• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2.3. Dinamik Geometri Yazılımları İle ilgili Araştırmalar

3.3.1. Veri Toplama Araçları

3.3.1.Veri Toplama Araçları  

3.3.1.1. Seviye Belirleme Sınavı

Bu test uygulama öncesinde kontrol grubu ve deney gruplarının genel matematik başarıları arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için uygulanmıştır. Teste dört seçenekli çoktan seçmeli 16 soru bulunmaktadır (Ek-2). Milli Eğitim Bakanlığı onaylı genel bir test olduğu için güvenirliği ve geçerliği ile ilgili ekstra bir çalışma yapılmamıştır.

3.3.1.2. Dinamik Geometri Başarı Testi

Başarı testi, ön test ve kalıcılık testi olarak kullanılmak amacıyla 7.sınıf geometri öğrenme alanı, dinamik geometri alt öğrenme alanının kazanımlarına uygun alacak şekilde hazırlanmıştır. Önce dinamik geometri alt öğrenme alanının kazanımlarına göre belirtke tablosu hazırlanmıştır. Belirtke tablosuna uygun olacak şekilde 34 soruluk çoktan seçmeli başarı testi 7.sınıf yardımcı kitaplar taranarak elde edilmiştir. Bu ön taslak 3 matematik öğretmeni, 3 konu alanı uzmanı olmak üzere toplam 6 uzmanın görüşü alınarak hazırlanmıştır. Uzman görüşü alındıktan sonra gerekli düzeltmeler yapılarak 30 maddelik test oluşturulmuştur.

Sonuç olarak kontrol grubu ve deney gruplarındaki öğrencilerin başarılarını ve öğrenmelerinin kalıcılığını ölçmek için ön test ve kalıcılık testi olarak kullanılacak olan başarı testi araştırmacı tarafından geliştirilmiştir(Ek-3). Ön teste paralel olacak şekilde son test de geliştirilmiştir(Ek-4).

3.3.1.3. GGB ve GSP Tutum Anketi

Sayısal verileri desteklemek amacıyla dinamik geometri yazılımları tutum ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin geçerliliği ve güvenirliği uzman görüşü alınarak onaylanmıştır. Ölçekler Ek-5 ve Ek-6’da verilmiştir. Tutum ölçeğinin sonuçları bulgular kısmında verilmiştir.

 

3.3.1.4. Çalışma Yaprakları

Öğretim yaparken öğrencinin geleneksel ortamın monotonluğundan çıkıp aktif bir şekilde bilgisini kurabilmesi sağlanmıştır. Bunun başarılabilmesi için böyle bir ortam içerisinde öğretmenin rolü öğrenciyi sürekli kontrol etmek ve ona rehberlik etmek olmalıdır(Baki & Öztekin, 2003).

(Baki & Öztekin, 2003)

Şekil 6. Çalışma Yapraklarını Uygulama Sisteminin Modellenmesi GGB ve GSP dinamik geometri yazılımlarının bilgisayarda kullanımlarını kolaylaştırmak ve kılavuzluk etmek amacıyla dönüşüm geometrisi alt öğrenme alanına ait kazanımlara yönelik çalışma yaprakları geliştirilmiştir (Ek-10 ve Ek-13). Çalışma yapraklarında açık uçlu ve boşluk doldurma tipi sorular bulunmaktadır. Öğrenciler için 18 adet GSP ve 15 adet GGB çalışma taslağı hazırlanmıştır. Ek-14 ve Ek-15’da GSP taslaklarına ve Ek-16’de öğrenci uygulama örneklerine yer verilmiştir.

Çalışma Yaprakları ve Etkinliklerin Tasarlanmasındaki Yaklaşım Kullanılan çalışma yaprakları ve etkinlik örneklerinde;

 

• Geometri ve dolayısıyla matematiğin korkulası bir şey değil; yaşamın içinden ve hayatı kolaylaştırmaya yardımcı bir araç olduğu farkındalığını sağlamak,

• Matematik derslerinin zevkli geçebileceğini hissettirmek, • Kazanımları keşfetmelerini sağlamak amaçlanmıştır.

3.3.2. Veri Toplama Süreci

Veri toplama süreci şöyle gerçekleşmiştir: Öncelikle grupların hazırbulunuşluğunu ve homojenliğini belirlemek amacıyla 6. sınıf 2009 SBS testi seçilmiştir. Ardından araştırmacı tarafından dinamik geometri başarı testi, GSP ve GGB taslakları, GSP ve GGB çalışma yaprakları, GSP ve GGB tutum anketi hazırlanmıştır. GSP ve GGB taslakları hazırlanırken çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır.

