• Sonuç bulunamadı

Workshop (Çalıştay): Önemli ve temel ko- ko-nularda fikir zenginliği ve uzlaşım gereken

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 86-90)

DENEME 19 1. Öğretim etkinlikleri öğrencinin yakın

2. Workshop (Çalıştay): Önemli ve temel ko- ko-nularda fikir zenginliği ve uzlaşım gereken

konularda kişilerin bir araya gelip iletişim kur-masını, fikirlerini rahatça söyleyebilmesini, bunların not edilip benzerlik ve birbirlerini ta-mamlamalarına göre sentezlenmesini, çalış-ma sonrasında da sonuçların raporlançalış-ması- raporlanması-nı sağlayan bir tekniktir. Bu teknikte ele alı-nan problem durumunun ilgilileri bir araya gelip orijinal çözümler üretmeye çalışır.

(Cevap E)

3. Örnek durumda öğretmen derse örnekleri sunarak başlamıştır. Öğrenciler kilogram ve gram arasındaki ilişkiyi kendileri bulmuşlar-dır. Öğretmenin kullandığı strateji buluş yo-luyla öğretim stratejisidir. Kullanılan yöntem ise gösteridir. Öğretmenin kefeli terazi ile il-gili görsel sunumu öğrenciler izlemiştir.

(Cevap A)

4. Örnek ders sürecinde öğretmenin kefeli te-razi gösterimi ve soruları ipucu niteliğinde-dir. Elinde kefeli terazi ve bisküvilerle derse girmesi dikkat çekme etkinliğidir. Öğrencile-re sorular sorması ve kazanımı öğÖğrencile-rencileÖğrencile-re buldurmaya çalışması etkin katılımı sağla-maya yöneliktir. Dersin sonunda öğrencilere bisküvileri ikram etmesi pekiştirmedir. Hedef-ten haberdar etme etkinliği verilen öğretim sürecinde yoktur.

(Cevap E)

5. Onur Öğretmen’in kullandığı yöntem, örnek olay yöntemidir. Örnek olay yöntemi yaşan-mış ya da yaşanma ihtimali olan bir olayın sınıf ortamına getirilmesi ve olay içindeki problemin çözümlenmesi esasına dayanır.

(Cevap A)

6. Kazım Öğretmen’in belirtilen amaçlara ulaş-mak için kullanabileceği en uygun yöntem deneydir. Deney yöntemi, herhangi bir olay ya da varlığı oluşturan ilişkilerin ve aşama-ların daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bilinme-yen bir gerçeği bulmak, bir varsayımı, bir il-keyi sınamak için kullanılır. Öğrencilerde bi-limsel düşünceyi geliştirir.

(Cevap B)

7. V diyagramı belli bir konuyu verimli şekilde işlemek için, öğretmen tarafından sınıfa gir-meden önce hazırlanıp eğitim kalitesine kat-kı için kullanılabileceği gibi, etkinlik sırasın-da öğrenciler tarafınsırasın-dan sırasın-da kullanılabilir. Öğ-retim sürecini destekleyen, öğrencilerin öğ-renmelerini derinleştiren bir öğretim aracıdır.

Özellikle deney ve problem çözme etkinlik-lerinde süreci düzenlemek ve sistematikleş-tirmek için etkili bir araçtır.

(Cevap C)

87

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

20. Deneme Sınavı

8. Öncelikle I. tartışmanın münazara, II. tartış-manın ise görüş geliştirme olduğu anlaşıl-maktadır. Bu iki teknikte zıtlıklar ve çelişkile-rin öğretimine son derece uygundur.

Görüş geliştirme Münazara İki zıt fikir ve aralarında

fikirler vardır. İki zıt fikir vardır.

İzleyiciler yoktur. Tüm sı-nıf katılır.

İzleyiciler vardır. Tartış-maya sadece İki müna-zara grubundaki öğren-ciler katılır.

Kazanan kaybeden, do-layısıyla jüri yoktur.

Kazanan kaybeden dır. Dolayısıyla jüri var-dır.

Grup fikirlerinden çok ki-şisel görüşler önemlidir.

Kişiler fikirlerini değişti-rebilir. Bu nedenle slo-gan kullanılmaz. Çünkü görüş her an değişebilir.

Kişisel fikirlerden çok grup görüşü önemlidir.

Kişiler fikirlerini değişti-remez. Bu nedenle slo-gan kullanılabilir. Çünkü görüş kesindir, değişe-mez.

