• Sonuç bulunamadı

3.3. Araştırma ve Uygulama Süreci

3.3.4. Aracın Özellikleri

Çalışmaya, aracın yerel bir sisteme kurulması ile başlanmıştır. Linux ve Windows üzerine kurulabilen ÇİTA, PHP ve MYSQL veritabanını destekleyen bir web sunucusu üzerinde çalışabilmektedir. Windows tabanlı yerel sistemde PHP destekli sunucu hizmeti için açık kaynak kodlu Wamp Server yazılımı kullanılmıştır. Araştırma sürecinde kullanılacak olan araca ait yapısal özellikler, Şekil 16’da gösterilmiştir.

Bu aracın yapısal özelliklerinden Ana Özellikler olarak adlandırılan bölümde yer alan işlevler şunlardır;

Kişiler (EK 6): Aracı kullanacak olan kişilerin listesinin yer aldığı bu bölümde araca yeni kişi ekleme, düzeltme, silme gibi işlemler yapılabilir. Aracı kullanacak olan kişiler, farklı kurumlarda çalışabilecekleri için; sistem, öncelikle kurumların tanıtılmasına izin vermektedir. Kurum özelliği, kullanıcıların gruplandırılabilmesine olanak sağlar. Araç sadece tek bir kurum tarafından kullanılacak ise kurum içerisinde görev alan çalışanların grupları da tanımlanabilir (Grafikerler, İçerik Uzmanları vb.).

Projeler (EK 7): Kullanıcıya atanan projelerin listelendiği bu bölümde; kullanıcı, açmak isteği projenin bağlantısına tıklayarak o projeye ait “Bilgi Panosuna” (EK 16) ulaşabilir.

61 Şekil 16. ÇİTA’ya Ait Yapısal Özellikler

Giriş Ekranı Bilgi Panosu Kullanıcı Ekranı Ana Özellikler Kişiler Projeler Durum Belgeler Konferans Takvim Atamalar Ara Yıldızlı Hızlı Ekle Proje Özellikleri Proje Panosu Olaylar Kontrol Listeleri Tartışmalar Dosyalar Takvim Sayfalar Etkinlikler Kişiler Yönetici Özellikleri Raporlar Takip Çöp Kutusu Profil Sistem Yöneticisi Yönetim Araçları

62 Durum (EK 8): Bu bölüm; sistem kullanıcılarının birbirleri ile zaman paylaşımlı

ya da paylaşımsız yazılı iletişim kurmalarına olanak sağlar. Sohbet ortamlarından farklı olarak, bu bölüme yazılan mesajlara daha sonra ulaşılabilir.

Belgeler (EK 9): Belgeler alanı, genel kullanım için gerekli olan dosyaların ya da metinlerin gönderilebileceği alandır. Yeterli yetkiye sahip kullanıcılar bu alanı yönetebilir. Sistemde kayıtlı tüm kullanıcılar ise bu alan içerisine yüklenmiş dosya ve metinlere ulaşabilir.

Konferans (EK 10): Bu ortam, belirli bir içerik geliştirme projesi üstünde görev almış olan çalışanların; görüntülü, sesli ve yazılı olarak iletişim kurabilmelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca kullanıcılar, beyaz tahta ve dosya paylaşım özelliklerini kullanarak üzerinde çalışmış oldukları konu ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabilmektedirler.

Takvim (EK 11): Tüm projelere ait verilerin, takvim üzerinde görüntülenmesine olanak sağlar. Böylece geçmiş, yaklaşan ya da gelecekte tamamlanması gereken görevlerin takibine yardımcı olur.

Atamalar (EK 12): Belirli süzgeçlere göre seçilen kişi ya da grubun üzerindeki görevlerin listelenmesi için kullanılır. Bu süzgeçler; zaman aralığı, proje seçimi, proje durumu gibi özelliklere göre belirlenmektedir.

Ara (EK 13): Projelerin, kişilerin ya da projeler içinde paylaşılan öğelerin (dosyalar, tartışmalar, sayfalar vb.) aranması için kullanılır.

Yıldızlı (EK 14): Bu özellik, sık kullanılan öğelerin ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde erişilmesi için kullanılır. Herhangi bir öğenin yıldızlı olarak işaretlenmesi için ön kısmında yer alan yıldız simgesine tıklanması yeterlidir.

