• Sonuç bulunamadı

İngilizce yazı yazarken kaygılandığınızda, bu durum sizin yazma performansınızı nasıl etkilemektedir? performansınızı nasıl etkilemektedir?

KURAMSAL ÇERÇEVE

4.3 NİTEL VERİ ANALİZİ BULGULARI

4.3.1.4 İngilizce yazı yazarken kaygılandığınızda, bu durum sizin yazma performansınızı nasıl etkilemektedir? performansınızı nasıl etkilemektedir?

Bu soru ile öğrencilerin yazma kaygılarının yazma performansları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, olumlu ve olumsuz etkilerinin deneyimlendiği saptanmıştır. Öğrencilerin bu soruya dair görüşleri Tablo 18’de sunulmuştur.

Tablo 18. İngilizce Yazma Kaygısının Yazma Performansı Üzerindeki Etkisi

Y.D. O.D. D.D.

Olumsuz 10 37 4

Olumlu - 6 7

İngilizce yazma kaygı düzeyi yüksek olan 10 öğrenci kaygılarının yazma performanslarını olumsuz etkilediğini belirtilmiştir. Ancak, düşük yazma kaygı seviyesine sahip olan öğrencilerden sadece 4 kişi olumsuz, 7 kişi ise olumlu etkilediği belirtilmiştir. Bunların içinden 1 kişinin kaygının hem olumlu hem olumsuz etkisini bir arada tecrübe ettiği tespit edilmiştir. İngilizce yazma kaygısı seviyesi orta düzeyde olan öğrencilerin cevapları incelendiğinde, 34 öğrencinin yazma kaygısından olumsuz yönde etkilendiği, 3 öğrencinin ise olumlu yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra 3 öğrencinin hem olumlu hem de olumsuz şekilde etkilendiği saptanmıştır.

İngilizce yazma kaygısının yazma performansı üzerindeki olumlu etkilerine değinen öğrencilerin cevapları incelendiğinde performanslarının pozitif yönde etkilendiği ve yazma eylemine devam ettikleri, bu eylemden kaçınmadıkları tespit edilmiştir. Yazma kaygısının olumsuz etkilerinden bahseden öğrencilerin cevapları incelendiğinde yazma eyleminden uzaklaştıkları, zaman ve odaklanma problemleri yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin hata yapma, fikir üretememe, az sayıda ve basit cümle kurma, düşük not alma ve düşük bir performans sergileme gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldıkları ve yazma performanslarının olumsuz

106

etkilendiği saptanmıştır. Sonuç olarak, öğrencilerin çoğunluğu kaygının olumlu ve olumsuz etkisinin yanı sıra bu etkinin ne yönde olduğunu da ayrıntılı ifade etmişlerdir ve öğrencilerin bu bölümde verdikleri cevapların 4 tema altında toplandığı sonucuna varılmıştır. Bunlar; kaçınma davranışı, performans, zaman ve odaklanmadır.

Öğrencilerin verdikleri cevapların yazım düzeltmeleri yapılarak verilmiş örnekleri şu şekildedir:

“Yazı performansımı artırdığına inanıyorum. Çünkü yanlış anlaşılmak istemememden dolayı yazılarımda daha dikkatli olup, daha çok uğraşıyorum. Bu durum o yazım içinde uzun vadede bana faydalı oluyor.” (D.D. 4)

Evet etkiliyor. Yazacağım konuya tam konsantre olamıyorum, konunun birçok yönünü kaçırabiliyorum.” (O.D. 38)

Süre kaybı yaşarım ve konuya odaklanmada daha çok sorun yaşarım.” (D.D. 9)

Eğer kaygılanırsam cümlelerimi toparlayamam ve yazmak için verilen zamanı iyi kullanamam.” (O.D. 2)

Yazı yazarken kaygılandığım zaman daha etkili cümleler kurmak yerine zayıf cümleler kurmama neden olur. Bu da yazacağım yazının etkisini düşürür ve okuyacak kişilerde iyi bir izlenim bırakmayabilir.” (O.D. 6)

Yazım yanlışı ve başka hatalar yapıyorum.” (Y.D. 8)

Eğer kaygılanırsam yazıyı büyük ihtimalle yazamam. Belki birkaç cümle. Çünkü kaygılanınca moralim bozulur, bu da benim canımı sıkar ve beynimi fazla aktif olarak kullanamam.” (O.D.5)

Kaygılandığımdan dolayı üzerine düşmüyorum. Writing bölümlerini bırakıyorum, uğraşmıyorum. Ama sonra pişman olabiliyorum. Çünkü bu durum notlarımı da etkiliyor.” (O.D. 14)

Yetersiz süre ve yeteri kadar kelime bilgim olmadığı için yazacaklarımda yetersiz olduğundan oldukça kötü etkileniyorum. Bu yüzden de hala sınavlarda boş kağıt veriyorum.” (Y.D. 9)

107

4.2.1.5 Size göre, kaygının azaltılabileceği sınıf/okul ortamı ve öğretmen davranışı nasıl olmalıdır? Önerilerinizi yazınız.

