• Sonuç bulunamadı

5. UYGULAMA

5.6. Kontrol Fazı

5.6.5. Validasyonlar

Validasyonlar Altı Sigma projelerinde sürdürülebilirlik adına en önemli araçlardan biridir. Bu sayede validasyon raporları sunulan üst yönetim ekip lideri ve ekip üyelerinin proje kapanışından sonra gerekli çalışmaları takip edip etmediklerini rahatlıkla gözlemleyebilmektedir. Önemli olan proje çalışmalarını yürütmek değil bu çalışmaların tamamlandıktan sonra da geçerli ve kullanılıyor olduğunun takibini yapmaktır. Bu nedenle Borusan Grubu genelinde projelerin validasyon raporları ve sunumları büyük önem taşımaktadır. Aşağıda 2 ve 6 aylık validasyon çalışmaları iletilmektedir.

174 5.6.5.1. 2. Ay validasyonu

Projenin 2. ay validasyonunda lokasyonların tarife değişikliği ile elde etmeleri

gereken kazanımları elde edip etmediklerine, yazıhane elektriğinde

otoprodüktörlerden enerji alması gereken lokasyonların başvurularını tamamlayıp tamamlamadıklarına, armatür ve ampul yatırımı yapması planlanan lokasyonların ne durumda olduklarına bakılmıştır. Lokasyonlara süreçlerin hızla ilerlemesinin önemi tekrarlanmış ve sorumlulara gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Süreçlerdeki anlık getiriler paylaşılmıştır. Ayrıca performans kriterlerinin yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmiştir. Validasyon tabloları Ek J’de iletilmektedir.

5.6.5.2. 6. Ay validasyonu

Projenin 6. ay validasyonunda tarife yönetimi ile ilgili simülasyon çalışmalarına devam edilip edilmediği, tarife değişikliği yapması gereken Borusan Mannesmann Boru Halkalı lokasyonunun değişikliği yapıp yapmadığı, sanayi elektriğine geçmesi gereken Borusan Makine ve Güç Sistemleri Ankara lokasyonunun geçiş işlemlerini tamamlayıp tamamlamadığı kontrol edilmiş ve geçiş süreçlerinin başarıyla tamamlandığı doğrulanmıştır. Ek olarak otoprodüktörler ile görüşülmüş ve indirim oranlarında değişen çevre koşulları nedeniyle değişiklikler yapılmıştır. Validasyon toplantısında gelinen noktadaki getiriler gösterilmiş, proje getirileri finansal temsilciye sunulmuş ve finansal temsilcinin onayı ile doğrulanmıştır. Ek olarak projenin önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Armatür çözümü uygulanacak noktalarda çözümlerin hayata geçtiği ve kazanımların başladığı kontrol edilmiş ve 12 ay validasyonu için ulaşılması beklenen getiri tahmini yapılmıştır. Validasyon tabloları Ek-K’de iletilmektedir.

Tüm geçiş işlemlerinin tamamlanması ardından kontrol fazı da tamamlanmakta ve 12. ay validasyonu ile proje süreç sahiplerine devredilmektedir. Projenin 12. ay validasyonu Ocak’10 tarihinde tamamlanacak ve uzman siyah kuşakların onayı ile proje kapatılacaktır.

175 6. SOUÇ

Uygulama kısmında da ele alındığı üzere üretim sektöründe yaygın olarak kullanıldığı bilinen Altı Sigma yaklaşımı proje yönetimi ve satın alma alanlarında da başarılı bir şekilde uygulanabilmekte ve katma değerli sonuçlar elde edilebilmektedir. Altı Sigma metodolojisi, gücünü istatistiksel araçlar ve karışık verilerin özetlenmesi ile sonuç odaklı yaklaşımlardan almaktadır. Bu özellik ile disiplinli bir yaklaşım sergilenmesi ve hali hazırda kullanılmakta olan birçok metodu planlı ve bağlantılı bir şekilde kullanan yapısı sayesinde yönetim ve hizmet sektörlerinde de kullanılmaya uygundur.

