• Sonuç bulunamadı

yüzyılda Çermik kazasına dair malumat: Çermik kazasında, 1 medrese, 1 rüşdi, 2 ibtidai, 3 hıristiyan mektebi mevcuttu (23)

üzerinde ayrıca bir ışık feneri bulunmaktadır. Buradan aynı tipte bir kapı ile kırık kemerli bir tonozla örtülü dikdörtgen planlı bir başka mekana varılır. Bu mekanın doğu tarafıfına yarım sekizgen planlı dilimli bir yarım kubbe ile örtülü eyvan dikkati çeker. Kuzeybatı köşesindeki basik kemerli bir kapı sıcaklığa açılmaktadır Sıcaklık kalsik bir plan şemasına maliktir. Yan duvarlar boyunca eyvanlar köşelerde ise yıkanma hücreleri bulunur. Eyvanlar kırık kemerli tonozlarla örtülüdür. Soyunma kısmı gibi diğer kısımlar ve sıcaklığın tabanı parke taşlarla kaplıdır (34).

Çermik Hamamı Vakfı

Hamamın yapım tarihi bilinmemektedir. Giriş kapısının iç kısmında iki kitabesi okunmayacak kadar yıpranmıştır. XVI. yüzyılda yapılmış olma ihtimali üzerinde durulmaktadır.Vakıfla ilgili ilk kayıt 1540 tahririnde yer almaktadır. Bu kayda göre vakfın geliri bir değirmenin işletilmesinden sağlanmaktadır. Gelirin nereye harcandığı kaydedilmemiştir (TD 351, s.218).1564’te gelir kaynağında ve miktarda herhangi bir değişme olmamıştır. Bu dönemde, 1540’tan farklı olarak gelirin bir kişiden oluşan personelin maaşına ve değirmenle, hamamın tamiratına harcandığını görmekteyiz (10)(22).

Çermik ilçesi tarihi eğitim kurumları ve medresesi

19. yüzyılda Çermik kazasına dair malumat: Çermik kazasında, 1 medrese,

ile örtülüdür Pâyeleri duvarlara bağlayan kemerlerden bazılarının içi sonradan örülmüştür Medrese hücrelerinin düzeni, onarımlar sırasında hayli değiştirilmiştir Kuzeydoğu köşesindeki hücre ile batı kanadındaki üç hücrenin avluya bakan duvarları sonradan kaldırılmıştır Güneydoğu ve güneybatı köşelerinde harap olan hücreler yeniden inşa edilmemiş, bu hücrelerin revaka açılan kapıları örülmüştür

Yapının dış duvarları muhtemelen kırma taşlarla örülmüş, üzerleri sıvanmıştır çoğu kanadındaki iki hücre ile güney kanadında, mescidin iki yanında yer alan üç hücre, asli hüviyetlerini az çok korumuş durumdadırlar Mescidin sağ ve solundaki hücrelerin revaka açılan kapıları, demir parmaklıklarla kapatılarak bu hücreler bir anlamda mescide ilave edilmişlerdir Hücrelerin hepsi beşik tonozlarla örtülüdür Kuzeydoğu köşesindeki hücrenin doğu duvarında ve güneybatı köşesindeki hücrenin batı duvarında, içe doğru genişleyen birer ışık penceresi görülmektedir Ayrıca mescitte ve iki yanındaki hücrelerde mevcut pencerelerin ilk yapıdan kalmış oldukları söylenebilir Güney revakının ortasına açılan bir kapıdan mescide girilmektedir Kapı aralığının üst kısmına, tunç bir levha üzerine kazınmış üç satırlık bir inşa kitabesi yerleştirilmiştir Buna göre medrese Abdullah Paşa’nın yardımıyla 1170/1756 yılında inşa edilmiştir Bu kapı ve iki yanındaki pencereler birer basık kemerle örtülüdür Mescidin kuzey cephe duvarı, revakların avluya bakan yüzleri gibi almaşık düzende kesme taşlarla kaplanmıştır Mescid, farklı şekilde örtülmüş iki hacimden oluşmaktadır Kuzeyde yer alan dikdörtgen hacim, pandantifler üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür Mescidin iki yanındaki hücrelerin bu kubbeli mekânla bağlantıları sağlanmıştır Güneyde yer alan mekân, yarım sekizgeni andıran bir plana sahiptir ve dilimli bir çeyrek küre ile örtülüdür Bu mekân medresenin güney duvarında bir çıkıntı teşkil etmekte, yarım sekizgen profilli mihrab da bu mekân içinde yer almaktadır.

