• Sonuç bulunamadı

IV. BÖLÜM

4.1.4. Yöneticilerin Bu Okulda Çalışmaktan Dolayı Memnuniyetleri Hakkındaki Görüşler

Bu probleme yanıt bulabilmek amacıyla yöneticilerin yatılı okulda çalışmaktan dolayı memnun olma veya olmama durumları öğrenilmiş ve sebepleri incelenerek yatılı okulun avantajları ve dezavantajları belirlenmiştir.

4.1.4.1. Yöneticilerin Bu Okulda Çalışmaktan Memnun Olma veya Memnun Olmama Durumları

Bu probleme yanıt bulabilmek amacıyla yöneticilerin yatılı okulda çalışmaktan memnun olma veya memnun olmama durumlarına ilişkin görüşleri ile ilgili frekans ve % dağılımı belirlenmiştir. Tablo 4.4.’te elde edilen veriler görülmektedir.

Tablo 4. 4. Yöneticilerin Yatılı Okulda Çalışmaktan Dolayı Memnuniyetlerine İlişkin Frekans ve Yüzde Dağılımı

Memnuniyetleri Y1 Y2 Y3 F %

Memnun olma √ 1 33,33

Memnun olmama √ 1 33,33

Hem memnun hem memnun değil √ 1 33,33

Tablo 4.4’e göre, yöneticilerin bu okulda çalışmaktan dolayı memnuniyetleri hakkındaki görüşleri yorumlanırsa; %33,33 oranında memnun olma durumu belirtilmiştir.

Y1: Esasında bu okula ben bu anılarımı yazmak için bir kitap halinde yazmak için fırsat olur diye düşündüm ama bugüne kadar gerçekten kalemi alıp bir cümle dahi yazmak fırsat olmadı. Bundan pişman mıyım hayır pişman değilim her şey Cenabı-ı Allah'ın nasip etmesine bağlı bir gün olur o da olur.

Ayrıca %33,33 oranında memnun olmama durumu belirtilmiştir.

Y2: Benim düşüncem YİBO’ya gelirken hizmet puanım fazla olsun veya hani YİBO’nun imkânları lojmanı şusu busu olduğun düşündüm, yoksa YİBO’nun nöbet tutuma olayının bu kadar zahmetli bir iş olduğunu, nöbet tutma haricinde çocuklarının problemleri ile A'dan Z’ye kadar ilgilenmemiz gerektiğini bilmiyordum, bilseydim gelir miydim? Gelmezdim, niye? Çünkü hani bu yaşta bu kadar problemin içince hiç bir zaman girmek istemezdim. O kadar üniversiteyi çekiyoruz, üniversiteyi bitiriyoruz sonra KPSS sınavlarını bitiriyoruz. O kadar sıkıntının ardından da bir sıkıntıya daha girmek istemezdim daha rahat okullarda merkezi okullarda çalışmak isterdim tabi.

Ve %33,33 oranında hem memnun hem memnun olmama gözlemlenmektedir.

Y3: Yani mutlaka arada sıkılsam da içinde bulunulan ortam, imkânsızlıklar, mahrumiyet bölgesi olması insanı bıktırabiliyor. Ama onun dışında baktığında ilk atama yerin, sonuçta çok fazla kimsenin eline geçmeyecek daha değişik yanları var. Örneğin bulunduğum ortamın terör sıkıntısı yok, yolda gidip gelirken yolumu birilerinin kesmeyeceğini düşünüyorum en azından. Böyle şeyleri düşününce çok sıkılmıyor insan. Dışarıdan da haberleri geliyor arkadaşların, başka çalışan arkadaşların. Çatışma oluyor şu anda diyorlar, bunları yaşamamak olumlu gibi görünüyor. Ama mahrumiyet bölgesi olması birazcık sıkıcı oluyor.

Yatılı okulda çalışmaktan dolayı yöneticilerden birinin memnun, birinin memnun değil, diğerinin ise hem memnun hem de değil görüşünde olduğu görülmüştür.

4.1.4.2.Yöneticilere Göre Bu Okulda Görev Yapmanın Avantajları

Bu probleme yanıt bulabilmek amacıyla yöneticilerin yatılı okulda çalışmanın avantajları hakkındaki görüşleri ile ilgili frekans ve % dağılımı belirlenmiştir. Tablo 4.5.’te elde edilen veriler görülmektedir.