Bu uygulamada da bir satın alma yönetimi uygulaması olarak Borusan Grubu elektrik giderlerinde tasarruf amacıyla 6 sigma yaklaşımı kullanılarak bir matematiksel model oluşturulmaya ve yeni bir satın alma yönetim süreci tasarlanmaya çalışılmıştır. Mevcut yapı DMAIC modeli altında incelenmiş, şimdiye kadarki elektrik tüketim verileri ve aydınlatma modelleri çıkarılmış ve lokasyon bazında değerlendirmeler ile uygun tarife yapısı ve aydınlatma çözümleri belirlenerek uygulamaya alınmıştır. Modelin kurulması ve sürecin tasarlanması amacıyla her adımda istatistiksel araçlar, simülasyonlar ve çeşitli Altı Sigma araçlarından sıklıkla faydalanılmıştır.

Çalışmaların ilk adımında Altı Sigma metodolojisinde, dünden bugüne tarihsel gelişim, ilkeler, DMAIC ve DMEDI yaklaşımları, bu yaklaşımlarda uygulanan adımlar, projelerde görev alan ekip elemanları gibi literatür çalışmalarına yer verilmiştir. Ek olarak Altı Sigma yaklaşımının projelere sağlamış olduğu faydalara ve diğer bazı yaklaşımlar ile karşılaştırmalarına detaylı olarak yer verilmiştir.

Daha sonraki adımda uygulama kısmında anlatılan Altı Sigma projesinin yer aldığı satın alma yönetimi literatürsel anlamda incelenmiştir. Satın alma ve satın alma yönetiminin bugüne dek gelişiminden, satın alma fonksiyonunun yapısından ve organizasyondaki yerinden, işletmelere sağlamış olduğu faydalardan bahsedilmiş; performans ölçümü ve değerlendirmeleri gibi alanlar detaylandırılmış, literatürde satın alma ve satın alma yönetimine ilişkin tüm detaylar aktarılmıştır.

176

Bir sonraki adımda Altı Sigma metodolojisinin satın alma yönetimiyle olan benzeşik yapısından literatürsel anlamda bahsedilmiştir. Satın alma yönetiminde Altı Sigma projelerinin uygulanması, uygulama süresince sıklıkla kullanılan proje araçları ve bu uygulamanın yararları detaylı olarak anlatılmıştır. Ek olarak bu bölümde uygulamanın yer aldığı işletme ve departmandan bahsedilmiş ve departmanın benzer faaliyetlerine sıklıkla yer verilmiştir.

Son olarak bahsi geçen işletmede bizzat görev almış olduğum uygulamaya her adımı detaylı bir şekilde açıklanmak suretiyle yer verilmiştir. Uygulama kısmı literatür bölümünde anlatılanları doğrular nitelikte olduğundan büyük önem taşımaktadır. Başarıyla uygulanan Altı Sigma proje yönetimi ve araçlarının satın alma sektöründe ne şekilde faydalar sağlayacağı bu çalışma ile gözler önüne serilmektedir.

Altı Sigma metodolojisinin temel felsefesinde öğrenen organizasyonlar yaratmak ve kazanımların tüm organizasyona yayılması ve sürekli iyileştirmenin kurum kültürüne entegrasyonu yer almaktadır. Bu veriden yola çıkıldığında proje çalışmaları neticesinde elde edilen finansal kazanımlardan çok daha önemli olan fikir kazanımlarının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Yürütmüş olduğumuz proje neticesinde birçok kazanım alanı belirlenmiş ve Borusan Grubu genelinde bu alanları değerlendirecek birçok proje fikri ortaya çıkmıştır. Proje süresince ele alınan konular ve incelenen detayların yanı sıra proje kapsamına dahil edilememiş ancak incelenmesi zorunlu olan alanlar bulunmaktadır. Bu çalışmalar ileri araştırmalar olarak ele alınmaktadır ve önceki bölümlerde iletilmiştir. Bu araştırma çalışmalarının bir kısmı tamamlanmıştır ve çalışmaların tümünün zaman içinde yürütülmesi ve tamamlanması Merkezi Satın Alma Departmanı ve Grup şirketlerinin sorumluluğundadır. Bu konuda bundan sonra yapılacak çalışmalar;

