• Sonuç bulunamadı

Deneme Sınavı 69

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 69-79)

DENEME 6 1. Arda, verdiği yanıtla konunun farklı

1. Deneme Sınavı 69

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

16. Deneme Sınavı

7. Soru metninde özellikleri verilen öğretim kesi “bilinenden bilinmeyene” ilkesidir. Bu il-keye göre birey geçmişte öğrendiklerini kul-lanarak yeni şeyler öğrenir. Her davranışın temelinde onu sağlayan önceki öğrenmeler vardır. Her öğrenme kendisinden önceki öğ-renmelere dayalı, sonraki öğöğ-renmelere de hazırlayıcı niteliktedir. Bu nedenle öğretim-de bilinenöğretim-den bilinmeyene doğru hareket et-mek gerekir.

(Cevap C)

9. Küçük öğrenci gruplarının bir soruna çözüm aradıkları, bir konu ya da sorun üzerinde tar-tıştıkları bir etkinliktir. Önemli olan, öğrenci-lerin birbirleriyle etkileşim içinde olmalarıdır.

Tartışmayı yapacak olan gruplar oluşturul-duktan sonra sorun ya da konu gruplara da-ğıtılır. Konu ya da sorun bir metin biçiminde verilebilirken bir film olarak da öğrencilere iz-letilebilir. Tartışmaya ayrılacak süre belirlen-dikten sonra her grubun düşüncelerini ilete-cek bir lider seçilir. Tartışma konusu sunulur ve grupların seslerini çok yükseltmemeleri istenir. Grupların tartışmaları bittikten sonra, grup liderleri sorunla ilgili sonuçları sınıfa ak-tarırlar.

(Cevap B) 8. Seçil Öğretmen’in uyguladığı teknik, “öykü oluşturma”dır. Öykü oluşturma belirli bir ko-nu etrafında öğrenciler tarafından giriş, ge-lişme ve sonuç bölümleri dikkate alınarak oluşturulan yazılı çalışmalardır. Öykü oluş-turmada yazılı ifade biçimlerinin geliştirilme-si amaçtır. Sınıftaki öğrenciler 3-5 kişilik grup-lara bölünerek öykü okunur veya belirli keli-melerden öykü oluşturması istenir. Verilen sürede öğretmen öğrencilere rehberlik eder.

Daha sonra oluşturulan öyküler okunarak gruplar öykülere hakkında düşüncelerini söy-lerler.

(Cevap B)

10. Öğrenciler yeni bir şeyler öğrenirken, geç-mişteki öğrendikleriyle yeni bildikleri arasın-da bağlantı kurarsa, öğrenme arasın-daha kolay gerçekleşir. Bu nedenle öğrenme - öğretme sürecinde, önce öğrencinin ne bildiği ile baş-lanmalı, daha sonra bilinmeyene doğru gidil-melidir. Soruda, öğretmen öğrencilerin daha önceden neler bildiklerini göz ardı etmiştir.

Öğretmen kendi bildikleriyle değil, öğrenci-nin bildikleriyle dersi işlemelidir.

(Cevap E)

11. Hazırlanan programların, yaratıcı, olumlu sosyal ilişkiler içeren, dil ve kavram gelişimi-ni zengin eğitim etkinliklerine yer vermesi ve çocuğun tüm gelişim yönlerinin dengeli bir biçimde gelişmesini sağlaması için program geliştirmenin temelinde çoklu zekâ kuramı-nın bulunması gerekir. Campbell, çoklu zekâ kuramının sınıf uygulamaları konusunda pek çok çalışma yapıldığını; ancak bunların için-de en doğrusunun belirlenemeyeceğini; öğ-retmenin sınıf ortamına, hedeflerine ve top-luma bakarak uygun yöntemleri seçmesi ge-rektiğini vurgulamaktadır. Öğrencilerin zekâ alanlarını ortaya çıkarmak ve eğitimde fay-dalanmak amacıyla tüm disiplinlerden yarar-lanmak oldukça yararlı bulunmaktadır. Bu amaçla çekirdek eğitim programları yaklaşı-mı önerilmektedir. Bu yaklaşımda öğrenciler ortak çekirdek konuları öğrendikten sonra zekâ alanlarına uygun olarak ilgi duydukları konularda ders almaktadır. (Demirel, 2008:

