• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.1.8 Matematik Öğretiminde Kullanılan Bazı Yöntemler

Matematik derslerinde kullanılan başlıca yöntemler; • Düz Anlatım Yöntemi,

• Tanımlar Yardımıyla Öğretim, • Buluş Yoluyla Öğretim,

• Senaryo İle Öğretim, • Analizle Öğretim,

• Gösterip Yaptırma İle Öğretim, • Kurallar Yardımıyla Öğretim, • Deneysel Etkinliklerle Öğretim, • Oyunlarla Öğretim,

• Ve matematik öğretiminde yeni yeni yer almasına karşın matematik öğretiminin kalıcılığında ve matematiğe karşı olumlu tutum geliştirmede etkili bir yöntem olan drama yöntemi ile öğretimdir.

Bu yöntemlerin her birinin kendine göre üstünlükleri ve sınırlılıkları vardır. Bu yüzden yöntem seçiminde dikkatli olmak gerekir. Bu yöntem türleri birbirinin alternatifi değildir, her birinin uygun düştüğü farklı durumlar vardır. Bazen aynı problem durumuna birden fazla yöntem uygun düşebilir. Böyle durumlarda öğretmen, öğrenme ortamını ve öğrencilerini tanıyan biri olarak en uygun tercihi yapar. Kullanılacak yöntemden beklenen, öğrencilerin matematiğe karşı olumlu tutumlar geliştirmelerine, öğrenme sürecine aktif olarak katılmalarına ve başarılarını artırmalarına katkıda bulunmasıdır (Altun, 2013).

2.1.8.1 Düz Anlatım Yöntemi

Öğretmenin konu ile ilgili bilgiyi diğerlerine anlatmasına dayanan, öğretmen merkezli bir yöntemdir. Öğrenciler dinleyici konumdadır ve pasiftir. Her derste olduğu gibi matematik derslerinde de bu yönteme başvurmanın mecburi olduğu durumlar vardır. Konuya dikkat çekme, ders sonunda konuyu toparlama ve özetleme yalnız, düz anlatım yöntemi ile olur. Bu ve benzeri durumların dışında bu yöntemin kullanılması pek önerilmez (Altun, 2013).

2.1.8.2 Tanımlar Yardımıyla Öğretim Yöntemi

Tanımlar yardımı ile öğretim yönteminde, kazandırılacak olan kavramın tanımı, bu tanıma uyan ve uymayan örneklerle birlikte verilir. Öğrenciler tanımı dikkatli bir şekilde inceleyerek, tanıma uyan ve uymayan örnekleri birbirinden ayırırlar. Böylece kavramı ezberlenmek yerine, kavramın ne olup olmadığı anlaşılmış olur (Altun, 2013).

2.1.8.3 Buluş Yoluyla Öğretim Yöntemi

Öğrencinin bilgiyi kendisinin üretmesi veya bilgiye kendi çabası ile ulaşması esasına dayanır. Öğretmen gerekli öğrenme ortamını sağlar, öğrenme etkinlikleri esnasında öğrencileri yönlendirir, ihtiyaç duydukları zaman onlara yardım eder. Bu yöntem genellikle kavram bilgisinin ve genelleme bilgisinin kazandırılmasında kullanılır (Altun, 2013).

2.1.8.4 Senaryo ile Öğretim Yöntemi

Senaryo ile öğretim, kazandırılacak bilgi ve becerilerin belli bir olaylar zinciri içinde örtülü olarak sunulması, bu olayları yaşayanların da bunları öğrenmesi esasına dayanır. Her matematiksel bilgiyi içeren bir senaryonun yazılmasının imkânı yoktur; ancak senaryo ile öğretime uygun matematik konuları da vardır (Altun, 2013).

Senaryolaştırmak için gerçek bir olay bulunmadığı takdirde, olması muhtemel bir hikâyeden de yararlanılabilinir. Öncelikle roller belirlenir ve olayın sonucu çocukların oyunu oynamalarıyla aydınlanır. Öğretilecek kavram ve beceriler oyunun içine yerleştirilir, oyun ile birlikte örtülü olarak verilir. Öğrenci neyi öğrendiğini oyunun sonunda anlar. Kısmen buluş yolunun kullanılmasına benzeyen bu yöntemde bilginin kazanımı ve kullanımı senaryo gereği günlük hayattaki bir duruma karşılık gelmektedir. (Altun, 2013).

