• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın amacı çerçevesinde yararlanılan ve veri toplama yöntemi bölümünde içerikleriyle birlikte açıklanmaya çalışılan tüm ölçekler, daha önceden geliştirilmiş ve geçerlik ve güvenirlik analizleri, yapılan birçok çalışmada ortaya konulmuştur. Ancak, geçerlik ve güvenirliğin farklı topluluklar, kültürler ve sektörlerde aynı kalamayacağı düşüncesinden hareketle, bu araştırmada da, daha sağlıklı sonuçlar alabilmek açısından tekrarlanmıştır.

54

Ölçmede geçerlik, ölçülmek istenen şeyin ölçülebilmiş olma derecesidir; ölçülmek istenenin, başka şeylerle karıştırılmadan ölçülebilmesidir (Karasar, 2009,s.151). Büyüköztürk (2004)’e göre geçerlik, testin bireyin ölçülmek istenen özelliğini ne derece doğru ölçtüğüyle ilgili bir kavramdır. Araştırmada kullanılan tüm ölçekler geçerliğe katkı sağlamak amacıyla uygulanmadan önce alanda uzman kişilere inceletilmiş, görüş ve katkıları alınarak uygulamaya geçilmiştir.

Araştırmada kullanılmış olan tüm ölçekler için güvenirlik testi yapabilmek amacıyla, anket ön çalışma ile evren içerisinden veya evrene benzer özellikler gösteren gruplar arasından tesadüfî yöntemle seçilen belirli sayıda yönetici ve işgörene uygulanmış ve ön uygulama sonucu elde edilen veriler, daha sonra örneklem gruba uygulanan anketlerden elde edilen verilerle karşılaştırılarak güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Güvenirlik analizi, herhangi bir konuda örneklemi oluşturan birimler üzerinden veri toplamak amacı ile geliştirilen ölçme aracını oluşturan ifadelerin (yargı, önerme, soru vb.), kendi aralarında tutarlılık gösterip göstermediğini test etmek amacıyla kullanılır. Güvenilirlik katsayısı 0 ile 1 arasında değerler alır ve bu değer 1’e yaklaştıkça güvenilirlik artar (Ural ve Kılıç, 2005, s.258). Bu nedenle ölçeklerin iç tutarlığına yönelik güvenirlik analizi için Cronbach’s Alpha değerleri yöneticilere uygulanan genel özyeterlilik ölçeği için α=0,884; yönetsel özyeterlilik ölçeği için α=0,826 ve Pygmailon tutum ölçeği için ise α=0,779 olarak hesaplanmıştır. Đşgörenlere uygulanan genel özyeterlilik ölçeği için α=0,824; performans ölçeği için α=0,760 ve lider tutum ölçeği için de α=0,706 olarak hesaplanmıştır.

Bu bağlamda, çalışmada kullanılacak anket için böyle bir uygulamanın yapılması da, deneklerin verdikleri cevapların tutarlı olup olmadığının belirlenmesi açısından avantaj sağlamıştır. Son düzenlemesi yapılarak hedef kitleye uygulanan anketlerin analizi, anketlerin geri dönüşümünden sonra bilgisayarda bir veri bankası oluşturularak, tüm veriler SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences; Sosyal Bilimciler için Đstatistik Paketi) programı aracılığıyla bilgisayara yüklenerek gerçekleştirilmiştir.

Araştırmada elde edilen bu veriler analiz edilirken konuya ilişkin ilgili uzman desteği alınmış, Tablo 2’de yer alan istatistikî yöntemler kullanılarak veriler çözümlenmiş ve araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır.

55

Tablo 2. Araştırmada Kullanılan Đstatistikî Yöntemler ve Kullanım Amaçları

Grup Test Kullanılan Test Açıklama

Y Ö N E T ĐC ĐL E R P ar am et ri k T es tl er Bağımsız Örneklemler Đçin T-Testi

Deney ve kontrol grubunda bulunan otel yöneticilerinin Pygmalion eğitimi verilmeden önce otelin türü, yaşları, cinsiyetleri, öğrenim durumları, çalıştıkları departman ve mesleki tecrübeleri açısından aralarında bir fark olup olmadığını analiz için

Deney ve kontrol gruplarındaki yöneticilerin yeni genel özyeterlilik, yönetsel özyeterlilik ve Pygmalion tutum ölçeğine ait öntest puanları arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için.

Esleştirilmiş Grup T-Testi

Deney grubunun yeni genel özyeterlilik öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için

Deney grubunun yönetsel özyeterlilik öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için.

Deney grubunun Pygmalion tutum ölçeği öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için.

Kontrol grubunun yeni genel özyeterlilik öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için.

Kontrol grubunun yönetsel özyeterlilik öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için.

Kontrol grubunun Pygmalion tutum ölçeği öntest–sontest ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz için.

