylelikle hem hız kazanılır, hem de iĢ yükü hafifletilerek iĢgücü talebi azaltılmıĢ olur.

Yalın üretim, en kapsamlı tanımı Womack ve arkadaĢlarının (1998) çalıĢmalarında bulunulmuĢtur. Womack ve arkadaĢları, yalın üretimin evrensel bir süreç olduğunu, zanaatkârlık türü üretim ile kitlesel üretimin avantajlı yanlarını birleĢtirdiğini savunur ve yalın üretimi; zanaatkârlık türü üretimin yüksek maliyetinden ve kitlesel üretimin katılığından arındırılmıĢ üretim biçimi olarak tanımlar. Yalın üretim sisteminin öne çıkan özelliklerinin klasik üretim sistemlerinden farklı yönleri Ģu baĢlıklar altında incelenebilir;

Tablo 1: Yalın Üretim Sisteminin Klasik Sistemlerle KarĢılaĢtırılması (ġahin ve Eren, 1994:46).

Özellik Klasik Sistemler Yalın Üretim Sistemi

Öncelikler Tüm sipariĢlerin kabulü

Çok seçenek

Sınırlı pazar Az seçenek

Mühendislik Geleneksel çıktılar

Elle tasarım

Standart çıktılar GeliĢtirilmiĢ tasarım Üretim yalınlaĢtırılması

Kapasite Yüksek kullanım

Esnek değil

Normal kullanım Esnek

Süreç Atölye türü Akıcı üretim, hücreli üretim

ĠĢ gücü Dar uzmanlık Özel yetenek Bireysel çalıĢma Rekabetçi davranıĢ Emirle değiĢiklik Kolaya kaçıĢ

Statü: sembol, ücret, prim

GeniĢ uzmanlık Esnek yetenek Takım çalıĢması ĠĢbirlikçi davranıĢ Katılımla değiĢiklik Zoru baĢarma

Ayırt edici bir statü yoktur

Program Uzun süre değiĢtirilmez Uzun

dönemli planlar kullanılır

Çok hızlı değiĢtirilir Karma modeller kullanılır

Stoklar Yeterinden fazla ambarlar, depolar,

geniĢ alanlar

Tam yetecek kadar raf biçimi stok

Tedarik Kaynakları

Çok Rekabetçi Rekabetçi

Birkaç veya yalnızca bir kooperatif, aynı Ģebeke

Planlama ve Kontrol Planlama ağırlıklı KarmaĢık Bilgisayar destekli Kontrol ağırlıklı Basit Yüz yüze

Kalite TeftiĢ, muayene

Kritik noktalarda Kabul örneklemesi

Olurken kaynakta kontrol Devamlı kontrol Süreç kontrolü

Bakım

Düzeltici

Uzmanlar tarafından Donanım hızlı çalıĢır

Bir vardiya çalıĢır

Önleyici

Operatör tarafından Donanım yavaĢ çalıĢır

24 saat çalıĢır

Yalın üretim sisteminin öne çıkan özelliklerinin klasik üretim sistemlerinden farklı yönleri incelendikten sonra ortaya çıkan bir takım problemlere değinmek yararlı olacaktır. Geleneksel ölçme sistemleri genellikle sonuçlara odaklanmaktadır. Sonuçların ölçümü yoluyla hedeflenen stratejik amaçlara ulaĢmak zor olmaktadır. Finansal ve iĢlemsel ölçüler belirlenen bir dönemin sonuçlarını bütçelenmiĢ miktarlarla karĢılaĢtırmaktadır. Böylece ortaya çıkan sonuçların tahmin edilenden daha fazla veya daha az olmasını açıklamaktadır. Ancak bu sonuç ölçüleri tarihi olup geçmiĢteki operasyonların etkisini ölçmektedir (Baggaley, 2007:72-74). Sonuç ölçüleri faydalı olacak Ģekilde gereken zamanda gelmemektedir. Ancak yalın üretim ve yönetim sisteminde faaliyet ve iĢlemlerin sonuçlarını ölçen değil de, faaliyet ve iĢlemlerde yapılan değiĢikliklerin etkinliği ile ilgili feedback (geribildirim) sağlayan ölçüler önplana çıkmaktadır (Maskell ve Baggaley, 2004:25). Yine geleneksel performans ölçüleri, bireyleri kontrol etmek amaçlı kullanılmakta ve bu durum yalın bir örgütü sürdürmek için gerekli esnekli

Geleneksel performans ölçüleri, insanları kontrol etmek için kullanılmaktadır ancak bu durum yalın bir örgütü devam ettirmek için gerekli esneklik ve uyarlanabilir davranıĢ sağlamamaktadır. Yalın bir örgüt bireyleri kontrol etmek yerine, günlük ortaya çıkan/çıkabilecek sorunların çözümüne

yönlendirmektedir. Sorunların çözümü için de tüm çalıĢanları ve yöneticileri, yaratıcı enerjilerini kullanmaya ve yönetim süreçlerinin tasarımına doğru itmektedir (Baggaley, 2007:77).