• Sonuç bulunamadı

2. KURAMSAL TEMELLER VE KAYNAK ARAŞTIRMASI

2.4. Web Destekli Öğretim

2.4.1. Web Destekli Öğretimin Avantajları

Web teknolojilerinin eğitimde kullanılmasıyla bu ortamın birçok yararı eğitimciler tarafından fark edilmiş ve bu yararlı ortamdan istifade edilmeye başlanmıştır. Eğitimciler teknolojinin ortaya çıkardığı bu yeni ortamları, klasik eğitim ortamındaki bir kısım problemleri çözmek için kullanmaya başlamışlardır.

Web destekli öğretimin avantajları şu şekilde gruplandırılabilir:

Etkili İletişim: Web destekli öğretim sürecinde, sohbet kanalları, sanal sınıflar, beyaz tahta ve video konferans gibi senkron, eposta ve tartışma grupları gibi asenkron iletişim seçenekleri ve etkin olarak tasarlanmış ders içerikleri ile öğretici-öğrenci, öğrenci-öğrenci ve öğretici-öğretici arasında devamlı ve etkili bir iletişim kurulmaktadır (İşman,1998, Biber, 2009).

Mesafe ve Zamandan Bağımsızlık: Web destekli öğretim, zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde yürütüldüğünden, sınırsız ve süresiz bir eğitim imkânı sağlamaktadır. Yani, öğrenciler, dünyanın her yerinden, herhangi bir bilgisayar platformu kullanarak, günün herhangi bir zamanında bir web destekli öğretim programına katılabilirler (Trollip ve Alessi, 2001; Bachman, 2002; Khan, 1997).

Zengin Öğrenme Ortamları: Web destekli öğretimin eğitsel yararlarının en önemli olanı, metin, grafik, ses, video ve animasyon gibi çeşitli çoklu ortam elemanları kullanılarak öğretim ortamının zenginleştirilmedir. Çoklu medya araçlarının kullanımı ile öğrencilerin kişisel ihtiyaçlarına en uygun kaynakları bulmalarına olanak sağlanır ve öğrenciler öğrenme kapasitelerine göre, konuları istedikleri derinlikte öğrenme imkanına kavuşurlar (Khan, 1997; Frey, 2002; Özkaya, Kolsuz ve İşler, 1997).

Kullanışlılık: Web destekli öğretim ile internet üzerinden yapılan her türlü öğretim faaliyeti hem öğrenciler, hem eğitimciler hem de kurumlar için kullanışlı hale gelir (Khan, 1997). Web destekli öğretim ile öğrenciler, kendi kayıtlarını kendileri yapabilir, mekan değişikliği yapmaksızın dersleri istedikleri yerden takip edebilir, araştırma yapabilir, ödevlerini öğreticilerine internetin iletişim hizmetleri ile ulaştırabilir, internet yoluyla öğreticileri ve arkadaşlarıyla iletişim kurabilirler (Biber, 2009).

Fırsat Eşitliği: Web destekli öğretim ile öğrencilere sunulan sınırsız olanaklar, yaş, cinsiyet, dil, din, bölge ve fiziksel sınırlılıkları ortadan kaldırarak, tüm kullanıcılara ulaşılması mümkün bir ortam sağlar (Frey, 2002).

Maliyet Etkililiği: Öğreticilerin ve öğrencilerin, fiziksel olarak sınıf kullanmaya ihtiyaç duymamaları, seyahat etme, konaklama ve kırtasiye gibi maliyetleri minimize edebilmelerine olanak sağlar. Web destekli öğretimin bu özelliği ile ekonomik anlamdaki fırsat eşitsizliğini de ortadan kaldırılır (Khan, 1997). Ayrıca web destekli öğretim ile klasik öğretimde olmazsa olmazlardan olan sınıf, laboratuvar, sıra ve tahta gibi ihtiyaçlar da ortadan kaldırmaktadır. Klasik eğitimde kullanılan pahalı laboratuvar ya da test aygıtları yerine, web destekli öğretimde daha ucuza mal edilmiş sanal laboratuvar ve simülatörler kullanılmaktadır (Bachman, 2002; Smith, Ferguson ve Caris, 2001; Horton 2000). Web destekli öğretim yeterli öğrenci sayısına ulaşıldığı takdirde klasik eğitime göre %40 ile %60 oranında daha ucuza mal olmaktadır (Hall, 1999; aktaran Erdoğan, 2005).

Derslerin Geliştirme ve Güncelleme Kolaylığı: Web destekli öğretim ile merkezi bir noktadan dersleri güncellemek, olası hata ve eksiklikleri düzeltmek mümkündür (Driscoll, 1998; Biber, 2009). İnternet yazılım araçları kullanılarak, dersleri

geliştirmek ve kaydetmek oldukça kolaydır. Bu ise öğrencilerin en güncel eğitim materyallerine ulaşmalarına olanak sağlar. Dersleri geliştirme kolaylığı, öğreticilere derslerde yenilik yapmak ve yaratıcı olmak için daha çok zaman sağlar (Kaya, 2002).

Formel ve İnformel Öğrenme Ortamları: Öğreticiler, ders içeriklerini sunup, haftalık dersler için zaman, referanslar ve ilgili kaynaklar sağlayarak formel ortamları devam ettirirler. Öğrenciler tartışma gruplarına katılma, e-posta ile kısa hikâyeler gönderme ve çevrimiçi sohbet kanalları aracılığıyla sohbet etme ile daha çok informel ortamları devam ettirirler (Arslan, 2002; Khan, 1997).

