• Sonuç bulunamadı

Cilt Bakımı Dalında eğitim alan meslek lisesi öğrencilerinin “Lazer Teknikleri” ile ilgili ders içeriğinin düzeylerine uygunluğu ve anlaşılabilirliği problemin çözümünde izlenecek olan yol açıklanmaktadır. Araştırmanın yürütülmesinde izlenen yöntem, araştırmanın evren ve örneklemi, kullanılan veri toplama araçları, elde edilen verilerin analizi ve yorumlanmasında kullanılan istatistiksel yöntem ve teknikler yer almaktadır.

3.1. Araştırma Modeli

Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli; “Geçmişte ya da var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır. Araştırmaya konu olan olay, birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlamaya çalışılır.” şeklinde tanımlanabilir (Karasar, 2005).

3.2. Evren Ve Örneklem

Bu araştırmanın evreni; Türkiye’de ki Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Teknik Liseler ve Anadolu Teknik Liselerindeki Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri Alanı/Cilt Bakımı Dalı’ nın 11.sınıf öğrencileridir.

Bu araştırmanın örneklemini; Ankara ilinin Keçiören ilçesinde bulunan Etlik Kız Teknik ve Meslek Lisesi Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri Alanı/Cilt Bakımı Dalı 11.sınıf düzeyindeki 10 öğrenci oluşturmaktadır (n=10).

3.3. Veri Toplama Teknikleri

Meslek Liselerinde Cilt Bakımı Dalı Lazer Teknikleri Ders İçeriğinin Belirlenmesi” adı altında yapılan çalışma sonucu hazırlanan ders içeriği ilgili eğitim kurumlarının öğretim

64

müfredatı dâhilinde değerlendirilmelidir. Bu durumda hazırlanacak ders içeriğinin geçerliliğini ve verimini ölçmek amaçlı bir test grubu oluşturulmuştur.

3.4.Verilerin Analizi

Ölçme işlemi sırasında güvenirliğin yüksek olabilmesi, ölçmede izlenen süreçler ile kullanılan ölçütlerin ayrıntılı olarak belirlenebilmesine bağlıdır. Fiziksel bir ölçü aracı ile yapılan ölçmenin güvenilirliği, bu yönü ile yargılayıcı ölçme araçları ile yapılandan daha yüksektir. Bu yüzden yapılan test işleminde ölçüm sonuçlarının güvenilir olabilmesi adına seçilecek konu başlıkları ve soru tipleri değerlendirme kıstaslarına göre uygun içerikte hazırlanmıştır.

Öğrencilerden oluşan test grubuna test işlemleri uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus hazırlanan test uygulamasındaki içerik ve soru biçimidir. Analiz kısmındaki sonuçların geçerliliği hazırlanan bu test uygulamasındaki içerik ile birebir alakalıdır. Araştırma kapsamında bakıldığında verim ve geçerliliğin sağlanması ve güncelliğin kazanılmasına yönelik hazırlanan bu eğitim içeriği değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra elde edilen sonuçlarla ilişkili olarak ders içeriği hakkında gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için test uygulaması içerisindeki sorular seçici özellikte belirlenmiştir.

Araştırma için gerekli veriler, araştırmanın problem ve alt problemleri doğrultusunda araştırmacı tarafından gerçekleştirilen test uygulaması ile elde edilmiştir. Test uygulaması araştırmanın amacına uygun problem ve alt problemleri yanıtlayacak biçimde uzman görüşleri ve literatür taraması ile elde edilen bilgiler doğrultusunda “Kozmetikte Lazer Teknikleri” eğitim programının içeriği konusunda 20 sorudan oluşan bir uygulamadır.

3.5. Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması

Çalışma sürecinde SPSS istatiksel değerlendirme programına ait özellikler kullanılmıştır. Ön test ve son test uygulamaları bu programa özgü t-testi adı verilen ölçüm kriteri ile değerlendirilmiştir. Bu test, hipotez testlerinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. t testi ile iki grubun ortalamaları karşılaştırılarak, aradaki farkın rastlantısal mı, yoksa istatistiksel olarak anlamlı mı olduğuna karar verilir. Küçük örnekleme teorisi olarak da

65

bilinen t dağımı, küçük örneklemlerle de çalışmaya imkân verdiğinden, araştırmacılar için büyük kolaylık sağlamaktadır.

