• Sonuç bulunamadı

KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

33 Barışın manevi değerleri güçlendirdiğini düşünüyorum.

3.5. Verilerin Analiz

Araştırma süresince nicel ve nitel olarak elde edilen veriler birbirinden bağımsız olarak analiz edilmiştir. Bu nedenle bu bölümde nicel verilerin analizi ve nitel verilerin analizi kısımlarına ayrı ayrı yer verilmiştir.

3.5.1. Nicel Verilerin Analizi. Araştırmanın 2. ve 3. alt amaçlarına yönelik

olarak toplanan nicel verilerin analizi yapılırken istatistik paket programından yararlanılmıştır. Barış tutum ölçeği geliştirilirken, uygulamada katılımcıların ön barış tutum ölçeğine verdikleri yanıtlar, olumsuz maddelere verilen yanıtlar ters olacak şekilde, istatistik paket programına tek tek girilmiş ve Cronbach Alpha güvenirlik katsayısına bakılmıştır. Ayrıca veriler üzerinden istatistik programları aracılığı ile keşfedici faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu süreç ile ilgili ayrıntılı bilgi, araştırmanın bir sonraki bölümünde verilmektedir. Sınıf eğitimi programı öğrencilerinin barış tutum ölçeğine verdikleri puanlar ve kişisel bilgi formuna verdikleri yanıtlar tek tek istatistik programına girilmiştir. Normallik varsayımının sağlanıp sağlanmadığı basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılarak kontrol edilmiştir. Her grup için alınan puanların frekansları, ortalama puanları ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Bu betimsel istatistiklerin incelenmesinin ardından belirlenen değişkenlerin öğrencilerin barış tutumlarına etkisini görebilmek için veriler normal dağıldığından, parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t testi ve ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İlişkisiz örneklemler için t testi ve ilişkisiz örneklemler için ANOVA uygulanmadan önce popülasyonların varyanslarının homojen olup olmadığı kontrol edilmiş, bu unsur göz önünde bulundurularak analiz gerçekleştirilmiştir. Ayrıca elde edilen veriler incelenerek grupların n sayılarına bakılmış, n sayıları arasında büyük farklılık görüldüğü durumlarda n sayıları birleştirilmiştir. Örneğin, haberlere ayrılan zaman değişkeni için toplanan verilere göre, haberlere 497 öğrencinin 30 dakikadan az, 401 öğrencinin 30 dakika – 1 saat arası, 99 öğrencinin 1 saat – 2 saat arası ve 34 öğrencinin 2 saatten fazla zaman ayırdıkları görülmüştür. Analizlerin doğru yapılması adına n sayılarının birbirine yaklaşabilmesi için bu değişken için, 1 saat – 2 saat arası ve 2 saatten fazla haber takip eden öğrenciler, “1 saatten fazla” adı altında ve toplam 133 öğrenciden oluşan yeni bir grupta

birleştirilmişlerdir. Bu duruma benzer olarak n sayıları arasında göze çarpan farklılıkla karşılaşılan değişkenlerde, birleştirilebilir bir durum varsa (yeni bir adlandırma anlam değişimine sebep olmuyorsa), n sayılarının birleştirilmesi ve bu doğrultuda yeni grup oluşturulması yoluna gidilmiştir.

İlişkisiz örneklemler için t testi, bağımsız iki grubun ortalamalarının istatistiksel bir takım analizler yoluyla karşılaştırılarak aralarında anlamlı bir farklılık olup olmadığının görülmesine fırsat vermektedir. Anlamlılıklar çift yönlü .05 düzeyinde denetlenmiştir. Eğer ikiden fazla bağımsız grubun ortalamaları karşılaştırılmak isteniyorsa ise ANOVA kullanılır. ANOVA’nın ikişer olarak ilişkisiz örneklemler için t testi yapmaktan farkı hata varyansını göz önünde bulundurmasıdır. Diğer bir deyişle, ikiden fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılmasında ANOVA’nın kullanılmasının sebebi, en az hata ile ortalamaların karşılaştırılmasını sağlamaktır. Uygulanan ANOVA sonucunda elde edilen F değerinin anlamlı çıktığı durumlarda en az bir grubun ortalamasının diğerlerinden anlamlı düzeyde farklı olduğu anlaşılmaktadır (Field, 2009). Araştırmada da bu tür bir durumla karşılaşıldığında hangi grup ortalamaları arasında fark olduğunun anlaşılabilmesi için – tüm karşılaştırmalarda gruplar arası varyanslar eşit olduğundan ve grup sayıları çok olmadığından – çoklu karşılaştırma testlerinden LSD testi kullanılmıştır (Kayri, 2009). Analizler sırasında tüm katılımcıların her faktör için puanları hesaplanmış ve onlar arasında da karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu analizler için de tekrarlı ölçümler için ANOVA kullanılmıştır. Ayrıca anlamlı farklılıkların görüldüğü durumlarda farklılığa neden olan değişkene ilişkin etki düzeyinin belirlenmesi amacıyla eta kare değerleri de araştırmacı tarafından manuel olarak hesaplanmıştır (Cohen J. , 1988). Bu hesaplamada eta kare değeri; gruplar arası kareler toplamının, toplam kareler toplamına bölünmesi formülü ile elde edilmiştir (Özsoy ve Özsoy, 2013).

