• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL VE METOD

3.5. Öğretim Tasarımının Gerçekleştirilmesi

3.5.1. Web Destekli Öğretim Tasarım Planı

Web destekli öğretim tasarım planı başlığı altında öğretim öncesi hazırlık, öğretim süreci ve değerlendirme başlıklarına yer verilmiştir.

Öğretim Öncesi Hazırlık: Öğretim öncesi hazırlık yapılırken aşağıdaki aşamalar izlenmiştir:

• Müfredat kapsamında öğrenim yönetim sistemi içeresinde sunulacak olan konular belirlenmiştir.

• Hazırlanan içeriklerin kaç haftadan oluşacağı belirlenmiş ve her haftada yer alan konu başlıkları Ek-J’de verilmiştir. Buna göre Bilgisayar II dersi içerikleri 13 haftadan oluşmuştur. Her bir haftada yer alan konu başlıklarının çıktıları alınarak, öğrencilere dağıtılmak üzere hazırlanmıştır.

• Öğrencilerin dersi takip edip etmediklerinin kontrolü amacıyla bazı haftalarda bulunan “öğrendiklerinizi sınayalım” sorularının cevaplanması için öğrencilere küçük cevap kağıtları hazırlanmıştır.

• Laboratuvarda bulunan her bir bilgisayarların internet bağlantısı kontrol edilmiş ve öğrenim yönetim sisteminin görüntülenip görüntülenemediği kontrol edilmiştir.

Öğretim Süreci: Öğretim sürecinde aşağıdaki adımlar izlenmiştir:

• Deney grubunda yer alan öğrenciler, araştırmanın amacı hakkında bilgilendirilmiş ve web destekli öğretim yapılacağı söylenerek web destekli öğretim hakkında bilgi verilmiştir. Her öğrenciye öğrenim yönetim sistemine girebilmesi amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan kullanıcı adı ve şifresi dağıtılmıştır.

• Öğrenim yönetim sisteminin nasıl kullanılacağına dair bilgiler uygulamalı olarak laboratuvarda araştırmacı tarafından aşağıdaki aşamalar izlenerek verilmiştir: o Öğrenim yönetim sisteminin kullanımı için konu ve sayfalar arası geçişler,

hangi içeriğin nasıl çalıştırılacağı, tartışma gruplarına nasıl girebileceği, eğitmeni veya bir arkadaşı ile nasıl iletişime geçebileceği, anket ve bulmaca gibi uygulamaları nasıl yanıtlayabileceği gösterilmiştir. Görsellerin ve videoların istenilen şekilde izlenilebilmesi için hangi yazılımlara ihtiyaç duyulduğu anlatılarak, bilgisayar destekli öğretim ünitesi öğrencilerle birlikte incelenmiştir. Uygulama sonrasında, öğrenim yönetim sistemi üzerinde bulunan, ilk haftanın “öğrendiklerinizi sınayalım” bölümünün dağıtılan uygulama kâğıtlarına yapılması gerektiği söylenmiştir.

o Daha sonra öğrencilerden gelen sorular cevaplanmış ve öğrencilere sistemi deneme fırsatı verilmiştir. Deneme sırasında araştırmacı laboratuvarda bulunmuş ve öğrenci sorularını yanıtlamıştır. Ayrıca her ders sonunda Ek- P’de belirtilen her haftaya ait ölçme değerlendirme sorularının, en geç hafta sonuna kadar yazılı bir şekilde cevaplanarak, öğretim üyesine teslim edilmesi gerektiği söylenmiştir.

o Hem araştırmacı hem de öğretim elemanı, öğrenim yönetim sistemi üzerinden öğrencilerin sorularını yanıtlamış ve yanlış öğrenmelerin önüne geçilmeye çalışılmıştır.

o Ders içerikler her hafta pazar akşamı erişime açılmış ve dönem sonuna kadar kapatılmamıştır.

o Her hafta, ilgili ünitede, öğrenilenleri ölçmek amacıyla konu sonu testleri verilmiş ve en çok hata yapılan sorular derste tekrar cevaplanmıştır.