Đki Faktörlü Varyans

Analizi

Deney ve kontrol gruplarında bulunan otel yöneticilerinin yeni genel özyeterlilik ölçeği öntest ve sontest ölçümlerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark olup olmadığı analiz etmek için.

Deney ve kontrol gruplarında bulunan otel yöneticilerinin yönetsel özyeterlilik ölçeği öntest ve sontest ölçümlerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark olup olmadığı analiz etmek için.

Deney ve kontrol gruplarında bulunan otel yöneticilerinin Pygmalion tutum ölçeği öntest ve sontest ölçümlerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark olup olmadığı analiz etmek için.

Bağımsız Örneklemler

Đçin T-Testi

Deney grubunun genel özyeterlilik sontest ortalamalarının otel yöneticilerin cinsiyetlerine ve daha önce alınan liderlik eğitimlerine göre farklılıklarını analiz etmek için.

Deney grubunun yönetsel özyeterlilik sontest ortalamalarının otel yöneticilerin cinsiyetlerine ve daha önce alınan liderlik eğitimlerine göre farklılıklarını analiz etmek için.

Deney grubunun Pygmalion tutum ölçeği sontest ortalamalarının otel yöneticilerin cinsiyetlerine ve daha önce alınan liderlik eğitimlerine göre farklılıklarını analiz etmek için.

56 Tablo 2’nin devamı

Grup Test Kullanılan Test Açıklama

Y Ö N E T ĐC ĐL E R P ar am et ri k T es tl er Tek Yönlü Varyans Analizi

Deney grubunun genel özyeterlilik sontest ortalamalarının otel yöneticilerin görev yaptıkları işletme türüne, yöneticilerin bu işletmelerde çalıştıkları departmanlara, yöneticilerin meslekti tecrübelerine, öğrenim durumları ve yaşlarına göre farklılıklarını analiz etmek için.

Deney grubunun yönetsel özyeterlilik sontest ortalamalarının otel yöneticilerin görev yaptıkları işletme türüne, yöneticilerin bu işletmelerde çalıştıkları departmanlara, yöneticilerin meslekti tecrübelerine, öğrenim durumları ve yaşlarına göre farklılıklarını analiz etmek için.

Deney grubunun Pygmalion tutum ölçeği sontest ortalamalarının otel yöneticilerin görev yaptıkları işletme türüne, yöneticilerin bu işletmelerde çalıştıkları departmanlara, yöneticilerin meslekti tecrübelerine, öğrenim durumları ve yaşlarına göre farklılıklarını analiz etmek için.

ĐŞ G Ö R E N L E R P ar am et ri k O lm ay an T es tl er Mann Whitney U

Yöneticilerine Pygmalion eğitimi verilmeden önce deneme grubu ve kontrol grubunda bulunan işgörenlerin otel türü, yaş grubu, cinsiyet, öğrenim durumları, görev yaptıkları departman ve mesleki tecrübeleri arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için. Deney ve kontrol gruplarındaki işgörenlerin yeni genel özyeterlilik, performans ve lider standartları ölçeğine ait öntest puanları arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için.

Wilcoxon Eşleştirilmiş

Đki Örneklem

Testi

Yöneticilerine Pygmalion eğitimi uygulanan deney ve Pygmalion eğitimi uygulanmayan kontrol grubu işgörenlerinin genel özyeterlilik, performans ve lider standartları ölçeği öntest ve sontest ortalamaları arasında bir farklılık olup olmadığına analiz etmek için.

Mann Whitney U

Deney ve kontrol gruplarında bulunan işgörenlerin yeni genel özyeterlilik, performans ve lider standartları ölçeği ölçeği sontest ölçümlerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark olup olmadığı analiz etmek için.

Deney grubunun genel özyeterlilik, performans ve lider standartları ölçeği sontest ortalamalarının otel işgörenlerinin cinsiyetlerine göre farklılıklarını analiz etmek için.

Kruskal Wallis H

Deney grubunun genel özyeterlilik, performans ve lider standartları ölçeği sontest ortalamalarının otel işgörenlerinin yaşlarına, öğrenim durumlarına, çalıştıkları departmana ve mesleki tecrübelerine göre farklılıklarını analiz etmek için.

Tablo 2’de görüldüğü üzere bu araştırmanın ilk bölümünü oluşturan yöneticiler ile ilgili verilerin analizinde elde edilen veriler normal dağılım özelliği göstermeleri nedeniyle parametrik testler kullanılmış fakat araştırmanın ikinci bölümü oluşturan işgörenler ile ilgili verilerin analizinde elde edilen veriler normal dağılıma sahip olmadıklarından dolayı parametrik olmayan testler (Ural ve Kılıç, 2006, s.83) kullanılarak veriler analiz edilmiştir.

57

BÖLÜM IV

BULGULAR

Bu bölümde, otel işletmeleri yönetici ve işgörenlerine ait bulgular ve yorumlar yer almaktadır.

Benzer Belgeler