• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2.1. Bilgisayar Destekli Öğretim ile İlgili Araştırmalar

Baki & Öztekin (2003) bu araştırmada, ilk olarak Ms-Office programlarından Excel yardımıyla, Lise 1 müfredatından birinci ve ikinci dereceden fonksiyonların grafikleri konusunda, öğrencinin sahip olduğu ön bilgilerle karşılaşacağı yeni durumlar karşısında aktif olarak kendi bilgisini kurabileceği bir matematik öğretimi materyali geliştirilmiştir. Materyal uygulanmadan önce bilgisayar uzmanlarına tanıtılmıştır. Bilgisayar uzmanları, materyali teknik özellikleri açısından değerlendirmiştir. Daha sonra, hazırlanan BDMÖ materyali hizmet içi kurs şeklinde 15 öğretmene tanıtılarak gerçek sınıf ortamlarında kullanılabilirliğinin sınırlarının neler olabileceği araştırılmıştır. Veriler gözlem, mülakat, anket ve katılımcıların yazılı görüşleri yoluyla toplanmıştır. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda materyalin, öğrencilerin sıkıcı ve zor bir ders olarak gördükleri matematik dersini eğlenceli hale getireceği ve öğrencilerin derse olan ilgilerini artıracağı; görerek ve deneme-yanılma yoluyla çalıştıkları için onlarda kalıcı bilgiler oluşmasını sağlayacağı; öğrencileri konu üzerinde düşünmeye, araştırma yapmaya ve bulduğu sonuç üzerinde yorum yapmaya yönelteceği; öğretmenin sorumluluğunu azaltacağı sonuçlarına varılmıştır. Bu bulgular, uygulamadan sonra yapılan değişikliklerle birlikte materyalinin matematik derslerini zenginleştirmek amacıyla kullanılabileceğini göstermiştir. Yapılan araştırma sonucu materyalin yeterliliği hem nicel hem de nitel olarak öğretmenler tarafından olumlu olarak değerlendirilmiştir.

Ersoy (2003), çalışmasında, bilgisayar teknolojilerinin(BiTe) bir ürünü olan bilgisayar ve hesap makinesinin okullarda matematik öğretimi sürecinde kullanılması ile ilgili politika, strateji ve gelişmeleri özetlemiştir.

 

Birgin’in 2003 yılında yaptığı çalışmanın amacı, alternatif bir ölçme aracı olarak geliştirilen ve elektronik ortamda kullanılabilen bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyasının(BDBGD) eğitim sistemi içerisinde kullanılabilirliğini incelemektir. Araştırma, Trabzon’da 2002-2003 eğitim öğretim yılının ilk döneminde farklı 2 okulda 7.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırmada özel durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Veriler öğretmenlerle mülakat, öğrencilerle anket ve mülakat ve velilere anket yapılarak elde edilmiştir. Bulgular, alternatif bir değerlendirme aracı olan BDBGD’nin öğrencinin ilerleyişini, öğrencinin kendisine ve velisine rapor etmek için geleneksel not sistemini desteklediğini, öğretimin planlanmasını, öğrencilerin kendi öğrenmelerini değerlendirmesini teşvik ettiğini, öğretmen, öğrenci ve veli arasındaki iletişimi arttırdığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, öğretmenlerin bireysel dosyası ile ilgili hizmet içi eğitimden geçmesi ve yazılımın kullanım kolaylığının artırılması halinde alternatif bir değerlendirme aracı olabileceği ortaya çıkmıştır.

Idris (2007), bu çalışma, Kuala Lumpur’da bulunan ortaöğretim kurumlarının birinde öğrenim gören 2. Sınıf öğrencileri üzerinde bilgisayar destekli geometri programı kullanımının, onların geometri başarılarındaki performansları üzerindeki etkisini ve Van Hiele Geometrik Düşünme Modelini araştırmak üzere tasarlanmıştır. Van Hiele Geometri Testi, bu öğrencilerin Van Hiele teorisine göre geometrik düşünme düzeylerini belirlemek amacıyla uygulanmıştır. Yarı deneysel olan araştırma, Kuala Lumpur’da bulunan ortaöğretim kurumlarının birinde gerçekleştirilmiştir. Toplam 65 adet 2. sınıf öğrencisi bu araştırma için seçilmiş, 32 kişilik deney grubuyla 10 hafta boyunca bilgisayar destekli geometri programı ile ders işlenmiştir. 33 kişilik kontrol grubuyla ise bu süre zarfında geleneksel yöntemlerle öğretim yapılmıştır. Bu programın kullanımına öğrencilerin verdikleri tepkileri ölçmek adına onlara kontrol listeleri ve anketler uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan betimsel analiz, öğrencilerin ‘bu programın kullanılmasının geometri öğrenimi üzerinde etkili bir yöntem olduğu’ konusunda hemfikir olduklarını göstermiştir. Van Hiele modeli ve bilgisayar destekli geometri programı üzerine yapılan bu çalışmanın bulguları, sınıflarında uygulayacakları öğretim aktivitelerini planlarken matematikçilere, diğer eğitimcilere özellikle de geometri dalında eğitim veren matematik öğretmenlerine faydalı bir kaynak olacaktır.

Yıldırım (2011) araştırmasında, teknoloji destekli matematik öğretimi çerçevesinde alternatif ölçme araçlarının kullanımının incelenmesi amaçlanmaktadır.

 

Özel durum yöntemi kullanılmış, nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubu Gaziantep’in Karkamış ilçesinde bulunan Merkez Karkamış Lisesi 10-A sınıfı öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada lise 10. sınıflar matematik dersi trigonometri alt öğrenme alanına ait 20 saatlik teknoloji destekli ders süreci tasarlanmış olup derste bilgisayar, akıllı tahta, datashow gibi teknolojik donanımların yanı sıra Sketchpad, Geogebra, Grafik Analiz matematik yazılımları ve bu yazılımlarla hazırlanan öğrenme nesneleri kullanılmıştır. Derste MEB öğretim programında yer alan etkinliklerin bazıları teknoloji destekli olarak yeniden düzenlenirken kimi zaman yeni etkinlikler de tasarlanmıştır. Bu sürecin yanı sıra öğrencilerin değerlendirilmesinde alternatif ölçme değerlendirme kapsamında tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid, kavram haritası, kelime ilişkilendirme testi, proje ve problem çözme çalışmaları kullanılmıştır. İşlenen derslerin tamamı videoya kaydedilmiş, derslerin video kayıtları kullanılan teknoloji düzeylerini belirlemek amacıyla analiz edilmiştir. Süreç içerisinde kullanılan alternatif ölçme araçları incelenmiş olup kullanılabilirliklerine ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Sürecin tamamlanmasından sonra her öğrenciyle görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada; alternatif ölçme araçları kullanılan ve teknoloji destekli öğretim uygulanan süreçte öğrencilerin derse katılımlarının, ilgilerinin, başarı algılarının pozitif yönde değiştiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca değerlendirme sürecinde öğrencilerin alternatif ölçme sürecinin başarılarını daha iyi yansıtacağını düşündükleri ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda alternatif ölçme değerlendirmeyi geleneksel ölçme değerlendirmeye tercih ettikleri sonucu elde edilmiştir. Çalışmanın bütünü ele alındığında teknoloji destekli öğretim ile alternatif ölçme değerlendirmenin verimli bir şekilde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler