• Sonuç bulunamadı

Damga Vergisinin Genellikler ticari ve medeni işlemlerde düzenlenen bir kısım kağıtlar üzerine oturtulmuş bir tüketim vergisidir .Dolayısıyla damga vergisinin özellikleri, daha çok kağıdın taşıdığı özelliklerle şekillenmektedir. Damga Vergisi uygulamasının bel kemiği bizatihi kağıtlar olduğundan kağıdın özelliklerinin iyice tespit edilmesinde fayda vardır.

Damga vergisinin konusu belirli işlemler olmayıp, bu işlemler dolayısıyla düzenlenen kağıtlardır. Soyut işlemler olmayıp, bu işlemlerin görünür şekli olan somut belgelerdir. Şu halde kişiler arasında kanunda yazılı bir kağıdın kapsamına giren bir işlem yapıldığı halde ,kağıt düzenlenmediği takdirde , herhangi bir vergi söz konusu olmayacaktır .buna karşılık kağıt düzenlendikten sonra ,damga vergisi tahsil edilecek ve bundan sonra bu kağıdın hiçbir yerde kullanılması söz konusu olmazsa ve hatta iptal edilse bile alınan vergi iade edilmeyecektir. Muamelelerin icrası için, birden fazla kağıt düzenlemesi halinde, içlerinden yalınız bir tanesini vergilendirip, diğerlerinin vergilerinden

vazgeçmesi de mümkün değildir. Her biri kanunda öngörülen miktar veya

nispette ayrı ayrı vergiye tabi tutulacaktır.

Örneğin: bir sermaye şirketinin bir malı satın almak için açtığı ihale nedeniyle aldığı ihale kararı ve yaptıkları mukavele aynı işlem için düzenlendiği halde, ayrı ayrı vergiye tabidir.

8.3.1 . Sözleşmeler

488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. Maddesi uyarınca, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi; yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilecek olan belgeleri ifade etmektedir. Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1- Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün, 1/a fıkrasında belli parayı ihtiva eden

mukavelenamelerin 2017 yılı için %0948 damga vergisine tabidir (Değer

2008:11).

4-5 ÖRNEK -1.

DÜZENLEME ŞEKLİNDE

GAYRİ MENKUL SATIŞ VAADİ VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ

1- Taraflar

MAL SAHİBİ ………

……… Sitesi A1 Blok No :11H - 6 ……….. / İSTANBUL

Bu sözleşmede kısaca “MAL SAHİBİ” olarak alınacaktır.

MÜTEAHHİT : …... HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ – ………. Caddesi No : 44/2 ÜMRANİYE / İSTANBUL

Bu sözleşmede kısaca “MÜTEAHHİT” olarak alınacaktır.

2- İşin Konusu

15.05.2015 tarihinde,…… Belediye Başkanlığının 379 sayılı ruhsatlarına tabi, Velibaba Mahallesi, Mine Sokak No : 31 ve Pafta No :F22D25C2D, Ada No :481, Parsel No : 31 sayılı arsa üzerinde tamamı mesken -9-dokuz

bağımsız bölümden oluşacak temelden bina inşaatı işinin, işbu sözleşme şartlarına ve Yapı Ruhsatına haiz yapı projelerine bağlı kalınarak MÜTEAHHİT tarafından aşağıda belirtilen maddelerin belirlediği sınırlar dahilinde, zamanı içerisinde ve eksiksiz olarak anahtar teslimi yapılıp teslim edilmesidir

3- İşin Bedelini Ödeme Şekli

-12- on adet bağımsız bölümden oluşacak temelden bina inşaatı, kat karşılığı olarak yapılacaktır. Mal Sahibi, ekli bina krokisinde belirtilen 3.,7,8 ve 10. bağımsız bölümlerin her türlü tasarruf haklarını kendi uhdelerinde tutacaklardır.

