• Sonuç bulunamadı

Veri Çözümleme Araçları

Bu bölümde veri çözümleme aracı olarak, betimsel (tasvir) ve içerik analizi (çözümlemesi) olmak üzere iki araç kullanılmıştır. Anket verileri, betimsel istatistik, Gözlem verileri ve belge inceleme verileri içerik çözümlemesi kullanılmıştır. Anket verilerinin kişisel özelliklerinin görüşleri üzerindeki fark ilişkileri Mann Whitney-U testi ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Belge inceleme verilerinin ikinci bölümü olan akort görüntü kayıtlarının geçerliliği ölçülmüştür.

Tasvir çözümlemesi, gözlem ve görüşmeden elde edilen veriler, daha önceden belirlenen başlıklar özetlenir ve yorumlanır. Tasvir çözümlemesinin amacı, ham haldeki verilerin okuyucuların anlayabileceği ve isterse kullanabileceği bir şekle sokmasıdır. İçerik çözümlemesi yönünden, görüşme dokümanlarını ya da kayıtlarının karakterize (ayırt) edilmesi ve karşılaştırılması için kullanılan bir tekniktir (Altunışık vd., 2010: 322). Betimsel çözümlemede ulaşılan verilerde, daha önceden belirlenen başlıklarla özetlenir ve yorumlanır, verilerin araştırma sorularına göre sınıflandırılarak verilerin düzenlenmesi sağlanmaktadır (Büyüköztürk vd., 2010: 21).

İçerik çözümlemesi, çeşitli söylemelere uygulanan bir takım metodolojik araç ve tekniklerin, kontrollü bir yorum çabasına ve tümden gelime dayalı okuma aracı olarak tanımlanabilir. Dokümanların, mülakat veya kayıtların karakterize edilmesi ve karşılaştırılmasında da içerik çözümlemesi kullanılmaktadır. Bir başka değişle içerik çözümlemesi insanların davranışlarının üzerinde dolaylı bir yöntemle çalışmaya imkan tanıyan bir yöntemdir (Bilgin, 2006: 1; Altunışık vd,, 2010 :322; Büyüköztürk vd, 2009: 269).

Man Whitney U testi, verinin dağılımı konusundaki herhangi bir şart olmamakla birlikte, verinin tesadüf eseri toplanması gerekmektedir. Çözümleme için verilerin, aralık seviyesi olmasına gerek kalmadan, sıralama seviyesi de yeterli olmaktadır. Bu test yardımıyla bağımsız iki grubun aynı dağılıma sahip ana kitlelerden geldiği hipotezi test edilmektedir. Son olarak da Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Kruskal-Walis testi, Man Whitney U testine benzemektedir, fakat üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında kullanılmaktadır (Altınışık vd., 2010: 204-210).

Akort Görüntü Kayıtları Geçerlilik Testi

Akort görüntü kayıtlarında bulunan yurtiçi ve yurtdışı akort görüntülerinde toplamda 18 tane görüntü incelenmiştir. Bu görüntülerden dört tanesi seçilerek geçerlilik testi kontrolör uygulanmıştır.

Yurtiçi Görüntü-1

Araştırmacı Denetleyici

Akort Sürecinde Yapılanlar: Piyanonun

gövde ve tuş kapağı çıkartıldı. Akorda dördüncü sekizli la (A4) sesinden başlandı. La sesi bilgisayardaki programla denetlendi ve denetim sonrası program kapatıldı. La sesini oluşturan üç telden sol taraftan ilk tel bilgisayardaki la ile eşleştirildikten sonra ikinci ve üçüncü teller de birinci ile kaynaştırıldı. Kullanılan akort düzeneği Büyük tampere akort düzenidir. Piyanonun akordu bu düzene uygun olarak sekizli, dörtlü ve beşli olarak ilerlerken sürekli denetimler yapıldı. Akort anahtarını küçük hareketlerle aşağı yukarı oynattı. Dördüncü sekizli fa ve si sesleri tamamlandıktan sonra geri kalan sesleri ayarı için sadece sekizli aralık yöntemi kullanıldı. Sekizli hareketle ayarlama işleminde dördüncü sekizli fa sesinden bas seslere doğru tek tek tüm sesler önce küçük sekizlideki, ardından kontra sekizlideki ve son olarak alt kontra sekizlideki sesler ayarlandı. Bu işlem bitince beşinci sekizli do sesinden başlanarak tiz sesler de aynı yöntemle ayarlandı.

