• Sonuç bulunamadı

Yükümlülüklere Uyum Denetimleri

B. Performans Bilgileri

3. Yükümlülük Denetimi Faaliyetleri

3.1. Yükümlülüklere Uyum Denetimleri

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesine göre uyum programı oluşturmak zorunda olan yükümlülerden sermaye piyasası aracı kurumları, söz konusu uyum programı kapsamında hazırladıkları kurum politikalarını 1 Mart 2009 tarihine kadar Başkanlığımıza göndermişlerdir.

Sermaye piyasası aracı kurumlarınca hazırlanan uyum programlarının

0 5 10 15 20 25 30 35

40 38,01

22,82

19,88

8,77

3,51 2,34 1,75 1,17 1,17 0,58

48 uygulama yönünden yerinde denetimi

amacıyla Başkanlığımızca 2009 yılına ilişkin olarak bir denetim programı hazırlanmış ve söz konusu denetimin sermaye piyasası kurulu uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi uygun görülmüştür.

Bu kapsamda ülkemizde faaliyette bulunan 88 adet sermaye piyasası aracı kurumundan 2009 yılında 21 adedi, 2010 yılında ise 23 adedi uyum programı yönünden yükümlülüklere uyum denetimine tabi tutulmuş olup, kalan 44 adet sermaye piyasası aracı kurumunun denetiminin 2011 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Ayrıca, 2010 yılı Yükümlülüklere Uyum Denetimi Programı kapsamında 20 faktoring şirketi, 10 finansman şirketi, 10 ikrazatçı, 7 portföy yönetim şirketi ve 6 finansal kiralama şirketi nezdinde kimlik tespiti, şüpheli işlem bildirimi, uyum görevlisi atanması ile muhafaza ve ibraz yükümlülükleri yönünden yüküm-lülüklere uyum denetimi başlatılmış olup, denetimler devam etmektedir. Söz konusu denetimler, faktoring şirketleri nezdinde hesap uzmanları, finansman ve finansal kiralama şirketleri nezdinde gelirler kontrolörleri ve portföy yönetim şirketleri ile ikrazatçılar nezdinde ise maliye müfettişleri tarafından gerçek-leştirilmektedir.

Tablo 26- 2010 Yılında Gerçekleştirilen Yükümlülüklere Uyum Denetimleri Denetim

49 3.2. Yükümlülük İhlal Değerlendirmeleri

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğinin

“Bildirim” başlıklı 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasında; denetim elemanlarının, kendi görev alanlarına ilişkin olarak kurumlarınca verilen görevler ile aklama suçu incelemeleri sırasında karşılaştıkları yükümlülük ihlallerini Başkanlığa yazılı olarak derhal bildireceği ifade edilmiştir.

Yukarıdaki durumların dışında MASAK bünyesinde aklama veya terörün finansmanı suçuna ilişkin olarak MSA uzmanlarınca yapılan değerlendirmeler sırasında da yükümlülüğe aykırı hususlarla karşılaşılabilinmektedir. Bu kapsamda alınan yükümlülük ihlal

bildirimleri, Başkanlığımız bünyesinde MSA uzmanlarınca bir değerlendirmeye tabi tutulmakta ve değerlendirme sonucunda, yapılacak işlem bulunmayanlar arşive kaldırılmakta, konunun 5549 sayılı Kanunda sayılan denetim elemanları vasıtasıyla daha ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği sonucuna varılanlar hakkında yükümlülük ihlal incelemesi başlatılmakta ve Başkanlığımız bünyesinde sonuçlandırılmasına karar verilenlerin gereği ise MSA uzmanlarınca yerine getirilmektedir.

Bu kapsamda, 2010 yılında başlanılan yükümlülük ihlal değerlendirmelerine ilişkin tablo aşağıdadır.