2.1.8.5 Analizle Öğretim Yöntemi

Analizle öğretim, bir genellemeyi ve bu genellemenin elde edilişindeki basamakları tek tek, sıra ile incelemek suretiyle anlamayı temel alan öğretim yöntemidir. Her adımda genellemeye varmak için, yapılan işlemin sebebi, dayandığı matematik temelle açıklanır. Örneğin; teoremlerin ispatına bu yöntemin uygulaması olarak bakılabilir (Altun, 2013).

Bu yöntemde kural veya genelleme öğrencilere önceden duyurulur ve arkasından adım adım işlemler yapılır, her basamakta öğrencilere sorular sorulur, alınan cevaplar yanlış ise düzeltilir ve böyle devam ederek genel sonuca ulaşılır. Yöntemin uygulanmasındaki en büyük sıkıntı, analizle ilgili adımların gerektirdiği ön bilgilerin öğrenciler tarafından tam olarak bilinmemesi durumunda doğar (Altun, 2013).

2.1.8.6 Gösterip Yaptırma Yöntemi

Gösterip yaptırma yöntemi, en çok fiziksel becerilerin kazandırılmasında kullanılır. Bu yönteminde, bilen kişi eylemi adım adım gösterir ve açıklar. Öğrencilerin gösterilenleri dikkatle izlemesi ve yapması, yeterli düzeye gelinceye kadar tekrar etmesi sağlanır. Matematik alanında özellikle geometri derslerinde uygulaması vardır (Altun, 2013).

2.1.8.7 Kurallar Yardımıyla Öğretim Yöntemi

Kurallar yardımıyla öğretim, bir işin yapılmasında yer alan tüm işlem basamaklarının ezberletilmesidir. Bu yöntemin matematik öğretimindeki çağdaş yaklaşımlarla pek bağdaşmamaktadır. Ancak yöntemin kullanılması, kazandırılacak becerinin gerektirdiği zihinsel işlemlerin karmaşık olması durumunda zorunludur (Altun, 2013).

2.1.8.8 Deneysel Etkinliklerle Öğretim Yöntemi

Matematik öğretiminde bazen "deneyle doğrulama veya göstermeye” ihtiyaç duyulur. Deneysel yöntemde, buluş yoluyla öğrenme maddesinde olduğu gibi öğrencilerin bir genellemeye ulaşmaları beklenir. Kullanılan yöntem aslında buluş yoludur ancak bazı buluşları yapabilmek için bir takım deneylerin yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle geometri ile ilgili genellemelerin kazandırılmasında deneysel yöntemden yararlanılır (Altun, 2013).

2.1.8.9 Oyunlarla Öğretim Yöntemi

Oyunlarla öğretim daha çok küçük sınıflarda kullanılan bir yöntemdir. Oyunlar genellikle öğrenilenin pekiştirilmesi için kullanılır. En makbul oyun, matematiksel etkinliğin yapılmasını doğrudan istemeyen, ancak oyunu kazanmak için bu matematiksel etkinliklerin kesinlikle yapılmasını gerektiren oyundur (Altun, 2013).

Oyunun içinde soru veya sorular yer alır ve bu sorular sınıfa sorulur. Bir yarışma havası içinde oynanır. Cevabı bilen öğrenci veya grup cevabını öğretmene gösterir, doğru ise puan kazanır, değilse yeniden düşünmeye döner. Oyunla öğretimde bireysel veya grup olarak yarışılabilir. Öğretmenin her bir sınıf seviyesi için oyunlar bilmesi ya da düzenleyebilmesi önemlidir (Altun, 2013).

2.1.8.10 Drama Yöntemiyle Öğretim Yöntemi

San (1991)’e göre eğitimde drama; doğaçlama, rol oynama vb. tiyatro ya da drama tekniklerinden faydalanarak, grup çalışması içinde bireylerin bir yaşantıyı, bir olayı, bir fikri, bir eğitim kazanımını, kimi zaman da bir soyut kavramı ya da davranışı eski bilişsel örüntülerin yeniden düzenlenmesi yoluyla ve gözlem, deneyim, duygu ve yaşantıların gözden

geçirilmesiyle “oyun” süreçlerinden geçirilerek anlamlandırılması, canlandırılması yoluyla yapılan öğretimdir (Akt:Oruç ve Altın, 2008). Türkiye’de drama, dramatizasyon ve yaratıcı drama ile ilgili yapılan araştırmalarda, drama yöntemi ile öğretimin geleneksel öğretim metotlarına göre akademik başarı, bilgilerin kalıcılığı, matematik dersine yönelik olumlu tutumlar geliştirme ve matematiğe yönelik öz-yeterlik algıları yönünden genel olarak daha etkili olduğu sonuçları ortaya çıkmıştır (Kayhan, 2012).

Benzer Belgeler