• Sonuç bulunamadı

2010/2 sayılı genelgesinin iptali için Danıştay’a açılan dava ve devam eden süreçte çalışmalara yardımcı olması açısından hazırlanan HKMO Bursa Şube görüşü

genelgelere uyma zorunluluğu getirmektedir.

• HKMO tarafından yayınlanan dava konusu genelge; tüm üyelerinin hak ve çıkarlarını toplum ve kamu çıkarları yönünde savunan bir anlayış ile ve eşitlik prensibi içerisinde, kamu yararı düşünülerek yayınlanmış, uygulamada üyelerinin itirazı olmayan düzenleyici niteliktedir.

• Mesleki Çalışma ilkelerimiz yetki ve sorumluluklarımız, Anayasa, yasa ve Odamız Ana Yönetmeliği ile diğer yönetmelik, yönerge ve genelgelerde tartışmaya yer vermeyecek şekilde bir bütünsellik içerisinde belirtilmiştir. Doğru, ilkeli, nitelikli, güvenilir, mesleki davranış ilkelerine ve meslek etiğine uygun bir sürecin işletilmesinde, üretim sürecinde verimliliğin arttırılmasında kurumsal işleyişin önemi bilinmektedir.

Bu nedenlerle öncelikli olarak davanın hukuken reddi gerekir.

6.2 Dava konusu Genelgenin hukuka ve usule aykırı olduğundan hareketle

a) Davalı odanın LİHKAB bürolarını denetleme, bu büroların kurulacakları il ve ilçeleri belirleme, LİHKAB ve

LİHKAM’ların (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri) yapacakları ve yapamayacakları işleri düzenleme ve bu konularla ilgili genelge yada benzeri genel düzenleyici işlemleri tesis etme yetki ve görevi bulunmadığı iddiası

HKMO’nın, kendisinin üyesi olma ve HKMO’dan Büro tescil belgesi alma zorunluluğu bulunan Lisans sahiplerince kurulan LİHKAB hakkında; kanun ve yönetmeliğe aykırı olmayan tüm üyelerinin hak ve çıkarlarını toplum ve kamu çıkarları yönünde savunan bir anlayış ile ve eşitlik prensibi içerisinde, kamu yararı taşıyan düzenleyici nitelikte dava konusu genelge gibi genelge düzenleme yetkisi bulunduğundan, yetki yönünden genelgenin iptali iddiası hukuki dayanaktan yoksundur.

b) Dava konusu Genelgenin, “A)Sözleşme Düzenlenmesi” başlıklı bölümünün hukuka uygun olmadığı iddiası

Dava konusu genelgenin Sözleşme düzenlenmesi bölümü Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmeliğin “Tip Sözleşme ve matbu evraklar” başlıklı 43. Maddesi’ne dayanmaktadır.

(1) Lisanslı bürolar; hizmet verdikleri taşınmaz sahipleri veya vekilleri ile sözleşme yaparlar. Bu sözleşmede, içeriği İdare tarafından belirlenen ve Oda tarafından bastırılan ya da elektronik sayfasından sağlanan “Tip Sözleşme” yi kullanırlar. Bu konudaki uygulamalar İdare ve Oda tarafından belirlenir.

(2) Lisanslı bürolarca yapılacak kadastro teknik hizmetlerinde kullanılacak tip sözleşme ve matbu evrakların şekil, standart ve içeriği, lisanslı büro komisyonu görüşü alınarak İdare tarafından belirlenir. Bu belgeler; şekil, standart ve içeriğine uygun olarak Odanın sağladığı elektronik ortamda hazırlanarak kullanılabilir.

(3) İş sözleşmelerinin birer örnekleri, aylık olarak ve izleyen ayın ilk haftasında, liste ekinde kadastro müdürlüğüne ve oda temsilciliğine gönderilir.

HKMO düzenleme ile yukarıda adı geçen yönetmelik ile kendisine tanınan “düzenleme yapma” yetkisini oda tüzesi(kanun, yönetmelikler) üyelik sorumluluğunu düzenlemek amacıyla kullanmıştır. HKMO’ya kayıtlı üyelerin, vatandaşlarla yapacağı sözleşmelerin oda tarafından kayıt altına alınması, Üye Sicil durum belgesi düzenleme uygulamaları Mesleği serbest olarak icra eden üyelere de uygulanmaktadır. Sözleşmelerin LİHKAB’ndan hizmet alan vatandaşların hakkını koruyan bir belge olduğu, Kamu Kurumu Niteliğinde bir kuruluş olan HKMO denetiminde teknolojik imkanlarla online olarak hazırlanması yönünde “ kamu yararı” taşıyan ve uygulama yönetmeliğine dayanan bu düzenlemenin hukuka aykırılığından bahsedilemez.

c) Dava konusu Genelgenin, “B) Devam Eden SHKMM Hizmetleri” başlıklı başlıklı bölümünün hukuka uygun olmadığı iddiası

HKMO üyesi bir HKM’nin SHKMM olarak büro tescili varken LİHKAB olarak tescil taleplerinde, LİHKAB’ların SHKMM tarafından yapılacak mesleki hizmetlerin yapılmasının mümkün olmadığından hareketle, öncelikle SHKMM tescilinin iptalini, ancak devam eden işlerin ise bitirilmesine yönelik bir geçiş düzenlemesi olan dava konusu genelgenin bu bölümünün hukuka aykırı bir tarafı bulunmamaktadır.

Davacının dava konusu genelgenin iptalini istemesinin temel dayanağı bu iddiada ortaya çıkmaktadır. Şöyleki;

HKMO Serbest Mühendislik Müşavirlik Büroları Tescil Yönetmeliğinin 6. Maddesinin 3. Fıkrası, “SHKMMH yapmak üzere HKMO’dan tescil belgesi almış SHKM’ler, aynı amaç doğrultusunda kurulmuş diğer tüzel kişiliklere ortak olamazlar.”

5368 sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunun 1.maddesi, “Bu Kanunun amacı, kadastro teknik hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayacak lisanslı harita ve kadastro mühendislerinin faaliyet, denetim ve sorumluluklarına ve kuracakları harita ve kadastro bürolarına dair esas ve usulleri belirlemektir.

Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tabi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabi olan işlemlerin yapım sorumluluğu lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca yerine getirilir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam eder.”

Bu madde Kadastro teknik hizmetlerinin bazılarının LİHKAB’na devri sırasında LİHKAB’na devredilmeyen mesleki işlemlerle ilgili olarak TKGM başta olmak üzere diğer kamu kurumlarının hak görev ve yetkilerini güvence altına almaktadır.

Yine bu madde ile LİHKAB sahiplerinin kendilerine 5368 sayılı kanunla verilen görevler dışında kalan konularda hak, görev ve sorumlulukları güvence altına alınmıştır. Örnek vermek gerekirse, Türk Ticaret Kanunu, TMMOB kanunu, HKMO yönetmelikleri. Kanun koyucu LİHKAB’nın hangi görevleri üstleneceğini açıkça yazarak, diğer mesleki işleri yapmalarını açıkça sınırlandırmış, maddenin son fıkrasını “mesleki görevlerin” dışındaki hak,görev ve yetkileri güvence altına almıştır.

Bu maddeden anlaşılan LİHKAB’ları kanunla kendilerine açık olarak verilen (Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tabi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabi olan işlemlerin yapım sorumluluğu) mesleki görevleri yapabilecekler, 5368 ile getirilen yasaklara uyacaklar, “mesleki iş” olmamak kaydı ile diğer hak görev ve yetkileri kullanabileceklerdir. Örneğin LİHKAB sahibi bir HKM mesleki ve etik değerler anlamında HKMO tarafından, kamu tarafından konulacak tüm standartlara uymakla yükümlüdürler.

Görüldüğü üzere HKMO tarafından “düzenleyici” nitelikte yayınlanan bir genelgeden hareketle davacı 5368 sayılı yasayla LİHKAB’lara açıkça verilmeyen SHKMM’’ları tarafından yıllardır yerine getirilen diğer “mesleki iş” leri yapabilmenin önünü açabilmek için, bu davayı açmış olup, söz konusu genelgenin iptali görünür gerekçedir.

5368 sayılı yasanın ve Uygulama yönetmeliğinin yayımı arasında geçen uzunca sürede dile getirilen, Milletvekili ve Oda görüşlerinin, şu anki fiili durumla ilgisi olmadığını dile getirmek gerekmektedir.

HKMO yönetimleri ve Meclis görüşmelerinde görüşlerini dile getiren Meslektaş Milletvekilleri temel olarak LİHKAB bürolarının belli bir mesleki deneyimi (tutanaklarda görüleceği üzere az beş yıl gibi ) taşıyan tüm HKM ler tarafından açılacağını düşünerek görüşlerini ifade etmişlerdir.

Ancak TKGM tarafından yönetilen oldukça uzun süren bu süreçte; “Mesleki Deneyim Puanı” gibi 5368 sayılı kanunda bulunmayan ancak TKGM tarafından yönetmeliğe konularak LİHKAB sayıları sınırlandırılınca, LİHKAB’ların SHKMM bürolarının işlerini de yapacağı düşüncesi “Tekel”’leşmeye ve adaletsizliğe dönüşeceğinden HKMO ve şubemiz bu konu hakkında gerekli uyarıları içeren görüşlerini TKGM ile paylaşmıştır. Bu nedenle uzun süreç içerisinde değişik tarihlerde verilen seçilmiş görüşlerin dava konusu genelgenin iptaline gerekçe olamayacağını belirtmek isteriz.

Açıklanan nedenle davanın reddi gerekir.

d) Dava konusu genelgenin “C) Mesleki Denetim” başlıklı bölümünün hukuka uygun olmadığı iddiası

Yukarıda da izah edildiği üzere, Üyelik-Sorumluluk ilişkisi içinde, HKMO’ya üye her HKM Büro Tescil Belgesi, Sözleşme onayı, gibi hak ve izinlerden faydalanırken, amacı ve niteliği yukarıda özetlenen HKMO’nın devamlılığının sağlanması için, yönetmelik ve genelge ile ortaya konulan sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir. HKMO’na üye HKM ile arasındaki yukarıda anlatılan gerekçelerle yapılan düzenlemelere, davacı LİHKABDER’nin müdehale ve itiraz hakkı bulunmamaktadır.

HKMO’na üye olan LİHKAB sahibi HKM’leri Üyelik aidatını ödemekte, ancak bu konuda 5368 sayılı kanunda bir hüküm bulunmamaktadır. Üyelik sorumluluklarını düzenleme yetkisi HKMO’ya aittir. 5368 sayılı kanunla Üyeli ve Büro Tescil Belgesi alma zorunluluğu Üyelik, mesleki denetim vb işlemleri ve bunlar karşılığı alınacak ödentilerini de kapsayacağı açıktır.

Açıklanan nedenlerle dava konusu genelge hukuka uygundur.

e) Dava konusu genelgenin “D-Hizmet Alanları” ve “LİHKAB’ların Kurulma Bölgeleri” ile ilgili düzenlemelerinin hukuka aykırılık iddiası

Hizmet alanları ve LİHKAB’nın kurulma bölgeleri LİHKAB yönetmeliği ve bu yönetmelik gereği hazırlanan TKGM nin 2010/13 sayılı genelgesinin 17. maddesi 1-2. fıkralarında da belirtildiği gibi TKGM tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Hizmet alanları ve LİHKAB’nın kurulma bölgeleri ile ilgili hükümler düzenleyici ve belirleyici nitelikte olup, bu düzenlemelerin hiçbir yerinde LİHKAB uygulama yönetmeliği ile çelişen bir durum bulunmamaktadır.

