• Sonuç bulunamadı

Deneme Sınavı 59

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 59-69)

DENEME 6 1. Arda, verdiği yanıtla konunun farklı

1. Deneme Sınavı 59

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

14. Deneme Sınavı

1. Soruda anlatılan uygulamada öğretmenin;

ağırlıklı olarak sunuş yoluyla öğretim strate-jisini kullandığını gösterir.

(Cevap B)

2. Anlatılan uygulamalar içinde öğretmenin ör-nek olay yöntemiyle ilgili bir etkinlik yaptığı gözlenmemektedir.

(Cevap E)

3. Özellikle büyük grup tartışmalarında oluşa-bilecek rekabet ortamı çekingen öğrenciler için olumsuz yaşantılara neden olur. Tartış-ma ortamı duygusal açıdan öğrencinin ken-dini rahat hissedeceği bir ortam olmalıdır.

Bunun için de eleştirilerin kişiye değil, görü-şe yönelik olması ve insana saygının teme-le alınması gerekir.

(Cevap E)

4. Öğretim etkinliklerinde ilk yapılacakların ba-şında dikkat çekme ve güdüleme gelir. Dik-kat çekme ile öğrencilerin öğrenme konusu-na yönelmeleri sağlanır. Güdülenme öğren-ciyi hedefe doğru harekete geçirir. Güdülen-me öğrenGüdülen-me için itici güçtür. Günlük yaşam-dan, öğrenci ihtiyacına cevap veren, ilgi çe-ken konular güdülenmeyi sağlar. Örnekte öğ-retmenin girişi konuya dikkati çekme, merak uyandırma ve güdülenmeyi sağlama amaç-lıdır.

(Cevap C)

5. Öğretim en temel ilkelerinden biri de öğren-ciye uygunluktur. Öğretim ilkeleri öğrencile-rin gelişim özellikleöğrencile-rine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Öğrenci özellikleri dikkate alınırken hem ilgili yaş grubunun özellikleri yani gelişim seviyesi hem de bireysel faklı-lıklara dikkat edilmelidir. Öğretmenin öğre-tim etkinliklerinde ilgili yaş döneminin ortak özelliklerini dikkate alması seviyeye uygun-luktur.

(Cevap A) 6. Öğrenci düzeyine uygunluk ilkesi eğitim - öğ-retim etkinliklerinin öğrenciler arasındaki bi-reysel farklılıklara ve öğrencilerin gelişim se-viyesine ve hazırbulunuşluk düzeyine uygun olarak gerçekleşmesini öngörür.

Zira öğretim etkinliklerinin öğrencinin içinde bulunduğu gelişim düzeyine uygun olarak yürütülmesi gerekir. Çünkü öğrencinin her aşamadaki ruhsal ve bedensel gelişimi aynı değildir. Bu yüzden, öğrenme konusunun iş-lenişinde uygulanacak yönteminde öğrenci-nin gelişim düzeyine uygun olma zorunlulu-ğu vardır. Öğrenciye sunulacak öğrenme-öğ-retme etkinliklerinin “öğrenene uygunluk” açı-sından değerlendirilmesinde I, IV ve V. ölçüt-ler gözden geçirilmelidir.

(Cevap B) DENEME 14

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

8. Nunley tarafından geliştirilen basamaklı öğ-retim öğrencileri farklı ilgi ve yetenek alanla-rına, farklı öğrenme yollarına sahip oldukla-rı düşüncesi ile (C) • (B) • (A) basamaklaoldukla-rın- basamakların-da belirlenmiş olan etkinliklere basamakların-dayanan bir öğretme-öğrenme düzeneğidir. Eğitimde ye-niden yapılanma sürecine bağlı olarak geliş-tirilmiştir. Öğrenci bilgiyi alan durumundan çıkarak, bilgileri üreten durumda yer almak-tadır.