Tablo 4. 5. Yöneticilerin Yatılı Okulda Çalışmanın Avantajları Hakkındaki Düşüncelerine İlişkin Frekans ve Yüzde Dağılımı

Avantajlar Y1 Y2 Y3 F %

Öğretmenlerin kendilerini geliştirebilme imkânlarının olması √ √ √ 3 100

Duygusal tatmin yaşama √ √ 2 66,66

Okuldaki öğretmen ve öğrencilerin çeşitli konularda başarılı olması √ √ 2 66,66

Yatılı okulun lojman, donanım gibi çeşitli imkânlarının olması √ √ 2 66,66

Öğrencilerin okulu sevmesi √ 1 33,33

Okuldaki bazı eksiklikleri gidererek hizmet edebilme √ 1 33,33

Terör gibi sorunlar olmadığı için doğu hizmetinin yapılacağı iyi bir yer olması √ 1 33,33

Tablo 4.5’te yöneticilere göre bu okulda görev yapmanın avantajları yorumlanırsa; ilk sırada %100 ile öğretmenlerin kendilerini geliştirebilme imkânlarının olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: İşte 26 Temmuzdan bu tarafa çalışıp bu bahsettiğimiz özelliklerin hemen hemen büyük bir bölümünü bizim bu aile ortamında görüyoruz. Ufak tefek sorunlarımız olsa da bunlar önemli şeyler değildir. Yani hizmetlimizden, öğretmen arkadaşlarımızdan, yönetici arkadaşlarımızdan bu ilgiyi ben görüyorum. Tabi hepsi büyük bir bölümü genç, özellikle öğretmen arkadaşlarımızın büyük bölümü genç. Bu okulda çalışmanın büyük bir avantajını ileriki yaşantılarında daha çok göreceklerini düşünüyorum. Burada çalışmanın avantajlarını ileriki hayatlarında göreceklerdir. Çünkü evlenmedikleri halde burada anne şefkatini baba şefkatini o yavrularımıza vermenin gayreti içerisinde arkadaşlarımız. Onun için ileriki hayatlarında bu günlerini arayacaklardır diye düşünüyorum.

Y2: Bana sağladığı faydalar, sorumluluk sahibi olma açısından var. Daha sonra tecrübe ediniyoruz.

Y3: Biz burada normal okuldaki öğretmenlere göre iki dikiş fazla gidiyoruz. Bizim yaşadığımız bir gün onların bir haftasına belki denk geliyordur. Biz de bence hayata dair pişiyoruzdur. Biz daha fazla görev üstleniyoruz ve bu görevlerin içerisinde daha fazla çözüm yolları üretiyoruz. Biz de bir şekilde donanımlaşıyoruz, kendimizi yetiştiriyoruz. Artılarımız oluyor çok daha fazla. Bir merkez okula gittiğimizde yarın öbür gün buradaki pek çok sorunun belki üç beşiyle karşılaşacağız ve resmen biz “Terminatör” gibi onlardan kurtulacağız. Çok basit gelecek oradaki o ortam gerçekten inanıyorum ben buna. Bize de faydası bence bu.

Daha sonra %66,66 ile duygusal tatmin yaşama gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Ama işte bazı şeylerde parayla ölçülemiyor buradan ben hiçbir zaman parasal hedef beklemedim bu 30 yıllık süre içerisinde yetiştirmiş olduğum öğrencilerimin bugüne kadar %60-%70'inin üniversiteli olduğunu söylemekten ayrıca mutluluk duyuyorum. Birçok kamu kurumunda çalışan öğrencilerimin iyi haberlerini alıyorum, zaman zaman düğünlerine davet ediyorlar. Geçen sene bir tanesini evlendirdik. Tabi bunlar güzel mutluluk verici şeyler ama tabii ki bu ülkemizin bizim daha çok şeylere ihtiyacımız var.

Y3: Duygusal tatmin ve aşırı çocuk sevgisinden kaynaklandı. Yani çocukları çok seviyorum ben, onlarla birlikte olmayı, onların seviyesine inip onların muhteşem dünyasına girmek hoşuma gidiyor o yüzden buraya geldim.