Tablo 27- 2010 Yılında Başlanılan Yükümlülük İhlal Değerlendirmeleri

Yükümlülük İhlal Değerlendirmesine Tabi Tutulan Yükümlü Sayısı 46

Banka 39

Sigorta Şirketi 1

Sermaye Piyasası Aracı Kurumu 1

İş Makineleri Ticaretiyle Uğraşanlar 1

Ticaret Amacıyla Taşınmaz Alım Satımıyla Uğraşanlar 1

PTT Şubesi 2

Tüzel Kişi 1

Yükümlülük İhlal Değerlendirmesine Konu Yükümlülüğe Aykırı Fiil Sayısı

75

Kimlik Tespitinde Bulunmamak 39

Şüpheli İşlem Bildiriminde Bulunmamak 24

Bilgi ve Belge Vermemek 6

Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğüne Aykırılık 6

50 Grafik 21- Yükümlülük İhlal Değerlendirmelerinin Yükümlü Gruplarına Göre Dağılımı (2010)

Grafik 22- Yükümlülük İhlal Değerlendirmelerinin Yükümlülüklere Göre Dağılımı

Öte yandan, 2010 ve daha önceki yıllarda haklarında yükümlülük ihlal değerlendirmesi başlatılan yükümlülerden 54’ü ile ilgili değerlendirme 2010 yılında tamamlanmış olup, bu yükümlülerden 20’sinde yükümlülüğe aykırı bir husus tespit edilememiş, 32’si ile ilgili olarak

Kanunun 11’inci maddesine göre yükümlülük ihlal incelemesi yapılması, 1’i ile ilgili olarak Kanunun 15’inci maddesine göre inceleme yapılması, 1’i ile ilgili olarak ise hem Kanunun 11’inci maddesine göre yükümlülük ihlal incelemesi hem de Kanunun 15’inci

51 maddesine göre inceleme yapılması

gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır.

3.3. Yükümlülük İhlal İncelemeleri Alınan yükümlülük ihlal bildirimlerinin Başkanlığımız bünyesinde MSA

uzmanlarınca değerlendirmeye tabi tutulması sonucunda, konunun 5549 sayılı Kanunda sayılan denetim elemanları vasıtasıyla daha ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği sonucuna varılması nedeniyle 2010 yılında başlatılan yükümlülük ihlal incelemelerine ilişkin tablo aşağıdadır.

Tablo 28- 2010 Yılında Başlatılan Yükümlülük İhlal İncelemeleri

Yükümlülük İhlal İncelemesine Tabi Tutulan Yükümlü Sayısı 41

Banka 36

Sigorta Şirketi 2

İkrazatçı 2

Ticaret Amacıyla Taşınmaz Alım Satımıyla Uğraşanlar 1

Yükümlülük İhlal İncelemesine Konu Yükümlülüğe Aykırı Fiil Sayısı 66

Kimlik Tespitinde Bulunmamak 36

Şüpheli İşlem Bildiriminde Bulunmamak 19

Bilgi ve Belge Vermemek 4

Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğüne Aykırılık 7

Grafik 23- Yükümlülük İhlal İncelemelerinin Yükümlü Gruplarına Göre Dağılımı (2010)

52 Grafik 24- Yükümlülük İhlal İncelemelerinin Yükümlülüklere Göre Dağılımı (2010)

Diğer taraftan, 2010 veya daha önceki yıllarda haklarında yükümlülük ihlal incelemesi başlatılan yükümlülerden 31'i ile ilgili inceleme 2010 yılında tamamlanmış olup, bu yükümlülerden 22’si ile ilgili olarak yapılacak bir işlem bulunamamış, 9'u ile ilgili olarak ise idari para cezası uygulanması gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır.

3.4. İdari Para Cezaları

5549 sayılı Kanunun 3, 5 ve 6’ncı maddeleri ile 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan yükümlülüklerden herhangi birini ihlal eden yükümlülere ve 3’üncü maddede ve 4’üncü maddenin

birinci fıkrasında yer alan yükümlülüklerden herhangi birini ihlal eden görevlilere, anılan Kanunun 13’üncü maddesine istinaden idari para cezası uygulanmaktadır. Bu kapsamda, Başkanlığımızca 2010 yılında uygulanan idari para cezalarına ilişkin tablo aşağıdadır.