Bireysel farklılıklar dikkate alınarak öğrenci-lerin farklı öğrenme yollarına sahip oldukla-rı düşüncesi ile basamaklar düzeyinde bilgi edinme ön plana çıkmıştır. Bilgileri farklı du-rumlarda kullanma, analiz ve sentez yapma, eleştirel ve yaratıcı düşünme gibi etkinlikle-re yer verilir.

Basamakların İşlevleri:

(C) BASAMAĞI: Temel bilgileri edinme aşa-masıdır. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uy-gun görev almaları sağlanır.

(B) BASAMAĞI: Bilgileri farklı durumlarda kullanma aşamasıdır. Edinilen temel bilgile-rin uygulanması, farklı durumlarda kullanıl-ması, belirlenen görevlerin yerine getirilme-si sağlanır.

(A) BASAMAĞI: Analiz, sentez yapma, eleş-tirel düşünme gibi etkinlikler aşamasıdır. Ya-ratıcı, etkin, eleştirel, yansıtıcı düşünme gi-bi üst düzey düşünme yollarının kullanılma-sıdır. Öğrencilerin başardıkları görevlerin tar-tışılması bu aşamadadır.

Konuya ilişkin özgün bir öykü yazılması A ba-samağının kazanımlarına yöneliktir.

(Cevap D) 7. Soru metninde özellikleri verilen zekâ alanı

“mantıksal” zekâdır. Mantıksal zekâ mantığı kullanma yeteneğidir. Akıl yürütmeleri, ne-denleri bulma, matematiksel ve mantıksal ilişkileri saptama ve soyut problemleri kap-sar.

A seçeneğindeki sosyal zekâ, diğer bireyler-le, toplumla sağlılık ve tutarlı ilişkiler kurma-dır. Tartışma, gösteri yapma, öğretme, top-lantı düzenleme vb. gibi etkinlikler ile ilgilidir.

B seçeneğindeki dilsel zekâ, sözcükleri ve dili kullanma yeteneğidir. Şiir, masal, maka-le, öykü vb. yazma, görüşme yapma, söz-cüklerin anlamlarını öğrenme, etkili düzgün konuşma, bulmaca hazırlama ve çözme gi-bi etkinlikleri kapsar.

C seçeneğindeki öze dönük zekâ, kişinin ken-dini tanıması ve sorumluluk almasıdır. Ken-dini değerlendirme, neyi yapacağını neyi yap-mayacağını bilme, sınırlarını tanıma, öz gü-venini geliştirme bu tür zekânın kapsamı için-dedir.

D seçeneğindeki görsel zekâ, renkler, resim-ler, şekilresim-ler, desenresim-ler, dokular ve imajlardan oluşur. İlk gelişen zekâ türüdür. Beynin ilk kullandığı dildir. Resim yapma, yazıların al-tını çizme, afiş hazırlama vb. bu tür zekânın kapsamı içindedir.

(Cevap E)

61

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

14. Deneme Sınavı

9. Öğretmenin soru metninde belirtilen amaç-larını gerçekleştirmesi için en uygun yöntem

“araştırma yaklaşımı”dır. John Dewey tara-fından geliştirilen araştırma inceleme yoluy-la öğretim, bir tür problem çözme yakyoluy-laşımı- yaklaşımı-dır. Bu yöntemle öğrencilerin üst düzey zi-hinsel becerileri, araştırma, birincil kaynak-lara ulaşma ile iş birliği içinde çalışma bece-rileri gelişir. Gerçek yaşamda karşılaşacak-ları sorunlara bilimsel yöntemin aşamakarşılaşacak-ları- aşamaları-na göre çözüm üretme becerisi gelişir. Öğ-rencilerde yaparak yaşayarak öğrenme be-cerisi gelişir. Ayrıca bu yöntemle ders işleye-bilmek için öğrencinin bilgi ve kavrama dü-zeyindeki ön koşul öğrenmelerini edinmiş ol-ması, hedeflerin uygulama ve daha üst dü-zeyde olması gerekir.

