• Sonuç bulunamadı

KURAMSAL ÇERÇEVE

3.5 VERİLERİN ANALİZİ

Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bu araştırmada, envanter, yapılandırılmış görüşme formu ve doküman analizi ile elde edilen veriler için farklı analiz yöntemleri seçilmiştir.

3.5.1 Nicel Veri Analizi

Öğrencilerle uygulanan İDYKE, beşli likert ölçeği tipinde düzenlenmiştir ve verilerin analizinin yapılabilmesi için her bir cevaba bir sayı değeri verilmiştir. Her

79

bir seçenek için kullanılacak sayı değerleri “tamamen katılıyorum” seçeneği için ‘5’, katılıyorum seçeneği için ’4’, “ne katılıyorum ne katılmıyorum” seçeneği için ‘3’, “katılmıyorum” seçeneği için ‘2’ ve “kesinlikle katılmıyorum” seçeneği için ‘1’ olarak tayin edilmiştir. Ancak, 22 maddeden oluşan ölçme aracının 7 maddesi (1, 4, 7, 17, 18, 21 ve 22) ters kodlanmıştır. Bu nedenle bu maddeler analiz edilirken ters puanlama yapılmıştır.

İlk olarak toplam kaygı düzeyinin basıklık ve çarpıklık değerleri genel olarak ve ardından da bütün değişkenlere göre hesaplanmıştır. Sosyo-ekonomik düzey haricindeki bütün değişkenlere göre toplam düzeyin basıklık çarpıklık değeri +2.0 -2.0 değerleri aralığında çıkmıştır. +2.0 -2.0 aralığı normal dağılım olarak değerlendirilmektedir ve bu da bize parametrik testleri uygulama olanağı sağlamaktadır (George ve Mallery, 2010). Bu nedenle, araştırmada öğrencilerin İngilizce yazma kaygılarının cinsiyet, öğretim türü, öğrencilerin kendi dil seviyeleri hakkındaki düşünceleri ve öğrencilerin bulunduğu kur değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için t-testi kullanılmıştır. Öğrencilerin İngilizce yazma kaygılarının barınma yeri türü, baba eğitim durumu, anne eğitim durumu, baba mesleği, anne mesleği, kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için tek yönlü varyans analizinden faydalanılmıştır. Ancak, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan öğrencilerin kaygı düzeylerinin basıklık çarpıklık değerlerinin +2.0 -2.0 aralığı dışında olması nedeniyle (basıklık=3,52 çarpıklık=1,85) sosyo-ekonomik düzey ve toplam kaygı düzeyi arasında yapılan analizlerde non-parametrik testler kullanılmıştır. Öğrencilerin İngilizce yazma kaygılarının algılanan sosyo-ekonomik düzey değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için Kruskal Wallis-H testi analizinden faydalanılmıştır. İDYKE’ne verilen cevaplar doğrultusunda, öğrencileri İngilizce yazma kaygı seviyelerine göre kategorilere ayırmak için önerilen standart bir hesaplama yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle, alanyazınında öğrencileri yazma kaygı seviyelerine göre üç gruba ayırmak için farklı puanlama yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmada, standart sapma ve ortalama üzerinden hesaplama yapma yoluna gidilmiştir. Atay ve Kurt (2006) da, öğrencileri yazma kaygısı seviyelerine göre üç gruba ayırmak için bu hesaplama yöntemini kullanmışlardır. Standart sapma ve ortalamanın birbirinden çıkarılması ve birbiriyle toplanması ile kategoriler

80

belirlenmiştir. Bu hesaplama yöntemi diğer başka araştırmacılar tarafından da kullanılmıştır (Öztürk ve Çeçen, 2007; Öztürk ve Saydam, 2014; Kaynak, 2017). Bu çalışmada, grup aralıklarını belirlemek için standart sapma (13,43767) ortalamaya (60,3056) eklenmiş ve çıkarılmıştır. Eğer öğrencinin aldığı puan 74 ve üstünde ise bu öğrencinin yazma kaygı seviyesi yüksek; 47 ve altında ise yazma kaygı seviyesi düşük; 73 ve 46 aralığındaysa yazma kaygı seviyesi orta düzey olarak gruplanmıştır. Bu çalışmada, doküman analizi ile isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin okuma ve yazma dersi devamsızlık listeleri incelenmiştir. İncelemede okuma ve yazma dersi devamsızlık sayıları ile İDYKE’nden alınan toplam puanlar arasındaki korelasyona bakılmıştır.

3.5.2 Nitel Veri Analizi

Gönüllü öğretim elemanları ve öğrenciler ile gerçekleştirilen nitel çalışmanın analizi için içerik analizinden faydalanılmıştır. İçerik analizi, birbirine benzer verilerin çeşitli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirilmesi ve bu verilerin okuyucuların anlayabileceği şekilde düzenlenmesi ve yorumlanması işlemidir (Yıldırım ve Şimşek, 2016).

Nitel çalışmaların analiz aşaması ilk olarak toplanan veriyi incelemekle başlar. Toplanan nitel veri genel olarak incelenir, sunulan verilerin nasıl organize edilebileceği düşünülür ve daha fazla veriye ihtiyaç duyulup duyulmadığına karar verilir. Bu süreci takiben verilerin kodlanması işlemi başlar (Creswell, 2012). Kod, herhangi bir görselin ya da metnin bir parçasının isimlendirilmesi olarak ifade edilmektedir (Creswell, 2012). Kodlama sürecinde, nitel çalışma sonucunda sahip olunan mevcut metinler bölümlere ayrılır ve bu bölümlerin kavramsal olarak ne anlam ifade ettiği bulunmaya çalışılır. Daha sonra bu bölümler araştırmacı tarafından isimlendirilir (Yıldırım ve Şimşek, 2016). Verilerin kodlanmasını takiben temalar oluşturulmaya başlanır. Temaların oluşabilmesi için kodlar bir araya getirilip incelenir ve aralarındaki ortak yönler bulunmaya çalışılır. Kodların belirli kategoriler altında toplanabileceği temalar bulunmaya çalışılır (Yıldırım ve Şimşek, 2016). Bu çalışmada, gönüllü öğrenciler ve öğretim elemanları tarafından yapılandırılmış açık uçlu sorulara verilen cevaplar, içerik analizinin yukarıda bahsedilen süreçleri

81

takip edilerek analiz edilmiştir. İncelenen, kodlanan ve temalar altında toplanan veriler yorumlanmıştır. Verilerin analizinde bir grubun verdiği cevaplar incelenirken diğer grubun cevaplarından etkilenilmesin diye öğrencilerin verilerinin analizi bitmeden öğretim elemanlarının analizine geçilmemiştir. Her grubun cevapları kendi içerisinde analiz edilmiş ve kategorilere ayrılmıştır.

82

BÖLÜM IV

BULGULAR

Bu bölümde, araştırmada elde edilen bulgulara ve bulgulara ulaşmada kullanılan istatistiksel işlemlere yer verilmiştir. İlk olarak, öğrencilerin İngilizce yazma kaygı düzeylerine ilişkin bulgular sunulmuştur ve bu bulguların çeşitli değişkenlere göre değerlendirildiği verilere yer verilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin deneyimledikleri yabancı dilde yazma kaygısının nedenlerinin, sonuçlarının ve sunulan önerilerin öğrenci ve öğretim elemanı bakış açısından incelendiği bulgular sunulmuştur.