209)

(Cevap E)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 12. Yapılandırmacı öğrenme anlayışı bilginin

retmen tarafından aktarıldığı geleneksel öğ-renme süreçlerine karşı çıkmıştır. Öğrenci öğrenme sürecinde aktif olmalıdır. Her birey yaşantıları sonucunda edindiği bilgiyi geçmiş yaşantılarına göre bireysel olarak yapılandı-rır.

(Cevap C)

13. Soru metninde tanımı verilen kavram “öğre-tim yöntemi”dir. Öğre“öğre-tim yöntemi, öğrenciyi hedefe ulaştırmak için izlenen yoldur. Yön-temle belli öğretme teknikleri ve araçları kul-lanarak öğretmen ve öğrenci faaliyetlerinin bir plana göre düzenlenmesi ve yürütülmesi amaçlanır. Yöntem iyi seçildiği ve uygulan-dığı taktirde, amaçlara daha kısa zamanda ulaşılması ve amaçların işlerlik kazanması mümkün olmaktadır.

(Cevap B)

16. Akla gelen tüm fikirlerin bir yere not edilme-si ve sonuçta bir karara varılması beyin fırtı-nası tekniği ile sağlanırken, istedikleri anne ve babanın nasıl olacağını canlandırmaları ve bunu doğaçlamasını istemesi en iyi dra-ma tekniği ile sağlanır. Konuya uygun bir hi-kaye oluşturma ise öykü oluşturma tekniği ile kazandırılır.

(Cevap A)

17. Proje tabanlı öğrenme öğrencilerin günlük yaşam problemlerini disiplinlerarası bir yak-laşımla bir senaryo çerçevesinde çözmeye çalıştıkları öğrenme yaklaşımıdır. Grupla ya da bireysel olarak uygulamaya uygun olan bu yaklaşımın sonunda bir ürün ortaya kon-ması istenir. İlerlemeci eğitim felsefesine uy-gun yaklaşımda öğretmen rehber roldedir.

(Cevap C) 14. Yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrenen

ya-şantı içerisinde bilgiyi öznel süreçlerde yeni-den yapılandırır. Bu yaklaşıma göre öğren-ciler süreçte yaparak, yaşayarak, kendi de-neyimlerinden öğrenmelidir. Ayrıca yapılan-dırmacı yaklaşım öğrencilerde eleştirel dü-şünme, yaratıcı düdü-şünme, bilimsel düdü-şünme, problem çözme vb. üst düzey düşünme be-cerilerini kazandırmayı amaçlamaktadır.

(Cevap D)

15. III numaralı yaklaşıma baktığımızda öğren-ci katılımı ve eleştirel düşünme becerisinin geliştirilmesi açısından oldukça yeterli oldu-ğunu görebiliriz. Ancak yaratıcı düşünme ve bilimsel düşünme becerilerini kazandırmada aynı oranda başarılı değildir. Bu açılardan değerlendirdiğimizde yaklaşımın büyük grup tartışma olabileceği söylenebilir.

(Cevap E)

71

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

16. Deneme Sınavı

18. İşlevsellik, bilginin günlük yaşamda kullanı-mı ile ilgili olan ilke I. maddedeki “yaşama yakınlık” ilke sidir. Bu ilkeye göre okulun en önemli görevi ve amacı öğrenciyi hayata ha-zırlamaktır. Bu nedenle okulun öğrencilere uygun eğitim ve öğretim ortamı hazırlaması gerekir. Öğrenciler yeteneklerine göre zihin-sel, bedensel ve sosyal etkinliklerde bulunma-lıdırlar. Okulda çocuğun içinde bulunduğu zamanda ve ileride kendisine yararı olacak konuların öğretil mesi gerekir. Bilgi ve bece-riler hayatta olan işlevleri ölçüsünde yararlı-dır.