(Cevap B)

10. Demokrasi eğitimi öğrencilere demokratik değer, tutum ve davranış kalıpları kazandır-mayı amaçlamaktadır. Demokratik değer, tu-tum ve alışkanlıkların kazandırılmasında en kritik nokta öğrenme öğretme ortamlarının demokratik bir yapıda olması ve öğretmen-lerin bu konuda model olmalarıdır. Çünkü de-ğer, tutum ve alışkanlıkların kazandırılma-sında model alma ve gizil öğrenme süreçle-ri oldukça önemlidir. Bu açıdan demokratik eğitim ilkesini temele alan ve demokratik eği-tim ortamları oluşturmayı amaçlayan iş bir-likli öğrenme diğerlerinden daha fazla de-mokrasi bilincine katkı sağlayacaktır.

(Cevap C)

11. Argümantasyon (Argumentation), delillendir-me ve dayanaklandırma çalışmalarında is-pat ve delillerle desteklenen çalışmaları ifa-de eifa-der. Öğrencinin argümante ettiği çalış-malarla kazandığı en önemli düşünce bece-risi eleştirel düşünce becebece-risidir. Eleştirel dü-şünme akıl yürütme, analiz ve değerlendir-me gibi zihinsel süreçlerden oluşur, eleşti-rel düşünme bilimsel kanıtlarla uyuşan net hükümlere varmak için kullanılan somut ve-ya soyut konular üzerinde düşünme süreç-lerini içermektedir. Eleştirel düşünme varsa-yımları, fikirleri ve iddiaları ayırt etme. Argü-manın eksik taraflarını ve açıklamalardaki belirsizlikleri görme gibi becerileri de kapsar.

Ayrıca argümantasyon çalışmaları en çok çalıştay (workshop) tartışma tekniğinde gö-rülmektedir. Çalıştay öncesinde toplanan ar-gümanlar tartışma esnasında ortaya atılan fikirleri dayanaklandırmak için kullanılır.

(Cevap D)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

14. Öğrencilere çeşitli duygular ve empati bece-risi yani duyuşsal becerileri kazandırmada en etkili teknikler “rol oynama ve konuşma halkası” dır. Rol oynamada birey, gerçek ro-lünden ve duygularından sıyrılıp bir sının yerine kendisini koyar. Böylece başka-larını anlama olanağına sahip olur. Rol oy-nama, öğrenci katılımının yüksek olduğu, ya-şamla bağıntılı ve gerçeksi olduğu için duy-guların hissedilmesini sağlayan bir tekniktir.

Öğrencilerde güven duygusu, iletişim ve em-pati becerileri gelişir. Konuşma halkası tek-niğinde ise öğrenciler daire biçiminde oturur.

Konu ile ilgili kavram ile ilgili olarak bir öğ-renci görüş bildirirken diğerlerin konuşması-na, tartışmasına izin verilmez. Öğrencilerde bu süreçte empatik davranma, diğer düşün-celere saygı gibi gelişmeler gözlenebilir. Her iki tekniğin ortak özelliği empatik davranışla-rın kazandırılmasında etkili olmalarıdır.

(Cevap C)

13. Anlamlı öğrenme teorisine dayalı olarak Gowin ve Novak tarafından geliştirilen V di-yagramları hem öğrenciler hem de öğretmen-ler açısından doğa olaylarını daha iyi anla-mak ve fen alanındaki laboratuvar çalışma-larının amacını netleştirmek için kullanılmak-tadır. V diyagramları sadece fen alanında kullanılmaz. Gowin, V diyagramlarının fark-lı alanlarda kullanıldığını göstermiştir.

(Cevap B)

15. A, B, C ve D seçeneklerinde yer alan özel-likler öğretim sürecindeki işlemlerle ilgili iken E seçeneğindeki özellik öğretim süreci ile il-gili yanlış bir özelliktir. Öğretim sürecinde öğ-retmenin değil, öğrencinin özellikleri merke-ze alınır. Öğretim süreci öğrencilerin birey-sel farklılıklarına, ilgi, ihtiyaç ve hazır bulu-nuşluk düzeylerine uygun olarak düzenlen-meye çalışılır.

