• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.7. Deney Grubu Öğrencilerinin Harmanlanmış Öğrenme Ortamına Yönelik

4.7.1. Matematik Deney Grubu Öğrencilerinin Harmanlanmış Öğrenme

4.7.1.1. Olumlu Görüşler

Her öğrencinin anlama çabukluğunu ve anlama kapasiteleri farklı olduğu için bir öğrencinin diğer arkadaşının anlamasını beklemesine gerek yoktur.

Düşüncelerini topluluk önünde ifade edemeyenler daha kolay düşüncelerini ifade etmektedirler. (A.Y)

…Dersi daha eğlenceli bir hale getiriyor. Sınıf ortamında gerek sınıf arkadaşlarımızla gerekse de ders hocamızla yaptığımız yüz yüze etkileşim olsun, internet üzerinden “SİÜ Moodle” sistemini kullanmakta olsun dersi diğer derslerden çok ayrı bir şemaya götürüyor. (M.H)

Ders daha dikkat çekici, eğlenceli ve etkili oldu. Ayrıca kendi duygu ve düşüncelerimizi de paylaşmak çok güzel bir durum. Bu bizi derse odaklıyor. (G.Y) İstenildiği zaman ders notlarına ulaşmak açısından güzel bir uygulama.

Slaytlarla ders işlemek eğlenceli bir hal alıyor ve sadece dinlemekle geçirdiğimiz dersleri sıradanlıktan çıkarıyor…. Videolar da ders içeriğini görselleştirip, somut hale getiriyor…. (T.E)

Derste kullanılan Dokümanlar, (Slayt, Video, vb.) daha rahatlıkla ulaşılabilir hale geldi. Dersin vakti kısıtlı olduğu için örnekler sınırlı olabiliyor. Ama web tabanlı işlenen derste bol bol örnekler verilebiliyor. Öğrenciler de kendi paylaşımlarını rahat bir şekilde yapma imkânı elde ettik. (F.K)

Yüz yüze eğitimin dışında web tabanlı olarak da derse katılabilme, yorum yapabilme imkânımız oldu. Ders notları arama derdi, derste not tutmaya uğraşma derdi ortadan kalkıyor. Videolar ise konunun daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Yorum kısmı herkesin düşüncelerini paylaşabilmesi için çok iyi düşünülmüş.

(F.G)

Yaşam boyu öğrenmeye katkı olması zamanı etkili kullanmayı sağlaması etkileyici ve kalıcı videolarla dersi zevkli hale getirmesi, Teknolojinin olanaklarının tam anlamıyla kullanılması olumlu yanlarındandır. (Ö.S)

Ders monoton halden çıktı çok eğlenceli hale geldi. Bizler sadece zorunlu olduğumuz zaman değil de kendimizi o bilgiyi almaya hazır hissettiğimiz zaman

internet üzerinden o bilgiyi alabiliyoruz. Forum kısmında kendimizce yorum yazıp tartışma ortamı oluşturabiliyoruz. (K.Ö)

Kişi artık istediği zaman ve kendini hazır hissettiği zaman web ortamından dersi takip edebiliyor. (M.E.D)

Yüz yüze derslerde duygu ve anı yaşama açısından olumlu olup bu etkileşime web tabanlı etkileşim de eklenince bu iki sistemin aynı zamanda kullanılması çok pozitif bir durumdur. (S.Ç)

Hem yüz yüze hem web tabanlı iki farklı teknikle ders işlemek bizi daha da aktif kılıyor. Yüz yüze paylaşamadıklarımızı web üzerinden takıldığımız noktaları da yüz üze paylaşma fırsatı veren bu ders işleme tarzı aynı zamanda eğlenceli geçiyor. (T.K)

Gerçekten çok eğlenceli… (H.S)

Yüz yüze ve web tabanlı işlenen bu derse aktif olarak katılıyoruz (U.H)

…Özellikle yazışma kısmı çok eğlenceli ve derse olan ilgimizi daha da artırıyor…

Kısa zamanda, fazla enerji harcamadan çok fazla bilgiye ulaşabiliyorum. (A.Ç) Yüz yüze yapılan eğitimde; öğrenci-öğrenci, öğrenci-öğretmen etkileşimi fazladır.

Web tabanlı eğitimdeyse birey istediği zaman istediği yede tekrar tekrar dersi dinleme ve izleme olanağına sahiptir. Web tabanlıda ders süresi sınırı yoktur.

