• Sonuç bulunamadı

Geleneksel Şube Yemeği / 16 Aralık 2011

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Bursa Şube Üyeleri

“Geleneksel Şube Yemeği” nde bir araya geldi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi‘nin, ‘Geleneksel Şube Yemeği‘ Almira Otel’de gerçekleştirildi. Geceye, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yönetimi, eski başkanlar ve Oda üyeleri aileleriyle birlikte katıldı. Gecenin açılışında konuşan HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, geceye katılan tüm konuklara teşekkür etti. Odanın kurulduğu 1992 yılından bu yana ülke ve kent gündemindeki sorunlara karşı yakın ilgi gösterdiğini

belirten Ay, sorumluluklarının bilincinde çalışmalarına devam edecekleri mesajını verdi. Şube Başkanı Ufuk Ay Geceye katkıda bulunan Ulusal Cad Çözümleri A.Ş. ve Litera Grup firma yetkililerine teşekkür plaketi verdi. Geceye katılım oldukça yüksek olurken, oda üyeleri de keyifli dakikalar yaşadı. Ayrıca HKMO bünyesinde meslekte 25‘nci yıllarını tamamlamış üyelere teşekkür plaketleri, yeni üyelere ise rozet takdim edilirken, gecenin sonunda HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, oda yönetim kurulu üyeleri ve Şube Eski Başkanları tarafından pasta kesildi.

Şubat 2012

Çalışma Raporu

Sayı : 1/B2010- 15/03/2010 Konu: Büro/şirket tescil yönet. değ. hk.

TMMOB

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI

ANKARA

İlgi:10/03/2010 tarih ve 1/G-99-333 sayılı yazınız.

İlgi yazı ile odamız SHKMMB Tescil Yönetmeliğinin LİHKAB kapsamında değerlendirilmesi ve değiştirilmesine dair önerilerin iletilmesi istenmektedir.

Son dönemde üzerinde yoğun tartışmaların yapıldığı konuda, görüş bildirilmesi için tanınan sınırlı süre içerisinde, ilgili tüm tarafların daveti ile yapılan toplantıda, katılımcılardan gelen farklı düşünceler ve öneriler bulunması ve konunun HKMO 42. Olağan Genel kurulunda karara bağlanması gerektiğinden Şube görüşü oluşturulmamış, toplantı sonucu hazırlanan farklı düşünce ve öneriler çalışmalara ışık tutması açısından yazımız ekinde gönderilmektedir

Bilgilerinize arz ederiz.

Yönetim Kurulu Adına Ufuk AY

Başkan TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

1- Lisanslı harita kadastro mühendislerinin Büro tescil yönetmeliği içine alınarak düzenleme yapılması halinde, lisans

sahiplerinin İmar uygulaması, HUS, kamulaştırma, halihazır harita vb tescile tabi yada değil işlemleri yapması engellenmelidir.

Yönetmelikte LİHKAB’ların SHKMMB ve şirketlerden ayrı olarak hangi mesleki hizmetleri yapabileceği, tescil hükümleri, fiyat tarifesi ayrıca ele alınmalıdır. Şu anki yönetmelikte olduğu gibi aynı hizmet alanında(Harita) bir işyeri olmalı LİHKAB sahibi iki iş alanından birini seçmelidir.

2-5368 sayılı Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları hakkında kanunun 1. Maddesinde belirtilen “… kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve

yetkileri devam eder.” hükmünden Lisanslı harita kadastro mühendislerinin SHKMMB’ nin yaptığı tüm işleri de yapılabileceği anlaşılmakta olup, Büro tescil yönetmeliğinde bu hükme aykırı olarak yapılacak değişiklikler Lisanslı harita kadastro

mühendisleri ve büroları hakkında kanununa aykırı olacaktır.

3-2. madde belirtilen hüküm uyarınca odamıza tescilli SHKMMB/Ş’ nin sahibi ya da ortağı LİHKAB açtığında, şirketindeki ortaklığı ve geçmişteki kazanımları devam etmelidir. Çünkü bu şirket Harita Mühendislik hizmeti dışında da başka işlerde yapılabilmektedir. Ancak teknik mesul konumundan çıkmalıdır. Bu şirketteki Harita Mühendislik hizmetlerinin sorumluluğunu üstlenmemelidir.

