• Sonuç bulunamadı

3.2. Kapadokya Sıcak Hava Balonculuğu Sözlü Tarih Çalışması

3.2.4. Veri Toplama

Sözlü tarih yönteminde veri toplama amacıyla görüşme yapılan kişiler, kaynak kişi olarak tanımlanmaktadır.

1980’li yıllardan itibaren Kapadokya Bölgesinde yürütülen sıcak hava balonculuğu faaliyetleri Kapadokya’da turizmin gelişmesine ve çeşitlenmesine katkıda bulunmuştur. Çalışmada balonculuğun gelişimine tanıklık etmiş olan bu kaynak kişilerin anlatımına başvurulmuştur. Bu amaçla 24 Haziran 2016 ile 20 Kasım 2016 tarihleri arasında on nitelikli kaynak kişi ile görüşmeler yürütülmüştür. Tablo 13‘de görüşme yapılan kaynak kişilerin isimleri, ünvanları, görüşme yerleri, tarih ve süreleri yer almaktadır.

Tablo 13: Kapadokya balon turizmi sözlü tarihçesinin belirlenmesinde görüşülen nitelikli kaynak kişi

listesi

Kaynak Kişi Kaynak Kişi Ünvan Görüşme Yeri /

Yöntemi

Görüşme Tarihi /

Süre Dk.

Levent Nuray Kapadokya Balon Genel Müdürü/ Balon Pilotu

Nevşehir/Göreme/

Görüşme 24.06.2016 25

Mike Green Butterfly Balon / Balon Pilotu

Nevşehir/Göreme /

Görüşme 24.06.2016 66

İsmail Keremoğlu Crystal Balon / Balon Pilotu Çek Cumhuriyeti /

Online 08.07.2016 -

Ömer Tosun Musseum Otel / Firma

sahibi Uçhisar / Görüşme 15.07.2016 33

Hasan Ezel Ezair Balon/ Firma sahibi Çavuşin / Görüşme 24.08.2016 35 Mustafa Aga Sivil Havacılık

koordinasyon yetkilisi Nevşehir /Görüşme 14.10.2016 30 Kaili Kidner Emekli / (Bölgenin ilk balon

pilotu) Online 20.09.2016 -

Lars Eric Möre Emekli / (Bölgenin ilk balon

pilotu) Online 20.09.2016 -

Birol Özdemircan İşletme Müdürü - Pilot Nevşehir / Görüşme 04.01.2017 20 Hakan Benek Öğretim Görevlisi Nevşehir/ Görüşme 24.10.2016 15

Görüşmeler online ve yüz yüze şeklinde yapılmıştır. Yüz yüze yapılan görüşmeler ortalama 25 dakika sürmüştür. Bahsi geçen kişilerin araştırmada veri toplanacak kaynak kişiler olarak seçilmelerinin nedenleri Kapadokya’da balon turizminin ortaya çıktığı ilk yıllara tanıklık etmiş olmaları, bugünkü Kapadokya balonculuğunda söz sahibi olmaları ve araştırmaya katılmaya gönüllü olmalarıdır.

Kaynak kişilerle yapılan tüm görüşmelerin video ve e-mail kayıtları alınmıştır. Ardından, video ve mail dosyaları incelenmiş ve görüşmelerin deşifreleri araştırmacı tarafından yapılarak görüşülen her kişiye ait anlatı metinleri oluşturulmuştur. Araştırmamaya katılan kaynak kişilerin kısaca öz geçmişleri şu şekildedir.

Ömer Tosun: 1958 Nevşehir doğumlu. Kapadokya’da ilk ticari balon firmasının

kurulmasına öncülük etti. Museum Hotel'in kurucusu ve Indigo Group'un Yönetim Kurulu Başkanı. Nevşehir ve Kayseri bölgesinin Brezilya Fahri Konsolosu ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Brezilya İş Konseyi Başkan Yardımcısı. Türkiye ve Kapadokya turizmi adına oldukça aktif rol alan önemli bir isim.

