• Sonuç bulunamadı

3.1 Araştırma Modeli

Yarı deneysel yöntem kullanılarak yapılan bu araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, MEB’e bağlı Çalışkanlar İlkokulu’nda tesadüfi yöntemle seçilen iki 6. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır.

Yazıcıoğlu ve Erdoğan (2004)’e göre deneysel yöntem, bir araştırma konusuna ilişkin veri elde etmek amacı ile araştırmacının kontrolünde ve neden- sonuç ilişkilerini belirlemeye yönelik olarak toplanmak istenen verilerin üretilme çabalarıdır (Akt: Ural ve Kılıç, 2006). Yarı deneysel yöntem, deneysel yöntemin bir çeşididir. Yarı deneysel yöntem bazı durumlarda kişilerin gruplara rasgele dağıtılması imkânsız olduğu veya istenmediği durumlarda kullanılır. Bu yöntem; kişilerin deney ve kontrol gruplarına gönderilmesinde rasgele dağılımın kullanılmadığı bir deney yaklaşımını içeren tasarımdır (Koç, 2014).

Bu araştırmada, drama yönteminin öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları üzerindeki etkisi deney ve kontrol grupları üzerine öntest-son test uygulanarak, yarı deneysel yöntem kullanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.

3.2 Evren ve Örneklem

Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinde yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evreni Ankara İli Altındağ İlçesi sınırları içerisindeki ilköğretim okullarının 6.sınıfları, örneklemi ise, Çalışkanlar İlkokulu’nda bulunan iki 6. sınıf şubesinden oluşmaktadır. Örneklemdeki deney ve kontrol grupları rasgele seçilmiştir. Çalışkanlar Ortaokulu 6-A şubesi, yaratıcı drama yönteminin uygulandığı deney grubunu ve 6-C şubesi de, düz anlatım yönteminin uygulandığı kontrol grubunu oluşturmuştur. Grupların öğrenci sayılan deney grubunda 21, kontrol grubunda 23 öğrenci olmak üzere toplam 44 öğrenciden oluşmaktadır.

Çalışmaya başlamadan önce tutum testi için ön çalışma yapılmıştır. Duatepe ve Çilesiz (1999) tarafından geliştirilen “Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” nin ortaokul öğrencileri üzerinde güvenilirliğini ölçmek amacı ile Altındağ ilçesinde MEB’ e bağlı Çalışkanlar İlkokulu ve Tandoğan Ortaokulu’ ndaki öğrencilere uygulanmıştır. Daha önce üniversite 1. Sınıflar üzerinde güvenilir bulunan tutum ölçeği, ortaokul öğrencileri üzerinde güvenilirliği test edilmiştir. Ortaokul öğrencileri üzerinde güvenilir bulunan “Matematik Tutum Ölçeği” şekline uyarlanmıştır.

3.3 Verileri Toplama Teknikleri

Araştırmamızda drama bir araç olarak kullanıldı. Yaratıcı drama kendi başına bir alan olduğu için, öncelikle drama ile ilgili ön bilgi almak için 4 ay drama kursuna gidildi (Ek: 4). Drama kursu tamamlandıktan sonra ders planları oluşturuldu. Ders planları oluşturulur iken drama bölümünde yüksek lisans yapan kişilerden fikirler alındı. Ders planlarının yapısı Üstündağ (2007)’ nin ders planı taslağına uygun şekilde hazırlanmıştır. Bu taslak aşağıda verilmiştir:

Tablo 1 Drama İle Ders Planı Örneği DRAMA PLANI Tarih ve Yer: Öğrenciler: İçerik: Süre: Yöntem ve Teknikler: Araç Gereçler: Kazanımlar: Öğrenme-Öğretme Süreci: 1)Giriş Etkinleri(Hazırlık-Isınma) 2)Geliştirme Etkinlikleri(Canlandırma) 3)Sonuç Etkinlikleri(Değerlendirme)

6. sınıf cebir öğrenme alanının, alt öğrenme alanı olan “eşitlik ve denklem” konusunda toplam üç kazanım vardır. Bu kazanımlar şunlardır:

1. Eşitliğin korunumunu modelle gösterir ve açıklar. 2. Denklemi açıklar, problemlere uygun denklemleri kurar. 3. Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri çözer.

Her kazanım için, Tablo 1’deki taslağa uygun yapıda ayrı ders planları yazıldı. Drama Planı-1’ de “Eşitliğin korunumunu modelle gösterir”, Drama Planı-2’ de “Denklemi açıklar, problemlere uygun denklemleri kurar”, Drama Planı-3’de ise “Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri çözer” kazanımları işlenmiştir(Ek: 1)

Tutum ölçeğinin hazırlanması için, Ankara ili Altındağ ilçesinde iki farklı ortaokulun, 320 öğrencisi ile ön çalışma yapılmıştır. Çalışma sonunda Duatepe ve Çilesiz (1999), tarafından üniversite 1. sınıf öğrencileri üzerinde geliştirilen ve güvenilir bulunan “Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” ortaokul öğrencilerine göre uyarlanmıştır. Toplam 38 olan madde sayısı 15 maddeye düşürülmüştür. Uyarlanan “Matematik Tutum Ölçeği” nin alt boyutlarının güvenilir olduğu görülmüştür. Araştırmamızda öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarındaki değişikliği belirlemek için, uyarladığımız “Matematik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır.

Drama ve matematik eğitimi ile ilgili yapılan tezler, makaleler ve yazılan kitaplardan yararlanılmıştır. Ayrıca ortaokul öğrencilerine yönelik tutum testi uyarlamak için “Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”nden ve öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarını belirlemek için “Matematik Tutum Ölçeği”nden yararlanılmıştır.

3.4 Verilerin Analizi

Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin geçerlilik, güvenirliği için 320 kişi üzerinde pilot çalışma yapılmıştır. Veriler, IBM SPSS Statistics 20 programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. Pilot çalışma sonucunda ölçeğe açıklayıcı faktör analizi uygulanmış ve ölçek 3 alt boyut altında değerlendirmeye alınmıştır. Bu 3 alt boyut için

güvenilirlik analizi uygulanmış ve alt boyutların güvenilir çıktığı görülmüştür. Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin alt boyutları belirlendikten sonra deney ve kontrol grubu olmak üzere toplamda 44 kişi üzerinde çalışma ön test ve son test olarak tekrar uygulanmıştır.

Çalışma düzeni, kovaryans analizine (ANCOVA) uygun yapıdadır. Ancak, kovaryans analizinin varsayımları incelenmiş, bağımlı değişkenin (Son test) normal dağılmadığı ve bağımlı değişken ile kodeğişken (ön test) arasında doğrusal bir ilişki görülmediği için kovaryans analizi uygulanamamıştır. Çalışmada kovaryans analizi uygulanamadığından dolayı, deney ve kontrol grubu arasındaki değişimi belirleyebilmek için, her grubun kendi alt boyutlarının son test puanından ön test puanı çıkarılarak fark değerleri oluşturulmuştur. Her iki grup için de fark değerlerinin normalliği sağladığı görülmüş ve karşılaştırmalar için parametrik test olan Bağımsız Örneklem t testi uygulanmıştır. Son testten ön testin çıkarılma nedeni ise deney ile kontrol grubu arasında ön testlerden aldığı puanlar bakımından farklılık olmasıdır. Deney grubunun ön test ile son testi arasında, kontrol grubunun ön test ile son testi arasında farklılık olup olmadığına ise bağımlı örneklem t testi ile bakılmıştır.

Benzer Belgeler