Çevrimiçi Değerlendirme: Web destekli öğretim ile hem öğrenciler kendilerini hem de eğitmenler öğrencilerini istedikleri anda ve istedikleri yerden değerlendirme imkanına sahip olabilmektedirler. Bu değerlendirmeler, test, tartışma grupları ve sorular kullanılarak yapılabilir (Khan, 1997; Biber, 2009).

Yönetim Kolaylığı Sağlama: Web destekli öğretim, kurumların, çevrimiçi destek sistemleri ile öğrenci kayıtlarını, ücretlerini ve program içindeki seviyelerini yönetebilme olanağı sağlamaktadır (McCormack ve David, 1998).

Öğrenmelerin Bireyselleştirilmesi: Web destekli öğretim öğrencilere, kendi öğrenme düzeyleri ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitsel içeriği takip etme olanağı sunar. Web destekli öğretim her ne kadar klasik sınıf ortamına göre %60 daha hızlı öğrenme potansiyeli sunsa da öğrenci ne kendisinden daha hızlı öğrenme kapasitesinde olanlara yetişmek gibi bir sıkıntı çeker, ne de kendisinden daha düşük öğrenme kapasitesine sahip olanlardan sıkılma gibi bir durum söz konusu olur (Halis, 2002). Bu özelliği ile web destekli öğretim, öğrenmenin bireyselleşip, bireyin grup baskısından kurtulması sonucunda bireysel öğrenme sorumluluğu ve yaratıcı özgürlüğün doğmasına olanak tanımaktadır (Biber, 2009).

Teknolojik Açıdan Hayata Hazırlama: Web destekli öğretim hem öğrencilerin, hem de öğretim elemanlarının bilgisayar ve bilgisayar ve beraberinde gelen teknolojilere ilişkin kullanım becerilerini arttırarak, insan hayatını birebir etkileyen bu ögelerin kullanımına yönelik hazırlık sağlanmaktadır (Khan, 1997).

Öğrenme Derecesini Arttırma: Web destekli öğretim, öğrencilerin düşünme kabiliyetini arttırarak, öğrenme derecelerinin de artmasına vesile olmaktadır (Biber, 2009). Bu bağlamda Sofres, 2001 yılında gerçekleştirdiği Amerika ve Kanada’yı kapsayan çalışmasında web destekli eğitimin öğrenme derecesini %25-45 oranlarında arttırdığını saptamıştır (aktaran Erdoğan, 2005). Aynı şekilde iyi tasarlanmış eğitim ortamı ile geleneksel sınıf ortamına oranla hatırlamada %25 artış ve öğrenme süresinde %40 ile %60 oranlarında azalma tespit edilmiştir (Erdoğan, 2005).

Güç Mesafesinin Azalması: Üst kademe ve alt kademede arasındaki güç dengesinde alt kademede olan tarafından algılanan birbirini etkileme gücünün ölçüsü (Hofstede, 2001) olarak tanımlanan güç mesafesi, web destekli öğretim ile azalır. Genel olarak teknolojide ilerleme ve özellikle bilgisayarlaşma güç mesafesi endeksi ile ters orantılıdır. Web destekli öğretimde öğrenciler ile öğretim elemanları arasındaki güç mesafesi azalmakta ve öğrenciler kendilerini öğretmenlerine daha yakın hissetmektedirler (Smith vd., 2001).

İşbirlikli Öğrenme Olanağı: İnternetin sınırsız iletişim araçları vasıtasıyla, öğrenenler birçok farklı yerdeki bireylerle iletişim kurarak, onlarla çalışma fırsatına kavuşurlar (Peha, 1995).

Motivasyon ve Özgüven Artışı: Sosyal yönü fazla gelişmemiş ve klasik sınıf ortamlarında pasif kalan öğrenci, derslerinde konsantrasyon sorunu yaşarken, web destekli öğretimin bire-bir öğretim olanağına kavuşunca motivasyonu yükselebilir (Erbarut, 2001; Biber, 2009).

Hannum (2001), web destekli öğretimin eğitsel, lojistik ve ekonomik açıdan avantajlarını Çizelge 2.1’deki gibi özetlenmiştir.

Çizelge 2.1. Web destekli öğretimin avantajları

Lojistik Eğitsel Ekonomik

- Mesafe ve zamandan bağımsızlık sağlama - Kullanışlılık

- Dersleri geliştirme ve muhafaza etme kolaylığı

- Dağıtım kolaylığı

- Diğer sitelere bağlantı imkanı - Farklı platformlara uyumluluk - Planlama gereksinimine ihtiyaç duymama

- Sisteme girişte kayıt yolu ile güvenlik sağlama

- Öğrenenin dorudan bilgisayarına ulaşım

- Zengin öğrenme ortamları sunma

- Öğrenen kontrolü sağlama - Etkili iletişim

- Çevrimiçi destek verme - Tutarlılık - Güncellenen programın anında sunumu - Öğretim etkinliklerin çeşitliliği - İşbirlikli yapı - EPDS’leri destekleme - Maliyet etkili

- Emek tekrarını azaltma - Pahalı tesisler

gerektirmeme

- Daha az teknik destek gereksinimi

- Kullanım başına ücretlendirme

- Materyallerin ucuza yaygın dağıtımı