Mihrap nişi mukarnas bir çerçeve içine alınmış ve mukarnas bir kavsara ile örtülmüştür Üç dilimli bir sağır kemer kavsarayı ihata etmektedir Nişin iki yanındaki silindirik profilli gömme sütuncukların basit mukarnaslarla süslü birer başlığı vardır Mihrap nişi ve çerçevesi sonradan badana edilmiştir Avlunun üç kenarını dolanan hücreler ve dışa doğru köşeli bir çıkıntı teşkil eden mescit-dershane hücresi, medresenin belirgin özelliklerini teşkil etmektedir” Medrese, caddeye bakan kuzey cephesi önüne dükkânlar inşa edildiğinden bugün caddeden görünmemektedir.

Yakın zamanda avlusu düzenlenmiş, revak aralarında ve revakların avluya bakan yüzünde onarım ve değişiklikler yapılmıştır 1974 yılında, ilçenin Kur’ân Kursu binası olarak kullanılmıştır Çermik Cami Yaptırma Derneği tarafından onartılan medresenin tamamı bugün cami olarak kullanılmaktadır (Bkz Medrese Cami) Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü aittir Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü veritabanında “Çeteci Abdullah Paşa Medresesi Camii” adı ve 21 02 01/05envanter numarası ile “Türkiye Kültür Mirasları” arasında kayıtlıdır(1).

Çeteci Abdullah paşa medresesi (R. H. Unal)

Resim. Çeteci Abdullah medresesi

Resim. Çeteci Abdullah Camii (medresesi)

Resim. Çeteci Abdullah Camii (medresesi) (kitabe) Çermik beyliği ve sarayı

Çermik beyliğinin kurucusu, Mırdasî Emir Muhammed’in oğlu Emir Hüseyin’dir. Bu Emir, babasının sağlığında Berdenc kalesi ve Çermik yöresi valisi bulunuyordu. Babası ölünce, bu bölgede, beyliğini kurdu. Ölünce yerine oğlu Emir Seyfeddin, bu da ölünce oğlu Şah Yusuf, bunun da ölümüyle oğlu Velat Bey, sonra da Şah Ali Bey ve bunun da ölümüyle beyliğin yönetimi oğlu Muhammed Bey’e geçti.

Muhammed Bey, Çermik yöresini Kızılbaşların elinden kurtarmış, Diyarbakır’ın Osmanlı Birliğine katılışı sırasında da Yavuz Sultan Selim’den bir sultanlık emirnamesi alarak beyliğini sürdürmüştür (25).

Çermik Beyler Sarayı

Çermik’in kuzeyindeki Saray Mahallesi’nin üst kesiminde bulunmakta, yüksek müstahkem ve kalın duvarlarıyla Ortaçağ şatolarını andırmaktadır. Yazlık ve kışlık “Harem Daireleri” ile “Selamlık Daireleri” bulunan, Saray Mescidi”,

“Hamam” ve “Zindan”larıyla meşhur olan bu saray, zevkle yaptırılmış çok güzel bir mimari eserdir. Bunu Çermik ocaklı Beyleri XVI. YY yaptırmışlardır.

Haci-Ali Bey’in pek süslü pencereler, renkli ince taş direkler ve aklı karalı taşlarla üçer kemerli Harem ve Selamlık olarak yaptırmış olduğu bu sarayın demdir cümle kapısı, köşkü, hazine odaları, zindan ve mutfak takımları görülmeye değer niteliktedir.

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 14.02.2002 gün ve 202 sayılı raporla sinagogun korunması gerekli kültür varlığı olduğu belirtilmiştir.