Aynı oranda %66,66 ile okuldaki öğretmen ve öğrencilerin çeşitli konularda başarılı olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Geçen yıl özellikle SBS sınavlarında devlet okullarında okulumuzun Antalya 2.'si olması ayrıca bizi gururlandırdı. Öğretmen arkadaşlarımızın öğrencilerimizin gayretiyle bu başarıya ulaşıldı. Onun için böyle bir okulda yöneticilik yapmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum. Yani bu ekip gerçekten her şeyi başarır. Çünkü 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliğinde, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma ve Şehitler etkinliğinde işe gönüllerini

katarak okulumuzun yatılı olması münasebetiyle zaman merhumu düşünmeden arkadaşlarımın gayretiyle gerçekten iyi çalışmalar sundular. Bu ekip her şeyi yapar.

Y3: Tabi ki öğretmenlerimizin hepsi kendi branşında bence yeterli seviyede. Onun dışında donanım olarak da okulun buna destek vermesi öğretmeni biraz daha tetikliyor, elinden gelen her şeyi yapıyor. Mahrumiyet bölgesinde olmamıza rağmen bu mahrumiyeti yaşamıyoruz. (…)Faydaları dediğimizde çocuklar için baktığımızda hayata bir sıfır önde başlamış oluyorlar. Çünkü kendi ayakları üstünde durmak kolay değil. Bu zamana kadar mesela ben de üniversite dâhil kendi memleketimde okudum. Ben hep annemin babamın yanındaydım. Bu çocuklara bakıyorum daha ortaokulda ailesinden ayrılmış ve birer abi abla gibi davranıyorlar. Hani yetişkin bir insanın bakış açısına sahip olan çocuklar da var. Duruşlarından anlaşılıyor. Avantajı hayata karşı onları bir sıfır önde başlatması.

Yine %66,66 ile yatılı okulun lojman, donanım gibi çeşitli imkânlarının olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Artı öğretmenliğimizin ilk yıllarında böyle imkânları çok olan bir okulda çalışmak çok iyi bir şey. Hani öğrenciler biraz problemli olsa da imkânları çok iyi o açıdan iyi.

Y3: Donanım olarak mükemmel bir okul bence. Her şeyiyle bütün her dersliğin kendine ait sınıfı, laboratuarının olması mesela en büyük avantaj oluyor.

Daha sonra %33,33 ile öğrencilerin okulu sevmesi gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Ama gerçekten herkesin yatılı okulları bir ziyaret etmesi lazım, bugüne kadar ziyarete gelen herkes bizden gerçekten memnun böyle olduğunu gördüm. Hatta Vanlı öğrencilerimiz gelmişti. Alanya’dan hatta bu hafta parkta dolaşırken gördüm öğrencilerimden birini o gelmişti, başka öğrencilerimiz gelmişti. Amcası gelmiş iki kız öğrencimin yanımda dediler ki "kızım Alanya daha güzel sizi Alanya’ya alalım" ve kız aynen şöyle dedi "amca biz gitmek istemiyoruz buradan çok memnunuz". Tabi biz o tür sözleri duyunca demek ki çocuklarımıza faydalı olduk öğretmen arkadaşlarımıza faydalı olabildik diye düşündüm ve ayrıca gurur duydum.

Aynı oranda %33,33 ile okuldaki bazı eksiklikleri gidererek hizmet edebilme gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Mümkün mertebe o tedbirleri almaya çalışıyoruz, kaloriferimizden tutun, başkaları kömür sıkıntısı çekerken biz sene başında her şeyi yaptık. Kömür bu sene yeter. Mazotumuz bitmeden arkadaşların desteğiyle onu aldık. Bazı şeyleri yaşayarak biz de eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz.

Son olarak %33,33 ile terör gibi sorunlar olmadığı için doğu hizmetinin yapılacağı iyi bir yer olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y3: Ama onun dışında baktığında ilk atama yerin, sonuçta çok fazla kimsenin eline geçmeyecek daha değişik yanları var. Örneğin bulunduğum ortamın terör sıkıntısı yok, yolda gidip gelirken yolumu birilerinin kesmeyeceğini düşünüyorum en azından. Böyle şeyleri düşününce çok sıkılmıyor insan. Dışarıdan da haberleri geliyor arkadaşların, başka çalışan arkadaşların. Çatışma oluyor şu anda diyorlar, bunları yaşamamak olumlu gibi görünüyor.