Hızlı Ekle (EK 15): Kullanıcıların, üzerinde çalışmış oldukları projeden bağımsız olarak; erişim yetkisinin olduğu herhangi bir proje altında hızlı bir şekilde tartışma başlatmasına, dosya gönderebilmesine ya da diğer proje işlemlerini yapabilmesine olanak tanır.

Proje Özellikleri olarak adlandırılan bölümde yer alan işlevler şunlardır;

Proje Bilgi Panosu (EK 16): Seçilen projeye ait bilgilerin yer aldığı karşılama ekranıdır. Bu ekran üzerinden proje özelliklerine erişilebilir, proje bilgileri düzenlenebilir, proje yöneticisinin seçimi ve proje başlangıç tarihi gibi bilgiler belirlenebilir. Proje bilgilerinin düzenlenebilmesi için kullanıcıların yeterli yetki

63 seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. Bilgi panosu içinde yer alan proje ilerlemesi,

proje içindeki ”Olaylar”, “Kontrol Listeleri”, “Etkinlikler” ve “Görevlerin” yüzde olarak ifade edilmesi ile hesaplanmaktadır. Proje altında açılan ve tamamlanan her öğe, proje ilerlemesinin hesabında kullanılmaktadır.

Olaylar (EK 17): Üzerinde çalışılan projenin gerçekleşmesi gereken ana hedefleri, bu bölüm altında tanımlanmaktadır. Proje süreci, ana hedefler olarak tanımlanan olaylara bölünerek, her bir olay altında çeşitli etkinlikler ve görevler belirlenebilir. Bu olaylara ilişkin kontrol listeleri, tartışmalar, dosyalar ya da etkinlikler oluşturulabilir. Tanımlanan her bir olay, belirli bir başlangıç ve bitiş tarihine sahip olmalıdır. Bu olaylar için, proje yöneticisi tarafından bir ya da birden fazla sorumlu kullanıcı atanabilir. Olayların yönetimi, yeterli yetki seviyesine sahip kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir. Bu yönetim işlemleri, olayın tamamlanması, tekrar açılması, tarih aralığının değiştirilmesi benzeri işlemlerden oluşmaktadır.

Kontrol Listeleri (EK 18): Proje sürecinde yapılması gereken işlemlere ait kontrol listeleri bu bölüm aracılığı ile oluşturulabilir. Her bir kontrol listesi, alt görevlere bölünebilir. Eğer istenirse bu listeler, belirli olaylar ile ilişkilendirilebilir, teslim tarihi belirlenebilir. Kontrol listesi altında yer alan alt görevlerin sorumluğu bir ya da birden fazla kullanıcıya verilebilir. Kontrol listelerinin yönetimi, yeterli yetki seviyesine sahip kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir. Bu yönetim işlemleri, görevlerin tamamlanması, tekrar açılması, bitiş tarihinin değiştirilmesi gibi işlemlerden oluşmaktadır.

Tartışmalar (EK 19): Bu bölüm; kullanıcıların, proje hakkındaki görüşlerini paylaşabildikleri forum alanıdır. Eğer istenirse açılan tartışma başlıkları, belirli olaylar ile ilişkilendirilebilir. Proje altında tanımlanan her kullanıcının yeni bir tartışma başlatması, mevcut bir tartışma başlığına cevap yazması ve dosya eklemesi mümkündür. Proje kullanıcıları, istedikleri tartışma konularına abone olup, yeni bir cevap geldiğinde e-posta aracılığı ile haberdar olabilirler.

Dosyalar (EK 20): Dosyalar bölümü; ihtiyaç duyulan dosyaların sisteme yüklenerek, proje kullanıcıları ile paylaşılabildiği depolama alanıdır. Bu alana gönderilen her bir dosya için, sürüm bilgisi tutularak, aynı dosyanın daha önceki sürümlerine ulaşılabilir. Ayrıca, sistemde yer alan tüm dosyalarda bulunan “Etiket” bilgisi girilerek öğrenme nesnelerine ilişkin anahtar kelimeler belirlenebilmektedir.