Bu sarayın birçok bölümü günümüzde bile varlığını sürdürmektedir. (4)(11) Bu saray hakkında Kızıloglu şu bilgileri verir:

Kasabanın kuzeyindeki Saray Mahallesinin üst kesiminde yüksek ve müsrahkem duvarlarla çevrili ve Ortaçag şatoları andıran çok güzel eyvanlı yazlık ve kışlık selamlık ve harem daireleri bulunan saray mescidi hamam ve zindanlarıyla meşhur olan bu yapılar zevkle yaptırılmış çok güzel mimari eserlerdir. Çermik Ocaklı Beylerinin XV. Yüzyıl başlarında yaptırıp bundan 200 yıl önceleine değin ihtişamla yaşadıkları yerdir. Sinema filmi çevirecekler için bile bulunmaz bir değer taşıyan bu iki katlı saray Çermik Belediyesince onarılıp onarılıp korunursa yerli ve yabancı turist celbine de çok yarayacaktır. Haci-Ali Begin pek süslü pencereler renkli ince taş direkler ve aklı-karalı taşlarla üçer kemerli harem ve selamlık olarak yaptırmış olduğu bu sarayın demir cümle kapısı köşkü hazine odalarınızdan ve mutfak gibi takımları da görülmeye deger (34).

Çermik beyler sarayı (Kenan Haspolat)

Cermik beyler sarayı (M. Üzülmez)

Çermik beyler sarayı ve 3 saray kapısı

Çermik evleri

Tarihi Çermik evlerinden görüntüler

Yapı malzemesi olarak Diyarbakır’daki gibi siyah(bazalt) ve beyaz(kalker) taşla yapılmış. Ancak taşın üzerine beyaz badana sürülerek malzeme kötü bir görüntüye bürünmüş durumdadır. gizlemek için üstüne beyaz badana sürülmüş)

Ev içinde sutun ve süslemeler

Evdeki taş ve demir süslemeler

ÇERMİKTE KAPLICA TURİZMİ Çermik kaplıcası

Yerleşmelere coğrafi anlamda niteliğini kazandıran faktörlerden en önemlisi ekonomik fonksiyondur. Çermik ve çevresinde nüfusun önemli bir bölümü geçimini tarım sektöründen sağlamakla beraber, son yıllarda turizm ve ticaret önemli ölçüde gelişmiştir. Turizm dendiğinde akla çok çeşitli faaliyet ve çekicilikler gelmektedir.

Çermik için turizm öncelikle balneoloji-termal turizm yani Çermik kaplıcası demektir. Ancak turizmin bundan ibaret olmadığını da bilmek gerekir

Kaplıca 1968’den bu yana Çermik Belediyesi tarafından işletilmektedir.

Yapılan laboratuar tahlillerine göre kaplıcanın suyu sodyum, bikarbonat, klorür, iyot, sülfat, bromür ve kükürt içermektedir. Yapılan inceleme sonucunda, düşük oranda radyoaktivite saptanan kaplıca suyunun özellikle fizik tedavi ve romatizmal hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu belirtilmiştir. Yöresel olarak da kadın hastalıklarına ve üst solunum yolları hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır.

(26)

Yeri: Diyarbakır-Çermik ilçe merkezinin doğusunda yer alır.

Suyun Isısı: 48oC PH Değeri: 6,3

Özellikleri: Bikarbonatlı, Klorürlü, Karbondioksitli, Hidrojen Sülfürlü ve kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir.

Yararlanma Şekilleri: İçme ve banyo kürleri

Tedavi Ettiği Hastalıklar: Romatizma, deri, solunum yolu, kadın, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara olumlu etki yapar.

Çermik ilçesine 3 km. uzaklıktadır. Bir derenin yamacından çıkan sular, altı köşeli bir havuzu bulunan hamam gelir. Mevcut havuzlar, Selçuklu dönemine aittir.

Kaplıcanın bulunduğu yer yeşilliktir. Kaplıca özellikle yaz aylarında çok kalabalık olur. Kükürtlü bir sudur. Çok eski dönemlerden beri, geniş bir çevrenin sağlığına hizmet verir.

İçindeki elementlerin zenginliği açısından, Çermik şifalı suyu, çok faydalı bir şifa kaynağıdır. Sıcaklığı, içine su karıştırılmasına gerek duyulmadan kullanılabilecek derece olduğundan, tedavi açısından özelliğinden bir şey yitirmez.