(Cevap A)

19. Bu öğretim yaklaşımı öğrencilere her basa-makta kendi seçtiği etkinliği uygulayarak iler-leme ve öğrenme olanağı sunar. Etkinlik te-melli bir modeldir yani yaparak-yaşayarak öğrenmeye dayanır. Süreç içerisinde öğren-ci aktiftir öğretmen rehberdir.

(Cevap B)

20. 5E modelinde öğrenciler keşfetme bölümün-de laboratuvar etkinlikleri yapar, birlikte ça-lışır, kararlar alırlar ve problem durumunun çözümü için fikirler üretirler. Bu basamak sü-reç içerisinde öğrencinin en aktif olduğu ba-samaktır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 1. Soru metninde belirtilen zekâ türü Gardner’a

göre doğacı • varoluşçu zekâdır. Doğacı • varoluşçu zekâ, doğadaki tüm canlıları tanı-ma, araştırma ve canlıların yaratılışları üze-rine düşünme becerisidir. Bu zekâ türüne sa-hip bireyler seyahat etmeyi, belgeseller izle-meyi severken, doğa ve gezi dergilerini in-celemekten hoşlanırlar. Kendilerine özgü çev-re etkinlikleri düzenlerler. Doğadaki bitki tür-lerine karşı duyarlıdırlar. Doğanın insanlar üzerindeki ya da insanın doğa üzerindeki et-kisi ile ilgilenirler. Doğayı ve doğada olup bi-tenleri gözleyebilme yeteneği kazanarak, kendisinin de bu dünyanın bir parçası oldu-ğunun farkına vararak öğrenirler. Çalışma alanları, zooloji, botanik, jeoloji, meteoroloji, arkeoloji, çiçekçilik, tıp, doğacılık, izcilik gibi alanlardır.

(Cevap D)

2. Süreçte kullanılacak öğretim stratejisine ka-rar verirken ilk olarak dikkate alınması gere-ken dersin kazanımlarıdır. Sınıfın mevcudu, öğrencilerin ihtiyaçları, gelişim düzeyleri ve motivasyonları da dikkate alınması gereken diğer hususlardandır.

(Cevap E)

3. Bruner tarafından ortaya atılan buluş yoluy-la öğretim stratejisi, bir problem durumuyyoluy-la başlar (Demirel, 2003). Öğrenciler problem çözme basamaklarını kullanarak genelleme-lere ulaşırlar (tümevarım • tümdengelim) Bu-luş yoluyla öğretimde öğrenciye verilen prob-lem durumları açık uçlu sorular sormaya mü-sait değilse öğrenciler organize edilip güdü-lenemez. Ancak sınıfta seviye grupları oluş-turmak öğrenciler arasındaki etkileşimi azal-tıp sonuca ulaşmalarını engeller. Sınıfın he-terojen olması istenen durumdur.

(Cevap E)

4. Soru metninde özellikleri verilen öğretim il-kesi “bilinenden bilinmeyene”dir. Öğretim-den iyi bir sonuç alınabilmesi için bilinenÖğretim-den başlanması gerekir. Bilinenlerin yardımıyla bilinmeyenlerin öğrenilmesi daha çabuk ve kolay olur. Bu durum öğrencinin kendi dine etkinlik göstererek öğrenmesini ve ken-dine güveninin artmasını sağlar.

(Cevap B) 5. Beyin temelli öğrenme kuramının ilkelerine

göre etkili öğrenme için beyin zorlanmalıdır.

Alt düzey etkinlikler öğrenme için etkili yollar değildir. Birey aktif olarak öğrenme sürecin-de görev almalı, kendi yaşantılarından öğ-renmelidir.

(Cevap E)

6. Çekirdek tasarımı sorun merkezli program tasarımlarından biridir. Bu tasarım yaklaşı-mına göre öğrenci okulu toplumsal sorunla-rın çözüldüğü bir laboratuar olarak görmeli-dir. Toplumsal sorunlar okul ortamına getiri-lerek çözüm aranmalıdır. Örnek olay yönte-mi toplumsal problemlerin sınıf ortamına ge-tirilip çözülmesine dayanan bir yöntem oldu-ğu için çekirdek tasarımı için uygundur.