(Cevap E) 12. Öğretmen, “öğrencinin her davranışını

pe-kiştirmemeli”, hedefle ilgili yani matematiğe karşı olumlu tutum ile ilgili davranışlarını pe-kiştirmelidir. İstendik davranışı gösterenlere pekiştireç verilmelidir. Öğretmen ilk dersler-de her doğru yanıta pekiştireç vermeli, daha sonraki derslerde sabit oranlı, dersler ilerle-dikçe değişken oranlı pekiştireç tarifelerini kullanmalıdır. Çünkü böyle bir sıra pekişti-reçlerin etkisini artırır. Ayrıca her davranışın pekiştirilmesi karşısında öğrenci istendik dav-ranışı ayırt edemez ve pekiştireçler etkisini yitirebilir.

(Cevap C)

63

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

14. Deneme Sınavı

17. Gerçek ortamda deneyim kazanmanın teh-likeli, masraflı ve güç olduğu durumlarda ger-çeğe benzetilen yapay ortamlarda gerçek-leştirilen bilgi ve beceri eğitimi benzetim kap-samında değerlendirilir. Bu yöntemde öğren-ci gerçeğe benzer model ve durumlarda de-neyim kazanır. Karar alma, problem çözme gibi becerileri desteklemesi açısından önem-li bir yöntemdir.

(Cevap D) 16. Aktif öğrenme sürecinin en önemli özelliği

öğrencinin bilginin pasif alıcısı olmasının ön-lenmesidir. Öğrenci öğrenme etkinliklerine aktif olarak katılır. Gösteri diğer seçenekte-ki yöntem tekniklerin yanı sıra öğrencinin pa-sif izleyici konumda olduğu bir yöntemdir.

Öğrenci bu yöntemde verilen uyarıcıları iz-ler.

(Cevap C)

18. İşbaşında eğitim yaparak yaşayarak öğren-meyi temele alan bir beceri eğitimi yöntemi-dir. Özellikle mesleki eğitimde kullanılır. Ben-zetişim tekniğinden farklı olarak bu yöntem-de bilgi ve beceri gerçek iş ortamında edini-lir.

(Cevap C)

19. Beyin temelli öğrenme kuramına göre, öğre-nenin öğrenme yaşantılarına etkin katılımı-nı sağlamak için okul veya sıkatılımı-nıf ortamıkatılımı-nın, öğrencilerin mümkün olduğunca çok duyu organına hitap edecek şekilde ve çoklu zekâ kuramı dikkate alınarak düzenlenmesi gere-kir. Ayrıca sınıf ve okul ortamının düzenlen-mesinde öğrenme alanları (fiziksel, sosyal, duyuşsal, bilişsel ve estetik) dikkate alınma-lıdır. Buna göre A, B, C ve D seçeneklerinde yer alan ifadeler beyne dayanan öğretim ya-pan okul ve sınıf ortamlarının özellikleri ile il-gilidir. Ancak E seçeneğindeki beyin temelli öğrenme kuramına uygun bir okul ve sınıf ortamı değildir. Çünkü böyle bir ortam beyin temelli öğrenme için önemli olan bireysel farklılıkları, öğrencilerin duygularını, beslen-melerini ve estetik beğenilerini karşılamak-tan uzaktır. Ayrıca çoklu zekâ kuramına uy-gun değildir. Şematik ve bütünleştirici özel-liklerden yoksundur.

(Cevap E)

20. Programlı öğretimde içerik aşamalı biçimde düzenlenir. Öğrenci küçük adımlarla sırayla bu içeriği programlı öğretim materyali ile et-kileşime girerek kendi öğrenme hızıyla iler-ler. Konular aşamalı sınıflandırıldığı için öğ-rencinin konuya istediği yerden başlaması söz konusu olamaz.

(Cevap C)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 1. I numaralı etkinlikte öğretmen, öğrencilerin

derse zihinsel kurulumlarını sağlamak için sorular sormuştur. Dersin girişinde yapılan bu etkinlik gerekli hazır bulunuşluğu sağla-maya yöneliktir. Öğrencilerin zihinsel açıdan işlenecek konuya hazırlanması amaçlanmış-tır.