53 Tablo 29- 2010 Yılında Uygulanan İdari Para Cezaları (İPC) (TL)

Uygulanan İdari Para Cezası Kararı Sayısı 27

Banka 16

Sigorta Şirketi 5

İkrazatçı 2

İş Makineleri Ticaretiyle Uğraşanlar 4

Hakkında Ceza Uygulanan Yükümlü Sayısı 12

Hakkında Ceza Uygulanan Görevli Sayısı 15

Yükümlülüğe Aykırı Fiil Sayısı 132

Şüpheli İşlem Bildiriminde Bulunmamak 5

Kimlik Tespitinde Bulunmamak 127

Kesilen Toplam İdari Para Cezası Tutarı 1.452.441

Yükümlüye Kesilen Toplam İPC Tutarı 1.341.589 Görevliye Kesilen Toplam İPC Tutarı 110.852

Grafik 25- Uygulanan İdari Para Cezası Kararlarının Yükümlü Gruplarına Göre Dağılımı (2010)

54 4. Dış İlişkilere Yönelik Faaliyetler

4.1. FATF Türkiye III. Tur Karşılıklı Değerlendirme Süreci

Suç gelirlerinin aklanması ile mücadele amacıyla 1989 yılında kurulan ve daha sonra faaliyet alanına terörün finansmanı ile mücadeleyi de dahil eden FATF, bu amaçla 49 (40 + 9) tavsiye kararlarını yayınlamış1 ve ülkelerin aklama ve terörün finansmanı ile mücadele sistemlerini bu tavsiyelere göre değerlendirmiştir. OECD Merkezinde faaliyet gösteren FATF’ın Türkiye dâhil 34 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 36 üyesi bulunmaktadır.

Türkiye, 1994, 1998 ve 2006 yıllarında olmak üzere bugüne kadar üç kez FATF değerlendirmesine tabi tutulmuştur.

Türkiye III. Tur Değerlendirme Raporu 21-23 Şubat 2007 tarihinde Strasbourg’ta gerçekleştirilen FATF Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmiş ve Türkiye’nin, düzenli takip kapsamında2 Raporda

1 FATF tarafından, karapara aklama ile mücadele kapsamında 1990 yılında yayınlanmış olan “40 Tavsiye”, 1996 yılında revize edilmiş, 2003 yılında tekrar gözden geçirilerek yayınlanmıştır. FATF, ayrıca 2001 yılında terörün finansmanı konusunda 8 Özel Tavsiyeyi yayınlamış, 2004 yılında buna 9.

Özel Tavsiyeyi ilave etmiştir. Böylece aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamındaki FATF Tavsiyeleri sayısı 49 olmuştur.

2 FATF tarafından temel tavsiyeler olarak nitelendirilen 1, 5, 10 ve 13’üncü tavsiyeler ile II ve IV’ üncü özel tavsiyelere yeterli ölçüde uyum sağlayamadığı değerlendirilen ülkeler ile bu tavsiyelere yeterli uyum sağlamış olmakla birlikte diğer tavsiyelere önemli ölçüde uyum sağlayamadığına FATF Genel Kurulunca karar verilen ülkeler, FATF prosedürü gereğince

“düzenli izleme” olarak ifade edilen izlemeye tabi tutulmaktadır. Bu izleme yönteminde ilgili ülke, karşılıklı değerlendirme raporunun genel kurulda kabulünü takip eden ikinci yılın sonunda, yetersiz olarak değerlendirilen tavsiyelere ilişkin olarak bir “İlerleme Raporu” sunmaktadır.

İlerleme raporunun genel kurulda görüşülmesi sonrası; ülkenin yeterli ilerleme kaydetmediği sonucuna varılırsa, ülke daha sıkı bir izlemeye tabi tutulmaktadır. Bu kapsamda ülkenin bir yıldan daha kısa sürelerle ilerleme raporu sunması (örneğin 4 ayda bir), ilgili bakana durumun ciddiyetini anlatan resmi yazı yazılması, aynı amaçla ülkeye üst düzey ziyaret gerçekleştirilmesi, riskli ülkelerle ilişkileri düzenleyen 21’inci tavsiyenin uygulanması ve nihayetinde ülkenin FATF üyeliğinin sona erdirilmesine kadar gidebilecek bir yaptırım mekanizması söz konusu olabilmektedir.

belirtilen eksiklikleri tamamlamasına yönelik kaydettiği gelişmeleri, FATF’ın 2009 yılı Şubat Genel Kurulu’nda raporlaması kararlaştırılmıştır.