(Cevap E) 7. Soru metninde verilen alt süreçlerin sırasıy-la gerçekleştirilmesi için en uygun yöntem

“mikro öğretim”dir. Mikro öğretimde işlenen örnek ders kayıt altına alınır. Dersi anlatan-la birlikte bu kayıtanlatan-lar izlenir (I. Kendini gözle-me) bu kayıtlar tüm grupla birlikte değerlen-dirilir (II. Kendini değerlendirme) son aşama-da ders tekrar düzenlenir ve işlenir (III. Ken-dini geliştirme). Mikro öğretimin uygulama aşamaları Zimmerman tarafından tanımla-nan özdüzenlemenin alt süreçlerinin gerçek-leştirilmesi için uygun bir tekniktir.

(Cevap E)

73

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

17. Deneme Sınavı

8. Derya Öğretmen’in kullandığı öğretim yön-temi anlatım, öğretim tekniği ise dramadır.

Anlatım yöntemi, öğretmen merkezlidir ve derse giriş yaparken, konuyu özetlerken ya da bir konuyla ilgili bilgiyi aktarırken kullanı-lır. Drama tekniği ise, öğrencilere belirli du-rumlarda nasıl davranmaları gerektiğini ya-parak, yaşayarak öğretme amacıyla uygula-nır. Rol oynama, doğaçlama ve oyun gibi et-kinliklerden yararlanılarak öğrencinin bir du-rumu ya da olayı canlandırması sağlanır. Dra-ma öğrencilerin kendilerine güven duyDra-mala- duymala-rını, yeteneklerinin farkına varmalarını ve sü-rece aktif katılmalarını sağlar.

(Cevap D)

9. 4/A sınıfında inceleme için bir gezi düzenlen-miştir. Bu da kullanılan yöntemin gözlem ge-zisi olduğunu göstermektedir. Eğer öğretme-nin amacı inceleme yapmak değil de planlı seyahat düzenlemek olsaydı yöntem gezi olurdu.

4/B sınıfında öğretmen öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenebilecekleri ve şartları ken-dilerinin kontrol edebileceği ortamlar hazır-lamıştır. Bu da uygulamanın bir deney oldu-ğunu göstermektedir. Gözlem yönteminde öğrenci şartları kontrol altına alamaz. Sade-ce inSade-celemelerde bulunur.

4/C sınıfı öğretmeni öğrencilerine bir göste-ri düzenlemiştir. Göstegöste-ri yönteminde, öğren-ci katılımı yoktur. Gözlemde öğrenöğren-cinin izle-nimleri, deneyde ise yaparak yaşayarak öğ-renmeleri vardır.

(Cevap C)

10. Parçadaki boşluğa getirilecek sözcük “dö-nüt”tür. Dönüt, öğrencilere eğitimin amaçla-rına uygun davranımda bulunup bulunmadı-ğının bildirilmesi ya da hedef davranışın ka-zanılıp kazanılmadığının bildirilmesidir. Bu bildirimin sonucuna bakılarak öğrencilerin eksik ve yanlışları belirlenir.

(Cevap D)

12. Verilen kavram karikatürü aktarmacı gele-neksel eğitimin üzerine getirilen en önemli eleştiridir. Yapılandırmacı yaklaşım öğrenci-nin süreç içerisinde aktif olması gerektiğini savunur. Yapılandırmacı yaklaşım öğrene-nin bilgiyi yaşantı içerisinde aktif olarak işle-diğini, anlamlandırdığını ve kendine mal et-tiğini savunur.

(Cevap E) 11. Çağla Hanım’ın kullandığı görsel bir kavram

karikatürüdür. Kavram karikatürlerinde açık-lanmak istenen kavram konuşma baloncuk-ları ve karikatürlerle anlamlandırılmaya çalı-şır. Konu bu şekilde görseller kullanılarak so-mutlaşır ve basitleşir.

