• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.5. Uygulama

3.5.2. Deneysel İşlem Süreci

3.5.2.1. Web Sitesinin Hazırlanması ve Pilot Uygulama

Birinci aşamada, uygulamaya esas olacak bilgilerin elde edilmesi için literatür taraması yapılmıştır. Bu aşama, uygulama sürecinde kullanılacak çevrimiçi ortamının belirlenmesi, tasarlanması ve geliştirilmesi sürecini kapsamaktadır. Bu kapsamda Moodle Çevrimiçi Ders Yönetim Sistemin Hazırlanması için gerekli hazırlıklar yapılmıştır.

Moodle öğretim yönetim sistemi, açık kaynak kodlu diğer sistemler arasından sahip olması gereken ve eğitsel kaliteyi artıracak birçok özelliği içermektedir (Elmas, Doğan, Biroğul ve Koç, 2010: 54). Siirt Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndan Siirt Üniversitesi resmi web sitesinde yapılacak çalışma için gerekli izinler alınmış ve pilot çalışma için gerekli olan web alanı ayrılarak SİU Basın Web sitesi üzerinde bir pilot uygulama sayfası hazırlanmıştır. Hazırlanan web sitesi www.moodle.siubasin.com web adresi üzerinden erişime açılmıştır (Şekil 3.1 ve Şekil 3.2).

Şekil 3.1. Pilot Uygulama Web Sitesinin Ana Sayfa Ekranı

Şekil 3.2. Pilot Uygulama Web Sitesine Giriş Ekranı

Bilgisayar ve internet imkânı olan Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (BÖTE) 3/A sınıfında okuyan 38 öğrenci ile yapılan iki haftalık denemeler sonucunda karşılaşılan aksaklıklar tespit edilmiştir. Daha sonra alanında uzman kişilerin yardımı ile gerekli düzetmeler yapılmış ve asıl

uygulamada kullanılacak olan Moodle çevrimiçi ders yönetim sistemi www.siirt.edu.tr resmi web sitesi üzerinden SİÜ UZEM bağlantısı ile erişime açılmıştır (Şekil 3.3).

Şekil 3.3. SIÜ UZEM Bağlantısı

İlgili bağlantıya tıklandığında Moodle web sayfası ana ekranına giriş yapılmaktadır (Şekil 3.4).

Şekil 3.4. Web Sitesinin Ana Sayfa Ekran

Öğrencilerin web sitesine giriş yapabilmeleri için araştırmacı tarafından kullanıcı adı ve şifre verilmiştir (Şekil 3.5).

Şekil 3.5. Yeni Kullanıcı Ekle Sayfası Ekranı

Yöneticiler, eğitimciler ve öğrenciler siteye giriş sayfasından veya direk ana sayfaya eklenmiş olan giriş modülünden kullanıcı adı ve şifresini girerek sisteme girebilmekteler (Şekil 3.6).

Şekil 3.6. Siteye Giriş Ekranı

Öğrenciler web sitesine giriş yaptıktan sonra şifrelerini değiştirebilmektedirler.

Öğrencinin derse giriş yapabilmesi için derse mutlaka kaydının yapılmış olması gerekir.

Araştırma kapsamında matematik öğretmenliği anabilim dalından ve sosyal bilgiler öğretmenliği anabilim dalından birer deney sınıfı için sistemde sanal sınıflar oluşturulmuştur (Şekil 3.7 ve Şekil 3.8).

Şekil 3.7. Matematik Öğretmenliği Anabilim dalı Deney Grubu

Şekil 3.8. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim dalı Deney Grubu

Deney grupları, kendi sanal sınıflarındaki öğrencileri görebilmekte ve onlarla paylaşımlarda bulunabilmektedir. Kullanıcı adı ve şifresi verilen öğrenciler Şekil 3.9’daki İnsan İlişkileri ve İletişim dersi ana sayfasına erişebilmektedir.

Şekil 3.9. İnsan İlişkileri ve İletişim Dersi Ekranı

Şekil 3.9. (Devamı) İnsan İlişkileri ve İletişim Dersi Ekranı

Şekil 3.9’daki ders ana sayfasında görüldüğü gibi haftalık taslak, dersler, katılımcılar, son etkinlikler, forum arama, yönetim, son haberler, yaklaşan olaylar, son etkinlikler, ders güncellemeleri, çevrimiçi kullanıcılar, mesajlar ve takvim yer almaktadır.

Ders içeriğinin haftalar halinde öğrencilere sunulabilmesi için “İnsan İlişkileri ve İletişim” dersi haftalık taslak biçiminde düzenlenmiştir. Bu sayede öğrenciler, dersin kaç haftadan oluştuğunu görebilmektedirler. Ders sayfasında tüm haftalar sırasıyla yer almaktadır. Bu durumda seçili haftanın altında yer alan geçiş butonu sayesinde, öğrenci diğer haftalara kolaylıkla geçiş yapabilmektedir. Öğrenci, aynı işlemi ekranın sağında bulunan haftalık tarihlere tıklayarak da yapabilmektedir (Şekil 3.10). Ancak bu çalışmada öğrenciler ders işlenen hafta ile daha önceki haftalara giriş yapabilmektedir. İşlenmemiş ders ile ilgili dokümanlara eğitici tarafından izin verildiğinde girilebilmektedir.