III. Tur Değerlendirme Raporunda, 49 Tavsiyenin; 11’inden “uyumsuz” (NC), 22’sinden “kısmen uyumlu” (PC), 12’sinden “büyük ölçüde uyumlu” (LC), 3’ünden “uyumlu” (C) ve 1’inden

“uygulanamaz” (NA) notu verilen ülkemiz, değerlendirme tarihinden itibaren Raporda tenkit edilen ve eksiklik olarak belirlenen hususların düzeltilmesine yönelik olarak mevzuat ve uygulama bakımından önemli gelişmeler göstermiştir.

Türkiye’nin Birinci İlerleme Raporu, 2009 yılı Şubat ayında Paris’te düzenlenen FATF Genel Kurulu’nda görüşülmüş ve Türkiye’nin düzenli takip sürecine devam etmesine ve İkinci İlerleme Raporunun 2010 yılı Şubat ayında sunmasına karar verilmiştir.

Türkiye’nin İkinci İlerleme Raporu, 2010 yılı Şubat ayında Abu Dhabi’de yapılan FATF Genel Kurulu’nda ele alınmış ve yapılan değerlendirme neticesinde;

Türkiye’nin, terörün finansmanı ile ilgili Özel Tavsiye II ve III kapsamındaki eksiklikleri gidermesi kaydıyla takip sürecinin hızlandırılmış olarak devam etmesine ve gelişmeleri Haziran 2010 Genel Kurulu’nda raporlamasına karar verilmiştir.

Türkiye’nin Üçüncü İlerleme Raporu, 2010 yılı Haziran ayında Amsterdam’da yapılan FATF Genel Kurulunda ele alınmıştır.

Genel Kurulda, FATF Sekretaryası tarafından “terörün finansmanı ile mücadele sistemindeki eksiklerinin halen devam ettiği, bu itibarla Türkiye’nin sıkı takip sürecine alınması“ önerilmiştir.

55 Ancak Genel Kurulda, “Eylem Planında3

öngörülen taahhütlerin yerine getirilmesi halinde eksikliklerin 2010 yılı sonu itibariyle giderilmiş olacağı, dolayısıyla bu aşamada ülkemizin sıkı takip sürecine alınmasının anlamlı olmayacağı”

yönündeki Türkiye’nin itirazı dikkate alınmış ve ülkemiz sıkı takip sürecine tabi tutulmamıştır. Genel Kurul’da, hızlandırılmış takip süreci kapsamında ülkemizin 2011 Şubat dönemi FATF Genel Kurulu’nda Dördüncü İlerleme Raporunu sunması kararlaştırılmıştır.

4.2. FATF Türkiye İlişkisinde Uluslararası İşbirliği

Değerlendirme Grubu (ICRG) Süreci

G-20 Platformu’nun 2 Nisan 2009 tarihinde Londra’da yapılan Liderler Zirvesi’nde FATF’ın, aklama ve terörün finansmanı ile mücadele konusunda riskli olan ülkeleri tespit ederek bunlarla ilgili gerekli tedbirleri alması kararlaştırılmıştır.

24-25 Eylül 2009 tarihlerinde Pittsburgh’ta gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesinde, FATF’ın aklama ve terörün finansmanı ile mücadele konusunda riskli olarak tespit ettiği ülkeleri içeren listeyi, Şubat 2010 tarihine kadar yayımlaması kararı alınmıştır.

ICRG süreci kapsamında FATF tarafından belirlenen kriterlere4 göre riskli olarak

3 “Eylem Planı” konusu Raporun, ”FATF Türkiye İlişkisinde Uluslararası İşbirliği Değerlendirme Grubu (ICRG) Süreci”

bölümünde açıklanmıştır.