1,2,4,5.6, ve 9 bağımsız bölümlerin her türlü tasarruf hakkı Müteahhide

bırakılacaktır. Müteahhit, anahtar teslimine kadarki dönemde oluşacak maliyet ve finansman için mal sahibinden hiçbir hak talebinde bulunmayacaktır.

4- Özel Şartlar

4.a) Mal Sahibi ve Müteahhide ait bağımsız bölümlerin imalatı sırasında

daireler plan ve projelerinde belirtilen nitelik ve kalitede olacaktır. Müteahhit ve Mal sahibine ait daireler standart inşaat malzemesi kalitesinde malzemeler ile imalatını yapılacaktır. Daireler arasında farklılık olmayacağını taraflar kabul ve taahhüt ederler.

4.b) Temelden bina inşaatı su basman seviyesine kadar tamamlandığında

Müteahhide ait bağımsız bölümlerin arsa tapu devirleri yapılacaktır. Müteahhit, daha önceden arsa tapu devri talebinde bulunamaz.

5- Müteahhit’in Yükümlülükleri

5.a) İnşaatın yapımı esnasında kullanılacak malzemeleri temin etmek, inşaat alanına sevk etmek, istiflemek, muhafaza etmek ve sair bilumum işlerini, işbu sözleşme hükümlerine uygun ve eksiksiz olarak yerine getirmek.

5.b) Vergi dairelerinde mükellefiyet tesisi ile Sosyal Güvenlik Kurumundaki işyeri tescillerini zamanında yapmak. Bu yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmemesi halinde meydana gelecek sorumluluklardan mal sahibi sorumlu tutulmayacaktır.

5.c) İnşaat şantiyesinde ve iş mahallinde her türlü emniyet tedbirini almak, her türlü kaza ve iş kazası ile ilgili maddi ve manevi sorumlulukları üstlenmek, çalıştırılan şantiye elemanlarının stopaj gelir vergilerini ve sigorta primlerini tahakkuk edecek yasal oran miktarında eksiksiz yatırmak, işçilik oranının eksik ve zamanında yatırılmamasından doğacak cezaları ödemek

5.d) İnşaatın başlangıcından bitimine kadar gerekli teknik eleman, kullanılacak makine, alet ve diğer elemanları temin etmek, bunların anlaşma ve ödemelerini yapmak, kiralanacak araçların arıza, kaza ve tamir masraflarını ödemek

5.e) İşbu Sözleşmenin imzalanmasını müteakip anahtar teslimine kadar geçen süre içerisinde ilgili kurumlardan alınacak yasal izinleri almak.

6- Mal Sahibi’nin Yükümlülükleri

6.a) İnşaatın tüm yapım aşamalarında Müteahhidin işlerini aksatmadan

yürütebilmesi için İlgili resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda gerekli olacak yasal vekaletname vermek.

6.b) İnşaatın plan ve projesine uygun yapılması için gerekli plan ve projelerin

Müteahhide en kısa zamanda teslimini sağlamak.

6.c) Bu sözleşmenin imzasını müteakip, işin tamamlanıp anahtar teslimine kadar

geçecek süre içinde herhangi bir sebeple yeni şartlar belirleyemez ve iş bu sözleşmenin konusu olan iş için her ne suretle olursa olsun üçüncü şahıslara müteahhitlik ve taşeronluk veremez.

6.d) Müteahhit iş bu sözleşmedeki yükümlülükleri yerine getirdiği sürece, Mal

Sahibi kısmen dahi olsa işin yapımı girişiminde bulunamaz. Böyle bir girişim tazminat sebebi sayılır.

7- MALZEME TEMİNİ

7.a) İnşaatın temel kazısından itibaren yapım aşamasında kullanılacak her türlü

malzeme, işçilik ve ekipmanların tümü Müteahhit tarafından karşılanacaktır.

7.b) İnşaatın anahtar tesliminde elde kalabilecek her türlü ekipman ve

malzemenin tasarrufu müteahhide ait olacaktır.