Bu nedenle bu iddia da hukuki dayanaktan yoksundur.

Açıklanan nedenlerle davanın reddi talep edilmelidir.

Sayı:1/B-2011-25 11/01/2011 Konu: Görüş hk

TMMOB

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI’NA ANKARA İlgi: 31/12/2010 tarih ve 1/G99-1629 sayılı yazınız.

İlgi yazı ile “19/08/2008 tarihli 26972 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ‘’3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Tip İmar Yönetmeliği’nin adı ‘’Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’’ olarak değiştiğini tarafımıza bildirmiştiniz.

“Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” hakkında değişiklik önerilerinin incelenerek şubemiz görüşleri oluşturularak iletmemiz istenmektedir.

Konu, ilgili komisyonlara iletilmiş hazırlanan görüş ve öneriler yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilerek ekte konu ile ilgili şube görüşlerimizi içeren rapor oluşturulmuştur.

Bilgilerinize arz ederiz.

Yönetim Kurulu Adına Ahmet Ergin MUŞLU Şube Sekreteri

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ Odunluk Mah. Kale Cad. No:20 Kat:3 Nilüfer / Bursa

Telefon & Faks: 0 (224) 451 27 00 –452 27 00 Fax: 0 (224) 453 24 00 bursa@hkmo.org.tr

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin “Genel Hükümler” başlığı altında yer alan 4.maddesi; “Bu yönetmelik esaslarına göre yapılacak bütün yapılarda plan, fen, sağlık ve çevre şartları ile ilgili diğer kanun tüzük ve yönetmelik hükümlerine ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenmiş standartlara uyulması zorunludur.’’ hükmündedir.

Aynı yönetmeliğin “Yapı Ruhsatı İşleri” başlıklı 57.maddesinin 5.fıkrasında da; “yapı sahibi ve vekilince ikinci ve dördüncü fıkralarda sayılan belgelere göre yürürlükteki kanun, plan, yönetmelik, Türk Standartları, çevre şartları, fen, sanat ve sağlık kurallarına ve ilgili bütün mevzuat hükümlerine uygun olmak üzere aşağıdaki projeler hazırlattırılır.’’ koşulu yeralmış ve bu hükümlere uygun olarak da yönetmeliğin (19.08.2008/26972 R.G /M.4) değişikliğinde; inşaat, jeofizik ve jeoloji mühendislerince düzenlenmesi gereken proje ve raporlar adlandırılıp müellifleri belirtilmiştir.

Adı ve bazı maddelerinde yapılan 3030 Sayyılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Tip İmar Yönetmeliği değişikliğinin

yayımlandığı tarihte (19 Ağustos 2008 ) Tapu Planları Tüzüğü ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28 inci maddesinde değişiklik yapan 5940 sayılı kanun henüz yayımlanmadığından vaziyet planı, bağımsız bölüm plan ve projesi yönetmelikte yer almamış, dolayısıyla müellif ve fenni mesulü de belirtilmemiştir.

Medeni Kanunun 1003üncü maddesi uyarınca düzenlenmiş olan Tapu Planları tüzüğünde belirtilen ve mimari proje ile birlikte kat irtifakı ve kat mülkiyetine temel oluşturan vaziyet planı ve bağımsız bölüm planının, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin hem tanımlar bölümünde hem de yönetmeliğin 57.maddesinde projeler kapsamında yer alması ve harita ve kadastro mühendislerince düzenleneceğinin belirtilmesi yukarıda anılan Medeni Kanun, imar, tapu ve kadastro mevzuatı gereği bir zorunluluktur.

Sözü edilen yönetmeliğin değişiklikten önceki 57.maddesinde (Değişik: 13.07.2000/24108R.G./M.12) jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendislerince düzenlenecek “zemin etüdü (jeoteknik etüt) raporu”nun hazırlanmasında meslek disiplinlerinin alanlarına ve adlarına ilişkin bir düzenleme yer almamıştı. Sadece 2.fıkra” da gerektiğinde ilgili mühendislerce parsele ilişkin zemin etüt (jeoteknik etüt) raporu da hazırlanır.” hükmü yer almıştı.