3-3. maddedeki öneriye aykırı bir görüş olarak 20-25 senelik devlet memuru iken istifa edip, LİHKAB açan mühendisler geçmişteki bütün haklarından vazgeçerken, şirket sahibinin geçmiş birikimi ve haklarının korunması haksızlık olacağı gibi imzacılığa da yol açacaktır.

4-LİHKAB açılıp hizmete başladığından itibaren serbest çalışanlar parsel aplikasyonu, birleştirme, cins değişikliği, irtifak hakkı yapamamalıdır. Ayrıca ücret tarifesi ile diğer mevzuatta da bu durum açıklanmalıdır.

6-Büro/Şirket tescil yönetmeliği kapsamına giren LİHKAB’ ların yaptığı tüm işlerin odamızca Mesleki Denetime tabi olup olmadığı açıklığa kavuşturulmalıdır. LİHKAB lar zaten oldukça sıkıntılı bir açılış safhasındadır. Bu nedenle en azından belli bir süre mesleki denetim işleminden muaf tutulmalıdır. LİHKAB işlemleri için şu anki Kadastro Müdürlüğünün aldığı ücretten bir miktar da olsa fazla bir ücret alınacaktır. Ayrıca bilgi belge ücretleri de eklenecek, birde mesleki denetim ücreti alındığında LİHKAB çalışma alanlarına başka kurum yada bürolar karışabilecektir.

Genel olarak katılımcılar arasında LİHKAB’ların iş alanları ile ilgili görüş birliği oluşturulamadığından yukarıda farklı görüşler belirtilmiştir.13/3/2010

Ufuk AY Hakan BEBEK Ömer ZOZİK Mesut TOSUN

Celil ÇOLAK Gürkan ÖZ Faruk CEBE Orhan SARAL

Nedim ÇOLPAN Ahmet AK Cengiz ÖZBEY Necmettin KIRTAŞ

SHKMMB Tescil Yönetmeliğinin LİHKAB kapsamında değerlendirilmesi ve değiştirilmesine dair şubemiz görüşü Odamız SHKMM Büro/Şirketleri Tescil Yönetmeliğinin LİHKAB kapsamında değerlendirilmesi ve değiştirilmesine dair ilgili tüm tarafların daveti ile 13/03/2010 tarihli Bursa Şubesince düzenlenen toplantıda katılımcıların görüşleri:

Sayı:1/B-2010-253 23/11/2010 Konu: Görüş hk

TMMOB

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI’NA

ANKARA

İlgi: 09/11/2010 tarih ve 1/G99-1404 sayılı yazınız.

İlgi yazı ile “6 Kasım 2010 tarihli ve 27751 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘’Madencilik Faaliyetleri Uygulama’’ Yönetmeliği’nin incelenip şubemiz görüşleri oluşturularak iletmemiz istenmektedir.

Konu, ilgili komisyonlara iletilmiş hazırlanan görüş ve öneriler yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilerek ekte konu ile ilgili şube görüşlerimizi içeren rapor oluşturulmuştur.

Bilgilerinize arz ederiz.

Yönetim Kurulu Adına

Hakan BEBEK II. Başkan

EK: 1 Adet Rapor

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

HKMO Genel Merkezinin;09/11/2010 tarih ve 1404 sayılı yazısı ile 6 Kasım 2010 tarihli ve 27751 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘‘Madencilik Faaliyetleri Uygulama‘‘ Yönetmeliği‘nin incelenip şubemiz görüşleri oluşturularak iletmemiz istenmiştir. Konu, ilgili komisyonlar ve yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilerek ekteki şube görüşümüz oluşturulmuş ve Genel Merkeze iletilmiştir. Şube görüşümüzde de belirtildiği üzere HKMO Genel Merkez tarafından Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği‘nin 4. madde r ve yy fıkraları 6235 sayılı TMMOB Kanunu ve Mesleğimizle ilgili diğer yasa ve Yönetmeliklere aykırılıklar taşıdığından yönetmeliğin bu maddelerinin iptali istemiyle Danıştay‘da dava açılmıştır.

MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ HAKKINDA