o Sınıf içi ders saatlerinde, öğretmen adaylarından platform ve içeriği ile ilgili dönütler sözlü olarak alınmıştır. Ayrıca platform aracılığıyla yapılan mini anketlerle de yazılı olarak düşünceleri alınmıştır.

o Üniteler ile ilgili açılan forumlarda öğretmen adaylarının birbirleriyle ve öğretim elemanı ile fikir paylaşımına imkan sağlanmıştır.

o Her öğretmen adayına ait sistem kayıtları (loglar), tek tek incelenmiş ve öğrenim yönetim sisteminin yanlış kullanımından kaynaklanan hatalar, öğretmen adaylarıyla görüşülerek giderilmiştir.

Değerlendirme: Sonuca yönelik değerlendirmenin akademik başarı testi ile yapılacağı belirtilmiştir.

Akademik Başarı Testi

Deney ve kontrol gruplarının birbirine eşit olup olmadığını olduğunu belirlemek amacıyla, Bilgisayar II dersinin konularını 101 soruluk akademik başarı testi araştırmacı tarafından uygulamaya başlamadan iki hafta önce her iki gruba da uygulanmıştır. Elde edilen verilerin normal dağılım eğrisine uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile belirlenmiş ve elde edilen değerler merkezi dağılım ölçüleriyle birlikte Çizelge 3.13.’te verilmiştir.

Çizelge 3.13. Akademik başarı testi (101 soruluk) Kolmogorov-Smirnov normal dağılıma uygunluk testi değerleri, merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri

N=200 Ortalama 36.67 Standart sapma 11.21 Medyan 37.00 Mod 39.00 Varyans 125.72 Çarpıklık (Skewness) 0.11 Çarpıklığın standart hatası 0.17 Çarpıklık Z değeri 0.64 Basıklık (Kurtosis) -0.62 Basıklığın standart hatası 0.34 Basıklık Z değeri -1.82 Yüzdelikler 25 29 50 37 75 46 Absolute 0.49 Pozitif 0.49 Negatif -0.41 Kolmogorov-Smirnov Z 0.69 p 0.71

Çizelge 3.13. incelendiğinde akademik başarı öntestinden alınan puanların medyan değerinin 37 ortalamasının ise 36.67 olduğu görülmektedir. Bu değerlere göre medyan, ortalamanın sağında kaldığı için sağa çarpık bir dağılım görülmektedir. Ancak, Çarpıklık Z (0.64) ve Basıklık Z (-1.82) değerleri 1.96’dan küçük olduğu için dağılımın normalliğini etkileyen bir durumun söz konusu olmadığı söylenebilir. Bu bulgu da dağılımın normal dağılım eğrisi içinde yer aldığını yani dağılımın normal olduğunu göstermektedir (Kolmogorov-Smirnov Z=0.69, p>0.05).

Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı öntest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla puan ortalamaları arasında ilişkisiz örneklemler t-testi yapılmış ve elde edilen değerler Çizelge 3.14.’te verilmiştir.

Çizelge 3.14. Akademik başarı öntest puanlarının gruplara göre t–testi sonuçları

Grup N 𝐗� S sd t p

Deney 87 36.26 10.83 198 1.56 .120

Çizelge 3.14. incelendiğinde, web destekli öğretim teknikleriyle öğrenim gören öğretmen adaylarının Bilgisayar II dersi akademik başarı öntest puanları ile geleneksel sınıf içi öğretim teknikleriyle öğrenim gören öğretmen adaylarının, Bilgisayar II dersi akademik başarı öntest puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir [t(198)=1.56, p>.05]. Bu bulgu da grupların uygulama için birbirine eşit

olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Web Tabanlı Öğretim Yapmaya Yönelik Tutum Ölçeği

Deney ve kontrol gruplarının web tabanlı öğretim tutumları açısından birbirine eşit olduğunu belirlemek amacıyla, web tabanlı öğretim yapmaya yönelik tutum ölçeği, uygulamaya başlamadan iki hafta önce her iki gruba da sınıfta uygulanmıştır. Elde edilen verilerin normal dağılım eğrisine uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile belirlenmiş ve elde edilen değerler merkezi dağılım ölçüleriyle birlikte Çizelge 3.15.’te verilmiştir.