64 Gönderilen her bir dosya, belirli bir olay ile ilişkilendirilebilir. Sistem üzerinde yeni bir

dosya gönderildiğinde, diğer proje kullanıcıları e-posta aracılığı ile bilgilendirilebilir. Takvim (EK 21): İlgili projeye ait verilerin, takvim üzerinde görüntülenmesine olanak sağlar. Böylece geçmiş, yaklaşan ya da gelecekte tamamlanması gereken görevlerin takibine yardımcı olur.

Sayfalar (EK 22): Sayfalar bölümü; proje süreçlerinde gerekli görülen belgelerin hazırlanması ve paylaşılması için kullanılır. Tüm kullanıcıların birlikte çalışması gereken, içerisinde resim ve düz yazı bulunan belgeler için uygun bir ortamdır. Blog olarak da kullanılabilen bu bölüm, diğer kullanıcılar tarafından yapılan değişikliklerin izlenmesine de olanak sağlar. Açılan her bir sayfanın belirli bir olay ile ilişkilendirilebilmesi mümkündür. “Dosyalar” bölümünden farklı olarak bu alandaki belgeler, bilgisayara indirilmeden okunabilmektedir.

Etkinlikler (EK 23): Projenin ana hedefleri olarak tanımlanan “Olayların” alt hedeflerini, etkinlikler bölümü oluşturur. Her bir etkinlik altında çeşitli alt görevler tanımlanabilir. Tanımlanan her bir etkinliğin, belirli bir olay ile ilişkilendirilebilmesi ve teslim tarihinin belirlenmesi mümkündür. Bu etkinlikler için, proje yöneticisi tarafından bir ya da birden fazla sorumlu kullanıcı atanabilir. Etkinliklerin yönetimi, yeterli yetki seviyesine sahip kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir. Bu yönetim işlemleri, etkinliğin ve/veya alt görevin tamamlanması/tekrar açılması, teslim tarihinin değiştirilmesi, alt görevlere kullanıcıların atanması gibi işlemlerden oluşmaktadır.

Kişiler (EK 24): Proje çalışanlarının listelendiği kişiler bölümünde, kullanıcıların adı, soyadı, e-posta adresleri ve proje rolleri yer alır. Kişilerin yönetimi, yeterli yetki seviyesine sahip kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir. Bu yönetim işlemleri; proje içerisine yeni kullanıcıların eklenmesi, mevcut kullanıcıların proje rollerinin ve yetkilerinin değiştirilmesi gibi işlemlerden oluşmaktadır.

Yönetici Özellikleri olarak adlandırılan bölümde yer alan işlevler şunlardır; Raporlar (EK 25): Proje çalışanlarının, görev dağılımının ve takibinin yapılabilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu modül, tüm projeler, kişiler ve kurumlar hakkında genel ya da özel rapor bilgilerinin verilmesine olanak sağlamaktadır. Sadece yönetici yetkisine sahip kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Takip (EK 26): Bu modül, öğretim elemanı tarafından hazırlanan bir ders içeriğinin kaç ünitesinin kuruma ulaştırıldığı, bu ünitelerden kaç tanesinin içerik

65 geliştirme ekibi tarafından sisteme aktarıldığı bilgisini veren bir raporlama aracıdır.

Sadece yönetici yetkisine sahip kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Çöp Kutusu (EK 27): Araç içerisinde silinen tüm öğelerin depolandığı alan olarak kullanılan çöp kutusu, masaüstü bilgisayarlarda bulunan geri dönüşüm kutusu ile benzer özellikleri taşımaktadır. Bu alan sadece yönetici yetkisine sahip kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Diğer Özellikler;

Profil (EK 28): Bu bölüm, kullanıcıların kişisel bilgilerini, parola ve resim ayarlarını değiştirebilmeleri için kullanılır. Kullanıcılar; bu bölüme, bilgi panosu üzerinden ulaşabilirler.

Yönetim Paneli (EK 29): Araç ile ilgili yönetimsel işlemlerin yapıldığı bölümdür. Bu bölümde; e-posta ayarları, dil tanımlamaları, yedekleme ve kullanıcı rolleri gibi özelliklere ulaşılabilir.

Benzer Belgeler