- İşin Süresi Ve Kontrolü

8.a) İşin süresi 05.01.2016 başlangıç bitiş 20.10.2016 tarihi olarak Yapı Ruhsatında Planlanan yasal süredir. Mal Sahibinin kusurlarından ve doğal

afetlerden kaynaklanmadıkça Müteahhit süre uzatımı isteyemeyecektir.

8.b) İşbu Sözleşmenin imzasını müteakip, en geç onbeş gün içinde Müteahhit detaylı iş programını hazırlayacak ve şantiyede fiilen işe başlayacaktır.

8.c) Mal Sahibi işin aylık süratini ve yapılışını kontrol edebilecek, bu kontrollerde görülen aksamalardan dolayı Müteahhide ikazlarda bulunabilecek ve tutanak tanzim edebilecektir.

8.d) İnşaatın teknik ve yapısal denetimi inşaat ruhsatında belirtildiği halde Yarkın Yapı Denetim AŞ tarafından yapılacaktır. Aksi halde mal sahibi bilgilendirilecektir.

9- Teminat Ve Sigorta ( All Risk )

9.a) İnşaat süresi boyunca anahtar teslimine kadar geçen süredeki, yapılması gerekli olacak bütün ALL RİSK sigortaları Müteahhit tarafından yaptırılacak ve masrafları ödenecektir.

10- Sözleşmenin Feshi

Taraflar mutabakat çerçevesinde bu iş akdinden vazgeçilemeyeceğini peşinen kabul etmişlerdir. Ancak taraflardan birisi sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmez veya sözleşme dışında bazı eylemlerle sözleşmenin feshine sebep olurlarsa, diğer tarafın maddi zararlarını yasal faizi ve süresi içinde ödemeyi peşinen kabul eder. Bu maddede doğal afetler istisna olarak ayrı tutulmuştur.

11- Tebligat Adresleri

Mal Sahibi ve Müteahhit sözleşmedeki adreslerini yasal ikametgâh olarak kabul eder. Bu adres değişikliklerini yazılı olarak karşılıklı bildirmedikçe, yapılacak tebligatlar taraflara yapılmış sayılır ve tarafları bağlar.

12- Cezai Şartlar

Taraflardan herhangi birisi sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmez ise, karşı tarafın uğramış olacağı zararların telafisi için, Yapı Ruhsatında belirtilen Arsa Dahil Yapının Yaklaşık Maliyeti bedelinin%5 (yüzde beş)’i oranında tazminat ödemeyi kabul eder.

13- Yetkili Mahkeme Ve İcra Daireleri

İşin yürütülmesinde Mal Sahibi ile Müteahhit ararlarında çıkacak itilaflara önce sözleşmede yazılan anlaşmalar dikkate alınarak çözüme bağlanır.

Çözümlenmemiş anlaşmazlıklar nihai olarak Ümraniye Mahkeme ve İcra

Daireleri tarafından halledilecektir.

Anlaşmazlıkların hallinde uygulanacak hükümler sırasıyla, sözleşme ve ekleri, buralarda hüküm bulunmaması halinde Borçlar Kanunu, Medeni Kanun, Türk Ticaret Kanunu ve diğer Türk Yasal mevzuatı olacaktır.

14- Son Madde

İşbu sözleşme, üç (3) sayfadan ve on dört (14) maddeden ibaret olup taraflarca

15.06.2016 tarihinde BEŞ (5) nüsha olarak düzenlenerek okunup kabul ve imza

SATIŞ VADİNDE BULUNAN SATIŞ VAADİNİ KABUL EDEN MÜTEAHHİT ARSA SAHİPLERİ

……… --- (İmza) (İmza)

9 15-ÖZEL İNŞAATLARDA ÜRETİLEN TAŞINMAZLARIN MALİYETİNİN TESPİTİ