Akort Sürecinde Yapılanlar: Bilgisayar

programıyla akortlama yapıldı. 442 ayarlı la sesinden başlayarak akortlandı. Tek telle 440 la başlandı. Diğer telleri önce susturuldu. Daha sonra susturucuyu çıkartıp diğer iki teli akortlandı. Önce orta tel sonra üçüncü tel olmak suretiyle, dördüncü ladan başladı. Pes tarafa gidilip, sekizli layı yaptı. Sonra beşlisi mi ye gidildi. Her zaman önce sol tel sonra orta tel ve en son sağ tel akortlandı. Minin beşlisi siye geçildi. Si’nin alt sekizlisi yapıldı. Pesten tize akort yapıldı. Sinin beşlisi fa diyez yapıldı. Fanın alt sekizlisi yapıldı. Fanın beşlisi do diyez yapıldı. Sola doğru sekizli sağa doğru beşlisi yapılarak ilerlendi. Do diyezden sol diyeze geçildi. Pesteki sekizli yapıldı. Beşlisi re diyez ve onun beşlisi la diyeze geçildi, sekizliden sonra beşlisi faya geçildi. Sekizliden sonra beşlisi doya, ondan sonra da onun beşlisi sole geçilmiş, sekizlisi yapıldı. Son ses re, daha sonra sekizli sesler ayarlandı.

Piyano Markası: Bilinmiyor. Duvar piyanosu Piyano Markası: Bilinmiyor. Duvar piyanosu Akort Aleti Türleri: Bilgisayardan akort

programı

Akort Aleti Türleri: Bilgisayarda akort

programı

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı,

sürdin, çubuklu sürdin. Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı, sürdin.

Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden

başlandı. Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden başlandı.

Akort Ses Sistemi: Büyük tampere Akort Ses Sistemi: Büyük tampere

Uğraşı / Mesleki: Mesleki Uğraşı / Mesleki: Mesleki

Yurtiçi Görüntü-5

Araştırmacı Denetleyici

Akort Sürecinde Yapılanlar: Piyanonun üst

kapağı açıldı gövde ve tuş kapakları çıkarıldı. Dünyada on tane akort sisteminin olduğundan bahsedildi. Dördüncü sekizliye keçeli şerit sürdin takıldı. Diyapazondan La (A4) sesi alınarak akorda başlandı. Akort anahtarını hafif hareketlerle sağa ve sola hareket ettirildi. La (A4) akortlandıktan sonra sekizli alınarak akortlanma yapıldı. Sekizliden sonra beşlisi olan mi sesi akortlandı. Bu sesin üçlüsü ve dörtlüsü ile kontrol sağlandı. Mi’nin dörtlüsü si sesi akortlandı. Sekizli kontrolü yapıldı. Si sesinin aşağı doğru dörtlüsü fa diyez alındı. Beşli kontrolü yapıldı. Fa diyez sesinin sekizli alınarak akort da devam edildi. Fa diyezin beşlisi do diyez sesi ile devam edildi. Beşlisi ile kontrol sağlandı. Do diyezin dörtlüsü olan sol diyez sesiyle devam edildi. Sol diyezin yukarı doğru sekizli yapıldı. Beşli kontrolü sağlandı. Büyük tampere sistemi kullanılarak akortlandı. İlk olarak tizlere doğru akortlandı. En son olarak bas sesler akortlandı.

Akort Sürecinde Yapılanlar: 440 la ile

akorda başlandı. Beşli ve sekizli kullanarak akort yapıldı. En son re- la aralığına bakıldı. 1,5 sekizlik yapılan akort ile diğer sekizler yapıldı. Kromatik sistem ile yapıldı. Diyapazonla akort yapıldı. Akorda la sesi ile başladı ve alt sekizlisini yaptı. Sonra beşlisi miye geçti. Dörtlü ve beşli aralıklar kullanıldı. Kontrol amaçlı da sağlama yapıldı. Bu şekilde 1.5 sekizlik alan akort yapıldı.

Piyano Markası: Bilinmiyor, Duvar piyanosu Piyano Markası: Bilinmiyor, Duvar piyanosu

Akort Aleti Türü: Diyapazon Akort Aleti Türleri: Diyapazon

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı, şerit

sürdin.

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı, şerit

sürdin.

Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden

başlandı.

Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden

başlandı.