4Ülkelerin ICRG kapsamında inceleme sürecine alınmasında şu kriterler kullanılmıştır:

a) FATF ya da FATF Benzeri Bölgesel Kuruluşlar (FSRB) tarafından aday gösterilme,

b) Ülkelerin Karşılıklı Değerlendirme Raporları (MER) sonuçlarına göre; “temel” ve “anahtar” tavsiyeler adı verilen 16 adet tavsiye (Tavsiye 1, 3, 4, 5, 10, 13, 23, 26, 35, 36, 40 ve Özel Tavsiye I, II, III, IV ve V) karşısında alınan değerlendirme

tespit edilen ülkeler inceleme havuzuna dâhil edilmiş ve bu kapsamdaki ülkeler, Temel ve Anahtar Tavsiyeleri karşısında;

9’u “kısmen uyumlu” (PC), 1’i “uyumsuz”

(NC) olmak üzere toplam 10 adet uyumsuz veya kısmen uyumlu değerlendirme notuna sahip bulunması sebebiyle otomatik belirleme kriteri gereğince inceleme havuzuna dahil edilmiş ve Avrupa/Avrasya Bölgesel İnceleme Grubunda yer almıştır.

Bu kapsamda hazırlanan inceleme raporunda; “Türkiye’nin meri mevzuatındaki terörün finansmanı suçunun kapsamı ve unsurlarına ilişkin düzenlemelerin FATF standartlarına göre eksik ve yetersiz olduğu, ayrıca terörist malvarlıkları ile ilgili dondurma prosedürü konusunda düzenlemelerin bulunmadığı”

belirtilmiştir.

Raporda tespit edilen bu eksikliklerin giderilmesine yönelik olarak ülkemiz tarafından bir Eylem Planı hazırlanarak 18 Ocak 2010’da FATF’a sunulmuştur. Eylem planında; terörün finansmanı ve dondurma prosedürü ile ilgili eksikliklerin giderilmesine ilişkin bir Kanun Tasarısı hazırlanarak, Haziran 2010 tarihine kadar TBMM’ye sevk edilmesi ve Tasarının 2010 yılı sonuna kadar kanunlaşmasının beklendiği belirtilmiştir.

notlarının 10 ve daha fazlasının kısmen uyumlu (PC) veya uyumsuz olması (NC) halinde otomatik belirleme,

c) FATF veya FSRB üyesi olmayan veya hakkında düzenlenen Karşılıklı Değerlendirme Raporunun yayımlanmasını istemeyen ülkelerin bu durumları dikkate alınarak otomatik belirleme

56 15-19 Şubat 2010 tarihleri arasında Abu

Dhabi’de yapılan FATF Genel Kurul toplantısında ICRG tarafından eksikliği bulunan ülkelere ilişkin olarak;

1- “Karapara aklama ve terörün finansmanı konusunda önemli eksiklikleri bulunan, ancak bunlarla ilgili herhangi bir gelişme göstermeyen ülkeler”

2- “Karapara aklama ve terörün finansmanı ile ilgili eksikliklerini giderme konusunda taahhütte bulunan ülkeler”

başlıklı iki liste oluşturulmuştur.

Türkiye 2’nci listede yer almakta olup, bununla ilgili açıklamada “Türkiye’nin karapara aklama ve terörün finansmanı ile mücadele rejimini geliştirdiği, ancak terörün finansmanı konusunda bazı eksikliklerinin bulunduğu ve bunları gidermeyi resmi olarak taahhüt ettiği”

belirtilmiştir.

FATF’a sunulan Eylem Planı gereğince;

Adalet Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, MASAK ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile bilim adamlarından oluşan bir komisyonun çalışmaları ile terörün finansmanı konusunda bir Kanun Tasarısı Taslağı hazırlanmış ve taslak, Adalet Bakanlığı tarafından 2010 Haziran ayında Başbakanlığa gönderilmiştir.

Söz konusu Taslağın bazı maddelerinin hukuki ve teknik bakımdan revize edilmesi gereğinin ortaya çıkması üzerine, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MASAK ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile bilim adamlarının katılımıyla tekrar yürütülen çalışmalar neticesinde taslak metinde bazı değişiklikler yapılmış ve yeniden dizayn edilen Kanun Tasarısı Taslağı, Adalet Bakanlığı tarafından 20.12.2010 tarihinde Başbakanlığa iletilmiştir.