3.5.2. Nitel Verilerin Analizi. Araştırmanın 1. alt amacına ilişkin olarak,

Türkiye’deki eğitim fakültelerinin öğrenim programlarında barış değerine ilişkin içerikler, UNICEF’in barış eğitimi programı içeriği ile karşılaştırılarak incelenmiştir. İncelemede ilk olarak UNICEF’in barış eğitimi programı ele alınmış, program detaylı olarak defalarca okunarak veriler kodlanmış ve kodlanan veriler kategorileştirilmiştir. Bu aşamada elde edilen kodlar ve kategoriler bir uzman

incelemesine tabii tutularak üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu süreçte toplam dört ana kategori altında 181 kod oluşturulmuştur. Kodlardan oluşan bu dört ana kategori; barış eğitiminin tanımlanması, barış eğitiminin gerekçesi, barış eğitimi süreci ve barışa ilişkin evrensel sözleşmeler ile yapılan çalışmalar kategorileridir. Her bir kategori altında alt kategoriler yer almaktadır. Kategorileştirilen kodlar, içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Bu kısımda içerik analizinin kullanılmasının amacı, UNICEF’in barış ve barış eğitimine bakış açısına ilişkin önceden belirlenmiş bir kavramsal çerçevenin bulunmayışıdır (Yıldırım ve Şimşek, 2009). Bu alt amacın devamında 2018 öncesi Türkiye’deki eğitim fakültelerinin öğrenim programlarında barış değerine ilişkin içeriklere ulaşılmıştır. İçerikler okunduğunda barış yapısının kavramsal çerçevesi dışında kodlarla karşılaşıldığından (din eğitimi gibi) betimsel analiz yerine içerik analizi yapılmasına karar verilmiştir (Yıldırım ve Şimşek, 2009). İlgili içerikler defalarca okunarak veriler kodlanmış ve kodlanan veriler kategorileştirilmiştir. Bu aşamada elde edilen kodlar ve kategoriler de bir uzman incelemesine tabii tutularak üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu süreçte iki ana kategori altında 20 kod oluşturulmuştur. Kodlardan oluşan bu iki ana kategori iletişim becerisi ve değerler eğitimidir. Kategorileştirilen kodlar, içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Bu aşamadan sonra 2018 sonrası Türkiye’deki eğitim fakültelerinin öğrenim programlarında barış değerine ilişkin içeriklere ulaşılmış, ilgili içerikler defalarca okunmuştur. Bu kısımda barış yapısının çalışma kapsamında belirlenen çerçevesinden yararlanılarak betimsel analiz gerçekleştirilmiştir (Yıldırım ve Şimşek, 2009). Bu süreçte de toplumsal hareketlilik / küreselleşme, değerler eğitimi, demokrasi, insan hakları, çok kültürlülük ve çatışma olmak üzere altı tema ile çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra veriler anlamlı ve mantıklı şekilde bir araya getirilmiş ve bulgular tanımlanmıştır. Son olarak ortaya çıkan temalar altında bulgular düzenlenmiş ve yorumlanmıştır. Analiz sonucu elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak raporlaştırılmıştır.

Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucu elde edilen nitel veriler ise içerik analizi ile analiz edilerek nicel sonuçlar ile birlikte değerlendirilmiştir. Bu kısımda içerik analizinin kullanılmasının amacı, sınıf eğitimi öğrencilerinin barışa ilişkin görüşleri ile ilgili önceden belirlenmiş bir kavramsal çerçevenin bulunmayışı ve önceden fark edilmeyen temaların keşfedilebilmesidir (Yıldırım ve Şimşek, 2009). Bu kısımda ilk olarak görüşme kayıtları, görüşmeler tamamlandıktan sonra bir hafta içerisinde

bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Gizliliğin sağlanması için katılımcılar, “Muhafazakâr 1”, “Muhafazakâr 2” gibi isimlerle kodlanmıştır. Yazıya aktarılan görüşmeler en az on kez okunmuştur. Ayrıca görüşme yapılan katılımcılarla yeniden görüşülmüş, yazıya dökülen görüşmelerin doğruluğu konusunda katılımcı teyidi alınmıştır. Veriler kodlanmış ve kategorileştirilmiştir. Görüşmeler sırasında araştırma amacından uzaklaşılan kısımlar, kodlama esnasında dokümandan çıkarılmıştır. İçeriğe dair elde edilen kodlar ve kategoriler, aynı alanda uzman bir araştırmacıya daha kontrol ettirilmiştir. İki araştırmacı arasında bir fikir birliği olup olmadığını saptamak ve araştırmacılar arasındaki güvenilirlik katsayısını hesaplamak amacıyla, veriler nominal olduğundan, istatistik paket programından yararlanılarak ağırlıklı Cohen kappa (weighted kappa) analizi yapılmıştır (Şencan, 2005). Analiz sonucunda kappa değeri 0,95 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre, iki araştırmacı arasında neredeyse mükemmel uyuşma bulunmaktadır (Landis ve Koch, 1977). Tüm görüşmelerden toplam 281 kod elde edilmiştir. Kategorileştirilen kodların analizi yapılarak raporlaştırılarak nitel verilerin analizi süreci tamamlanmıştır.