Akort Ses Sistemi: Büyük tampere Akort Ses Sistemi: Büyük tampere

Uğraşı / Mesleki: Mesleki Uğraşı / Mesleki: Mesleki

Yurtdışı Görüntü-2

Araştırmacı Denetleyici

Akort Sürecinde Yapılanlar: Piyanonun

tellerini bulaşık teliyle parlatıldı. Metal bir çubuğa bezi bağlayarak tellerin ahşap kısmındaki bölümleri temizlendi. Bir sekizli sürdin, çubuk yardımıyla dördüncü sekizliğe yerleştirildi. Akort cihazından la (A4) sesi alındı. Önce ince sesler sonra kalın seslerin sol taraftan ilk teller akort aletiyle teker teker yapıldı. Akort anahtarını küçük hareketlerle oynatıldı. Akortlanan teller beşli akorla kontrol ederek ilerlendi. La (A4) kaynaştırırken üçlü ve beşli akortlarla kontrol ederek geçişleri yapıldı. Bütün tellerde şerit sürdin yerleştirildi. İlk teller bittikten sonra çalınarak kontrol edildi. Şerit sürdinler çıkarıldı ve çubuk sürdin yardımıyla teller kaynaştırıldı. Bu işlem ince seslerde beşli üçlü kontrol edilerek yapıldı.

Akort Sürecinde Yapılanlar: Önce tellere

zımparalama yapıldı ve temizledi Sonra tellerin arasına, orta telleri duyabilmek için susturucu yerleştirdi. Akort cihazı ile piyanoya akort yapıldı. İncede yapılan birkaç sesten sonra kalın seslerin akortlanmasına geçildi. Akort bitiminde sekizlemelerle kontrol edildi.

Piyano Markası: Bilinmiyor. Kuyruklu

piyano

Piyano Markası: Bilinmiyor. Kuyruklu

piyanosu

Akort Aleti Türü: Akort Cihazı Akort Aleti Türleri: Akort cihazı

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı,

sürdin, çubuklu sürdin, bir sekizlik sürdin, tahta çubuk, bez, el feneri, bulaşık tel.

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı, ,

çubuklu sürdin, tahta çubuk, bez, el feneri, bulaşık tel.

Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden

başlandı. Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli la sesinden başlandı.

Akort Ses Sistemi: Sekizleme ve beşli üçlü

kullanıyor.

Akort Ses Sistemi: Kullanılmıyor.

Uğraşı / Mesleki: Mesleki ( Westchester

Piano Service)

Uğraşı / Mesleki: Mesleki

Yurtdışı Görüntü-4

Araştırmacı Denetleyici

Akort Sürecinde Yapılanlar: Piyanonun üst

kapağı açıldı. Cep telefonundan akort programından sol (G4) sesi kontrol etti. Beşli kontrolle akortlandı. Akort anahtarı yumuşak ve küçük hareketler ile aşağı yukarı hareket ettirildi. Sürdin yardımıyla diğer teller susturuldu. Ardından diğer telle kaynaştırıldı. Akort yapılan sesin beşlisi ile kontrol etti. Bas telleri sekizli olarak akortlandı. Akort bitiminde akorlar ile kontrol etti.

Akort Sürecinde Yapılanlar: Cep

telefonunda akort programı ile akortlama yapıldı. Do (C4) sesinden başlayarak akortlandı. Major akorla kontrol edildi ve sırayla her tele bu işlem uygulandı. Her teli akort programından kontrol ederek yapıldı. Telleri susturmak için çubuklu sürdin kullanıldı. Diğer telde iki tane beyaz keçe koyup telleri susturdu. Kaynaştırma yapılmadı. Akort anahtarının hafif hareketlerle oynatıldı. Minör ve major akorlarla kontrol edildi. Tuşlara sert vuruldu. İncelere ilerledikçe sekizli kontrol yapıldı. İnce seslerde tuşa daha sert vurdu, telin yerine oturması sağlandı.

Piyano Markası: Amerikan markalı duvar

piyanosu

Piyano Markası: Bilinmiyor. Duvar

piyanosu

Akort Aleti Türü: Cep telefonu akort

programı Akort Aleti Türleri: Cep telefonu akort programı

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı,

sürdin.

Kullanılan Malzemeler: Akort anahtarı,

sürdin.

Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli sol sesinden

başlandı. Başlangıç Ses: Dördüncü sekizli sol sesinden başlandı.

Akort Ses Sistemi: Sekizleme kullanılarak

akort yapılıyor.

Akort Ses Sistemi: Kullanılmıyor.

Uğraşı / Mesleki: Uğraşı Uğraşı / Mesleki: Uğraşı

BÖLÜM III

3. Bulgular ve Yorumlar

Bu bölümde anket, gözlem ve belge tarama yoluyla alınan verilerden ortaya çıkan bulgular ve yorumlanmasına yer verilmiştir.