Üç tür t testi bulunmaktadır. Bunlar tek grup t testi (one-sample t test), bağımsız iki grup arası farkların t testi (independent samples "t" test) ve eşleştirilmiş iki grup (paired-samples "t" test) arasındaki farklılıkların incelenmesine yönelik "t" testidir. Yapılan çalışmanın değerlendirilmesi için en uygun değerlendirme yöntemi Paired-Samples "t" testi yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak yapılan uygulama işleminin basamakları:

 Araştırmanın uygulanacağı örgün eğitim kurumunda, yürütülen eğitim ve öğretim çalışmalarının plânlı bir biçimde yürütülmesine ilişkin usul ve esasları bozmamak ve yıllık planı aksatmamak amacıyla t testine uygun veri hazılayabilmek için tek günlük 09.05.2014 tarihinde çalışma izni alınmıştır. Bu nedenle ders içeriğinden konular seçilmiştir.

 Sunuş yoluyla öğretilecek konulara karar verilmeden önce tümdengelim olarak da adlandırılan yaklaşımla genelden özele doğru sistemli, etkili ve anlamlı bir şekilde 1,5 saatlik zaman diliminde sunmak amacıyla 10 kişilik mevcudu bulunan cilt bakımı dalı öğrencileri seçilmiştir.

 10 kişilik bir gruba sunulacak konular içsel ve dışsal motivasyonun sağlanabilmesi için; sunulacak konunun kişisel ihtiyaçlarına karşılık vermesi, sunulacak konunun kendi hedefleriyle ilişkili olması, günlük hayatta kullanılacak bilgi ve becerilerle ilişkilendirebilmesi amaçlanarak seçilmiştir. Bu başlıklar deri, kıl, lazere giriş, cilt bakımında kullanılan lazer teknikleri ve kullanım alanları, önlem ve komplikasyonlar olmak üzere toplam 5 ana başlıkta sınıflandırılmıştır.

 Seçilen konuların öğrenci seviyesine uygunluğunu ve anlaşılabilirliğini istatistiksel olarak değerlendirebilmek amacıyla uygulanacak, ön test ve son test içerikleri; deri, kıl, lazere giriş, cilt bakımında kullanılan lazer teknikleri ve kullanım alanları, önlem ve komplikasyonlar olmak üzere toplam 5 ana başlıktan hazırlanmıştır.

 Test grubunun uygulama içeriği ile alakalı herhangi bir alt yapısı olmamaktadır.  Ön test ve son test olacak biçimde iki farklı 20 soruluk test içeriği belirlenmiştir.

 Öğrencilere herhangi bir içerik aktarımı yapılmadan 20 soruluk öntest 30 dakika süre verilerek uygulanmıştır.

 Ön test uygulaması sonrası seçilen konuları içeren, önceden hazırlanan eğitim dökümanları öğrencilere dağıtılarak kaçırılan konulara ulaşabilirliğini sağlamak

66

amaçlanmıştır. Eğitimde görselliği geniş ölçüde kullanarak kaliteli öğrenim sağlanması, öğrencinin öğrenme zamanından tasarruf sağlanması ve her öğrenciye, kendi hızlarında ve düzeylerinde ilerleme olasılığı vermesi sebebiyle sunuş yolu ile öğretim yapmak için eğitim aracı olarak projeksiyon kullanılmıştır.

 Sunuş yoluyla öğrencilerin ön öğrenmelerini canlandırılarak yeni öğrenmeleriyle ilişkilendirilmeye çalışılmış konular genelden özele doğru sistemli ve anlamlı bir şekilde 1,5 saat içerisinde öğrencilere sunulmuştur.

 Eğitim içeriği aktarılmasından sonra 20 soruluk 30 dakika süre verilerek son test uygulaması yapılmış ve aktarılan eğitim içeriğinin anlaşılabilrlği, uygunluğu ve performansı ölçülmüştür.

 Ön test ve son test sonuçları için uygulama grubu, doğru olarak seçtiği cevapları test içeriği ile beraber dağıtılan cevap anahtarı formu üzerine işaretlemiştir ve bu işlem derslikte uygulanmıştır.

 Seçilen konuların öğrencilere sunum şeklinde aktarılması için 6 ders saatlik cilt bakımı dersi ve atelyesi seçilmiştir. 6 ders saati 40’ar dakikadan 240 dakika yani 4 saat yapmaktadır. t testine uygun veri hazılayabilmek için tek gün içerisinde ön test 30 dakika, ders aktarımı 1.5 saat, son test 30 dakika atelyenin ve dersliklerin hazırlanması ile birlikte toplamda 3.5 saatlik zamanın gereksiniminden dolayı 6 ders saatlik cilt bakımı dersi seçilmiştir.

 Sonuç olarak bu ders kapsamında test grubuna aktarılacak içeriğin kalıcılığı ve etkinliği bu iki test sonucunda çıkan değerlerin karşılaştırılması ve incelenmesi işlemi gerçekleşmiştir.

67

BÖLÜM IV