• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

1.2. Araştırmanın Amacı

Bu araştırmanın amacı; ilköğretim 7.sınıf matematik öğretim programına ait “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, Geometer’s Sketchpad ve GeoGebra dinamik geometri yazılımlarının kullanımının akademik başarıya ve kalıcılığa etkilerini karşılaştırmak ve bu yazılımların geleneksel öğretimlere göre katkısını incelemektir.

1.3. Problem Cümlesi

İlköğretim 7.sınıf matematik öğretim programına ait “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, Geleneksel Öğretim, Geometer’s Sketchpad ve GeoGebra dinamik geometri yazılımlarının kullanımının akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi arasında anlamlı bir fark var mıdır?

1.3.1. Alt Problemler

Araştırmanın amacı doğrultusunda bu araştırmada şu alt problemlere cevap aranmıştır:

1. İlköğretim 7. sınıf “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, Geometer’s Sketchpad ve geleneksel öğretim yönteminin gerçekleştirildiği sınıflardaki öğrencilerin;

a) Ön test puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır? b) Son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

c) Uygulamadan dört hafta sonrası kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

2. İlköğretim 7. sınıf “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, GeoGebra ve geleneksel öğretim yönteminin gerçekleştirildiği sınıflardaki öğrencilerin;

 

b) Son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

c) Uygulamadan dört hafta sonrası kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

3. İlköğretim 7. sınıf “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, Geometer’s Sketchpad ve GeoGebra dinamik yazılımlarının kullanıldığı deney grubu sınıflarındaki öğrencilerin;

a) Ön test - son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır? b) Uygulamadan dört hafta sonrası kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

c) Son test - kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

4. İlköğretim 7.sınıf “dönüşüm geometrisi” alt öğrenme alanının öğretiminde, geleneksel öğretim yönteminin gerçekleştirildiği kontrol grubu öğrencilerinin;

a) Ön test - son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır? b) Son test - kalıcılık testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark var mıdır?

1.4. Araştırmanın Önemi

Dönüşüm geometrisi alt öğrenme alanı, 2005 yılında kullanılmaya başlanan, yapılandırmacı yaklaşıma göre düzenlenen programda karşımıza çıkmıştır. Uzamsal- görsel yetenek gerektiren bir konu olduğu için durağan kâğıt kalem anlatımından ziyade, görsel animasyonlarla desteklenmiş bir eğitim ortamı oldukça önemlidir.

Yeni giren alt öğrenme alanları; benzerlik, dönüşüm geometrisi, iz düşümü ve grafiklerdir. Yeni giren kavramlar; örüntü (pattern) ve süslemeler (tessellation) alt öğrenme alanında fraktallar; dönüşüm geometrisi ile iz düşümü alt öğrenme alanlarında, öteleme, dönme, yansıma, ötelemeli yansıma ve perspektiftir. Uzay duygusunu

 

geliştirmek için boyut kavramı üzerinde informal olarak durulmuştur. Şekil ve cisimler, boyutları temel alınarak sınıflandırılmıştır (MEB, 2009: 45).

İlköğretim matematik dersi 6-8.sınıflar öğretim programına baktığımızda, 7.sınıf dönüşüm geometrisi alt öğrenme alanına ait açıklamalar kısmında “Dinamik geometri yazılımları kullanılabilir.” uyarısı mevcuttur(MEB, 2009). Teknoloji matematiği öğrenme ve öğretme sürecinde değerli bir araçtır. Öğrencilerin öğrenmelerini güçlendirmekle birlikte öğretmenlerinin de öğretim becerilerini güçlendirir destekler (Kimmins ve Bouldin, 1996). GSP ve GGB DGY’leri, Türkçeye çevrilmiş olmaları açısından oldukça kullanışlı ve yaygın yazılımlar olmaları nedeniyle tercih edilmiştir.

GSP dinamik geometri yazılımı ile çalışmalar yapılmış olmasına rağmen başka bir dinamik yazılımla yapılmış olmamakla birlikte, yerli ve yabancı literatür tarandığında iki farklı yazılımın akademik başarıya, matematiğe tutuma ve kalıcılığa etkileri de daha önce hiç karşılaştırılmamıştır. Bu nedenle bu araştırma ile daha önce bu konuda yapılan araştırmalarla ortaya konan bilgi içerisindeki boşluklara işaret edileceği ve yeni araştırmanın bu boşlukları nasıl dolduracağına işaret edeceği düşünülmektedir.