Öğrenci kendi hızına göre öğrenebilir.(P.A)

Ders daha eğlenceli geçiyor. Diğer arkadaşlara göre öğrenmesi daha yavaş olan kişiler sonradan kendileri gerekli bilgileri kendi başlarını bilgisayar üzerinden gerekli tekrarları yaparak ulaşabilirler ve kendilerinden daha ileride olan arkadaşları ile açığı kapatırlar. (M.M.C)

Yüz yüze anlatımlı eğitimde web tabanlı eğitim de eklenince aldığımız verimin arttığını düşünüyorum. Ayrıca web tabanlı eğitimde işlediğimiz her konuyla ilgili video ve slayt olması kalıcılığı çok arttırdı. Ders esnasında kaçırdığımız ya da o anda dinlemek istemeyip kaçırdığımız konuları, bulunduğumuz yerlerde (ev, yurt…) çok rahatlıkla ulaşıp öğrenebildik. (Z.K)

Yüz yüze ve web tabanlı olarak işlenen bu dersin daha eğlenceli ve faydalı hale geldiği söylenebilir. (Ş.A)

Yüz yüze iletişim ile bazen binlerce sözle söyleyemediğini kişi tek bir hareket, jest, mimikle belirtebilir. Bunun yanında dersi web tabanlı olarak işlemek her şeyden önce zamandan tasarruf demektir. (S.M.K)

Dersin bu şekilde işlenmesi daha renkli ve zevkli duruma getiriyor. (F.C)

Yüz yüze ve web tabanlı olarak işlenen ders öğrenciyi daha aktif hale getirir.

Öğrenci bilgiyi daha çok anlar ve zaman kaybını azaltır. (M.D)

Yüz yüze ve web tabanlı olarak işlenen bu ders istediğimiz bilgiye anında ulaşabilmemizi sağlıyor. Görsel olduğu için akılda kalıcılığı sağlıyor. Unutulan bilgiye tekrar bakabilme imkânı sağlıyor. Eklenen videolarla ders daha eğlenceli hale geliyor, sıkıcı olmasını engelliyor dersin. Etkin katılımı sağlıyor, yorumlama gücünü artırıyor. (S.E)

4.7.1.2. Olumsuz Görüşler

Herkes bilgisayarı aktif halde kullanamadığı için yine belli başlı sıkıntılar çıkabilir. (A.Y)

İletişim teknolojisine çok daha hâkim olabilseydik çok daha güzel şeyler yapabilirdik. (M.H)

Web tabanlıda herkesin bilgisayarı olmayabilir veya bazılarının bilgisayarı etkili kullanma becerisi olmamasından dolayı verimli geçmeyebilir. (İ.N)

Herkesin internet kullanım imkânı ve bilgisayarı olmayabilir, internet(teknoloji) kullanımda zorlanan arkadaşlarımız olabilir. (H.Y)

Elimizin altında internet olmaması bizi biraz uzak tutuyor katılımdan. Arada bağlantının kesilmesi sisteme erişmeyi olumsuz etkiliyor. (T.E)

İnternetin bulunduğumuz her yerde olmamasından dolayı biraz sıkıntı çektiğimizi söyleyebilirim. (G.Ö)

Evinde internete girme imkânı olmayanların sıkıntı yaşamasına sebep oluyor.

(Ö.S)

Her zaman internet ve bilgisayar imkânı olmaması bir sıkıntıdır. Günlük hayatta yüz yüze söyleyemediğimizi klavye üzerinden daha rahat bir hale bürünerek söyleyebiliyoruz. Bu da kırıcılık indisini artırıyor. (U.A)

Her birimizin evinde, yurdunda bilgisayar olmayışı, bilgisayar olsa internet bağlantısı olmayışı önemli bir eksikliktir. Her vakit girme imkânımız olmuyor.

(T.K)

Sanal ortamda insanlar arasındaki etkileşimi sağlamak ne kadar etkili olur veya ne kadar samimi olur. (F.T)

Her öğrencinin evinde bilgisayar olmayabilir, olsa da interneti olmayabilir.

(U.H)

Web tabanlı ders işlenmesi öğrencilerin ders dışı şeylerle uğraşmasına yol açabilir. Bilgisayarda istenmeyen içeriklerle uğraşmaya yol açabilir.

Öğrencilerin dersten kopmasına neden olur. (M.Ö)

Web tabanlı eğitimde de her ne kadar kalıcılığı artırıyor olsa da bulunduğu yerde bilgisayar, internet olmayanları düşünürsek kötü oluyor. (Z.K)

Bu dersin tek olumsuz yani evlerimizde internet olmadığından internet kafelere gidip derse oradan ulaşmamızdır. (E.T.Ç)

Olumsuz taraf bence her zaman herkesin her yerde internete ulaşamamasıdır.

(Ş.A)

Dersin dışında dışarıda bilgisayar ortamı bulamayan öğrenciler için iyi olmadığını düşünüyorum. (M.E)

Web tabanlı olarak işlenen derste ne kadar iletişim web üzerinden olsa da “sosyal yönü” sınırlandırır. Öncelikle evinde bilgisayar olmayan, bilgisayar kullanma becerisi gelişmemiş bireylerde sorun yaşanmaktadır. (S.Ü)

Bizim çoğumuzun bilgisayar ve internet konusunda eksikliğimiz en büyük dezavantajımız. Aynı zamanda okulun internet olanaklarının az olması olumsuzluktur. (F.Ç)

İnterneti olmayan arkadaşlar için internete girme sorunu oluyor. İstedikleri an bu bilgiye ulaşamayabilirler. (S.E)

4.7.2. Sosyal Deney Grubu Öğrencilerinin HÖ Ortamı İle İlgili Görüşleri