• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

3.5. Verilerin Analizi

Araştırmada nicel ve nitel veri analiz teknikleri kullanılmıştır. Aşağıda her iki analiz türüne ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

Nicel Verilerin Analizi

Araştırmada, nicel verilerin analizinde verilerin parametrik ve nonparametrik olma özelliği dikkate alınarak ikili karşılaştırmalar için t testi ya da non-parametrik karşılığı olan Wilcoxon testi, ikiden fazla grup karşılaştırmaları için tek yönlü varyans analizi (anova) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi ile farklılığa bakılmış, farklılık olduğu durumlarda post-hoc testlerinden Duncan testi ile farklılıklar ortaya çıkarılmıştır (Ural ve Kılıç, 2005). Öğretmenlere yönelik ankette yer alan seçeneklerle ilgili kümeleme analizi de yapılmıştır. Çünkü ankette öğretmenlere birden fazla seçeneği işaretleme şansı verilmiştir. Bunun için her bir faaliyetin derecesini belirlemek için işaretli olmayan seçenekler “0 önemli değil” ve “1 önemli” olarak kodlanmış ve ortalamaları alınmıştır. Gruplandırılmamış verilerin belli özelliklere göre benzerliklerinin bir araya getirilerek sınıflanması ve araştırmacıya özet bilgiler sunması bakımından kümeleme analizi K-Means ile veriler gruplandırılmıştır. Nicel istatistiksel analizi için SPSS paket programından yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına ait çizelgeler ve tabloların yorumları “bulgular ve yorum”, tartışma ise “sonuç” kısmında verilmiştir.

Nitel Verilerin Analizi

Gözlem formu, anekdot kaydından elde edilen nitel veriler için de içerik analizi yapılmıştır. Gözlem formu ve anekdot kayıtları ile ilgili veriler, kategorilere ayrılarak sınıflandırılmış ve sonuçlar öğretmen sayıları ile belirtilmiştir. Nitel verilerin analizine ait tablolar ve tabloların yorumları “bulgular ve yorum” kısmında yer almaktadır.

Araştırmanın birinci alt problemi kapsamında öğrencilerin teneffüslerdeki yaptıkları faaliyetler değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası öğrencilerin teneffüslerde yaptıkları faaliyetler arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için ilk önce verilerin normalliği Kolmogorow-Smirnov ve

Shapiro – Wilk normallik testleri ile test edilmiştir. Veriler normal dağılmadığından bağımlı t testinin non-parametrik karşılığı olan Wilcoxon testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan analiz sonucu, significance (anlam) sütununda görülmektedir. Burada yer alan değer 0,05 ten (%5 anlamlılık seviyesi için) küçük ise eşleştirilmiş iki grup arasında anlamlı bir farkın olduğu yorumu yapılır (Altunışık ve ark., 2010). Araştırmada ayrıca öğrencilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde en çok yaptıkları faaliyetlere ilişkin K-Means kümeleme analizi yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde en çok yaptıkları faaliyetlere ilişkin nitel verilerin analizi anekdot kayıt formlarına göre değerlendirilmiştir.

Araştırmanın ikinci alt problemi kapsamında teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanlar değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanlar arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için ilk önce verilerin normalliği Kolmogorow- Smirnov ve Shapiro – Wilk normallik testleri ile test edilmiştir. Veriler normal dağılmadığından bağımlı t testinin non-parametrik karşılığı olan Wilcoxon testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırmada ayrıca öğrencilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde kullandıkları alanlara ilişkin K-Means kümeleme analizi yapılmıştır. Teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanlara ilişkin nitel verilerin değerlendirilmesi gözlem formlarına göre yapılmıştır.

