• Sonuç bulunamadı

3.2. Kapadokya Sıcak Hava Balonculuğu Sözlü Tarih Çalışması

3.2.6. Araştırma Bulguları

3.2.6.4. Kapadokya İmaj Algısı ve Sıcak Hava Balonculuğunun Rolü

Bir numara yani düşünün artık gelen turistin üçte birinden fazlası

sadece balonla uçmaya geliyor. Ve bazı günler 3-4 gün hava kötü

olduğunda uçamayıp giden (turistlerin) ağladıklarını biliyorum. Kapadokya dediğiniz zaman Avrupa’nın neresine giderseniz gidin Balon (akla gelir)”(Ezel, 2016).

“Daha öncede dediğim gibi insanlar buraya yer şekilleri ve kiliseleri görmek için geliyor ve bölgenin aslında ne kadar geniş olduğunu çoğu bilmiyor. Biz yukarıdan onlara rehberlik de yapıyoruz, onlara vadileri ve köyleri gösteriyoruz. Hatta balonun nasıl uçurulduğu hakkında bilgi veriyoruz. Nasıl yukarı çıkılır, nasıl aşağı inilir ve nasıl yön verilir hepsini anlatıyoruz. İnsanlar böyle yeni şeyler öğrenince bundan zevk alıyorlar. Ve insanlar evlerine gittiklerinde bunlardan arkadaşlarına ve ailelerine bahsediyorlar. Ve takip eden yolda tekrar onlarla birlikte geliyorlar. İşler çoğu zaman böyle yürüyor”(Green, 2016).

“Şimdi bizim kendi acentalarımız var Dorak Holding’e bağlı acentaler var, mağazalarımız var shoppinglerimiz var otellerimiz var. 6-7 tane otelimiz var. Rehberlerden ve acentalarımızdan aldığımız feedbacklere baktığımız zaman çok iyi bir uçuş yaptığımız zaman rehberler dönüp teşekkür ediyorlar. Evet, bugün müşteri balondan çok memnundu balon sonrası gittiğimiz mağazalarda çok ciddi satışlar oldu. Ya da butik otellerde ikinci defa uçmak isteyenler var onun etkisiyle kalış süresini de uzatmaya çalışanlar var. En önemlisi de şu anda mesela dijital ortama geçtik facebook, twitter’dan sürekli insanlar buradan fotoğraf paylaşıyorlar bir kişi balon uçuşundan çok memnun kaldığı zaman onun paylaştığı fotoğrafların etkisiyle ülkeye çok ciddi bir tanıtım bedelsiz bir tanıtım ve insanlarında buraya gelmesini sağlamak. Bizim kendimizin yaptığı tanıtımdan ziyade düşünün ki bir İngiliz’in bir İngiliz’e direk tanıtım yapıyor. Gelin bura da mutlaka bu balon uçuşunu yapın diye. Her anlamda balon uçuşundaki memnuniyet birçok noktada bize geri dönüşü oluyor. İşte mağazalarda, satışlarda ülke tanıtımında oluyor. Şöyle ki

Türkiye turları bittikten sonra bir anket veriyorlar o ankette en unutamadığınız veya bu turdaki en çok öne çıkarmak istediğiniz olay nedir dendiği zaman düşünün ki bir insan Türkiye’de 20 günlük bir tur yapıyor ama mutlaka ve mutlaka büyük çoğunlukla kesinlikle balon en unutamadıkları balon birinci sırada çıkıyor. Adam İstanbul’a gelmiş

Pamukkale’ye gitmiş Kapadokya’da 3 gün bununmuş Antalya’ya gitmiş oradan yurt dışına çıkmadan önce doldurduğu en unutamadığı önemli olayların başında mutlaka balon bir yada ikinci sırada. Şimdi üçüncü yaş turizmi dediğimiz mesela Antalya’ya fazla gitmiyorlar bazı ülkeler var örneğin Amerikalı İstanbul’a geliyor Pamukkale’ye gidiyor örneğin kültür turlarında Kapadokya’ya geliyor. Biliyoruz ki bu insanlar Tanzanya’da uçuyorlar bizim Tanzanya’da uçan pilotlarımız var Kenya’da uçan pilotlarımız var. Fransa’da uçma noktaları var orda da yine pilotlarımız var. Şimdi oradan bildiğimiz bilgi şu bu adam balonla uçmayı seviyorsa balona biniyorsa Faransa’da uçtuysa şatoların üzerinde oradaki pilotlar diyor ki mutlaka Türkiye’ye de gitmelisin Kapadokya’da bu iş dünyada balonculuğun en iyi yapıldığı yer