(Cevap D)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 13. Tümdengelime dayalı düşünmeyi sağlamak

için derse konu ile ilgili ilke ve genellemeler açıklanarak başlanır. Önce konunun temel yapısı sunulur sonra örnekler verilir, daha sonra da öğrencilerden benzer örnekler bul-maları istenir.

(Cevap A)

14. Çoklu zeka kuramına göre, her bireyde sö-zel, mantıksal, müziksel, sosyal, görsel, be-densel ve içsel zeka türleri bulunmaktadır.

Ancak çevresel etmenler sebebiyle bu zeka alanlarından bazıları gelişmiş, bazıları geri kalmış olarak kabul edilir. Farklı kişilerin fark-lı zeka alanlarının gelişmiş olması bir konu-nun farklı şekillerde öğrenilebileceğini / öğ-retilebileceğini gösterir. Farklı kişilerin farklı şekillerde öğrenmesi ise öğrenme stilini ifa-de eifa-der.

(Cevap E)

15. Öğretmenlerin sunum, gösterim ya da soru yanıt yöntemlerini kullanarak verdikleri bilgi-ler öğrencibilgi-lerin yeni durumlara dönüştürme-si ve yaşama geçirmedönüştürme-si için en uygun teknik

“uygulama”dır. Yeni durumlara “dönüştürme”

ve “yaşama geçirme” ifadeleri doğrudan uy-gulama tekniği ile ilgili ifadelerdir.

(Cevap A)

16. Bilişsel gelişim için Piaget, dengeleme süre-cinin çok önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Dengeleme süreci bilişsel gelişim kuramı ile yapılandırmacı yaklaşımın temelini oluştur-maktadır. Yapılandırmacı öğrenme yaklaşı-mının öğretim süreçlerine uygulaması olan probleme dayalı öğrenme yaklaşımında da bu süreç oldukça önemlidir. Gelişimin sağ-lanması için mevcut denge durumunu bozan farklı bir uyarıcı olması gerekir. Dewey bura-daki temel unsurun merak olduğunu söyle-mektedir. Probleme dayalı öğrenme yaklaşı-mına göre ele alınacak problem durumu me-rak uyandırmalı çoklu çözümler içermeli ve bilişsel dengeyi bozarak öğreneni öğrenme-ye yönlendirmelidir.

(Cevap C)

17. Öğretmenin “insanlar” konusuna öncelik ver-dikten sonra “yerler ve çevreler” konusu ile ilgili etkinlikleri düzenlemesi öğretim ilkele-rinden “yakından uzağa” ilkesine uygun plan-lama yaptığını göstermektedir.

(Cevap D)

18. Mantıksal zeka alanı gelişmiş bireyler grup-layarak, sınıflayarak ve soyutlamalarla öğre-nir. Muhakeme becerileri gelişmiş olan bu bi-reylerin bilimsellik arayışı vardır. Neden-so-nuç ilişkileri ararlar, sorgulayıcıdırlar

(Cevap B)

75

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

17. Deneme Sınavı

19. Soruda verilen görüş öğretimin günlük ha-yatla iç içe olması gerektiğini savunmakta-dır. Bu görüş, öğre timi yaşama yakınlaştır-mak olarak ifade edilebilir.

Öğretimin dayandığı noktaların hayattan alı-nan gerçekler olması ve sonuçlarının yine hayatı kolay laştırmaya dönük olması yaşa-ma yakın olyaşa-masıyla sağlanabilir.

(Cevap D)

20. Tam öğrenme yaklaşımı okul öğrenmelerinin tüm öğrenciler tarafından öğrenilebileceğini savunan bir yaklaşımdır. Küçük parçalara bölünen aşamalı olarak sınıflandırılmış ko-nular sırayla öğretilir. Öğrenciler bir konuyu öğrenmeden diğerine geçmez. Bireysel bir yaklaşım değildir, tüm sınıf konularda birlik-te ilerler.