Yöneticilere göre bu okulda görev yapmanın avantajları yorumlanırsa; öğretmenlerin kendilerini geliştirebilme imkânlarının olması, duygusal tatmin yaşama, okuldaki öğretmen ve öğrencilerin çeşitli konularda başarılı olması, yatılı okulun lojman ve donanım gibi çeşitli imkânlarının olması, öğrencilerin okulu sevmesi, okuldaki bazı eksiklikleri gidererek hizmet edebilme, terör gibi sorunlar olmadığı için doğu hizmetinin yapılacağı iyi bir yer olması gibi avantajlarını dile getirildiği görülmüştür.

4.1.4.3. Yöneticilere Göre Bu Okulda Görev Yapmanın Dezavantajları

Bu probleme yanıt bulabilmek amacıyla yöneticilerin yatılı okulda çalışmanın dezavantajları hakkındaki düşünceleri ile ilgili frekans ve % dağılımı belirlenmiştir. Tablo 4.6. ’da elde edilen veriler görülmektedir.

Tablo 4. 6. Yöneticilerin Yatılı Okulda Çalışmanın Dezavantajları Hakkındaki Düşüncelerine İlişkin Frekans ve Yüzde Dağılımı

Dezavantajlar Y1 Y2 Y3 F %

Bölgenin mahrum bir yer olması √ √ √ 3 100

Oturmuş bir yönetim kadrosunun olmaması √ √ 2 66,66

YİBO’nun yıpratıcı olması √ √ 2 66,66

Bu okulda çalışmaya başladığı zamanlarda personelde vurdumduymazlık olması √ 1 33,33

Öğretmenler arasında bazı uyumsuzlukların yaşanması √ 1 33,33

Kendi branşı konusunda gelişmek yerine körelme √ 1 33,33

Zorunlu hizmet süresinin uzun olması √ 1 33,33

Tablo 4.6’da görülen, yöneticilere göre bu okulda görev yapmanın dezavantajları yorumlanırsa; ilk sırada %100 ile bölgenin mahrum bir yer olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Çözülemeyecek bir şey yok, Gündoğmuş gerçekten güzel bir yer, dört tarafı orman, temiz bir hava ama kamu hizmetlerine uzak. Yetkililerimiz tabi ki bu mahrumiyeti gidermeye çalışıyor ama nüfusun az olması, ulaşımın sıkıntılı olması, gönlümüzdeki her şeyin olmaması da bizi pişiriyor. Tedbirli olmak zorundayız.

Y2: Olumsuz yanları bir coğrafi bölge olarak zor tabi, güzel bir yer ama ulaşımı çok zor, çok problemli. İklim yönünden çok şimşek, yağmur, kar çok şiddetli… Sürekli, en basitinden şimşekli olduğu zamanlarda jeneratör sorunları ortaya çıkıyor. Kalorifer problemleri ortaya çıkıyor o açıdan sıkıntılar var. (…)Onun haricince, kırsal bölgede olduğumuz için olumsuzluk çok.

Y3: Yani mutlaka arada sıkılsam da içinde bulunulan ortam, imkânsızlıklar, mahrumiyet bölgesi olması insanı bıktırabiliyor. (…)Ama mahrumiyet bölgesi olması birazcık sıkıcı oluyor.

Daha sonra %66,66 ile oturmuş bir yönetim kadrosunun olmaması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Onun haricinde okulda yönetici kadrosunun kadrolu olmaması büyük bir problem. Çünkü görevlendirme olduğu zaman işi bilmeyen sadece belli bir dönem orada bulunan insanlar oluyor. Onlar da ayrıntılı işlerle uğraşamıyor ihalesidir okulun resmi işleridir işte, şudur budur.