Yönetmeliğin genel hükümleri doğrultusunda, 57.maddede (19.08.2008/26972/m.4) yapılan değişiklikle statik proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve bu çalışmaların hangi mühendislerce yapılacağı, raporların hangi mühendislerce imzalanacağı; (md.57-b / 1,2,3) ayrı ayrı belirtilerek açıklığa kavuşturulmuştur. Böylece bu yöndeki yetki karmaşası sona ermiştir.

Mesleğimiz açısından uygulamadaki sorunların giderilmesi, mevzuattaki amacın eksiksiz gerçekleştirilebilmesi için; Bakanlar Kurulunca karara bağlanıp 27 Ağustos 2008 tarih ve 26980 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu Planları Tüzüğünde; “Parselde inşa edilecek yapıların ve eklentilerinin, teknik alt yapıların, yapı ruhsatına esas projeleri ile yerleşim planındaki ölçülerine göre, kontrol noktalarına dayalı biçimde, teknik mevzuata uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde düzenlenen, kat irtifakına veya kat mülkiyetine esas konumlarını gösteren harita ve planı” biçiminde tanımlanan “vaziyet planı”nın (md.3-h); “Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmasına esas teşkil eden taşınmaz üzerine inşa edilecek yapı ve eklentilerinin, bağımsız bölümlerin konumlarını ruhsatına, projelerine, vaziyet planındaki ölçülerine ve teknik yöntemine uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde gösteren plan ve projesi” şeklinde tanımlanan “bağımsız bölüm plan ve projesinin”

(md.3-b), Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından düzenlenmesi hükümleri getirilmiştir.

Ayrıca 5940 sayılı kanunla 3194 sayılı imar kanununun 28.maddesinde yapılan değişiklikle de;

“Madde 28 – Bu kanun kapsamındaki mimarlık , mühendislik ve planlama hizmetlerine ilişkin harita, plan, etüt, proje ve eklerinin düzenlenmesi ve bunların yerine getirilmesinin, uygulamada bulunulacak alanın, yerleşme merkezinin ve yapı sınıfına , özelliğine ve büyüklük derecesine göre, uzmanlık alanlarına uygun olarak 38. maddede belirtilen meslek mensuplarına yaptırılması mecburidir.Müellifler ve uygulamada bulunan meslek mensupları, işlerini bu kanuna ve ilgili diğer mevzuata uygun olarak gerçekleştirmekten sorumlu” kılınmışlardır.

Yukarıda belirtilen yasal değişiklikler ve Tapu Planları Tüzüğü hükümleri, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin “genel hükümler” başlığı altında yer alan 4.maddesindeki; “Bu yönetmelik esaslarına göre yapılacak bütün yapılarda plan, fen , sağlık ve çevre şartları ile ilgili diğer kanun tüzük ve yönetmelik hükümlerine ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenmiş standartlara uyulması zorunludur.’’ genel hükmü ve “yapı ruhsatı işleri” başlıklı 57.maddenin 5.fıkrasında yer alan “ilgili bütün mevzuat hükümlerine uygun olmak üzere’’ hazırlatılması gereken projeler kapsamında: Harita ve Kadastro Mühendislerince üretilmesi gereken vaziyet planı, bağımsız bölüm planları ve aplikasyon belgesi veya yapı yeri uygulama krokisinin ayrı ayrı belirtilmesi gerekmektedir.

“Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’’ hakkında şubemiz görüşü oluşturularak iletmemiz istenmektedir.