Uygulanması planlanan tüm çözümlerin uygun olan tüm lokasyonlarda devreye alınması,

Tüm lokasyon ve üretim tesislerinde üretim planlarının elektrik tüketim fiyatları göz önünde bulundurularak yapılandırılması,

Verimli olmayan tüm aydınlatma ekipmanlarının değiştirilmesi, üretimde elektrik tasarrufu amacıyla motor ve kompresör verimliliklerinin iyileştirilmesi,

Isıtma ve izolasyon sistemlerinin analiz çalışmaları neticesinde iyileştirilmesi, Tüm alanlarda kullanılan klimalarla ilgili ekonomik çözümlerin belirlenmesi,

177

Dış saha aydınlatmasında LED çözümünün yaygınlaştırılması,

Trafoların ve trafo kayıplarının gözden geçirilerek iyileştirme çalışmalarının yürütülmesi,

Halen gelişimini sürdüren Borusan EnBW Enerji ile işbirliği çalışmalarının yürütülmesi olarak belirlenmiştir.

Elektrik piyasasında yapılan incelemeler neticesinde, sonraki dönemlerde tarife seçimlerinin saatlik bazda yapılabileceği bilgisi edinilmiştir. Bu bağlamda, ileri araştırmalarda diğer önemli nokta elektrik sayaçlarında otomasyon sürecinin tasarlanması ve saatlik veri toplama özelliğine sahip sayaçlar ile elektrik tüketim verilerinin bir merkezde toplanarak analiz çalışmalarına uygun veri yapısının grup genelinde uygulanmasıdır. Bu çalışmaların piyasa değişikliğinden önce tamamlanmış olması değişiklikler gerçekleştiğinde bir adım önde olma avantajını yaratacaktır. Yukarıda belirtilen proje kapsamı dışındaki yeni proje fikirlerinin bir kısmı hayata geçmiştir, bir kısmı ise yakın gelecekte projelendirilecektir. Hayata geçen çalışmalara örnek olarak kompresör verimliliğinin iyileştirilmesi amacıyla aynı proje ekibiyle Kerim Çelik şirketinde başlatılan ve tüm gruba uygulanması planlanan bir proje verilebilir. Benzer şekilde motor verimliliklerinin gözden geçirilmesi amacıyla Borçelik önderliğinde bir proje oluşturulmuştur. Proje çalışmaları 2011 ilk çeyrekte hayata geçirilecektir. Ek olarak Skylight kullanımının artırılması amacıyla Borusan Mannesmann Boru’nun yeni yatırımında bir proje olarak yürütülmüş ve devreye alınmıştır. Klimalardaki iyileştirmeler diğer bir merkezi satın alma projesi olan bina bakım kapsamında değerlendirilmektedir. Dış saha aydınlatmalarında LED çözümünün yaygınlaştırılması amacıyla bir proje başlatılmıştır ve Borusan Makine ve Borusan Lojistik şirketlerinde çalışmalar halen yürütülmektedir. Bu gibi tamamlanan çalışmalardan yeni fikir önerilerinin ve iyileştirme alanlarının tespiti Altı Sigma’nın organizasyon kültüründeki yerini ve önemini gösterir niteliktedir. Bu noktada projemizden yeni proje ve fikir alanları doğmuştur. Borusan Grubu genelinde Altı Sigma uygulamalarında da projelerden yeni fikirlerin doğması esas alınmaktadır. Bu gözle bakıldığında projemiz gerek Altı Sigma, gerek Borusan uygulamaları açısından değerlendirdiğinde başarıyla sonuçlanmıştır.

