• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

3.4. Verilerin Toplanması

Veri toplama süreci özellikle çeĢitli kaynaklardan geniĢ kapsamlı ve ayrıntılı veri toplama nitel araĢtırmanın omurgasını oluĢturur (Creswell, 2008). AraĢtırmaya dahil edilen kiĢilerin algılarının ve deneyimlerinin ortaya konması önemli olduğun- dan dolayı katılımcılarla derinlemesine sözlü görüĢmeler yapılmalı, bunlar kayde- dilmeli ve çözülmelidir. AraĢtırmada görüĢmelerin kaydedilmesi önemlidir (BaĢ ve Akturan, 2013). Bu araĢtırmada da okul müdürlerinin öğretmenlere yönelik kötü mu-

amele davranıĢları ve nedenleri konusunda öğretmenlerin duygu ve düĢüncelerini tam olarak derinlemesine ortaya çıkarabilmek için öğretmenlerle birebir görüĢmeler yapılmıĢtır.

GörüĢmelerin öncesinde katılımcılar öncelikle isimleri ve çalıĢtıkları okul bilgilerinin gizli tutulacağı konusunda bilgilendirilmiĢlerdir. GörüĢmelerden elde edilen bilgilerin sadece bu araĢtırma kapsamında kullanılacağı teminatı verilerek karĢılıklı güven sağlanmıĢtır. Veri kaybını önlemek için katılımcıların onayı alınarak görüĢmelerde ses kaydı alınmıĢtır. GörüĢmeler, katılımcıların kendilerini rahat ifade edebileceği ve ses kaydı yapılabilecek ortamlarda, kendilerinin randevu verdikleri zaman dilimlerinde gerçekleĢtirilmiĢtir. Katılımcıların isimleri gizlenerek çalıĢmada K1, K2, K3… Ģeklinde kod isimler kullanılmıĢtır. Yapılan görüĢmeler ile ilgili bilgi- ler Ģu Ģekildedir.

Katılımcı 1: 12.04.2016 tarihinde katılımcının isteği üzerine okul çıkıĢ saatinde oku- lun kütüphanesinde görüĢüldü. Katılımcı heyecanlı olduğunu bildirdi. AraĢtırmacı ses kaydı için izin istedi. Katılımcı önce bu durumu tedirginlikle karĢıladı ama araĢ- tırmacı hiçbir Ģekilde isminin ve çalıĢtığı okulun, bahsettiği idarecinin ismininin alınmayacağını, verilerin sadece bilimsel amaçlı kullanılacağını belirttikten sonra katılımcının onayı alındı. GörüĢme sürecinde kırk dakika ses kaydı yapıldı.

Katılımcı 2: 20.04.2016 tarihinde iĢ çıkıĢı bir kafede görüĢme gerçekleĢtirildi. Katı- lımcı olayları hatırladıkça gerildiğini belirtti. Ses kaydı alınarak yapılan görüĢmede otuz dakika kayıt yapıldı.

Katılımcı 3: 25.04.2016 tarihinde katılımcının isteği üzerine bir kafede görüĢme gerçekleĢtirildi. Katılımcının oldukça rahat olduğu gözlendi. GörüĢme sürecinde bir saat on beĢ dakika ses kaydı yapıldı.

Katılımcı 4: 30.04.2016 tarihinde iĢ çıkıĢı katılımcının çalıĢtığı okulun boĢ bir sını- fında görüĢüldü. Otuz altı dakika ses kaydı gerçekleĢtirildi.

Katılımcı 5: 12.05.2016 tarihinde katılımcının çalıĢtığı okulun seminer odasında görüĢme gerçekleĢtirildi. YaĢadıklarını anlatan katılımcı görüĢme esnasında gerildi-

ğini olayları anlattıkça tekrar yaĢıyormuĢ gibi stresli olduğunu ifade etti. Ses kaydı alınarak yapılan görüĢmede otuz beĢ dakika süreyle kayıt yapıldı.