(Cevap A)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 1. Toplumdaki çocukların yine o toplumun

çe-şitli kurumları tarafından etkilenmesi çocu-ğun topluma entegrasyonu için gereklidir. Bi-reyin topluma entegre olup o toplumun özel-liklerini kazanması sosyalleşme olarak nite-lenir (Açıkgöz, 2008). Soruda verilen açıkla-ma toplumların sosyolojik yönünü vurgula-makta ve bireyin sosyalleşmesini etkileyen faktörleri belirtmektedir.

(Cevap D)

2. Böyle bir araştırmada öncelikli olarak çalışı-lacak konuda çok sayıda fikir üretilmesi ge-rekir. Mesleki yeterliklere yönelik üretilecek fikirler ve belirlenecek yeterlikler daha son-ra değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

(Cevap D)

3. Soruda verilen hedefler öğrenenin ilgili ko-nuya ilişkin ilgilerini gösterir. İlgi, değer ve tu-tum gibi özellikler “duyuşsal alan” ile ilgilidir.

Duyuşsal alanın “tepkide bulunma” düzeyin-de genellikle ilgiler söz konusudur. Bu dü-zeyde kişi uyarana bilinçlice tepki verir ve onunla ilgilenir. Kişi uyarıcıları arar, onlarla birlikte olmaya karşı isteklilik gösterir ve bun-dan da zevk alır.

Bu düzey davranışlar en etkili biçimde “ilgi envanteri” ile ölçülür.

(Cevap A)

4. Öğretmenin belirtilen becerileri geliştirebil-mesi için “tartışma” yöntemini kullanması ge-rekir. Tartışma, bir konu üzerinde öğrencile-ri düşünmeye yöneltmek, iyi anlaşılmayan noktaları açıklamak ve verilen bilgileri pekiş-tirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Tar-tışma yöntemi, öğrenci merkezli bir sınıf or-tamının oluşmasını, öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilmelerini ve düşünme, eleştirme, demokratik tutum, iletişim kurma gibi beceriler kazanmalarını sağlar.

(Cevap B)

5. Soru metninde özellikleri verilen teknik “kav-ram haritası”dır. Anlamlı öğrenmeyi artırmak için eğitimsel bir teknik olarak geliştirilen kav-ram haritaları, eğitimde sıkça kullanılan stra-tejilerden biri haline gelmiştir. Bir konu ile il-gili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri grafiksel olarak gösteren kavram haritaları, öğrencilerin kavramları nasıl algıladığını ve sentezlediğini anlamada, ön kavramlarını, kavram yanılgılarını belirlemede ve kavram-sal anlamalarını değerlendirmede kullanılan iki boyutlu bir şemadır.

(Cevap C)

77

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

18. Deneme Sınavı

6. Soru metninde belirtilen öğretmen rolleri ön-celikle “sunuş yoluyla öğretim” stratejisi ile ilgilidir. Sunuş yoluyla öğretimde; gerek bil-ginin gerekse yöntemlerin etkili biçimde dü-zenlenmesi açısından merkezde olan öğret-mendir.

A seçeneğindeki proje tabanlı öğretim, öğ-renci merkezli bir öğretim yöntemidir. Öğret-menin bu yöntemde görevi, sadece rehber-liktir. Öğrencilerle birlikte öğrenen, araştıran ve sorgulayan bir öğretmen modeli söz ko-nusudur.

B seçeneğindeki davranışçı yaklaşım, öğret-men merkezlidir. Öğretöğret-menlerin sınıf içinde güçlü bir yapısı vardır. Öğrenciler öğretme-nin öğrettiği bilgileri alan bireylerdir.

D seçeneğindeki buluş yoluyla öğretim stra-tejisi, öğrenci merkezli olup bu stratejide öğ-retmenin görevi, öğrencileri kolaydan zora doğru ve onların seviyesine uygun sorularla yönlendirme ve cevabı onlara buldurmaktır.

E seçeneğindeki araştırma ve inceleme stra-tejisinde öğretmenin görevi yol gösterici, yön-lendirici ve rehber olmaktır. Böylece öğren-ci araştırma yoluyla problemin nasıl çözüle-ceğini öğrenmiş olur.