Çalışmalar ve son adımda iletilen kazanımlar incelendiğinde işletmelerde merkezi satın alma yapısının önemi ve bu yapının disiplinli bir proje yönetim aracı kullanarak

178

yürütmüş olduğu çalışmalar ile işletmeye ne şekilde faydalar sağlayabileceği gözlenmektedir.

Đş hayatında süreçlerin içinde yer alan çalışanlar bazı durumlarda işletme körlüğü yaşayabilmekte ve operasyonel iş yükünün fazlalığı nedeniyle detaylı analiz ve çalışmalar yapma fırsatı bulamamaktadır. Bu durumlarda süreçleri bir üst kademede takip etme avantajına sahip bir merkezi satın alma yapısı fırsatları kolaylıkla belirleyebilmekte ve uygun yönetim tarzını sergileyerek fayda yaratabilmektedir. Bu farkındalığın tüm global, çok lokasyonlu organizasyonlar tarafından benimsenmesi ve uygun aksiyonlar alınması özellikle işletme giderlerine yönelik satın almalarda büyük tasarruflar elde edilmesine ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Günümüz Türkiye’sinde önde gelen birçok şirket merkezi satın alma ve Altı Sigma metodolojisinin önemini belirlemek ve konuyla ilgili aksiyon almak konusunda gecikmemiş, özellikle Altı Sigma’nın getirdiği sürekli iyileştirme ve gelişmeyi kurumsal kültürlerinin bir parçası haline getirmiştir.

Bu tezi inceleyen herkesin aynı farkındalığı yaşaması ve uygulamalarını bu şekilde şekillendirmesi tüm çalışmalarım süresince öncelikli hedefim olmuştur. Bir merkezi satın alma uzmanı ve uzman yeşil kuşak olarak işletmelerde merkezi satın alma yapılarının hızla kurulması ve yürütülen projelerde Altı Sigma metodolojisinin tüm adımlarıyla detaylı olarak uygulanması en büyük dileğimdir. Hazırlamış olduğum tez çalışmasının her adımında bu algıyı yaratmış olduğum düşüncesindeyim.

Ek olarak önemle belirtmek isterim ki Altı Sigma metodolojisi kullanılan merkezi satın alma projeleri yaşayan süreçler olarak tasarlanmaktadır. Kısacası tamamlanmış olduğu düşünülse dahi her geçen gün projelerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yeni çalışmalar yürütülmektedir. Uygulama alanında iletmiş olduğum proje çalışmasında da tamamlanmış olduğu günden bu yana gerek süreç sahipleri gerekse projenin sahipleri olarak bizler birçok iyileştirme yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bugün itibariyle proje başlangıcından bu yana elde edilmiş kazanımlar 2.800.000TL’ye ulaşmakta ve her geçen gün büyük bir ivme ile artmaktadır. Bu kazanım merkezi satın alma yapısı ve bu yapıda uygulanmakta olan Altı Sigma metodolojisinin organizasyonlar için ne denli önemli olduğunun göstergesidir.

179 KAYAKLAR

[1] Gürsakal, . ve Oğuzlar, A., 2003: Altı Sigma. Vipaş A.Ş., Bursa

[2] Pande, S. P., euman, P. R., and Cavanagh, R. R., 2000: The Six Sigma Way. McGraw Hill, New York.

[3] Wyper, B., Harrison, A., 2000: “Deployment of Six Sigma Methodology in Human Resource Function: A Case Study”, Total Quality

Management. Vol. 11, no. 4-5, p.722.

[4] Card, D.., 2000. Sorting Out Six Sigma and the CMM, IEEE Software, May/June.

[5] Wilson-Perez, M., 1999: Six Sigma – Understanding the Concept, Implications and Challenges, Advanced System Consultants, New York.