Şekil 3.10. Haftalık Derslere Geçiş Butonu

Konular haftalık dokümanlar halinde oluşturulmuş olup öğrenme stillerine ve zekâ türlerine hitap edecek şekilde sunulmuştur. Bu nedenle konunun uygunluğuna göre powerpoint sunuları, pdf belgeleri, videolar, animasyonlar, linkler, forum ve sohbetler ile konuyla ilgili çeşitli web sitelerinden faydalanılmıştır. Öğrenciler dokümanları şahsi bilgisayarlarına indirerek daha sonra da görebilmektedirler (Şekil 3.11). Böyle bir imkânın sunulmuş olması özellikle evlerinde ya da kaldıkları yerlerde internet imkânı bulamayan ve dersleri kendi bilgisayarından daha sonra tekrar etmek isteyenler için

düşünülmüştür. Okul dışında da internet imkânı olan öğrenciler ise verileri kaydetmeden çevrimiçi olarak dokümanlara her zaman ulaşabilmektedirler.

Şekil 3.11. Konu İle ilgili Video Görüntüsü

Eğitimci tarafından sitede her hafta dersle ilgili amaçlar doğrultusunda farklı türlerde forumlar oluşturulmuştur. Şekil 3.12’de görüldüğü gibi açılan forumlarda ve forumlara yazılan yorumlarda, gönderenin ismi bulunmaktadır.

Şekil 3.12. Forum Sayfası Görüntüsü

Yukarıda görüldüğü gibi öğrencilerin hangi saatte sisteme giriş yaptıkları, foruma ne zaman girdikleri takip edilebilmekte ve kimlerin birbiri ile paylaşımlarda bulundukları tespit edilebilmektedir. Bunun yanından öğrenciler, öğretim üyesiyle de forum aracılığıyla iletişime geçmekte sorunları ve görüşlerini paylaşabilmektedir. Böylece sınıf içinde soru sormaya çekinen öğrenciler forumlar yardımıyla rahatlıkla soru sorabilmektedir. İhtiyaç halinde, bu bilgilere tekrar ulaşılabilmektedir. Kayıtlı kullanıcılar, istedikleri foruma girebilmektedir. Ayrıca eğitimci, herhangi bir foruma belirli bir grubun katılımını zorunlu kılabileceği gibi, bir foruma yorum yazılmasını da kısıtlayabilmektedir.

Şekil 3.13 ve Şekil 3.14’teki gibi forumların görüntüsü, iç içe geçmiş, düz veya sıralı olabilir. Forumlar tarihlerine göre, artan ya da azalan biçimde sıralı olarak görüntülenebilmektedir. Öğrenciler haftalık oluşturulan formlara hem okulda yapılan derslerde senkron olarak hem de okul dışındaki zamanlarda asenkron olarak fikirlerini yazmış dersle ilgili/ilgisiz paylaşımlarını arkadaşlarına sunabilmişlerdir.

Şekil 3.13. Öğrenci Paylaşımları Ekran Görüntüsü

Şekil 3.14. Öğrenci Paylaşımları Ekran Görüntüsü

Şekil 3.15’te senkron olarak çevrimiçi ders esnasında yapılan sohbet ekran görüntüsü bulunmaktadır. Öğrenciler çevrimiçi yapılan senkron ders esnasında ders dokümanlarını incelerken aynı zamanda arkadaşlarıyla elektronik ortamda sohbet etmişlerdir. Ancak yapılan sohbet uygulaması birkaç defadan sonra eğitici tarafından bir daha yapılmamıştır. Çünkü yapılan sohbetler ile öğrenciler ders esnasında HÖ tasarımının amacı dışına çıkmışlardır.

Şekil 2.15. Sohbet Ekran Görüntüsü

Şekil 3.16’da haftalık aktivite raporları ekranı görülmektedir. Eğitici haftalık olarak sunduğu dokümanların öğrenciler tarafından ne kadar izlendiğini, indirildiğini takip edebilmektedir. Aşağıda görüldüğü gibi her bir slayt, video ve forumun yanında aktiviteye giriş sayısı ile tarih ve saat bulunmaktadır.

Şekil 3.16. Genel Aktivite Raporları

Şekil 3.17. Öğrenci Etkinlik Raporları Ekran Görüntüsü

Ders ile ilgili aktivite raporları toplu alınabileceği gibi her öğrenci için alınabilen aktivite raporları ile öğrencinin günlük olarak aktivitelere katılma sıklığı görülebilmektedir (Şekil 3.17). Böylece öğrencilerin tasarlanan HÖ ortamlarının çevrim içi bileşenini yeterli düzeyde kullanıp kullanılmadıkları denetlenmekte ve gerekli müdahaleler eğitici tarafından yapılabilmektedir.