Araştırmada, öğrenciler İngilizce yazma kaygısının azaltılabilmesi için çeşitli önerilerde bulunmuşlardır. Elde edilen veriler incelendiğinde, katılımcıların cevaplarının zaman baskısı, yazma ortamı, yazma konusu, dönüt, ders işleniş süreci ve diğer olmak üzere 6 tema altında toplandığı tespit edilmiştir. Bu araştırmada, müfredat dışı etkinlikler ve kaygı üzerine yapılması önerilen paylaşım, diğer olarak isimlendirilen tema altında yer almıştır. Katılımcıların önerileri genel çerçevede şu şekilde ifade edilmiştir:

 Öğretmen öğrencilerine yazma sürecinde yazma konusu ile ilgili destek olmalı,

 Öğretmen öğrencilerin yazılı ürünlerine dönüt vermeli, bu süreçte hoşgörülü ve anlayışlı olmalı,

 Öğretmen, dönüt verirken öğrencileri ile birebir iletişime geçmeli, herkesin içinde dönüt verilmemeli,

 Öğretmen yazıda içeriğe odaklanmalı,  Öğretmen öğrenciyi yazmaya zorlamamalı,

 Öğretmen dersleri pozitif, eğlenceli bir şekilde işlemeli,  Öğretmen bol yazma pratiği yaptırmalı,

 Öğretmen yazma eylemi esnasında sınıfta dolaşmamalı ve yazma ortamı sessiz olmalı,

 Öğretmen ve öğrenci arasında iyi bir iletişimi olmalı,  Yazma eylemi zaman baskısı altında yapılmamalı,  Yazma konusu çeşitliliği sağlanmalı,

 Okulda çeşitli kulüpler açılmalı,

 Öğretmen sınıf içerisinde öğrencileri ile kaygı üzerine konuşmalı,

Öğrencilerin verdikleri cevapların yazım düzeltmeleri yapılarak verilmiş örnekleri şu şekildedir:

Bence eğer yazıyı sınıfta yazıyorsak sessiz bir ortam olmalıdır.” (O.D. 2)

Öğrencinin yanlışı olduğunda ona söylemeli şu yerde hatan var şöyle yapsan daha güzel olur diye.” (Y.D. 6)

108

Öğretmenlerin hoşgörülü karşılaması yanlış yaptığımızda bunun gülünç bir durum olmadığının ve herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunun farkına varmalıdırlar.” (D.D. 7)

Yazdığımız şeyleri sınıfla paylaşmasak daha iyi olabilir çünkü hatalarımızı çok kişi gördüğünde rahatsızlığımızda bir o kadar artıyor. Sadece hocalarımız yazımızı kontrol etse ve hatalarımızı “şuna dikkat et. Bu konuyu tekrarla” gibi bize bildirse daha iyi olabilir.” (O.D. 18)

Her öğretmen kendi konusunda bol bol egzersiz yaptırıp gerekirse ödev vermeli. Mesela reading-writing hocası writing için doğru dürüst alıştırma yapmıyor ve pek ödev vermiyor. Nasıl yazılacağı hakkında çok çok işliyoruz ama çok sık writing yapmıyoruz ve bence bu da biraz etkili oluyor.” (O.D. 27)

Bana göre bir kişi yazı yazarken çok kısıtlı bir konuya tabi tutulmamalı. Her insanın her konuda fikri olmayabilir veya o konu hakkında bir şey bilmeyebilir. İnsanlar yazı yazarken çok kısıtlı bir zaman da olmamalı. Çünkü konu hakkında çok yönlü düşündüğümüz zaman yazmaya zaman kalmayabilir.” (Y.D. 2)

“… benim iletişimim sohbetim hocalarla nasıl arkadaşçaysa yazamayan öğrencilerinde hocalarıyla arası böle olmalıdır eğer böyle olursa öğrenci yazmaya çaba gösterir bu durum bende böyle çünkü.” (O.D. 9)

“… Bazen çok zorlayan öğretmenler öğrencilerin hevesini kırabiliyorlar çok zorlamadan daha kolay bir yöntemle öğrencilere yaklaşılmalı belki de öğrencilerin heyecanları böylelikle yavaş yavaş yok olabilir.” (O.D. 28)

Sınıf ortamında öğretmen gezmemeli ya da tek bir kişinin başında durmamalı.” (O.D. 3) “Çeşitli kulüpler açılarak kaygılar azaltılabilir.” (O.D. 32)

Öğretmenler sınıfta yazı yazdırmadan önce konula alakalı bir hatırlatma yaparsa hem odaklanmanın daha kolay olacağını hem de konuya hakimiyetin, konuyla alakalı bilginin çoğalacağını düşünüyorum.” (D.D. 9)

Bana göre yazı yazma hususunda ideal sınıf ortamı, öğretmenin bize yazı yazarken ne gibi problemlerimiz ve kaygılarımızın olduğunu sorması ve bunları çözmemiz için bizi yönlendirmesi gerekmektedir.” (O.D. 20)

109