4.3. Muadil Kurumlarla İmzalanan Mutabakat Muhtıraları

5549 sayılı Kanunun 12’nci maddesiyle, MASAK’ın görev alanına giren konularda uluslararası bilgi değişimini teminen, yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla uluslararası antlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtıraları imzalamaya ve imzalanan mutabakat muhtıralarını değiştirmeye Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı yetkili kılınmıştır. Aynı maddede imzalanacak mutabakat muhtıralarının ve değişikliklerin Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda, aşağıdaki ülkelerin mali istihbarat birimleri ile mutabakat muhtıraları imzalanmıştır.

2006 yılında;

K.K.T.C.

2007 yılında;

Endonezya, Portekiz ve İsveç 2008 yılında;

Moğolistan, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk, Suriye ve Romanya

2009 yılında;

Hırvatistan, Makedonya, Güney Kore ve Bosna Hersek

2010 yılında;

Japonya, Ukrayna, Norveç, Ürdün, Senegal ve Lüksemburg

4.4. Yurtdışı Toplantılar

2010 yılı içinde Başkanlığımız tarafından katılım sağlanan yurtdışı toplantılar şunlardır:

- Paris’te FATF tarafından gerçekleştirilen ICRG Toplantısı

57 - Abu Dhabi’de FATF tarafından

gerçekleştirilen FATF-MENAFATF Ortak Genel Kurul ve Çalışma Grubu Toplantıları - Paris’te OECD tarafından gerçekleştirilen Vergi Suçları ve Karapara Aklama Çalışma Grubu Toplantısı

- Washington’da T.C. Adalet Bakanlığı koordinesi ile gerçekleştirilen Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik Çalışma Ziyareti

- Brüksel’de gerçekleştirilen Türkiye-AB 118. Dönem Ortaklık Komitesi Toplantısı - Salvador’da Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen 12. SÖCAK Kongresi

- Strazburg’da FATF tarafından gerçekleştirilen ICRG Toplantısı

- Almaatı’da EURASIAN Group (EAG) tarafından gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı

- Viyana’da ve Lizbon’da Avrupa Komisyonu TAIEX tarafından gerçekleştirilen “Karaparanın Aklanması Terörün Finansmanı ile Mücadele” konulu çalıştay

- Amsterdam’da FATF tarafından gerçekleştirilen Genel Kurul ve Çalışma Grubu Toplantıları

- Burabay’da Kazakistan Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen “Yolsuzlukla Mücadelede Uluslararası Mekanizma ve Araçlar” Konferansı

- Cartagena’da EGMONT tarafından gerçekleştirilen Egmont Grup Genel Kurul Toplantısı

- Bakü’de NATO tarafından gerçekleştirilen NATO Uluslararası Azerbaycan Okulu'nun (NISA) "Mali Güvenlik" konulu toplantısı

- La Vella’da MONEYVAL tarafından gerçekleştirilen FATF Metodoloji Çalıştayı - Virginia’da FDIC (Federal Mevduat Sigorta Kurumu) tarafından gerçekleştirilen “Aklama ve Terörün Finansmanına Karşı Mali Tedbirler”

Semineri

- Beyrut’ta Lübnan Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen “Mali Suçlar”

Bölgesel Semineri

- Strazburg’da FATF tarafından gerçekleştirilen ICRG Toplantısı

- Paris’te FATF tarafından gerçekleştirilen FATF Genel Kurul ve Çalışma Grubu Toplantıları

- Paris’te OECD tarafından gerçekleştirilen Mali İşler Komitesi Vergi Suçları ve Diğer Suçlar Toplantısı

- Viyana’da Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen “Nakit Kuryeleri”

Uzmanlar Grubu Toplantısı

- Bükreş’te Romanya Mali İstihbarat Birimi tarafından gerçekleştirilen

“Karaparanın Aklanması ve Terörün Finansmanında Yeni Eğilimler ve Teknikler” Konferansı

- Saraybosna’da AGİT tarafından gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Kamu-Özel Sektör Uzmanları Çalıştayı

- Moskova’da EAG tarafından gerçekleştirilen EAG Çalışma Grubu ve Genel Kurul Toplantısı

58 - Viyana’da Birleşmiş Milletler tarafından

gerçekleştirilen “Varlıkların Geri Alınması” Çalışma Grubu Toplantısı

5. Eğitim Faaliyetleri ve Kamuoyu Duyarlılığını Artırmaya Yönelik Diğer Faaliyetler

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede getirilen önleyici tedbirlerin yükümlülerce uygulanması, aklama fiillerinin ortaya çıkarılarak engellenmesi ve finansal sistemin bu suçların işlenmesinde araç olarak kullanılmasının önlenmesi açısından son derece önemlidir.