İçmeğe elverişli değildir. Solunum, romatizma, kadın ve deri hastalıklarına büyük şifa sağlar. Çermik, Diyarbakır’a 94 km. uzaklıktaki asfalt yolla bağlıdır.

Turistik oteli ve konaklama yerleri vardır

Çermik kaplıcası(11)

(27)

Kaplıca suyunun niteliğine göre tıbbi açıdan değerlendirilmesi yapılmış ve Sağlık Bakanlığı’nın 06.06.2005 tarihinde yapılan Tıbbi Değerlendirme Kurulu toplantısında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılabilir olduğu anlaşılmıştır.

İltihabi Romatizmalar, Kronik Bel Ağrıları, Kireçlenmeler, Eklem Hastalıkları, Kas Ağrıları ve Kas Romatizmaları, Yaralanma ve Cilt Hastalıkları, Yumuşak Doku Hastalıkları, Sinir Sistemiyle İlgili Hastalıklar, Genel Stres Bozuklukları, Spor Yaralanmaları ve Tedavisi, Kadın Hastalıkları, Kemik Erimesi, İdrar Yolları ve Safra Kesesi Rahatsızlıkları, Ortopedik Operasyonların, Beyin ve Sinir Cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında etkilidir.

Konaklama Tesisleri

Kaplıcalar çevresinde birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Oda sayısı 747 olarak tespit edilen, yatak kapasitesi 1.200’ün üzerinde olan bu otel ve pansiyonlarda her bütçeye uygun barınma olanağı mevcuttur. Çevre il ve ilçelere yakınlığı nedeniyle kaplıcalara günübirlik ziyaret de yapılabilmektedir.

Tablo : Çermik lçesi Konaklama Tesisleri ve Oda Kapasiteleri S. N.

Tesis Adı Adres Oda İşletme Sahibi . Kapasitesi

1 Dörtkardeşler Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 20 H. Sait KARAASLAN 2 Dörtkardeşler Oteli Hamambaşı Mevkii 24 Şeymus KARAASLAN . Cavşakbaşı Meydanı

3 Malatya Ferah Oteli Hamambaşı Meydanı 2 Şeymus GÜNGÖRDÜ 4 Emniyet Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 40 M. Sait ÖZKAN 5 Dört Kardeşler Hamambaşı Mevkii 6 M. Emin ARAASLAN Kanaat Oteli Cavşakbaşı Meydanı

6 Durak Oteli Hamambaşı Mevkii 8 Mehmet DURAK Cavşakbaşı Meydanı

7 Can Şeker Oteli Hamambaşı Mevkii 20 Abdurahman ŞEKER 8 Elazığ Malatya Oteli Hamambaşı Mevkii 40 Sıdık SAĞIR 9 Sağıroğlu Oteli Hamambaşı Mevkii 24 Cihangir SAĞIR 10 Sefa Merve Oteli Hamambaşı Mevkii 14 İbrahim AKDAĞ 11 Gözbaşı Güven Oteli Hamambaşı Mevkii 14 Koçali GÖZBAŞI Cavşakbaşı Meydanı

12 Nebi Akdağ Cavşak Sokak No: 17 7 Nebi AKDAĞ Kız Öğrenci Yurdu

13 Yeşilçam Pansiyonu Hamambaşı Yolu 18 İsmet DALKILIÇ No: 78

14 Van Palas Oteli Hamambaşı Yolu 15 M. Ali DALKILIÇ No: 80

15 Mevsim Pansiyonu Hamambaşı Yolu 15 İ. Halil DALKILIÇ 16 Diyarbakır Oteli Hamambaşı Yolu 15 Mahmut DALKILIÇ 17 Elazığ Oteli Hamambaşı Yolu 15 Mehmet BİÇER 18 Gözde Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 25 Zülfikar TÜRK 19 Ateş Palas Oteli Hamambaşı Mevkii 25 Ataş DALKILIÇ 20 Sadık Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 12 Halit AKDAĞ 21 Kaplıca Turistik Oteli Hamambaşı Mevkii 45 Nurettin AKDAĞ 22 Küçükardeş Pansiyonu Hamambaşı Meydanı 15 Hüsnü AKDAĞ 23 Kervan Palas Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 18 Ramazan DALKILIÇ 24 Şark Pansiyonu Hamambaşı Mevkii 20 Sabri DALKILIÇ (28)