Katılımcı 6: 17.05.2016 katılımcının isteği üzerine çalıĢtığı okulda kullanılmayan bir sınıfta gerçekleĢtirildi. GörüĢme sürecinde kırk beĢ dakika süreyle ses kaydı yapıldı.

Katılımcı 7: 2016 yılı Mayıs ayı içerisinde katılımcının çalıĢtığı okulun memur oda- sında görüĢüldü. Ses kaydı için izin istendiğinde katılımcı önce tereddüt etti. Fakat araĢtırmacı alınan kayıtların metne çevrilip bir örneğinin katılımcıya e-mail ile gön- derilerek onayı alındıktan sonra kullanılacağını hatırlattı. Ses kaydına izin veren katı- lımcı ile otuz beĢ dakikalık bir görüĢme gerçekleĢtirildi

Katılımcı 8: 2016 yılı Mayıs ayı içerisinde katılımcının isteği üzerine katılımcının evinde görüĢme gerçekleĢtirildi. Ses kaydı alınarak yapılan görüĢmede otuz üç daki- ka süreyle kayıt yapıldı.

Katılımcı 9: 2016 yılı Haziran ayı içerisinde katılımcının çalıĢtığı okulun kütüpha- nesinde görüĢüldü. GörüĢme sürecinde kırk dakika süreyle ses kaydı yapıldı.

Katılımcı 10: 2016 yılı Haziran ayı içerisinde katılımcının çalıĢtığı okulun rehberlik odasında kırk beĢ dakika süresince görüĢme gerçekleĢtirildi.

Katılımcı 11: 2016 yılı Haziran ayı seminer döneminde katılımcının okulunda boĢ bir sınıfta gerçekleĢtirilen görüĢmede otuz dakikalık ses kaydı yapıldı.

Katılımcı 12: 2016 yılı Haziran ayı seminer döneminde katılımcının okulunda boĢ bir sınıfta görüĢüldü. Katılımcı görüĢmeye baĢlamadan önce soruları incelemek iste- diğini belirtti. Soruları inceledikten sonra ses kaydına izin veren katılımcı ile elli da- kikalık bir görüĢme gerçekleĢtirildi.

Katılımcı 13: 2016 yılı Haziran ayı seminer döneminde katılımcının okulundaki kütüphanede gerçekleĢtirilen görüĢmede elli dakika ses kaydı gerçekleĢtirildi.

Katılımcı 14: 2016 yılı Haziran ayı seminer döneminde katılımcının okulundaki boĢ bir sınıfta gerçekleĢtirilen görüĢme sürecinde bir saat ses kaydı yapıldı.

GörüĢmecinin soru soruĢ tarzı elde edilen verilerin kapsamını ve niteliğini et- kilemesinden (Silverman, 1993: 148; Kvale, 1996: 235) dolayı görüĢme soruları her bir katılımcıya, aynı sözcüklerle yöneltilmiĢ, katılımcıları yönlendirecek ifadelerden kaçınılmıĢtır. AraĢtırmaya katılan on dört kiĢiyle yapılan toplam 10 saat 4 dakikalık görüĢme gerçekleĢtirilmiĢtir. Daha sonra yapılan kayıtların tekrar dinlenerek bilgisa- yar ortamında transkript edilmesi sonucu 60 sayfa doküman elde edilmiĢtir. Yazılı metne çevrilen sözel konuĢmaların doğruluğunu test etmek için (Silverman, 1993: 156) bilgisayar ortamına aktarılan görüĢmeler her bir katılımcıya e-posta ile ulaĢtı- rılmıĢ, katılımcılara eklemek veya çıkarmak istedikleri bir bölüm olup olmadığı so- rulmuĢ ve katılımcıların onayı alındıktan sonra analiz süreci baĢlatılmıĢtır. Böylece elde edilen verilerin geçerliliği sağlanmaya çalıĢılmıĢtır.

Benzer Belgeler