• Sonuç bulunamadı

Veli ve Öğrencilerin Okula ve Öğretmene Güven Duyması

4.3. Öğretmenin Öğrenci ve Veliye Olan Güveni İle İlgili Faktörler

4.3.4. Veli ve Öğrencilerin Okula ve Öğretmene Güven Duyması

Güven, kişinin diğer insanlar hakkında şeffaf, dürüst yardımsever ve iyiliksever olduklarını düşünmesidir. Öğrenciler ve veliler okula ve öğretmene güvenirse öğrenciler derslerine daha çok çalışmaktadırlar. Bu da öğretmenin işini daha iyi yapabilmesine, akademik iyimserliğinin artmasına neden olmaktadır. Öğrencilerin öğretmenine güvenmesinin öğretmen üzerindeki etkilerini yine bir öğretmenden dinleyelim:

Ö4: “…Öğretmende o şevk oldukça bu çocuklara da yansıyor. Mesela ben çocuklara sordum. Siz böyle başarılı diye bilinen bir okulda öğretmenlerinize güveniyor musunuz? Başarınızın sırrı nedir diye sordum. Bizim öğretmenlerimiz akademik anlamda iyi yetiştikleri için bu bize olumlu yansıyor ve bizim iyi bir eğitim almamızı ve başarılı bir okul olmamızı sağlıyor. Demek ki öğretmenlerini genel anlamda başarılı buluyorlar. Bu da onların motivasyonlarını artırıyor.”

Moderatör: “Öğretmenin mi öğrencinin mi?”

Ö4: “Öğrencinin de artırıyor öğrencinin motivasyonu arttıkça bizim motivasyonumuz ve akademik iyimserliğimiz de artıyor.”

118 Öğretmende öğrencilerine ve velilere güvenirse, öğrencinin başarabileceğine inanırsa, veli ile işbirliği yapabileceğine inanırsa daha fazla gayret etmektedir. İşte bir öğretmenin bu bulguyu destekleyen ifadesi:

Ö5: “Yine öğrenciyle girdiği bir münakaşa. Ergenlik döneminde olan öğrencilerimiz var. Haliyle o dönemin getirmiş olduğu bazı davranışlardan dolayı kadın ya da erkek öğretmen fark etmez ters davranışlarda bulunabiliyorlar ya da ters söylemler geliştirebiliyorlar. Bu tür davranışlarda öğretmeni: Ya ben bu öğrencilere ne yapabilirim ki gibi bir kaygılandırmaya götürebiliyor. Öğrencisiyle çok iyi bir iletişim kuran öğretmen ya da öğrencileri tarafından hoşgörüyle, muhabbetle karşılanan bir öğretmen de: “Ben bu “öğrencilerle yapabilirim algısı oluşuyor ve bu onu motive ediyor”

Öğrencisinin başarılı olmasını isteyen ve bunu önemseyen veliler bunun için ilk olarak iyi bir okul arayışına girerler. Okulun temizlik, düzen ve disiplini velilere okulun kalitesi hakkında ön bir bilgi verir. Ya da bu ilk izlenim veliyi çok etkiler. Veliler okulu benimser ve okulda iyi bir eğitim olacağı kanaatine varırsa öğrencisini kayıt yaptırır ve okul yönetimi ile işbirliği yapar. Velinin okula olan güveni öğretmen ve yöneticilerin görevlerini daha iyi yapmalarını ve veli ile işbirliği yapabilmelerini sağlamaktadır. Böylece öğretmenin akademik iyimserliğin bir boyutu olan öğretmenin öğrenci ve veliye olan güveni artar. Özellikle okul müdürlerimiz bu konunun üzerinde çok durmuşlar ve çok önemli olduğunu düşünmektedirler.

M6: “Okulun fiziki görünüşü ilk planda önemlidir. Yani dışarıdan ilk

defa girdiğinizde okulun bahçesi, dış cepheden görünüşü, koridorları, yönlendirme levhaları ve okulun temizliği çok önemlidir. Okula ilk defa gelen bir kişi okulun ve öğrencilerin akademik başarı seviyesini bilemez fakat okulun fiziki durumuna bakarak buradan okulun ve öğrencilerin akademik başarıları hakkında bir çıkarımda bulunur. Okulda düzensiz bir ortam varsa okula gelen veli burada iyi bir eğitim olmayacağını düşünür. Tam tersi olarak okulun fiziki şartları çok iyi, düzenli ve temiz ise okuldaki akademik başarının da iyi olacağını düşünür. Okulun fiziki

119

şartlarının olumlu ve güzel olması öğrencinin ve personelin okulu sahiplenmesini sağlar.”

