• Sonuç bulunamadı

Uzaktan Eğitim Veren Kurumlarda İçerik Geliştirme Süreçlerine Yönelik

Uzaktan eğitim veren kurumların içerik geliştirme süreçlerine yönelik ihtiyacın belirlenmesi amacı ile 8 üniversite, bir bakanlık, bir askeri kurum ve 5 özel sektör olmak üzere toplam 15 kurumun yönetici ve çalışanları ile görüşülmüştür. Bu kurumlara ait betimsel istatistikler Tablo 8’de sunulmaktadır.

Tablo 8. Uzaktan Eğitim İçerik Geliştirme Süreçlerine Yönelik İhtiyaçlarının Belirlenmesi Amacıyla Görüşülen Kurumlar

Kurum

Kod Adı Kurum Türü

Çalışan Sayısı

Kurum

Kod Adı Kurum Türü

Çalışan Sayısı

A Devlet Üniversitesi 10-15 I Askeri 15-20

B Devlet Üniversitesi 25-30 J Bakanlık 2

C Devlet Üniversitesi 40-50 K Özel Sektör 3

D Devlet Üniversitesi 10-15 L Özel Sektör 25-30

E Devlet Üniversitesi 15-20 M Özel Sektör 70-80

F Özel Üniversite 7-10 N Özel Sektör 180-200

G Özel Üniversite 4-5 O Özel Sektör 15-20

71 Bu kurumlarda içerik geliştirme süreçlerinde görevli yönetici ve/veya çalışanlar

ile gerçekleştirilen görüşmelere ait içerik analizi ise Tablo 9’da sunulmaktadır. Tablo 9. Uzaktan Eğitim Kurumları Yönetici ve Çalışanlarının İçerik Geliştirme

Süreçlerine ilişkin Görüşlerinin İçerik Analizi

Yönetici ve/veya Çalışan Görüşleri f %

Proje yönetimi uygulanıyor 11 73,3

Proje yönetimi uygulanmıyor 4 26,7

Proje yönetim aracı kullanılmıyor 10 66,7

Proje yönetim aracı denendi, vazgeçildi 3 20,0 Word, Excel, Google araçları vb. kullanılıyor 8 53,3

Kullanılan Araç: MsProject 3 20,0

Kullanılan, vazgeçilen (SharePoint) 3 20,0

Kullanılan Araç: Visual SourceSafe 2 13,3

Kullanılan Araç: Kurumun kendisinin geliştirdiği 2 13,3

Kullanılan Araç: OneNote 1 6,7

Kullanılan Araç: cTrack 1 6,7

ÇİTA benzeri bir araca ihtiyaç var 11 73,3 İş yükü, ÇİTA benzeri aracın dahil edilmesini zorlaştırıyor 2 13,3

Öğrenme nesnesi saklanmıyor 10 66,7

Öğrenme nesnesi saklanıyor 5 33,3

Öğrenme nesnesi sürüm bilgisi tutulmuyor 11 73,3 Öğrenme nesnesi sürüm bilgisi tutuluyor 4 26,7

Tablo 9 incelendiğinde, görüşme sonuçlarından elde edilen verilere göre, uzaktan eğitim alanında çalışan kurumların büyük bir kısmının (n=11) içerik geliştirme süreçlerinde proje yönetimini uyguladıkları, proje yönetimi uygulamayan kurumların ise (n=4) personel sayısı bakımından küçük oldukları ve işlerin tamamen bireysel çalışma ile yürüttükleri görülmüştür. Görüşme yapılan 15 kurum içerisinden 5 tanesinin süreçlerin takibi, yönetimi ve öğrenme nesnelerinin saklanması için en az bir araç kullandığı, 2 kurumun (1 özel sektör, 1 devlet üniversitesi) ise süreçleri destekleyebilmek için kendi aracını geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu kurumların içerik geliştirme süreçlerinin yönetsel boyutu ve öğrenme nesnelerinin saklanması gibi işlevsel boyutları için Microsoft Project, Microsoft OneNote, cTrack, Visual Source

72 Safe araçlarını kullandıkları, ayrıca az sayıdaki kurumun ise (n=3), en az bir tane proje

yönetim aracını (Microsoft Sharepoint) kullanmaya çalıştıkları, ancak vazgeçtikleri belirlenmiştir.

Görüşme sonuçlarına göre, içerik geliştirme süreçlerinde ofis yazılımları ya da Google araçları kullanımının (n=8) devlet üniversiteleri ve kurumları ile küçük ölçekli özel sektör kurumlarında yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca 15 kurumdan sadece 5 tanesinin öğrenme nesnelerini sakladıkları, 4 kurumun ise öğrenme nesnelerine ait sürüm bilgisini sakladıkları belirlenmiştir.