Kapadokya. Alçak uçuşlar yapabiliyorsunuz vadiler arasında süzülebiliyorsunuz. Ama Tanzanya’da Kenya’da birçok noktada yüksekten uçmanız gerekiyor. Yaban hayatını ürkütmemeniz gerekiyor. Ya da şatolarda insanları rahatsız etmemeniz gerekiyor. Bu bağlamda da sırf balona binmek için Türkiye’ye gelin diyor. En önemli olan en üst tabaka turist geliyor. Para harcayabilecek kültür turlarına katılabilecek bizim hani tabiri caizse kaymak tabakayı Türkiye’ye çekme noktasında balon çok ciddi bir etken”(Nuray, 2016).

“Kapadokya’yı düşündüğünüzde artık ilk akla gelen şey “balon”

olmaktadır. Bu hem yerli hem de yabancı turistler için aynıdır.

Kapadokya adını duyan herkes ilk önce balonu sonra da bölgenin doğal yapısı ve güzelliklerini hatırlar. Yani balon her şeyden çok öne çıkmış durumda. Bu da bölge için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Hem tanıtım hem de maddi turizm getirisi anlamında”(Keremoğlu, 2016).

Kapadokya dediğimiz zaman iki şey üç belki doğası tatbiki çok önemli

tarihi belki çok önemli onun yanında da balonlar ve kaya oteller bu

ikisinin bölgeye katmış olduğu Türkiye’ye katmış olduğu inanılmaz bir tanıtım reklam tanıtım girdisi var bunu dikkate almak lazım. Balonun çok büyük bir etken olduğu kesin yani Kapadokya’nın üstüne çıkar mı o zaman siz şimdi alın şimdi Burdur’da falan balon uçurmaya başlamışlar. Oluyor mu olmuyor çünkü Kapadokya’nın kendisi çok önemli. Kapadokya’nın kendisi mesela kalktığınızda göstereceğiniz yer o kadar muhteşem ki onun yanında da rüzgârı, yıllık ne kadar süre uçabildiğiniz buna bakmak lazım nerdeyse kaç gün uçuyorlar şu an bilemem ama nerdeyse 300 gün civarında. O anlamda bölge tanıtımında Türkiye tanıtımında çok önemli”(Tosun, 2016).

“Başrol oyuncusudur” (Aga, 2016).

“Kapadokya ve Balonculuk muhakkak ki birbiriyle eş anlamlı hale gelmiştir. İyi bir imaj oluşturmak için çok çalıştık ve uçuş tecrübesinin kalitesini muhafaza etmek için 10-12 kişilik balonlar kullandık. Fakat bilet fiyatları konusundaki rekabetin artması ve rehberlere ödenmesi gereken çok yüksek komisyonlar sebebiyle işletme ücretini azaltmak için balonlarımız git gide büyümek durumunda kaldı. Bu noktada şirketimizi satmaya karar verdik çünkü daha fazla para kazanmak uğruna yaptığımız işin kalitesini düşürmeye niyetli değildik. 2009 yılında şirketimizi Dorak’a sattık.

Karşılaştığımız temel problem bilet fiyatlarına ve komisyonlara dair düzenleme eksikliğiydi. Eğer bilet satışlarından elde ettiğimiz kazanç yeterince yüksek olsaydı, sayıları düşük tutabilir ve çevreyi zarar ve rahatsızlığın bir kısmından koruyabilirdik. Bu durumda bazı işletmeciler ekipmanın değiştirilmesi ve bakımı konusunda masraftan kaçınmak zorunda kaldılar ki bu da balonculuk topluluğunda hiç hoş karşılanmaz”

(Kidner, Möre, 2016).

“Kapadokya önceki yıllarda görsel özellikleriyle, peri bacalarıyla öne çıkıyordu, bugün artık balon daha ön plandadır ve bölgenin reklamını yapmaktadır”(Özdemircan, 2017).

“Kapadokya Bölgesi için balonun destinasyon imaj algısındaki önemi çok büyüktür. Kapadokya denildiği zaman peri bacaları akla gelirken balon turlarının düzenlemesiyle bölgenin imajına olumlu yönde değer katmıştır”(Benek, 2016).