• Sonuç bulunamadı

Yazışmalar

VALİLİK MAKAMINA

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa şubesi olarak makamınızca düzenlenen “Kaçak Yapılaşma ile Mücadele”

toplantılarında ve kent sorunlarını irdeleyen “Bursa Raporu-2” kitabında Hisseli parsel ile kaçak yapılaşma ilişkisine vurgu yapılmış, yeni kaçak yapı bölgelerinin oluşmamasının bir tedbiri olarak hisseli satışların engellenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Tarım arazilerinin miras ve satış (Rızai-icra-Mahkeme) yoluyla hisseli olarak satılması ya da ifraz suretiyle bölünmesi, tarımsal faaliyetin ekonomik olarak yapılmasına imkan vermemekte, bu sebeple atıl kalan tarım arazileri ekonomik kayba sebep olduğu gibi tarım arazilerinin özelliğini ve değerini yitirmesine neden olmaktadır.

Ayrıca, özellikle hisseli satışlar ile müşterek mülkiyete geçen tarım arazileri kaçak yapılarla dolmakta, tarım yapılabilecek arazi varlığımız her geçen gün azalmakta, buna ters orantılı olarak da kentleri tehdit eden kaçak yapılaşma artmaktadır.

Hisseli parsel satışları, bazı istisnalar dışında, 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Maddesi ile yasaklanmıştır. 1990-2000 yılları arasında kanunda belirtilen cebri icra yolu ile satış istisnasından hileli borçlandırmalar yoluyla faydalanmak isteyen kötü niyetli kişiler “Yeşil Vadi” operasyonu ile yargı önünde hesap vermişler ve ağır hapis cezalarına çarptırılmışlardır.

1985 yılında yürürlüğe giren 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Maddesinin son fıkrası ile imar planı olmayan yerlerde her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve arazileri hisselere ayıracak özel parselasyon planları ve satış vaadi sözleşmelerini kesin bir şekilde yasaklamaktadır.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, plânlı arazi kullanımını sağlayacak usûl ve esasların belirlenmesi hedeflenmiştir.

Bu kanuna göre en küçük alana sahip ve daha fazla küçülmemesi gereken tarım arazilerinde parsel büyüklükleri mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün tarım arazilerinde 20.000m2, dikili tarım arazilerinde 5.000m2, örtü altı tarım arazilerinde (sera vb.) ise 3.000m2 olarak belirlenmiştir.

5403 sayılı Kanunun 8. Maddesinin son fıkrasında “Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinin mirasa konu olmaları ve üzerlerinde her ne şekilde gerçekleşmiş olursa olsun birlikte mülkiyetin mevcut olması durumunda, bu araziler ifraz edilemez, payları 3. Şahıslara satılamaz, devredilemez veya rehnedilemez” denilmektedir.

Bu hükümlerden yola çıkılarak Tarım Bakanlığı’na bağlı “Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü” (TÜGEM) ile

“Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” (TKGM) arasında 05.03.2007 tarihinde protokol yapılmış ve bu protokolde kanunun 8.

Maddesi tersten yorumlanarak Bölünemez büyüklüğün üzerinde alana sahip parsellerin oranına bakılmaksızın hisseli satışının yapılabileceği ifadesine yer verilmiştir.

5403 sayılı kanunun amacına ve genel olarak ruhuna aykırı olan bu ifade ne yazık ki TÜGEM’in 03.05.2007 tarih ve 2078 sayılı talimatında ve TKGM’ nün 20.03.2007 tarih ve 2007/5 sayılı genelgesinde tekrarlanmıştır. Kentimizin bazı bölgelerinde, 5403 sayılı kanunun ruhuna tamamen aykırı şekilde hisseli satışlar gerçekleştirilmiştir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle halen devam eden hisseli satış uygulamaları ile kentimizin tarım arazileri özel parselasyonla parçalanmakta ve kaçak yapılaşmaya zemin hazırlanmaktadır.

Arazinin hisselendirmeden önceki ve sonraki durumunu gösterir uydu görüntüleri ve fotograflar ile hisseli parselasyon krokisi yazımız ekinde olup durumun vehametini ortaya koymaktadır.

Bu nedenle makamınızca

- Öncelikle bu satışların durdurulması yönünde ilgililere acilen gerekli talimat verilmesi,

- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü arasında yapılan 05.03.2007 tarihli protokol ve bu protokole bağlı olarak çıkarılan genelge ve talimatlar gözden geçirmeli, yanlış uygulamalara sebebiyet veren bu uygulamanın önüne geçecek düzeltmeye gidilmeli ya da protokol ve genelgede, “bölünemez büyüklüğün üzerinde alana sahip tarım arazileri, oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabilir” ifadesinin kaldırılması,

- Ayrıca, ilgili belediyelerce bu hisseli satışların gerçekleştirildiği bölgelerde(Soğanlı-Botanik Parkın kuzeyi) denetimler arttırılarak, potansiyel kaçak yapılaşmanın önüne geçilebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması konularında

Gereğini bilgilerinize arz ederiz.