Kaplıcanın mevcut durumu

Kaplıcalar Belediye tarafından işletilmektedir. “Büyük Paşa” ve “Küçük Paşa”

denilen tarihi hamamların yanında iki adet localı ve bir adet “Özel Aile Kabinleri”

olmak üzere beş ayrı binada hizmet verilmektedir. Çevresinde birçok turistik amaçlı otel ve pansiyon bulunmaktadır. Yaklaşık 800 yatak kapasitesi ile yılda 250.00-300.00 ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Büyük Paşa Hamamı’nda; 1, Küçük Paşa Hamamı’nda 1, erkeklere ait localarda 1, kadınlara ait localarda 1 olmak üzere toplam 4 adet havuzu bulunmaktadır. Havuzlar müşterek kullanılmaktadır. Ziyaretçilere gerekli olan hizmetler sunulmaktadır (29).

Termal tatil köyü kuruluyor (30)

Çermik ilçesinden iş adamı Hamza Öner tarafından 200 milyon dolara mal olacak ‘Çermik Termal Tatil Köyü’nün projesi düzenlenen toplantıyla gazetecilere tanıtıldı. 3 bin dairede oluşacak ve devre mülk şeklinde uygulanacak tatil köyünde, 5 yıldızlı termal otelin yanı sıra, dev alışveriş merkezi, ekolojik pazar, spa ve wellness center,auquapak, bay ve bayanlar için

açık ve kapalı yüzme havuzu, vitamin barlar, etnografya müzesi, çocuk eğlence alanları, cami, kilise, sinagog, cemevi ibadethaneleri yanı sıra içerisinde bir çok yerleşim alanları da yer alacak.

Birinci sınıf 5 yıldızlı kaplıca tatil köyü, içinde aquapark, SPA merkezi, fizik tedavi üniteleri ve ileriye yönelik otel, alışveriş merkezi ve devre mülk konutlarını da içermektedir

Çermik kaplıca çevresi (35) ÇERMİKTE ALTERNATİF TURİZM

Mesire mekanları

Haburman köprüsü sağ taraftaki yaklaşık 5 dönümlük kavak yerine yapılan tesis, yeşil alanlar, çocuk parkı, kapalı alan, şelale, yürüyüş alanları, küçük çay tabir edilen arkın üzerine köprüler, oturmak ve dinlenmek için 15 tane taht yapıldı.

Tesisin büyük bir bölümü tamamlandı, şelalenin çalışmaya başladığı, ayrıca 2 havuz yapıldı, bu havuzlarda canlı alabalık olmak üzere çeşitli balıklar yer alacaktır

“Ayrıca minyatür su değirmeni yapıldı

Şeyhandede şelalesi (31) Çermik-Sinek şelalesi Piknik alanları ve Kafeler

Ekoturizm Çeşitleri

Ekoturizm çeşitli kıstaslara göre gruplandırılır. Bu kıstaslar turizm kullanılan araçlar (bisiklet, balon, raft, at), gidilen yerin doğası (dağ, yayla, mağara), yapılan etkinliğin özelliği (akarsu, av, bilim, terekking) gibi çeşitlilik gösterir. Ekoturizm kapsamında, yapılan başlıca ekoturizm etkinlikleri şu şekilde sıralanabilir:

Doğa Yürüyüşü (Trekking):

Trekking, kelime anlamı olarak “uzun ve zorlu yolculuk” demektir.Doğada gezi bunun ana unsurudur.

Sualtı Dalış Turizmi

Türkiye sularında bulunan nemli batıklar ve su altı mağaraları dalıcılar tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Dilimize aletli dalış olarak çevrilen “scuba”

dalışı, dalmaya yeni başlayanlar için, rekreasyonel dalış ve sportif dalış olmak üzere iki tür seçenek sunar.