ÖNERİ 1: VAZİYET PLANI, BAĞIMSIZ BÖLÜM PLAN VE PROJESİ

Bu nedenle yönetmeliğin 57-a maddesindeki mimari proje başlığı altında, mimar tarafından hazırlanan “avan proje ve tatbikat projeleri”nden sonra gelmek üzere;

BURSA ŞUBE GÖRÜŞ VE ÖNERİMİZ;

1) Uygulama imar planına, parselasyon planına, cephe hattı, yapı yaklaşma mesafeleri, yapı ruhsatına, ruhsata esas mimari ve mühendislik projeleri ile yerleşim planındaki ölçülerine göre; Tapu Planları Tüzüğü, Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği hükümlerine ve teknik mevzuata uygun olarak Harita ve Kadastro Mühendislerince hazırlanan;

Parselde inşa edilecek yapıların ve eklentilerinin, teknik alt yapıların, kat irtifakına veya kat mülkiyetine esas konumlarını gösteren “vaziyet planı”; Bağımsız bölümleri ve eklentilerinin konumlarını ve numaralarını ruhsatına, mimari projesi ve vaziyet planındaki ölçülerine uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde gösteren “bağımsız bölüm planları”; vaziyet planının koordinatlandırılarak gösterildiği, ayrıca, parsel, yapı ve bağımsız bölümlerin köşe noktaları ile teknik alt yapıların ve imar hatlarının kot ve koordinatlarının parsele uygulamasında ve su basman vizesine esas röleve krokisinin düzenlenmesinde yararlanılacak poligonları, bu poligonların kot ve koordinatlarını da içeren 1/50 ve/veya 1/1000 ölçekli “aplikasyon belgesi” Ya da “yapı yeri uygulama krokisi” eklenmelidir.

Bu belgeler, Harita Projesi başlığında düzenlenmeli 1. Poligonlar

2. Kadastral bilgiler (koordinat, cephe, alan vb.) 3. İmar hatları (Çekme Mesafeleri)

4. Arazi kotları ve Mimari projeyle uyumlu Proje kotları 5. Vaziyet planı( cephe ve aplikasyon değerlerini içerir) Bağımsız bölüm planı( cephe ve aplikasyon değerlerini içerir) ÖNERİ 2: FENNİ MESULİYET

09/12/2009 tarihinde kabul edilen 5940nolu Kanunun 1. maddesiyle 03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 28.

maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiştir.

Yasanın 28. maddesinde görüldüğü üzere;

“3194 sayılı İmar Kanunu” kapsamındaki mimarlık , mühendislik ve planlama hizmetine ilişkin harita, plan, etüt, proje ve eklerinin düzenlenmesi ve bunların yerine getirilmesinin… uzmanlık alanlarına uygun olarak 38.maddede belirtilen meslek mensuplarına yaptırılması mecburidir. Müellifler ve uygulamada bulunan meslek mensupları işlerini bu kanuna ve ilgili diğer mevzuata uygun olarak gerçekleştirmekten sorumludur.

“... Fenni mesul mimar ve mühendisler uzmanlık alanlarına göre yapının ( eklentilerinin, teknik altyapıların)… bu kanuna , ilgili diğer mevzuata, uygulama imar planına, ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa edilmesini denetlemekle görevlidir.’’

Yasa hükmü gereğince ; Vaziyet planı, bağımsız bölüm planları ve aplikasyon belgesinin fenni mesuliyetinin Harita ve Kadastro Mühendisi tarafından üstlenilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Planlı Alanlar Yönetmeliğinin 58inci maddesinde adları sayılan mühendislere “elektrik” mühendisinden sonra gelmek üzere “harita kadastro” mühendisi eklenerek hem İmar yasası hem de Tapu ve Kadastro mevzuatı açısından uygun hale getirilmelidir.

BURSA ŞUBE GÖRÜŞ VE ÖNERİMİZ; Bu konu uygundur.