Tüm bu açıklamalara katılan okul müdürü fiziki durumun yanında okul yöneticilerinin ve personelin velileri karşılama şeklinin ve hatta okulda güvenlik görevlisi olmasının dahi velinin okul hakkındaki ilk izlenimini ve okula olan güvenini çok etkilediğini düşünmektedir. Okul müdürü bu durumu şu şekilde izah etmiştir:

M5: “Veli okula geldiği zaman okulu görür, kapının girişinde şöyle

sağına soluna bir bakar. Okul idaresinin onu karşılamasına, okulun temizliğine, düzenine, disiplinine ve okulda güvenlik görevlisi olup olmadığına bakar ve bu okulun öğrencisi için uygun olup olmadığına karar verir. Eğer okulu uygun bulmazsa öğrencisi için yeni bir okul arayışına girer. Bu okulda göreve ilk başladığımda ilk yaptığım iş okulun girişini düzenlemek oldu.”

Okulda güvenlik görevlisi bulunmasının çok önemli olduğunu düşünen bir başka okul müdürünün bu konudaki açıklamaları aşağıda verilmiştir.

M5: “…Bir de güvenlik görevlisi tutabilsek öğrenci, öğretmen ve

velilerin okula olan bakışları olumlu yönde artacak ve bu da okulun akademik başarısını etkileyecektir. Öğrenci ve velinin okula ilk geldiği gün edinmiş olduğu izlenimi çok önemli olup çocuğunu emanet edebileceği uygun bir okul olduğu kanaatine varması çok önemlidir. Tabi güvenlik görevlisi tutmak maddi imkan meselesidir. İmkanlarınız yetersiz ise görevli tutmak zordur. Bu da okul müdürü ve öğretmenlerin motivasyonunu artıracak ve daha fazla gayret etmelerini sağlayacaktır. Tam tersi bir durumda okul ile ilgili velilerin izlenimleri olumsuz olursa öğretmen ve yöneticiler okuldan kaçmanın yolunu arar ve ne şiş yansın ne kebap der hiç gayret etmez. Velilerin olumlu dönütleri bizim iş yapma konusundaki şevkimizi artırmaktadır.”

Bir başka öğretmen velilerin okula olan güvenini artırmak için yapılacak çalışmaları yazılı olarak getirmiştir.

120

Ö1: Velilerin eğitime olan güvenini artırmak için öncelikle özverili bir akademik çalışma gerekiyor. Akademik yönden iyi eğitim alan öğrenci velilerinin okula güveni kendiliğinden oluşmaktadır.

Ayrıca velileri olumsuzluklarda haberdar etme, rehberlik servisi ile görüşmelerini sağlama, öğrenciye küçük ödüllendirmeler yapma vb. velilerin güvenini artırmaktadır.

Velilerin ailevi sorunlarını paylaştığında onlara kulak verme, anlayışlı davranma.

Öğrencinin yaşadığı ergenlik dönemi olumsuzluklarını aileyle birlikte giderme çabaları.

Öğrencilerle düzenlenen gezi, piknik, halı saha vb sosyal etkinlikler. Veliye karşı dürüst, samimi ve tutarlı davranma.

Öğrencinin eğitime olan güvenini artırmak için: öncelikle karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmamalıyız.

Öğrenciye karşı dürüst, samimi ve tutarlı davranmalıyız. Ders etkinliklerinde çeşitlilik arz etmeliyiz.

Esprili ve arkadaşça yaklaşım.

Öğrenciye hakaret, küfür vb sözlerle yaklaşmama, sınıfta rencide etmeme.

Bireysel görüşmeler, rehberliğe yönlendirmeler.

121 BEŞİNCİ BÖLÜM

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

Bu araştırmanın amacı ortaokullarda akademik iyimserliğe etki eden faktörleri tespit etmek ve akademik iyimserliğin nasıl geliştirilebileceğidir. Bu bölümde bu amaca ulaşabilmek için araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak ulaşılan sonuçlara, uygulamaya ve ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.