Bunlardan turizmle bağlantılı olarak yapılan rekreasyonel scuba dalış eğlendirici yanlarıyla her yıl binlerce insanı kendine çeken bir etkinliktir. Sportif dalıcılar daha sık dalış yaparlar. Rekreasyonel dalıcılık için derinlik limiti 30 metre iken, sportif dalıcılıkta bu limit 40 metredir. Bu gün dünyada ve ülkemizde rekreasyonel ve sportif scuba dalış eğitimi veren kurumlar vardır Fırat nehri bu açıdan elverişlidir.,

Sportif Olta Balıkçılığı

Ülkemizin hemen her kıyısında, göl ve nehirlerinde sportif olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Kirlenmenin yoğun olduğu bölgelerde artık pek balık kalmasa da hala amatör balıkçıların yüzünü güldüren pek çok avlanma noktası vardır

Fırat nehri ve Sinek çayı bu açıdan elverişlidir.

Akarsu Turizmi

Ülkemizde akarsular, doğal ve kültürel özellikleri bakımından farklı özellikler arzederek, değişik rekreasyonel kullanım olanakları sunmaktadır.

Akarsularımızın büyük bölümü “akarsu turizmi” olarak adlandırılan rafting, kano ve nehir kayağı için çok elverişlidir.

Doğa turizminin önde gelen dallarından biri olarak akarsu turizmine yönelik ülkemizin sunduğu bu büyük potansiyelin geliştirilmesi ve geniş kitlelere hitap edecek şekilde tanıtımının yapılması önem taşımaktadır. Büyük yatırımlar gerektirmeyen akarsu turizmi, çevrenin tarihi, arkeolojik, kültürel, otantik değerleri ve diğer turizm çeşitleriyle birbütün oluşturmaktadır. Bu nedenle, nehirlerimizin akarsu turizmi potansiyeli incelenirken, çevresinde yer alan ve entegre bir şekilde geliştirilebilecek diğer turizm değerleri de bu proje kapsamında belirlenmiştir.

Fırat nehri ve Sinek çayı bu açıdan elverişlidir

Tarım ve Çiftlik (Agro) Turizmi:

Kırsal alanlarda konaklama ve etkinlikler köy yerinde yapılıyorsa bu turizm türü çiftlik turizmi olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir kırsal yerleşimde ekonomik etkinlik tarım ise ve turistik uygulamalar da ağırlıklı olarak tarıma dayalı olarak yapılıyorsa, bu tür turizme tarım turizmi denilmektedir. Özellikle ekoturizme yönelik olarak çiftliklerde, doğal hayatı birebir yaşamak isteyen turistlerin sayısı giderek artmaktadır. Ülkemiz bu anlamda oldukça büyük bir potansiyele sahiptir.

Çermik kırsalı bu açıdan idealdir (32).

Hava Sporları Turizmi

Türkiye, Yamaç Paraşütü, Yelken Kanat, Planör, Paraşüt, Balon gibi hava sporları meraklıları için keşfedilmesi gereken bir ülkedir.

Ülkemizde hava sporlarına yönelik bilgiler aşağıda özetlenmiştir (Anonim 2009l): Yamaç Paraşütü sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti havalanmaktır.

Çermik yamaç paraşütüne uygun bir bölgedir.

Gelincik dağında tracking

Sinek çayında su sporları

Sinek çayında rafting Havacılık Kulübü yeni kurslara başladı

Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübü’nün öğrencilere düzenledikleri kursları devam ediyor. Kulüp olarak düzenledikleri kursta 14 kişiye model uçak eğitimi veren Havacılık Kulübü, üniversite öğrencilerinin yanı sıra lisede okuyan öğrencilere de yardım ederek eğitim verdi.

Havacılık Kulübü üyeleri olan kursiyerler iki gün süren eğitimlerinin ardından ilerleyen tarihlerde sertifikalarını alacak. Model Uçakları yapan kursiyerlere yaptıkları maket uçaklar hediye edilirken, geçen hafta sonunda kulüp başkanı ve kulüp üyeleri Diyarbakır’ın Çermik ileçesinin belirli tepelerinde rüzgârı ve havayı ölçerek yamaç paraşütü yaptı.

Kulüp Başkanı Veysel İpek, Çermik’in yamaç paraşütüne çok elverişli bir yer olduğunu ifade ederek, tepe ölçüm cihazına göre yüksekliğin 540 metre olduğunu söyledi. (33)

Fırat nehrinde baraj gölünde su sporları

KAYNAKLAR

1. Ali Melek - Abdullah Demir, Dini Değerleri İle Diyarbakır, Diyarbakır