Yönetim Kurulu Adına Ufuk AY Şube Başkanı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

Sayı: 2/B-2010-91 13/04/2010 Konu: Serbest Çalışanlar Toplantısı

SN ÜYEMİZ

HKMO Bursa Şube Yönetim kurulumuzun 13 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşen olağan yönetim kurulu toplantısında Vaziyet Planları, Bağımsız bölüm planı, Röperli kroki hazırlanması, işleyiş ve Birim Fiyat oluşturulması hakkında 10.Dönem 1.Serbest Çalışanlar Toplantısı yapılması kararı verilmiştir.

Serbest Çalışan üyemiz olmanız dolayısıyla 15.04.2010 tarihinde HKMO Bursa Şube Binamızda saat 17:30 da yapılacak olan Serbest Çalışanlar Toplantısına davetlisiniz

Bilgi ve gereğini rica ederiz.

Yönetim Kurulu Adına Ahmet Ergin MUŞLU

Şube Sekreteri

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

Sayı: 2/B-2010-168 30/07/2010 Konu: Toplantı

SN ÜYEMİZ

İLGİ: (a) 27/07/2010 tarih ve 1/G99-968 sayılı Genel Merkez yazısı (b) 27/07/2010 tarih ve 1/G99-967 sayılı Genel Merkez yazısı

İlgi (a) yazı ile HKMO Genel Merkezince Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkındaki Yönetmelikte değişiklik çalışmaları sürecinde Oda görüşü oluşturularak TKGM’ ye sunulacağı bildirilmiş olup şube görüşü istenmektedir.

İlgi (b) yazıda da 2010/İkinci yarıyıl ‘’LİHKAB Hizmet Ücretleri ve Kat Sayıları’’için Şube görüşü istenmektedir.

Şube görüşü oluşturulması için 04 Ağustos 2010 çarşamba günü şube binamızda saat 18:00 da toplantı yapılması kararı verilmiştir. Yapılacak olan LİHKAB toplantısına katılımınızı bekler;

Bilgi ve gereğini rica ederiz.

Yönetim Kurulu Adına Ahmet Ergin MUŞLU

Şube Sekreteri

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

Sayı: 3/B-2010- 22/09/2010 Konu: Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planları

Odamız, mesleğimizle ilgili mühendislik hizmetlerinin yasa, tüzük, ve yönetmelikler çerçevesinde, bilimsel yöntemlerle ve teknik standartlara uygun biçimde üretilmesini sağlamak amacıyla üretim sürecinin her aşamasında izlenmesini ve denetimini, Anayasanın ve yasaların kendisine yüklediği zorunlu bir kamu görevi olarak görmektedir.

6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası ve ilgili Yönetmeliklere göre; Mühendis ve Mimarların Türkiye sınırları içerisinde mesleklerini yapabilmeleri için ilgili meslek odasına kayıt olmaları gerekmekte olup, kayıt oldukları meslek odasının yönetmeliklerine ve kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) 2009/14 –2010/4 Sayılı genelgeleri ile Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması, cins değişikliği yapılmasına esas; Röperli Kroki, Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planları’nın Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından hazırlanması zorunludur.

Serbest Harita ve Kadastro Mühendislik Müşavirlik Hizmetlerinde (SHKMMH) bulunmak isteyen Harita ve Kadastro Mühendisleri, HKMO “Serbest Mühendislik Müşavirlik Büroları Tescil Yönetmeliği” çerçevesinde HKMO’na kayıt ve tescil işlemleri yaptırmak, Harita Mühendislik hizmetlerini getirirken ise “Mesleki Denetim Ve Asgari Ücret Yönetmeliği”

çerçevesinde hizmetin HKMO yönetmeliklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını ve asgarî ücret tarifesine uygun olup olmadığı konusunda mesleki denetim yaptırmak zorundadırlar.

3194 sayılı İmar Kanunu (5940 sayılı yasa ile değişik), Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Bakanlar Kurulunca yayımlanan

“Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği”, “Harita Mühendislik Hizmetlerini Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşların Ehliyet Durumlarına Ait Yönetmelik” gibi pek çok mevzuatta meslek odasına üye kaydı ve üye sicil durum belgesi alma zorunluluğu geniş olarak yer bulmaktadır.

HKMO Mesleki Denetim Ve Ücret Yönetmeliği kapsamında yayınlanan 2010 yılı 2. Yarı yılı “Mühendislik Hizmetleri Ücret Cetveli“’nde Vaziyet Planı, Bağımsız Bölüm Planı ve Röperli Kroki hizmetleri en az ücretleri belirlenmiştir.

HKMO Mesleki Denetim ve Ücret Yönetmeliği (Md.13) ile HKMO 2010/1 sayılı genelgesine göre Serbest Harita ve Kadastro Mühendisleri, yaptığı SHKMMH kapsamındaki her türlü işleri, ilgili idare veya onay makamının isteğine bakılmaksızın HKMO’nun ilgili birimlerine sunarak Mesleki Denetim yaptırmak zorundadır.