• Sonuç bulunamadı

Firma 1997 yılında İzmir’de bir “Tüm büyük başarıların arakasında başarıya güçlü bir şekilde inanmak ve tükenmeyen bir hayal gücü yatar.” nosyonuyla faaliyetlerine başlamıştır. Firmanın bünyesinde yer aldığı İnci Holding, kurduğu (Hayers Lemmerz , İnci Akü, İncitaş, İnci Lojistik, Cidaş, Cimak, ISM Makina Elektirk, Kon- Kur, Çisan, İnci Sigorta ,İncivak, Hayer Lemmerz J, ATEN Atık Yönetimi ) 13 firma ,1700 çalışan , 500 milyon USD ‘den fazla yıllık kar ve 350 milyon USD ihracatıyla Türk ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip holdinglerden bir tanesidir.

Firma, tüm dünyaya servis hizmeti sağlamak, taşımacılık ve lojistiği geliştirmek amacıyla kurulmuş ve uzun yıllardır var olan bu grubun içinde yerini almıştır. İnci Lojistik A.Ş. İzmir’de merkez bir ofis açarak 1997 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Özellikle gıda, otomotiv ve kimya sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmalara hizmet veren firma daha sonra açtığı Manisa, Bursa, Gebze, İstanbul ve Almanya şubeleriyle kapasitesi %150 arttırarak hizmetlerine devam etmiştir. Firma uluslararası deniz, kara ve hava taşımacılığı, ulusal taşımacılık, depo, antrepo kısmi deniz taşımacılığı, sigortacılık gibi sağladığı bütünleşik lojistik hizmetlerinin yanı sıra müşterisi olan firmaların istek ve beklentilerini tedarik zinciri bakış açısıyla yönlendirmektedir.

Deniz taşımacılığı konusunda dünyada lider konumuna gelmiş birkaç firma ile işbirliği içerisinde olan İnci Lojistik, ihracat ve ithalatı yapılan malların Avrupa limanlarından Amerika limanlarına ve Uzakdoğu‘dan Türkiye limanlarına deniz yolu ile taşınmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra transit ticaret ve ülkeler arasında yapılan takas anlaşmalarında yer alan mamullerin taşınması ve teslimatı gibi konular firma eliyle gerçekleştirilmektedir.

143 İnci Lojistik, müşterilerin özel projelerine özel çözümler bularak uluslararası acentaları vasıtasıyla enerji sistemleri, yapı malzemeleri, ağır metaller ve standart dışı makinelerin yurtdışına taşınması konusunda hizmet vermektedir.

Firma karayolu taşımacılığında kullanılan C2 lisansı, kurduğu uydu izleme ve gprs sistemleriyle önemli yüklemeleri güvenli ve hızlı bir şekilde uluslararası karayolunda Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da bulunan birçok ülkeye ulaştırmaktadır. Karayolunda olduğu gibi sahip olduğu IATA ve SGM lisanslarıyla havayolu taşımacılığında İzmir ve İstanbul havaalanları aracılığı ile dünyanın pek çok noktasına servis imkanı sunmaktadır. Ayrıca Türkiye’den Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine demiryolu taşımacılığında hizmet vermektedir.1600 ülkeye taşımacılığı yapılan yanıcı maddelerin depo antrepo ihtiyaçları İnci Lojistik firması tarafından karşılanmaktadır.

İnci Lojistik ülke içinde bütünleşik lojistik anlayışıyla kısmı taşımacılık, palet taşımacılığı gibi alanlarda ülkenin yedi bölgesine taşımacılık yapmakta, ülke çapında uluslararası işbirliği içinde olduğu firmalara depo ve antrepo hizmeti sunmaktadır. Anlaşmalı olduğu firmaların gümrükten mal çekim ve malı fabrikaya teslim gibi mevzuat bilgisi gerektiren işlemlerini yürüten firma, müşteri için fiyat düşürücü ve rekabet edebilirliği arttırıcı baş etken olan geri dönüşüm maddelerinin konteynır ve paletlerle taşınması hizmetini de yerine getirmektedir.

Almanya’nın Duisburg kentinde yer alan ofisi ile İnci Lojistik, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Orta Doğu’da bulunan ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerdeki firmalara kara, hava ve deniz yolu taşımacılığı konusunda destek hizmeti sunmaktadır.

Sonuç olarak firma ile yapılan görüşmede bahsi geçen tüm hizmetleri vermenin yanı sıra firmanın ana amacının müşterilerin ihtiyaçlarını öngörmek ve öngörülen ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek olduğu dile getirilmiştir.