Yükümlülerin önleyici tedbirler konusundaki farkındalıklarını artırmak ve bu tedbirleri uygulamalarını sağlamak amacıyla, Başkanlığımız tarafından yükümlülere yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir. Bununla birlikte, aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede yer alan ilgili düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile kolluk birimleri arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar ile denetim elemanlarına yönelik bilgilendirme faaliyetleri de yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda, gerek yükümlüler ve ilgili diğer kamu kurumlarına yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerekse Başkanlığımız personeline yönelik eğitim faaliyetlerinin, aklama ve terörün finansmanı ile mücadeledeki önemi dikkate alınarak 2010 yılında MASAK’ın organizasyon yapısında yapılan değişiklikle ayrı bir “Eğitim Grubu”

oluşturulmuştur.

Başkanlığımızca 2010 yılında yükümlülere ve ilgili diğer kamu kurumlarına yönelik eğitim faaliyetleri ile MSA uzman ve uzman yardımcılarına yönelik eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

5.1. Hizmet İçi Eğitimler

Mesleğe yeni başlayan XIII. Dönem MSA uzman yardımcılarına yönelik olarak 20.09.2010-12.11.2010 tarihleri arasında

“Temel Eğitim” programı düzenlenmiştir.

Eğitim programı kapsamında uzman yardımcılarına aklama ve terörün finansmanı suçlarına ilişkin mevzuatın yanı sıra bankacılık, kambiyo, sermaye piyasaları, vergi ve gümrük mevzuatı ile ceza hukuku ve ticaret hukuku konularında, ilgili kurumlardan konunun uzmanı kişilerce eğitim verilmiştir. Söz konusu eğitim programı kapsamında 14 uzman yardımcısına toplam 882 saat eğitim verilmiştir.

“2010 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı ve Uygulama Esasları” kapsamında Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı ve Şube Müdürlerince MSA uzman ve uzman yardımcılarına yönelik olarak toplam 66 kişiye 17.05.2010-21.05.2010 tarihleri arasında 5 günlük eğitim programı, yine MSA uzman ve uzman yardımcılarına yönelik 35 kişiye 5549 sayılı Kanun ve uygulamaları hakkında Mesleki Geliştirme Semineri ile 32 kişiye Değişikliklere İntibak Eğitimi düzenlenmiştir.

5.2. Yükümlülere ve Diğer Kamu Kurumlarına Yönelik Eğitim Faaliyetleri

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede 5549 sayılı Kanun ve ilgili ikincil mevzuatla getirilen yükümlülükler konusunda gerek finansal kuruluşlar gerekse finansal kuruluşlar dışındaki yükümlü çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetleri 2010 yılında da yoğun bir şekilde sürdürülmüştür.

59 Bu kapsamda, Başkanlığımızca Ankara,

Adana, Bursa, İstanbul ve İzmir’de bankalar, sermaye piyasası aracı kurumları, sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, portföy yönetim şirketleri, yetkili müesseseler, kıymetli maden aracı kurumları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası Başkanlığı ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ve bağımsız denetim kuruluşlarına yönelik aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında yer alan yükümlülükler konusunda eğitim faaliyetleri

Adana, Bursa, İstanbul ve İzmir’de bankalar, sermaye piyasası aracı kurumları, sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, portföy yönetim şirketleri, yetkili müesseseler, kıymetli maden aracı kurumları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası Başkanlığı ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ve bağımsız denetim kuruluşlarına yönelik aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında yer alan yükümlülükler konusunda eğitim faaliyetleri

Benzer Belgeler