Araştırmanın üçüncü alt problemi kapsamında teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanların nitelik durumu değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanların nitelik durumları arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için ilk önce verilerin normalliği Kolmogorow-Smirnov ve Shapiro – Wilk normallik testleri ile test edilmiştir. Veriler normal dağılmadığından bağımlı t testinin non-parametrik karşılığı olan Wilcoxon testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Öğrencilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerde kullandıkları alanların nitelik durumlarına ilişkin K-Means kümeleme analizi de yapılmıştır. Teneffüslerde öğrenciler tarafından kullanılan alanların nitelik durumu ile ilgili nitel verilerin değerlendirilmesi anekdot kayıt formlarına göre yapılmıştır.

Araştırmanın dördüncü alt problemi kapsamında teneffüslerin önemine ilişkin öğretmen görüşleri değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerin önemine ilişkin öğretmen görüşlerinde anlamlı bir fark olup olmadığına Kolmogorow-Smirnov ve Shapiro – Wilk normallik testleri ile bakılmış, veriler normal dağılmadığından Wilcoxon testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası teneffüslerin önemine ilişkin öğretmen görüşlerine ait K-Means kümeleme analizi yapılmıştır. Teneffüslerin önem düzeyine ilişkin nitel verilerin değerlendirilmesi ise anekdot kayıt formlarına göre yapılmıştır.

Araştırmanın beşinci alt problemi kapsamında okulun mevcut alanlarının ve bu alanda yapılan öğrenci faaliyetlerinin, öğrenci davranışlarına olan etkileri değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve uygulama sonrası okulun mevcut alanlarının ve bu alanda yapılan öğrenci faaliyetlerinin, öğrenci davranışlarına olan etkileri ile ilgili veriler normal dağılmadığından Wilcoxon testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Okulun mevcut alanlarının ve bu alanda yapılan öğrenci faaliyetlerinin, öğrenci davranışlarına olan etkilerine ilişkin verilerin önem düzeyleri K-Means kümeleme analizi ile belirlenmiştir. Okulun mevcut alanlarının ve bu alanda yapılan öğrenci faaliyetlerinin, öğrenci davranışlarına olan etkilerine ilişkin nitel verilerin değerlendirilmesi gözlem formlarına göre yapılmıştır.

Araştırmanın altıncı alt problemi kapsamında okul bahçesine ve koridorlara çizilen oyun alanlarının teneffüs saatlerindeki gürültü düzeyine etkileri değerlendirilmiştir. Veriler normal dağıldığından parametrik hipotez testlerinin varsayımları karşılanmış ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile fark olup olmadığı belirlenmiştir. İstatistiksel olarak farklılık çıkması durumunda post-hoc testlerinden Duncan testi ile farklılık oluşturan gruplar ortaya çıkarılmıştır. Ölçülen değerlere ve hesaplanan ortalamalara bağlı olarak teneffüs ve öğle arasına ait gürültü düzeylerini gösteren tablolar oluşturulmuştur. Okul bahçesine ve koridorlara çizilen oyun alanlarının teneffüs saatlerindeki gürültü düzeyine etkilerine ilişkin nitel veri analizleri ise gözlem formlarına ve anekdot kayıtlarına göre yapılmıştır.

4. BÖLÜM

BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde araştırmanın amacı kapsamındaki problemlere yönelik elde edilen bulgular ve bu bulgulara ait ifadelerden bahsedilmiştir. İlk olarak araştırmanın amacı doğrultusunda okulda görev yapan öğretmenlerin okul bahçesi ve koridorlarına çizilen oyun alanları ile birlikte öğrencilerin teneffüs saatlerindeki davranış değişikliğinin ne düzeyde olduğunu ölçmeye yarayan anket verilerinin, anekdot kayıtlarının ve gözlem formlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra okula çizilen oyun alanlarının teneffüslerde okul içerisinde ve dışında oluşan gürültü düzeylerine olan etkiler değerlendirilmiştir. En son olarak ise kontrollü ve kurallı oyun alanlarının öğrencilerin eğitimine olan katkıları değerlendirilmiştir.

Benzer Belgeler