Görüşme yapılan 15 kurumdan 11 tanesi, içerik geliştirme süreçlerinde herhangi bir aracı kullanıyor olsa bile ÇİTA’nın özelliklerinin bulunduğu bir araca ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir.

Uzaktan eğitim veren bu kurumların, içerik geliştirme süreçlerine yönelik ihtiyaçlarına ilişkin çalışanlarının ve yöneticilerinin bazılarının görüşleri şu şekildedir:

B Kurumu: “İçerik geliştirme süreçlerimizde proje yönetimi uyguluyoruz, ancak herhangi bir yazılı kural yok. Genellikle işler kurum çalışanlarının özverili bireysel çalışmaları sayesinde yetiştiriliyor. Özellikle iş yükü dengesinin sağlanması ve geleceğe yönelik durumun takibi için bir aracın kullanımına ihtiyaç var.”

I Kurumu: “Üretilen farklı öğrenme nesnelerinin versiyon takibi için Microsoft Sharepoint programını kullanmaya karar verdik. Ancak, yönetimi ve kullanımı oldukça karmaşık bulunan bu yazılım çalışanlarca tercih edilmedi. Bahsetmiş olduğunuz gibi sadece uzaktan eğitim kurumlarının süreçlerinde kullanılabilecek bir araca kesinlikle ihtiyaç var. Ancak, bu aracın diğer yazılımlara göre daha kullanıcı dostu olması gerekli, çünkü çalışanlar bu tip yazılımların kullanımı konusunda genellikle eski alışkanlıklarını değiştirmek istemedikleri için isteksiz oluyorlar.”

A Kurumu: “Microsoft Sharepoint programı ile süreçlerimizde yaşadığımız sorunların üstesinden gelmeye çalıştık, fakat programın ihtiyacın ötesindeki özellikleri kullanımını zorlaştırdığı için ekip tarafından kabul görmedi. Gerek çalışanların dosya paylaşım ihtiyacı gerekse öğrenme nesnelerinin saklanması, hazırlanan içeriklerin depolanması ve içeriklerin genel durumunun izlenebilmesi için kullanılabilecek proje yönetim yazılımlarının çok büyük bir kısmı, ihtiyaç duyulandan fazla özellik sunması ya da gerekli olan özellikleri taşımaması nedeni ile kullanılamıyor. Daha kullanıcı dostu bir araca kesinlikle ihtiyaç var. Özellikle; dosya paylaşım sağlayabilen, öğrenme

73 nesnelerinin depolanabildiği, daha iyi iletişim olanakları sunan ve ekibin iş yükünün ve

derslerin durumunun takip edilebileceği bir araç, uzaktan eğitim alanında çalışan pek çok kurum tarafından kullanılacaktır.”

C Kurumu: “Ekip küçükken işimiz daha kolaydı. Her bir çalışanı birey olarak çok iyi tanıdığımdan tek tek ilgilenebiliyordum. Kurumda da bölüm sayısı azdı, geliştirilecek içerik de. Şimdi, hem öğretim elemanlarından gelen içerikleri hem çalışanların ne kadar iş çıkardıklarını takip etmek çok zorlaştı. Yine zaman sıkıntısından düzeltme yapılacak içerikler, kim müsaitse, işi daha azsa ona veriliyor. Bazen birden fazla “en son” içeriğimiz oluyor, aslında hiçbiri de en son olmuyor, çünkü içeriklerin farklı yerlerinde farklı değişiklikler yapılmış olabiliyor. Bu içerikleri ortak sabit bir alanda ve DVD’lerde saklıyoruz, ama çoğu kez ilk seferde geri bulamayabiliyoruz. Görev takiplerimizde Google araçlarından yararlanıyoruz ancak yeterli olmuyor, çok sığ kalıyor. Kesinlikle bu süreçleri derli toplu izleyip yönetebileceğimiz çevrimiçi bir araca ihtiyacımız var.”

E Kurumu: “Daha önceki süreçlerde yaşanan sorunları görerek öğrenme nesnelerine yönelik olarak kendi geliştirmiş olduğumuz aracın içerik geliştirme süreçlerinde çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Ancak, öğrenme nesnelerinin sınıflandırılması ve versiyon bilgisinin tutulabilmesi gibi özelliklerin eklenmesi çok daha iyi olacaktır. İçerik geliştirme süreçlerinde daha gelişmiş özellikleri olan bir yazılıma kesinlikle ihtiyaç var.”