Levent Nuray: 1975 doğumlu. Erciyes Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otel

Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar Kapadokya Bölgesinde otel ve seyahat acentelerinde çalıştı. 2005 yılında Kapadokya Balon’da çalışmaya başladı. 2013 yılında ticari balon pilot lisansı aldı. 2010 yılından beri Kapadokya Balon işletme müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Lars-Eric Möre: İsveçli kimya Mühendisi. Kapadokya’da uçan ilk ticari balon

pilotlarından (Oberheu, Wadenpohl, 2010). 6500 saat ve 30 yılı aşkın uçuş deneyimine sahip. 1984 yılından bu yana yolcu taşıyan balon pilotluğu yaparak dünyanın en deneyimli balon pilotları arasında gösterilmektedir.

Kaili Kidner: İngiliz ve Türk vatandaşı. 1980 yılında Faransa’da, Burgundy ve

Loire vadilerinde egzotik balon uçuşları yapan “Bombard Society in France” firmasında eğitim alarak balonda yolcu taşımacılığında deneyim kazandı. 2400 saatin üzerinde balon uçuş deneyimine sahip.

İsmail Keremoğlu: 1967 doğumlu. Kapadokya’daki ilk balonculuk faaliyetlerime

1989 yılında bölgede “Robinson Club” oteli bünyesinde balon uçuşları gerçekleştiren iki yabancı balon pilotunu denetlemeye gelmekle başladı. 1996 ve 1997 yıllarında THK’nın organize ettiği 1’nci Dünya Hava Oyunları Balon Şampiyonasında hem 77

organizatör hem de yarışmacı olarak görev yaptı. Şampiyona sonrası THK pilotlarının eğitimi ve kiralama yolu ile uçuşlara THK ile birlikte başlayan bir Turizm şirketi için uçuşlar yaptı. 1997 yılında Göreme Balonculuk A.Ş.’nin kurulmasına ve THK ile faaliyetlerine başlamasına yardımcı oldu. 2001 yılına kadar THK bünyesinde bölgedeki faaliyetlerimi sürdürdü. 2001 yılında THK’dan ayrılıp Göreme Balonculuk A.Ş.’de çalışmaya başladı. 2005 Aralık ayında kendi şirketim olan Sultan Balonculuğu kurdu ve Göreme Balonculuktan ayrıldı. 2014 sonuna kadar da bölgede hem kendi şirketinde pilot, hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kontrol Pilotu olarak görev yaptı.

Mustafa Aga: 1976 doğumlu. Erciyes Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otel

Yönetimi Bölümü mezun oldu. Operasyon sorumlusu, Sivil Havacılık koordinasyon yetkilisi, Bakım ve Yer İşletme Müdürlüğü, Uçuş İşletme ve Eğitim Müdürlüğü, Ticari Balon Pilotluğu yaptı. Şu an Kaya Balloons’da ticari balon pilotluğu ve Balon Üretim ve Bakım Merkezinde Kalite Müdürlüğü ve Genel Müdürlük görevlerini yürütüyor.

Mike Green: 1960 doğumlu İngiliz vatandaşı. 2000 yılında Kapaokya Balonda şef

pilot olarak çalışmaya başladı. Hava Bilimi üzerine sertifikalı eğitim aldı. Hidrokarbon gazları üzerine 20 yıl çalıştı. Ürdün çöllerinden Kuzey Kutbuna kadar dünyanın bir çok farklı yerinde uçuş yaptı. Sektörde ‘en iyiler’ arasına gösterilmekte. İngiliz Metroloji derneğinin kıdemli üyesidir.

Hasan Ezel: 1958 doğumlu. 1984 yılında Türk Hava Kurumu havacılık

faaliyetlerine başladı. Balonculuğa 1985 yılında ilk balonlu reklamcılık faaliyetlerine başladı. Ezel Havacılık şirketinin sahibi.

Birol Özdemircan: 1968 doğumlu. 35 yıldır havacılık sektöründe çalışmaktadır.

Halen Göktürk Balonculuk ’ta işletme müdürü ve pilot olarak çalışmaktadır.

Hakan Benek: 1984 doğumlu. Kapadokya Balonun kurulduğu ilk yıllarda operasyon

ve rezervasyon sorumlusu olarak çalıştı. Halen Giresun Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.