ÖNERİ 3: KADASTRAL APLİKASYON KROKİSİ

Bilindiği üzere parselin imar durumu (çap), o parselin kadastral planı veya aplikasyon krokisi sayısal değerlerine göre düzenlenmektedir. Yapı ruhsatına esas mimari projenin vaziyet planı ile kat irtifakı veya kat mülkiyetine esas olacak ve müellif harita kadastro mühendisince uygulama imar planına yapı yaklaşma mesafeleri ve ruhsata esas yapı projelerine göre hazırlayacağı vaziyet planının aplikasyon belgesinin de kadastral aplikasyon krokisinin sayısal değerleri esas alınarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Sözü edilen kadastral aplikasyon krokisinin Lisanlı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun ve bu kanuna ilişkin yönetmelik ile Tapu Planları Tüzüğü hükümleri gereği; lisanslı büroların bulunduğu yerlerde lisanslı harita kadastro mühendisleri, bulunmadığı yerlerde ise kadastro müdürlüklerinde görevli harita kadastro mühendisleri sorumluluğunda parselin aplike edilip sayısal değil ise sayısal hale getirilerek düzenlenmesi gerekmektedir.

Çünkü Tüzükle tapu kütüğünde kayıtlı parsellere ilişkin kadastral planların (tapu planlarının) “aplikasyon” işlerinin teknik sorumluluğunun harita kadastro mühendisi tarafından üstlenileceği hükmü getirilmiş (m.6); ayrıca “ 5368 Sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun” ve bu kanuna dayanılarak düzenlenen yönetmelikle Kadastro

Müdürlüklerince yürütülmekte olan, talebe bağlı “aplikasyon” işlemi hizmeti o bölgedeki lisanlı harita kadastro mühendisine devredilmiştir.(m.3)

Bu nedenle Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 57 inci maddesi (2 inci paragraf) “... tapu kayıt örneği yerine geçen belgeleri’’nden sonra gelmek üzere ve “ kadastro müdürlüğünden veya lisanslı bürodan alınan sayısal değerleri belirtilmiş kadastral aplikasyon krokisi” eklemesinin yapılarak57inci maddenin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

BURSA ŞUBE GÖRÜŞ VE ÖNERİMİZ; LİHKAB’ların hakkını koruyan bu öneri uygundur.

ÖNERİ 4: BAĞIMSIZ BÖLÜM, EKLENTİ, ORTAK YERLER, BAĞIMSIZ BÖLÜM PLANI,VAZİYET PLANI TANIMLARININ YAPILMASI

Planlı Alanlar Yönetmeliğinin Tanımlar bölümünde; Bağımsız Bölüm, Eklenti, Ortak Yerler, Bağımsız Bölüm Planı, Vaziyet Planı tanımları yapılıp yönetmelik İmar, Tapu ve Kadastro mevzuatı ilişkilendirilerek mimari proje kapsamındaki plan ve projelerin hem İmar Kanunu, hem de Kat Mülkiyeti Kanunu ve Tapu Planları Tüzüğü Hükümlerine uygun ve eksiksiz düzenlenmesini sağlayacak içeriğe kavuşturulmuş olacaktır. Böylece hem idarelerde işlem akışının hızlanmasını hem de Medeni Kanun hükümleri doğrultusunda, kadastral planlarda ve tapu sicilindeki değişikliklerin mevzuatına uygun ve resen gerçekleştirilmesini temel oluşturulacaktır.

BURSA ŞUBE GÖRÜŞ VE ÖNERİMİZ; Bu kısma harita projesi olarak bir tanım da eklenmeli Yapı kullanma izni kısmına tapu planları tüzüğü ve ilgili mevzuatın o kısmı ilave edilmelidir.

Ayrıca bu yönetmeliğin Büyükşehir Belediyelerinde bulunan tip imar yönetmelikleri ile ilgisi araştırılmalı, ve değişiklikler bir sistemaktik içinde bu yönetmeliklere de yansıtılmalıdır.

Sistematik le ilgili şubemiz görüşü vardır, bu sistematik yapılacak kapsamlı bir toplantıda taraflar da davet edilerek önce belirlenmeli, sonra önerilmeli, sistematiğe göre yönetmeliklerin tümü değiştirilmelidir. Böylelikle eksik bir konu kalmayacağı gibi bir biriyle uyuşumsuz bir mevzuat kalabalıklığı ortadan kaldırılacaktır.