(Cevap B)

2. Dersin işlenişinde öğretmen sorularla, oyun gibi etkinliklerle öğrenciyi sürece katmıştır.

Uyarıcılar açısından zengin bir öğrenme or-tamı oluşturmaya çalışmıştır. Dersin başın-da öğrenci görüşlerini alması ve sürecin so-nunda gerçekleştirdiği oyun aktif öğrenmeyi temele aldığını gösterir.

(Cevap C)

3. II numaralı etkinlikte öğretmen slayt gösteri-mi ile görsel uyaranlar sunmuştur. IV numa-ralı etkinlikte kullanılan numuneler devinim-sel uyaranlardır. Diğer basamaklarda soru - cevap formunda sözel uyaranlar sunulmuş-tur.

(Cevap C)

4. III numaralı etkinlikte soruların temel amacı kazanımlara ulaşılma düzeyini kontrol etmek-tir. III numaralı etkinlik öğretim sürecinin dö-nüt - düzeltme ögesini oluşturmaktadır.

(Cevap D)

5. Sınıf içerisinde akranlarından öğrenme hızı ve bilişsel yeterlikleri açısından önemli fark-lılıklar olan öğrenciler için izlenmesi gereken en etkili yol bireyselleştirilmiş öğretim etkin-likleri uygulamaktır. Bireyselleştirilmiş öğre-tim etkinlikleri ile öğrenci kendi bilişsel yeter-liklerine uygun öğrenme görevleri ile karşı karşıya gelir ve bu görevleri kendi öğrenme hızıyla gerçekleştirme fırsatı bulur.

(Cevap B)

6. Buluş ve araştırma inceleme yoluyla öğretim stratejilerinin her ikisinde de öğrenci aktiftir.

Ancak araştırma stratejisinde öğrenci daha çok sınıf dışı etkinliklerle, kendi başına ya da grupça bir problem üzerinde çalışarak öğre-nir. Buluş stratejisi ise daha çok sınıf içi et-kinliklerle öğretmenin planladığı süreçlerle yürütülür.

(Cevap E)

7. Türkçe Öğretmeni Hatice Hanım’ın uygula-dığı yaklaşım proje tabanlı öğrenmedir. Pro-je Tabanlı Öğrenme öğrencilerin grup olarak ya da bireysel olarak gerçek yaşam konula-rına ve uygulamalakonula-rına ilişkin olarak disiplin-ler arası (bilimsel alanlar - konular - etkinlik-ler) bağlantı kurularak bir problem ya da se-naryo üzerinde yerine getirdiği bir tür prob-lem çözme etkinliğidir. Bu yaklaşımda genel-de öğrencinin bireysel ve grup olarak ger-çekleştirdiği öğrenme etkinliğinin sonucun-da bir ürün ya sonucun-da performans ortaya koyma-sı söz konusudur.

(Cevap B)

65

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

15. Deneme Sınavı

8. Tam öğrenme modelinin de öğretim hizme-tinin nitelikleri şunlardır:

Pekiştirme: Bir davranışın ileride yinelenme olasılığını artırma amaçlı etkinliklerdir. (C se-çeneği)

İpucu: Öğrenme sürecinde öğrenciye, neyi öğreneceğini, bunları öğrenirken ne yapaca-ğını nasıl yapacayapaca-ğını gösteren, anlatan ileti-lerin, mesajların tümüdür. (A seçeneği) Dönüt - düzeltme: Öğrenciye öğrenme süre-cindeki performansı ile ilgili bilgi verme sü-recidir. (E seçeneği)

Etkin katılım: Öğrencinin istenen davranışı kazanması için kendine sağlanan işaretle belli bir düzeyde açık ya da örtük olarak et-kileşmesi ve bu çabayı davranışı kazanınca-ya kadar devam ettirmesidir. (B seçeneği) D seçeneğindeki “Öğrencinin öğrenilecek ko-nuya ilişkin ilgi, olumlu bir tutum ve akade-mik benlik algısına sahip olması” ise tam öğ-renme modelinin değişkenlerinden biri olan öğrenci nitelikleri ile ilgili bir işlemdir.