D Kurumu: “Ders içeriklerinin, dersi veren hocalardan toplanması en önemli sorunumuz. İçeriklerin tasarlanabileceği, öğretim elemanlarından gelen derslerin ve tamamlanan derslerin takibinin yapılabileceği derli toplu bir sisteme ihtiyacımız var.”

L Kurumu: “Firmamızın kendisinin geliştirmiş olduğu 2 farklı yazılım; öğrenme nesnelerinin depolanması, sürüm bilgisinin saklanması ve görev takibinin yapılması için kullanılıyor. Bu yazılımlar, yoğun çalışma temposu sırasında kurumun yeni ortaya çıkan ihtiyaçlarına göre sürekli güncelleniyor ancak genellikle yazılımların geliştirilme süreci kişilerin çalışma hızının gerisinde kalıyor.”

“Bence bu süreçlerde yaşanan en önemli sorun, sıkı kurum politikaları nedeni ile bilişim sektöründeki hızlı gelişmelerin kurum yapısına uyarlanamamasıdır. Örneğin, hazırlanan içeriklerin güvenliğinin sağlanabilmesi adına sadece iş yerindeki intranet üzerinden erişilebilen bir sistem kullanılabiliyor. Evinizden ya da bir başka yerden bu

74 çalışmanıza devam edebilmeniz şu an için ne yazık ki mümkün değil. Bunun en büyük

sebebi yoğun çalışma sürecinde bu tip iyileştirmelerin yapılabilmesi için yeterli insan gücü ve zamanın yaratılamaması.”

N Kurumu: “Proje yönetimi, görev takibi ve öğrenme nesnelerinin saklanması için; Microsoft Project, cTrack, Visual SourceSafe ve temel ofis programlarını kullanıyoruz. Çok çeşitli bu kadar yazılımın kullanılması, kuruma yeni dahil olan çalışanların eğitiminde zorluk çıkarsa da kurumun bu süreçleri idare edebilmesi ve görev odaklı çalışma anlayışını devam ettirebilmesi açısından bir gereklilik. Ancak, tüm bu araçların yerini alabilecek daha kullanıcı dostu, öğrenmesi kolay ve aynı özelliklerdeki bir başka yazılıma kesinlikle ihtiyaç var.”

O Kurumu: “Daha önce Microsoft Sharepoint ile bir deneme çalışması yapmıştık. Ancak programı kendi süreçlerimiz için fazla karmaşık bulduk ve kullanmaktan vazgeçtik. Kullanımı kolay bir program bulamadığımız için eski araçlarımız ile çalışmaya devam ediyoruz.”

Özel sektör kurumlarının, üniversitelere göre proje yönetimi daha fazla uyguladıkları, ayrıca bu süreçlerin takibi ve yönetimi için çeşitli araçlara ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır.

Görüşmelerden elde edilen bir başka sonuç ise uzaktan eğitim alanında çalışan tüm kurumların son birkaç yıl içindeki iş yüklerinin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde artış göstermesidir. Özellikle, bu kadar hızlı bir yük artışı sonucunda yeterli personel desteği bulamayan devlet üniversitelerinde kısmi zamanlı öğrencilerin bu süreçlere dâhil edildikleri gözlenmiştir. Öğrenci çalışanların branşları ile ilgili çalışma fırsatına sahip oldukları bu kurumlarda yeterli yasal düzenlemelerin hala yapılamamış olması, çok fazla öğrencinin bu döngüye girip çıkmasına yol açmaktadır. Bu durumda; süreçlere yeni dâhil olan öğrencilerin eğitilmesi, yarım bırakılan işlerin devam ettirilmesi, öğrenme nesnelerinin tekrar tekrar tasarlanması gibi pek çok sorun ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta daha az personel ve iş yükü ile çalışan bu kurumlar, süreçlerini gözden geçirmeye ve bu süreçlere yardımcı olacak çözümler aramaya başlamışlardır. Görüşmelerden elde edilen sonuçlara göre pek çok kurum, süreçlere yardımcı olması için çeşitli yazılımlar denemiş ya da kendileri geliştirme yoluna gitmiştir. Denemiş oldukları Microsoft Sharepoint gibi yazılımları, karmaşık olması, içerik geliştirme süreçleri için yeterli özelliklerden yoksun bulmaları ve kullanıcıların eğitimi için çok

75 fazla zaman gerekmesi gibi nedenlerden ötürü tercih etmemişlerdir. Yeterli insan

gücünden yoksun olan bu kurumların tüm süreçleri kapsayacak çözümler yerine daha özel konulara (Örneğin: öğrenme nesnelerinin saklanması) odaklandıkları gözlenmiştir.

Benzer Belgeler