144 Firmanın örgütsel yapısı oldukça yalın bir organizasyona dayanmakta olup, tüm süreçlerin ve iletişim kanallarının isler durumda olması bakımından oldukça yararlı görülmektedir. Aşağıdaki tabloda firmanın örgütsel yapısı görülmektedir.

Tablo- 12. İnci Lojistik A.Ş. Organizasyon Şeması

                                     

Firma organizasyon yapısı itibariyle de daha çok uluslar arasılaşma eğilimi içerisinde olduğu ve yurtdışı pazarlarda dünyanın önde gelen lojistik firmalarını rakip görerek firmaların kullandığı stratejileri inceleyerek onlar karşısında rekabette üstünlük sağlamaya çalıştığı edinilen bilgiler arasındadır. Bu bağlamda firma

YÖNETİM KURULU Operasyon  (2 KİŞİ)  Pazarlama  (3 KİŞİ)  Operasyon (2 KİŞİ)  Pazarlama (3 KİŞİ)  Operasyon (2 KİŞİ)  Pazarlama (2 KİŞİ)  DENETİM GENEL MÜDÜR SEKRETERYA MUHASEBE DEPARTMANI  (4 KİŞİ) GÜMRÜK  ELEMANLARI  (5 KİŞİ)  YURTDIŞI YURTİÇİ ULUSLAR ARASI HAVA YOLU DEPARTMANI ULUSLAR ARASI HAVA YOLU DEPARTMANI ULUSLAR ARASI HAVA YOLU DEPARTMANI MÜDÜ MÜDÜ MÜDÜ MÜDÜ KARA  NAKLİYE  DENİZ  NAKLİYE  HAVA NAKLİYE  Pazarlama  (2 KİŞİ)  Pazarlama  (2 KİŞİ)  Pazarlama (1 KİŞİ)  Operasyon  (1 KİŞİ)  Operasyon  (1 KİŞİ)  Operasyon (1 KİŞİ) 

145 kendisine Reynes, Küchne Nagel, MCSC ve DHL gibi uluslararası arenada yer etmiş firmaları rakip olarak tanımlayarak hedefini bu sayede yükselterek Avrupa’daki en iyi ilk 5 lojistik firmasından biri olmaya çalışmaktadır. Bu noktada firmanın en önemli rekabet stratejileri maliyetlerini asgariye indirmeye çalışması, stok seviyelerini asgari düzeyde tutması ve zaman faktörünü göz önünde tutarak müşterinin ihtiyaçlarını öngörüp anında ihtiyaçlara cevap verebilecek esnek bir sistem oluşturmaya çalışmasıdır.

Markanın bilinirliğini ve günümüzde gittikçe yaygınlaşan küreselleşmenin daha çok içinde yer alarak rekabet edebilirliğini artırmayı hedefleyen firma, yurt dışında da ofisler açarak özellikle önemli rutlar üzerinde bulunan Almanya, Belçika ve Hollanda ‘da depolar vasıtasıyla belirlediği stratejileri doğru şekilde yerine getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yapılan kişisel görüşmede firmanın ayrıca uluslararası alanda kabul edilirliğini arttırmak amacı ile uluslararası geçerliliği olan IATA, SGM gibi lisansları aldığı belirtilmiştir.

Firma sadece uluslararası alanda değil yurtiçinde de Rakip olarak gördüğü firmaları yakından takip ederek süreçlerini buna uygun şekilde geliştirmektedir. Maliyet konusuna yurtiçinde daha çok eğilen firma rakip olarak gördüğü başka lojistik firmaların sahip olduğu tır sayısının yarısı kadar tır ile aynı (TEU) taşıma kapasitesi ile yakıt ve bakım maliyetlerini yarı yarıya indirerek avantajlı konuma geçmiştir. Maliyet avantajına verdiği önemi “havayolu ölümdür” sloganı ile belirten firma yöneticileri, havayolu taşımacılığının karayolu taşımacılığına göre belirlediği bir rutta maliyetlemesini yaparak 130 kat daha pahalıya yapıldığını, bu oranın deniz yolu ve demiryolu taşımacılığı tercih edildiğinde 500 seviyelerine çıktığını tespit etmiştir.

Firma daha çok müşteriye daha hızlı süreler ve daha düşük maliyetlerde ulaşmanın deniz yolu taşımacılığından geçtiğini düşünerek deniz yolu taşımacılığında ayrıntılı analizler yapmaktadır.

146