Gerekli yerlerden tez uygulama izni alınmıştır(Ek-1).

Uygulama öncesinde deney ve kontrol grupları olarak seçilen üç sınıfın matematik bilgi düzeylerinin birbirine yakın olup olmadığını tespit etmek için 6. sınıf 2009 SBS uygulanmıştır. Sonuçlara dayanarak 7. sınıflardan üç sınıf iki deney ve bir kontrol grubu olarak rastgele seçilmiştir.

Kazanımlar tüm gruplara araştırmacı tarafından verilmiştir. Kontrol grubunda konular geleneksel yöntemle, yani MEB onaylı 7.sınıf öğretmen kılavuz kitabına göre işlenmiştir. GGB deney grubunda aynı konular bilgisayar laboratuarında dinamik geometri yazılımı GGB ile GSP deney grubunda ise GSP dinamik geometri yazılımı ile işlenmiştir.

Deneysel uygulama 3,5 hafta yani haftada 4 saat matematik dersi olduğundan toplam 28 saat sürmüştür. Deney gruplarında ve kontrol grubunda konular aynı zamanda bitirilmiştir.

 

Tablo 1: Araştırmanın Uygulama Süresi Gruplar Ders İşlenişi Yazılım

Tanıtımı Veri Toplama Araçları TOPLAM KONTROL 6 - 4 10 GGB DENEY 6 3 5 14 GSP DENEY 6 3 5 14 TOPLAM 18 6 14 38

* Sayılar ders saatlerini ifade etmektedir. Uygulama süresi, 38 ders saati ile sınırlıdır.

Uygulama bitiminde deney gruplarına ve kontrol grubuna paralel geometri başarı testi(Ek-4) son test olarak uygulanmıştır. Uygulamadan dört hafta sonra ön test olarak uygulanan başarı testi tekrarkalıcılık testi olarak uygulanmıştır.

Son olarak GGB deney grubundaki öğrencilere GGB tutum anketi ve GSP deney grubundaki öğrencilere GSP tutum anketi uygulanmıştır.

Deney gruplarındaki ve kontrol grubundaki veriler toplandıktan sonra verilerin analizine geçilmiştir.

Deneysel Uygulama

Bilgisayar laboratuarındaki bilgisayarlara uygulamada kullanılacak olan GGB ve GSP 5.03 dinamik geometri yazılımları yüklenmiştir. Laboratuarda araştırmacının kullandığı bir tane ana bilgisayar, bir projeksiyon ve çalışır durumdaki 12 öğrenci bilgisayarı bulunmaktadır(Ek-16). GGB ve GSP taslakları öğrenci bilgisayarlarına atılmıştır. Heterojen ikili öğrenci grupları olacak şekilde, öğrenciler kendi bilgisayarında çalışmıştır.

Uygulamaya başlamadan önce, deney grubundaki öğrencilerle önceden de kullandıkları bilgisayar laboratuarında uyulması gereken kurallar tekrar okunmuştur. Ayrıca öğrencilere 3’er ders saati Geometer’s Sketchpad ve GeoGebra yazılımları tanıtılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan GGB ve GSP Kullanma Kılavuzu (Ek-9

 

ve Ek-11) verilmiştir. Araştırmacı GGB ve GSP taslaklarını projeksiyon aletiyle perdeye yansıtmıştır. Öğrenciler çalışma yapraklarından yararlanarak kendi bilgisayarlarında uygulamışlardır.

Bilgisayar laboratuarında derse başlarken işlenecek konu öğrencilere söylenmiştir. Öğrencilere derste görülecek konu ile ilgili günlük çalışma yaprakları dağıtılmıştır. Öğrenciler GGB ve GSP yazılımlarını kullanarak ve çalışma yaprağındaki yönergeleri izleyerek soruları yanıtlamışlar, bulgularını ve genellemelerini çalışma yapraklarının üstüne yazmışlardır. Konularla ilgili problem ve soru çözümü yapıldıktan sonra genellemeler ve bulgular tartışılmıştır. Öğrencilere kitaptan ev ödevleri verilmiştir.

Geleneksel Yöntem

Kontrol grubunda yine araştırmacı tarafından geleneksel öğretim yöntemleriyle yani kılavuz kitaba dayalı, öğrencilerin kendi sınıflarında öğretim yapılmıştır.

Benzer Belgeler