Çizelge 3.15. Tutum ölçeği Kolmogorov-Smirnov normal dağılıma uygunluk testi değerleri, merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri

N=200 Ortalama 83.59 Standart sapma 9.35 Medyan 84.00 Mod 84.00 Varyans 87.53 Çarpıklık (Skewness) -0.31 Çarpıklığın standart hatası 0.17 Çarpıklık Z değeri -1.82 Basıklık (Kurtosis) -0.10 Basıklığın standart hatası 0.34 Basıklık Z değeri -0.29 Yüzdelikler 25 77 50 84 75 90 Absolute 0.06 Pozitif 0.03 Negatif -0.06 Kolmogorov-Smirnov Z 0.94 p 0.32

Çizelge 3.15. incelendiğinde web tabanlı öğretim yapmaya yönelik tutum ölçeği öntestinden alınan puanların medyan değerinin 84 ortalamasının ise 83.59 olduğu görülmektedir. Bu değerlere göre medyan, ortalamanın sağında kaldığı için sağa çarpık bir dağılım görülmektedir. Ancak, Çarpıklık Z (-1.82) ve Basıklık Z (-0.29) değerleri 1.96’dan küçük olduğu için dağılımın normalliğini etkileyen bir durumun söz konusu olmadığı söylenebilir. Bu bulgu da dağılımın normal dağılım eğrisi içinde yer aldığını yani dağılımın normal olduğunu göstermektedir (Kolmogorov-Smirnov Z=0.94, p>0.05).

Deney ve kontrol gruplarının tutum ölçeği öntest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla tutum puanı ortalamaları arasında ilişkisiz örneklemler t-testi yapılmış ve elde edilen değerler Çizelge 3.16.’da verilmiştir.

Çizelge 3.16. Tutum ölçeği öntest puanlarının gruba göre t–testi sonuçları

Grup N 𝐗� S sd t p

Deney 87 83.34 10.28 198 .32 .746 Kontrol 113 83.77 8.61

Çizelge 3.16.’ya göre, web destekli öğretim teknikleriyle öğrenim gören öğretmen adaylarının web tabanlı öğretim tutum ölçeği öntest puanları ile geleneksel sınıf içi öğretim teknikleriyle öğrenim gören öğretmen adaylarının, web tabanlı öğretim yapmaya yönelik tutum ölçeği öntest puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir [t(198)=.32, p>.05]. Bu bulgu da grupların uygulama için

birbirine eşit olduğunu kanıtlar niteliktedir.

• Öğretmen adaylarının web tabanlı öğretime tutumlarını belirlemek için 13 hafta süren çalışma öncesi kendilerine verilen tutum ölçeği formu, çalışma sonrası tekrar uygulanmıştır. Böylelikle, öğretmen adaylarının tutumlarındaki değişim belirlenmeye çalışılmıştır.

• Öğretmen adaylarının hangi öğretim türünde daha başarı olduklarını belirlemek amacıyla 13 hafta süren uygulama öncesi kendilerine yöneltilen akademik başarı testi, çalışma sonrası tekrar uygulanmıştır. Böylelikle, verilen eğitimin kullanılan öğretim yönteminin de etkisiyle, öğretmen adaylarının akademik başarısı üzerinde ne derecede etkili olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.

• Deney grubunda yer alan öğretmen adaylarının e-öğrenme materyaline ilişkin görüşlerini almak amacıyla 13 haftalık süren uygulamanın sonunda, “E-öğrenme Materyalinin Kullanışlılığı Anketi” uygulanmıştır.

• Son iki hafta birleştirilmiş ve uygulama 13 haftada sürmüştür. Final haftasının son günü, web tabanlı öğretim yapmaya yönelik tutum ölçeği ve akademik başarı testi, kalıcılık testleri olarak uygulanmıştır.