Bu araştırma ile herhangi bir kazanım için sadece bir dinamik geometri yazılımı değil, birden fazla yazılımın kullanılabileceği farkındalığı; ayrıca farklı yazılımlar kullanmanın erişi düzeyi, kalıcılık ve DGY’lere karşı tutum açısından farklı ve olumlu sonuçlar doğuracağı farkındalığı yaratılmış olacaktır.

1.5. Sınırlılıklar

Araştırma, yapılacağı 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı ile sınırlıdır.

Araştırma, Yozgat ili Aydıncık ilçesinde yer alan Baydiğin İlköğretim Okulu’nda okuyan 75 7.sınıf öğrencisi ile sınırlıdır.

Araştırma, ilköğretim matematik ders programının 7.sınıf geometri öğrenme alanının dönüşüm geometrisi alt öğrenme alanı ile sınırlıdır.

 

Veri toplama aracı; öntest, sontest, çoktan seçmeli başarı testi, GeoGebra ve Geometer’s Sketchpad tutum ölçeği ile sınırlıdır.

GeoGebra ve Geometer’s Sketchpad tutum ölçeği bulgularının geçerliliği, cevaplama sırasında öğrencinin psikolojik durumu ve ankette yer alan soruları ile sınırlıdır.

Tablo 1: Araştırmanın Uygulama Süresi (Ders Saati) Gruplar Ders İşlenişi Yazılım

Tanıtımı Veri Toplama Araçları TOPLAM KONTROL 6 - 4 10 GGB DENEY 6 3 5 14 GSP DENEY 6 3 5 14 TOPLAM 18 6 14 38

* Sayılar ders saatlerini ifade etmektedir. Uygulama süresi, 38 ders saati ile sınırlıdır.

1.6. Varsayımlar

Araştırma için seçilen örneklemin evreni temsil ettiği varsayıldı.

Uygulanacak başarı testinin kapsam geçerliliği için uzman görüşlerinin yeterli olduğu varsayıldı.

Öğrencilerin ön-test, son-test, GeoGebra ve Geometer’s Sketchpad tutum ölçeğindeki soruları samimiyetle ve ciddiyetle cevapladıkları varsayıldı.

 

1.7. Tanımlar

Öğretim: Öğrenci gelişimini amaçlayan ve öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi, gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir (Açıkgöz, 2000).

Dinamik Geometri Yazılımı: GeoGebra, Cabri Geometri, Geometer’s Sketchpad, Cinderella gibi geometri için geliştirilmiş özel geometri yazılımları için tanımlanmış ortak terimdir (Öner, 2009’dan akt. Moss, 2000: 2).

Bilgisayar Destekli Öğretim: Öğrencinin bilgisayar başında, göreceği türlü tepkileri göz önünde bulundurarak hazırlanmış ders yazılımı ile karşılıklı etkileşimde bulunarak kendi öğrenme hızına göre kullanabileceği öğretim türü, bu soruna ilişkin uygulama ve araştırma alanıdır (Demirel, Seferoğlu ve Yağcı, 2003: 133-134).

Geleneksel Öğretim: MEB tarafından onaylanmış, öğretmen kılavuz kitabı odaklı öğretim.

Kalıcılık: Bir testin ya da paralel formunun belirli bir süre içerisindeki tekrar(lar)ından elde edilen puanlar arasındaki tutarlılık, kararlılık (Bümen,2001).

BİT: Bilişim Teknolojileri (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) UNESCO, 2004’e göre elektronik ortamları ya da benzer ortamlarda bulunan araçlar ve işlemlerle bilginin erişilmesi, yeniden yapılanması, organize edilmesi, ayıklanması, üretilmesi, güncellenmesi, değişmesi süreçlerinde kullanılmasını sağlayan teknolojiler (Tuti & Aslan, 2006).

TIMSS: Merkezi Hollanda’da bulunan Uluslar arası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu IEA’nın[International Association for the Evaluation of Educational Achievement] dört yıllık aralıklarla düzenlediği bir tarama araştırmasıdır (Acat, Şişman, Aypay ve Karadağ, 2011).

II. BÖLÜM

2. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

Benzer Belgeler