[6] Paul, L., 1999. Practice Makes Perfect, CIO Enterprise, 12, Section 2.

[7] Türksel, M., 2008. Altı Sigma Metodolojisi ve Tedarikçi Bazında Uygulanması,

Yüksek Lisans Tezi, Đ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[8] Schroeder, H.M., 2000. Six Sigma the Breakthrough Management Strategy Revolutionizing the World’s Top Corporations. Currency, New York. [9] Chowdhury, S., 2001. The Inspiring Practices, in the Power of Six Sigma; an

Inspiring Tale of How Six Sigma Is Transforming the Way We Work,

Dearborn Trade, Chicago.

[10] Çetin, E., 2007. Altı Sigma ve Yönetimde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Đ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[11] Reis, H., 2006. Tedarik Planlamasında Atı Sigma Uygulaması, Yüksek Lisans

Tezi, Đ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[12] Borusan, 2009, 6 Sigma Uzman Yeşil Kuşak Eğitimi

[13] Evren, E., 2006. Altı Sigma Metodolojisi ve Bir Đşletmede Örnek Uygulama,

Yüksek Lisans Tezi, Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[14] Polat, A., Cömert,B., ve Arıtürk, T., 2005. Altı Sigma Vizyonu, S.P.A.C., Ankara, 69-73.

180

[15] Breyfogle, F.W., 2001. Implementing Six Sigma; Smarter Solutions Using Statistical Methods. John Wiley & Sons, New York.

[16] aumann, E,. 2001. Customer Centered Six Sigma; Linking Customers, Process Improvement and Financial Results. ASQ Quality Press, Wisconsin.

[17] Harry, J. M., Lawson R. J., 1992: Six Sigma Producibility Analysis and Process Characterization. Motorola University, New York.

[18] Şahin, S.A., 2004, Satın alma ve Risk Yönetiminin Tedarik Zinciri Yönetimindeki Yeri, Yüksek Lisans Tezi, Đ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[19] Heinritz, S.F., Farrel, P.V., 1971, Purchasing Principles and Applications, Prentice-Hall Inc., New Jersey.

[20] Van Weele, A.J., 2002. Purchasing and Supply Chain Management, Analysis, Planning and Practice, Thomson Learning, London.

[21] Leenders, M.R., Fearon, H.E., Flynn, A.E. ve Johnson, P.F., 2002. Purchasing and Supply Management, McGraw-Hill Inc., New York. [22] Karakış, Đ., 2007. Tedarikçi Đlişkileri Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, Đ.T.Ü. Fen

Bilimleri Enstitüsü, Đstanbul.

[23] Monczka, R., Trent, R. and Handfield, R., 2002: Purchasing and Supply Chain Management, Thomson Learning, Ohio.

[24] Baily, P., Farmer, D., 1990: Purchasing Principles and Management. Pitman Publishing, London.

[25] Serarslan, M.., Satın alma Yönetimi Sunumu, ĐTÜ Endüstri Mühendisliği

Bölümü, Alındığı tarih 17 Mart, 2010,

http://www.isl.itu.edu.tr/sem/lojistik/satinalma.ppt

[26] Jones, S.H., 2006, DMEDI or DMAIC? That is the Question. Alındığı tarih 11 Aralık, 2010, http://www.sixsigmazone.com/articles/dmedi-or-dmaic- that-is-the-question

[27] Atmaca, E., Girenes, S.Ş., 2009. Literatür Araştırması: Yalın Altı Sigma Metodolojisi. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Dergisi, Cilt 24-4, 605-612. Alındığı tarih 11 Aralık, 2010,

http://www.mf.gazi.edu.tr/journal/cilt24_4.html

[28] Sargın, G.G., 2008. Hizmet Sektöründe Altı Sigma Uygulamaları, Bitirme

Projesi, Đ.Ü. Mühendislik Fakültesi

Benzer Belgeler