(Cevap C)

7. Araştırma inceleme yoluyla öğretim strateji-si günlük yaşamdan bir problemin sınıfa ge-tirilip bu problem üzerinde çalışmayı gerek-tirir. Bu strateji yaşama yakınlık ve aktivite il-kelerini temele almaktadır.

(Cevap E)

8. Soruda verilen işbirlikçi öğretim tekniği Ta-kım-Oyun-Turnuva tekniğidir. Bu tekniğe gö-re öğgö-renciler 4-5 kişilik gruplara yetenekleri-ne göre dengeli ve heterojen olarak ayrılır, Grubun amacı turnuvada başarılı olmaktır, Öğretmen grup üyelerine hedef konuyu su-nar ve turnuvadaki durumlara uygun çalış-ma çalış-malzemesi verir. Öğrenciler konuyla ilgi-li tüm kitap vb kaynakları toplayarak bir ara-ya gelirler ve birlikte çalışarak turnuvaara-ya ha-zırlanırlar. Haftada bir kez turnuvaya hazır-lık sınavları düzenlenir ve gruplara kısa ya-nıtlı sorular yöneltilir, Turnuva başlar ve tur-nuvaya her grubu temsilen 1 ya da 2 kişi ka-tılır ve elde ettiği puanlar takımının puanına eklenir. En yüksek puanı alan grup/takım turnuvanın birincisi ilan edilir.

(Cevap B) 9. İşbirlikli öğretimde bağlılık başlıca beş

şekil-de yapılandırılabilir:

Olumlu (Pozitif) amaç bağlılığı: Öğrenme defime ulaşmam diğerlerinin de öğrenme he-deflerine ulaşmasına bağlıdır.

Olumlu (Pozitif) kaynak bağlılığı: Grubun her üyesi, gruba verilen görevi yerine getirmek için gerekli olan kaynağın yalnızca bir kısmı-na sahiptir. Grup üyeleri, amaçlarıkısmı-na ulaş-mak için kaynakları bir merkezde toplaulaş-mak zorundadırlar.

Olumlu (Pozitif) rol bağlılığı: Her grup üyesi-nin grup içinde sorumluluklarını belirten bir rolü vardır.

Olumlu (Pozitif) görev bağlılığı: İlk önce bir görev dağılımı listesi oluşturulur. Bu listeye göre, herhangi bir grup üyesinin kendisine düşen görevi yapabilmesi için kendisinden önceki bireyin görevini tamamlaması gere-kir.

Olumlu (Pozitif) ödül bağlılığı: Her grup üye-si, grubun ortak amaca ulaşması halinde ay-nı ödülü alır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 10. Takım Oyun Turnuva tekniğinde turnuvaya

katılan öğrencinin turnuvada başarısız olma-sı durumunda kendini grup arkadaşlarına karşı suçlu hissetmesi bu tekniğin en önem-li sınırlılığıdır. Bu nedenle diğer tekniklerin hiçbirinde olmayan bireysel ağırlıklı değer-lendirme takım oyun turnuvanın hem bir far-kı hem de bir olumsuz özelliğidir.

(Cevap E)

11. Balıkkılçığı, proje için teşvik etmek, eğlenti, mektup daveti teknikleri doğrudan beyin fır-tınası tekniğinin daha etkili kullanılmasında etkilidir. Fakat bilişsel çıraklık tekniğinin be-yin fırtınası ile ilgisi yoktur.

Bilişsel çıraklık, öğrencinin bir uzmanı göz-leyerek başladığı ve uzmanın giderek aza-lan desteği ile o işi kendi başına, hatta ken-di biçimiyle yapar duruma gelken-diği bir

Bilişsel çıraklık, öğrencinin bir uzmanı göz-leyerek başladığı ve uzmanın giderek aza-lan desteği ile o işi kendi başına, hatta ken-di biçimiyle yapar duruma gelken-diği bir

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 69-79)