(Cevap D)

9. Öğretmenin yaptığı uygulama, öğrencilerin öğrendiklerini gözden geçirmesi ve öğren-dikleri arasında ilişki kurmalarına yardımcı olmaktır. Aktif öğrenme uygulamalarında öğ-renilenlerin ilişkilendirilmesi oldukça önemli-dir. Konuların ilişkilendirilmesi bütünleştirme amaçlıdır. Örnek uygulamada öğrenciler ken-di kartları ile ilgili araştırma yaptıktan sonra arkadaşlarıyla etkileşime girerek konunun di-ğer kavramlarını gözden geçirme fırsatı bul-muştur. Öğrencilerin kavramlarla ilgili konu-şurken diğer arkadaşlarının anlattığı kavram-larla ilişkileri düşünmesi, konu kavramları arasında ilişkilendirmenin sağlanması ve ko-nunun sağlam - tutarlı bir şemaya oturtulma-sını sağlar.

(Cevap D)

10. Öğrencinin öğrenme güçlüğü yaşadığı yer-lerde veya öğrenmede özel desteğe gerek-sinim duyduğu durumlarda uygun bireysel öğretim olanağı sağlayan, öğrencilerin yan-lış ve eksik öğrenmelerinin belirlenerek gi-derilmesinde kullanılan birebir ilgi ve anında düzeltme yapılarak öğrencilerin eksiklikleri-nin tamamlandığı öğretim yöntemine özel öğretici destekli öğretim yani tutor destekli öğretim denir. Bu öğretimle öğrencinin bü-yük ölçüde öğrenme eksikliği giderilmekte-dir.

(Cevap C)

11. Soru metninde özellikleri verilen yaklaşım

“yapılandırmacı yaklaşım”dır. Yapılandır-macı yaklaşım, bireyin çeşitli uyaranlarla et-kileşime girerek bunları anlamlandırdığı ve bilgiyi kendisinin yapılandırdığı yaklaşımdır.

Bu yaklaşımda bilgiyi işleyen ve yapılandı-ran öğretmen değil, bizzat öğrencinin kendi-sidir. Öğretim süreci ve öğretim programı biz-zat öğrencinin katılımı ve aktifliği ile yönlen-dirilmektedir. Yapılandırmacı yaklaşıma gö-re tek doğru yoktur ve değişim esastır. Yapı-landırmacı sınıf ortamı bilgilerin aktarıldığı bir yer değil; sorgulama ve araştırmaların ya-pıldığı, günlük yaşamla ilgili problemlerin çö-züldüğü bir yerdir.

(Cevap A)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 12. Öğrencilerin çok bilinmeyenli denklemlerin

çözümünü öğrenebilmeleri için tek bilinme-yenli denklemleri çözme becerisini kazanmış olmalarının gerekliliği “basitten karmaşığa”

ilkesi ile açıklanabilir. Bu ilkeye göre öğre-timde önce basit düzeydeki bilgi ve beceri-lerin kazandırılması, daha sonra daha zor ve karmaşık bilgi ve becerilerin yer alacağı öğ-retim durumlarının oluşturulması gerekir. Öğ-retim sırasında öğrencinin etkin olduğu ya-şantılar kolay ve basit, başkalarının yardı-mıyla edindiği yaşantılar ise daha zor ve kar-maşık yaşantılardır. Bu nedenle derslerde öğretmen yerine öğrenci etkin olmalıdır.

(Cevap A)

13. Proje tabanlı öğretim uygulamalarında ele alınacak proje konusu öğrencinin ilgisini çek-meli, çoklu çözümler içerçek-meli, öğrencinin se-viyesine uygun olmalı. Projeler bireysel ya da grup çalışması olarak verilebilir.

(Cevap D)

14. Büşra Öğretmen, “gösteride varılmak iste-nen sonucu öğrenciye önceden verirse”

gösteri tekniğinin etkililiğini azaltmış olur.

Çünkü sonucu bilmeleri öğrencinin ilgisini, dolayısıyla derse katılımını, dikkatini azalta-caktır.