(Cevap D)

10. Kamile Öğretmen’in yaptığı bu etkinliğin te-mel amacı “Öğrencilerin dinleme becerisini geliştirmek”tir. Öğretmen öğrencilere sorula-rıyla dinlenme sürecinin etkinliğini kontrol et-miştir.

(Cevap C)

9. Soru metninde özellikleri anlatılan teknik “ya-ratıcı drama”dır. Ya“ya-ratıcı drama, öğrencile-rin hangi durumlarda nasıl davranmaları ge-rektiğini yaşayarak öğrenmelerini sağlayan bir öğretme tekniğidir. Bu teknik, öğrencile-re kendilerini ifade etme ve sahip oldukları bilgi ve yaşantı üzerine hayal ettikleri dünya-yı oluşturma ve bilgileri oyunla öğrenme im-kânı verir. Yaparak yaşayarak hayatı meye olanak sağlayan drama tekniği öğren-cilerin iletişim kurma ve problem çözme be-cerilerini geliştirir. Yaratıcı drama tekniğinde disiplinler arası bir yaklaşım söz konusudur.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr 11. Soru metninde anlatılan teknik “çalışma

gru-bu” tekniğidir. Çalışma grubu, sınıftaki öğ-renci sayısına göre en az iki ve en çok sekiz ile on kişinin bir araya gelerek aynı konu üze-rinde çalışma yaptıkları bir tekniktir. Öğren-cilerin daha serbest konuşmalarını ve daha iyi fikirler ortaya koymalarını, öğretmenlerin öğrencileri daha iyi kontrol etmelerini, cilerin farklı görüşlere saygılı olmayı öğren-melerini, başkalarını dikkatle dinlemeyi ve topluluk karşısında nasıl konuşulacağını, yar-dımlaşma ve iş birliği yapmayı öğrenmeleri-ni sağlar.

A seçeneğindeki münazara, bir konu üzerin-de belli kural ve yöntemlere uyularak yapı-lan tartışmadır. Bu tartışma türü, bir bakıma tez ve antitez görüşlerin karşılıklı olarak be-lirtilmesi sürecidir. Dili etkili kullanmayı sağ-lar ve neden - sonuç ilişkileri kurma beceri-sini geliştirir.

C seçeneğindeki görüş geliştirme, her bire-yin bireysel olarak görüşünü, görüşünün rekçelerini savunduğu, isterse görüşünü ge-liştirdiği bir tekniktir. Bu teknik, öğrencilerin büyük grup olarak katıldıkları bir tekniktir. Bu teknikte kullanılacak olan önermenin mutla-ka geçerli sayılabilecek zıt bakış açıları içer-mesi gerekir.

D seçeneğindeki forum, değişik görüşlere sahip kişi ya da öğrencilerin herhangi bir ko-nudaki sorunları tartıştıkları bir tekniktir. Ki-şilerin birikimlerine dayalı olarak konunun akışına göre yöneltilen sorulara yanıt verme ya da görüş bildirimi ile şekillenir.

E seçeneğindeki seminer, öğrencilerin küçük grup hâlinde araştırma yaptıkları ve elde et-tikleri bulguları tüm sınıf ile paylaşıp tartış-tıkları tekniktir. Öğrencilerin araştırma, pay-laşım, sözel sunu, eleştiriye açık olma, so-rulara yanıt alma becerilerinin gelişmesini sağlayan bir tekniktir.

(Cevap B)

12. Çağdaş eğitim akımlarının geleneksel eğiti-me karşı çıktığı en teeğiti-mel noktalardan biri eği-timin ezberci ve aktarmacı bir yapıda oluşu-dur. Çağdaş eğitim akımlarına göre öğrenen öğretim sürecinde aktif olmalı, kendi yaşan-tı ve deneyimlerinden öğrenmelidir. Tama-men anlatıma ve ezbere dayalı eğitimde ak-tivite ilkesi uygulanamaz.