Y3: Okulun sisteminin işleyişini düşündüğümüzde, kadrolu olarak birilerinin bu işi üstlenmemesi bence problem yaşatıyor. Artı bende mesela bu işe yeni girdim, yönetim işinde yaklaşık 4-5 aydır içindeyim. Şöyle baktığım zaman ben öğretmenliği bile daha doğru düzgün yaşamamışken yönetim işi uydurma ya da yerini doldurma açısından bulunmuş gibi oluyor.

Aynı oranda %66,66 ile YİBO’nun yıpratıcı olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Artı YİBO gibi sorumluluk almamız gereken ihale ile yönetime katılma, öğretmen olma, diğer taraftan anne baba olma, diğer taraftan nöbet tutma, bütün bunlar insanı yoruyor, yıpratıyor. O yüzden YİBO’lar sıkıntılı.

Y3: Bu okulun dezavantajı ister istemez insanı yıpratması. Çok fazla sorumluluk üstlenip, hele ki biraz duygusalsa insan, biraz da böyle insan canlısıysa, çok çabuk yıpranıyor ben onu fark ettim. Elinden bir şey gelememesi gibi bir durum olmuyor çoğunlukla, maddi olarak olsun, manevi olarak olsun bir şeyler yapmaya çalışınca yetersiz kaldığında bu iyice insanı yıpratıyor. Sadece insanı çok fazla yorması bu okulun dezavantajı ve çok fazla sorumluluk

üstlendirmesi yani. (…)Bu sene yorulduğumu hissettim, o yüzden böyle bir boşluğu doldurayım, en azından taşın altına bende elimi koyayım dedim. Onun dışında yükü biraz ağır, yapmaya çalıştığında gerçekten ağır. Hem öğretmenler açısından hem de yönetim açısından zor.

Daha sonra %33,33 ile bu okulda çalışmaya başladığı zamanlarda personelde vurdumduymazlık olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y1: Tabi ilk geldiğimiz zaman personelimizin bakış açısı çok farklıydı bir vurdumduymazlık vardı. Bir iş buyurduğumda işte herkes bir mazeret üretme peşinde olurdu aynen böyle bir vurdumduymazlık havası içerisindeydiler. Sağ olsun Haydar hocamız o konuda personelimizle zaman zaman konuşarak bunu çözdük. Dedim ki sabah saat 8'de bütün personel yanıma gelir ilk önce konuşuruz ki "biz bugün ne yapacağız?" böyle yaptığımız zaman tabi herkesin görev bölümünü yaparım akşam ona göre onun raporunu da alırım.

Aynı oranda %33,33 ile öğretmenler arasında bazı uyumsuzlukların yaşanması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Onun haricinde öğretmenler arasında tabi ki uyuşmazlıkla da çıkabiliyor, herkes birbiriyle çok iyi anlaşamıyor, anlaşmıyor.

Yine %33,33 ile kendi branşı konusunda gelişmek yerine körelme gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Açık konuşmak gerekirse ben pek bir şey kattığını düşünmüyorum. Ben başka bir yerde olsam daha iyi. Ben geçen seneki bilgi birikimimden bu sene farklı olarak ne var. Hani kendi branşım açısından, İngilizce mesela. Ben ilköğretim öğrencisine ilköğretim bilgileri öğretiyorum. Sürekli ilköğretim İngilizcesi olunca tabi ki ileri seviyedeki bilgiler zamanla kayboluyor. Tabi o bizim kişisel problemlerimiz...

Yine son olarak %33,33 ile zorunlu hizmet süresinin uzun olması gelmektedir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Y2: Yani dezavantaj, onun haricince olumluluk getiren pek yok. Yoruyor zorunlu hizmet 7 yıl olması.

Yöneticilere göre bu okulda görev yapmanın dezavantajları; bölgenin mahrum bir yer olması, oturmuş bir yönetim kadrosunun olmaması, YİBO’nun yıpratıcı olması, bu okulda çalışmaya başladığı zamanlarda personelde vurdumduymazlık olması, öğretmenler arasında bazı uyumsuzlukların yaşanması, kendi branşı konusunda gelişmek yerine körelme, zorunlu hizmet süresinin uzun olması şeklinde belirtilmiştir.

4.1.5. Yöneticilerin Bu Okulda Değiştirilmesi Gereken Durumlar Hakkındaki

Outline

Benzer Belgeler