(Cevap E)

15. 5E öğrenme halkasında, yapılandırmacı bir öğrenme şekli olduğu için doğrudan öğret-menden söz edilmez. Fakat soruda da söy-lendiği gibi öğrencinin keşfedemediği ve do-layısıyla açıklayamadığı durumlarda öğret-men gerekli açıklamalarda bulunur. Bu du-rum ise sadece açıklama (explain) aşama-sında görülür. Unutmamalıdır ki eğer keşfet-me basamağını iyi bir şekilde geçiren öğren-ci kendi kavramını yine en iyi kendisi açıkla-yacaktır.

(Cevap C)

89

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

20. Deneme Sınavı

16. Kolb’a göre bireyler kendi yaşantılarından, deneyimlerinden öğrenirler ve bu öğrenme-nin sonuçları güvenli bir biçimde değerlendi-rilebilir.

Yaşantısal öğrenme kuramına göre öğren-me yaşantı, bilgi, algı ve davranışın bir bile-şimidir. Kolb’a göre yeni bilgi, beceriler veya tutumlar yaşantısal öğrenmenin dört biçimi içinde yer almasıyla gerçekleştirilebilir. Bun-lar; somut yaşantı, yansıtıcı gözlem, soyut kavramlaştırma ve aktif yaşantı yetenekleri-dir. Kolb’un tanımladığı dört öğrenme biçimi-nin özellikleri şunlardır:

I. Somut yaşantı: Yaşantı ve problemler-le kişisel olarak ilgiproblemler-lenmek daha önemli-dir. Bu öğrenme stilinde bireysel yaşan-tılar, kişilerle etkileşim, kişi ve kişilere karşı duyarlılık yoluyla gerçekleştirilen

“hissederek öğrenme” önemlidir.

II. Yansıtıcı gözlem: Karar vermeden ön-ce ilgili olayı dikkatliön-ce izleme; ilgili nes-neye değişik açılardan bakma, olayların özünü kavrama ve düşünceleri sezgi yo-luyla anlama, öğrenme söz konusudur.

Bu öğrenme stiline sahip bireyler sabır-lı, dikkatli, tarafsız düşünerek karar ve-rirler. “İzleyerek öğrenme” söz konusu-dur.

III. Soyut kavramlaştırma: Mantık, kavram-lar ve düşünceler duygukavram-lardan çok önem-li bir yere sahiptir. Bu öğrenme şekönem-line sahip bireylerde “düşünerek öğrenme”

önemlidir.

17. Öğretimde hedefler/amaçlar yatay boyutta üç kategoride ele alınmaktadır. Öğrencinin zihinsel öğrenmelerini içeren bilişsel alan, zi-hin kas koordinasyonuna dayalı öğrenmele-rini içeren psikomotor alan ve ilgi, tutum, de-ğer gibi özellikleri içeren duyuşsal alan.

(Cevap C) IV. Aktif yaşantı: Bu öğrenme stiline sahip

bireyler izlemekten çok pratik uygulama-lar yapma, mutlak gerçek yerine, işe ya-rayanı benimseyip diğerlerini reddetme eğilimi gösterirler. Bu öğrenme stilinde

“yaparak öğrenme” esastır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 18. Öğretim sürecinde konuların büyük bir

bölü-mü aşamalı olarak sınıflanmıştır. Öğrenciler önceki konuları öğrenmeden yeni konuya geçmeleri öğrenme düzeyini olumsuz etki-ler. Öğrencilerin önceki konuya ilişkin ön öğ-renmeleri onların hazırbulunuşluk düzeyleri ile ilgilidir. Hazırbulunuşluk öğrenmenin te-mel koşuludur.

(Cevap D)

19. Eğitim programlarında bulunması gereken özelliklerden işlevsellik ile kast edilen prog-ramın öğrenci ihtiyaçlarına cevap verir nite-likte olmasıdır. Bu kapsamda hedefler, konu-lar, öğretim yöntem ve teknikleri seçilirken ve uygulanırken öğrencinin günlük yaşamda işine yarayacağı beceriler ve günlük yaşam-da karşılaşabileceği problem durumları te-mele alınmalıdır

(Cevap A)

20. Model olma rolü öğretmenin gerçekleştirmek istediği hedeflere yönelik öğrencilere kendi davranışlarıyla yol göstermesidir. Öğrencile-rin gözlem yoluyla öğrenme süreçleÖğrencile-rinin des-teklenmesi için model olma rolü oldukça kri-tiktir. Özellikle duyuşsal ve psikomotor kaza-nımlarda model olma bu kazanımlar için kul-lanılacak öğretme yollarında temeldir.

(Cevap D)

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 86-90)