(Cevap A)

14. Konuşma halkası özellikle öğrencilerde em-pati becerisinin geliştirilmesi, duygu ve dü-şüncelerin ayırt edebilmesi ve sınıfta olum-lu bir atmosfer oolum-luşturmada etkilidir. Öğren-ciler verilen bir problem üzerinde bu durum-dakiler “ne düşünmüştür?”, “ne hissetmiş-tir?”, sırayla ve birbirlerini saygıyla dinleye-rek konuşur.

(Cevap A) 13. Timuçin Öğretmen’in sınıf düzeni küme dü-zenidir. Bu sınıf düzeni küçük grup çalışma-ları ve iş birlikli öğretim için uygundur. Zey-nep Öğretmen ise sınıfında U düzeni kullan-maktadır. Bu düzen gösteri uygulamaları için oldukça elverişlidir.

(Cevap C)

67

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

15. Deneme Sınavı

15. Yapılandırmacılık öğrencinin öğrenmeyle ak-tif olarak meşgul olduğu esnek bir öğrenme çevresidir. Öğretmen ise bu çevreyi yarat-malıdır. Öğrenciler içeriği, eski bilgilerine da-yalı olarak ve problem çözerek öğrenirler.

Öğretmenler benzetimler yapar ve sorular sorar. Öğrencilerin kendi sonuçlarına ulaş-maları sağlanır. Bunun için öğrenciler bilgiyi aramaya, kararlar vermeye ve kavramları ye-ni durumlarda uygulamaya ihtiyaç duyarlar.

Bu görevlerin her biri hem eleştirel düşünme becerileri hem de aktif katılımı geliştirir. Bu-na göre, öğrencilerin konuyla ilgili bilgi sahi-bi olmadıklarını varsayma ve derse temel kavramları öğreterek başlama yapılandırma-cılıkla çelişen bir özelliktir.

(Cevap B) 16. Dila Öğretmen’in gerçekleştirmek istediği he-deflere en uygun yöntem tartışma, tekniği ise görüş geliştirmedir. Forum, seminer, görüş geliştirme teknikleri münazaradan farklıdır.

Forum ve seminer tekniklerinde münazara-da olan iki zıt düşünme yoktur. Görüş geliş-tirme tekniği de münazaradan farklıdır. Gö-rüş geliştirme tekniğinde üç grup vardır. Hat-ta tüm sınıf Hat-tartışmaya katılabilir. Tartışma-da kazanan, kaybeden grup Tartışma-da yoktur.

(Cevap B) 17. Öğretmenin “çevremizdeki doğal olaylar” ko-nusu ile ilgili olarak İstanbul’daki sel olayını öğrencilere ör nek olarak vermeyi düşünme-si “güncellik” ilkedüşünme-sini işe koştuğunu göster-mektedir. Güncellik (aktüalite) ilkesi, “öğren-cilerin yaşadıkları hayatın gerçekleriyle kar-şı karkar-şıya gelmelerini ve yakın çevre, yurt ve dünya olaylarına karşı ilgi duymalarını sağ-lamak için ders konularıyla güncel olay ve sorunlar ara sında ilişki kurularak dersin

(Cevap B) 17. Öğretmenin “çevremizdeki doğal olaylar” ko-nusu ile ilgili olarak İstanbul’daki sel olayını öğrencilere ör nek olarak vermeyi düşünme-si “güncellik” ilkedüşünme-sini işe koştuğunu göster-mektedir. Güncellik (aktüalite) ilkesi, “öğren-cilerin yaşadıkları hayatın gerçekleriyle kar-şı karkar-şıya gelmelerini ve yakın çevre, yurt ve dünya olaylarına karşı ilgi duymalarını sağ-lamak için ders konularıyla güncel olay ve sorunlar ara sında ilişki kurularak dersin

Belgede Deneme Sınavı 1 (sayfa 59-69)