• Sonuç bulunamadı

3.7.1. Amacına Uygun Web Sayfasının Özellikleri

Ġnternet, iĢletmelerin yürüttüğü faaliyetlerin, iĢletmeyle ortak değerleri olan paydaĢlara aktarılmasında önemli bir yere sahiptir. Hedef kitleye ulaĢmanın önemli bir aracı olan internetin aktif ve etkin bir Ģekilde kullanılması için web sayfalarının belirli kriterleri olması gerekir. Ġyi bir web sayfası için üç temel kıstas bulunmaktadır; diyalog ya da geri bildirim haritaları (e-mail, doğrudan cevap mekanizmaları, sosyal medya ile feedback vb.) devam eden servislerin provizyonu ve sitenin kolay kullanımıdır (Kent, akt. Tarhan, 2007: 83). Bu tip kıstaslar web sayfalarının oluĢturulmasında iĢletmelere yol gösterebilir.

ĠĢletmeler web sayfalarını hazırlarken kurumsal iletiĢim açısından renk, logo, sayfa düzeni, fotoğraf seçimi, arama motoru kayıtlarında ön planda olmaları, kullanılabilirlik, bilgilere doğrudan ve kolay ulaĢım, sayfaların iĢlevselliği, geri bildirimler, paydaĢların düĢünce ve görüĢleri, sitenin güncel olması gibi kriterlere önem vermelidirler.

Hedef kitleye doğrudan ve açık bir Ģekilde ulaĢabilen web sayfaları, iĢletmenin hedefleri doğrultusunda mesajlar aktarabilmelidir. Bu Ģekilde dizayn edilen web sayfaları, kuruma olan güveni ve bağlılığı güçlendirir. Bunun aksi durumda ise hedef kitle web sayfası üzerinden edindiği edinimler sonucu, iĢletmeye karĢı olumsuz bir tavır geliĢtirebilir.

Etkin bir Ģekilde hazırlanan iĢletme web sayfaları, iĢletmenin aktarmak istediği mesaj ve imajları doğrudan ve dolaysız bir Ģekilde aktarmalıdır. Hedef kitlenin dikkatini çekmeli ve ziyaretçilerin site içerisinde kalmasına yönelik bir yapıda olmalıdır. Aktarılmak istenen mesajın dıĢında hedef kitle gereksiz bilgilerle rahatsız edilmemeli ve web sayfasına yönelik bir hoĢnutsuzluk yaratılmamalıdır.

Ġnternette tanımaya yönelik olarak elektronik posta, Ģikâyet ve istek hattı, bilgi edinme, anket, formlar gibi birçok araçlar kullanılmaktadır. Ġnternet iĢletmelerde çalıĢanlara yönelik aktivitelerin aktarıldığı ve özendirildiği bir yapıya da sahiptir.

ĠĢletmelerin oluĢturduğu internet sitesinde yukarıda belirtilen özelliklerin dıĢında, iĢletme hakkında bilgi, yönetici veya yönetim kurulu baĢkanının geri bildirimleri, vizyon ve misyon, amaçları, ürün bilgileri, paydaĢları, yapmıĢ olduğu etkinlikler ve planladığı projeler hakkında ayrıntılı bilgiler sunmalıdır. Bu Ģekilde yapılan siteler hedef kitlede iĢletmeye karĢı olumlu bir tutum oluĢturacak, iĢletmeye itibar ve güven sağlayacaktır.

3.7.2. Kurum Kimliği Açısından Değerlendirme

Kurum kimliği kurumun kendi kendine ne olduğu ve ne yansıttığıdır. Hedef kitle ile olan iletiĢimin kurum imajı ve kimliği ön plana çıkmaktadır. ĠĢletmeden kendi birimlerine, paydaĢlarına, çalıĢanlarına ve müĢterilerine doğru ve etkili bir iletiĢim sağlar. Çünkü web sayfaları kurumun imajını ve kimliğini de barındırır, bu sayede kurum felsefesini ve kültürünü aktararak, o kuruluĢla paydaĢları ve müĢterileri arasında kurumsal bir iletiĢim aracı görür. Yapılan inceleme sonucu bütün iĢletmelerde logo ve amblemin yer aldığı görülmektedir. Bu da göstermektedir ki kurumsal imaj ve kurum kimliği açısından logo ve amblemleri yeterince önem verilmiĢtir.

Ġncelemelerde vizyon ile misyon kavramların her zaman birlikte kullanıldığı gözlemlenmiĢtir. Ġncelenen internet sayfalarının on üç tanesinin dört tanesinde (Konya Çimento, Hekimoğlu Un, Altınapa Değirmencilik, Büyük Hekimoğulları Gıda) misyon ve vizyon kavramlarına rastlanmamıĢtır. Diğer dokuz web sayfasında (Konya ġeker, Tümosan, Pakpen, Helvacızade Gıda, Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt ) vizyon ve misyon kavramları oluĢturularak sayfada yayınlanmıĢtır.

Slogan kurumsal kimlik oluĢturmada önemli bir yere sahiptir. Tanıdık ve yaygın bir slogana sahip olan iĢletmeler bu sloganlar aracılılığıyla bilinirliklerini çok daha hızlı bir Ģekilde artırabilmektedirler. Örneğin Coca-Cola‟nın “Hayatın Tadı”, Arçelik‟in “Arçelik Demek Yenilik Demek”sloganları oldukça bilinir bir yapıdadır ve kurumun tanınırlığına katkıda bulunmaktadır. Ġncelenen web sayfalarının beĢ tanesinde (Konya ġeker- Türkiye‟nin Üreten Gücü, Tümosan-1975‟ten

Günümüze… Ulusaldan Evrensele Uzanan Marka, Helvacızade Gıda-1888‟den beri Helvacızade -Biz BaĢarımızı Ġnancımız ile Taze Tuttuk, Sevgimiz ile Donattık…, Hekimoğlu Un- ġikayetsiz Un, Büyük Hekimoğulları Gıda-1985‟ten günümüze Türkiye‟nin Unu-Ustaların Yeni Gözdesi; Çift pırlanta. ) sloganlar mevcuttur, geriye kalan (Pakpen, Konya Çimento, Akova Süt, Altınapa Değirmencilik, Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt) sekiz web sayfasında ise kendilerine özgü bir slogan oluĢturulmamıĢtır.

Kurumların kendilerini tanıtma ve geçmiĢlerini aktarabilmeleri için “Hakkımızda ve Tarihçe” bölümlerine ihtiyaçları vardır. Kurumun yatırımlarının, amaçlarının, gelecek vaat etmelerinin neler olduğu bu bölümlerde aktarılmaktadır. ĠĢletmelerin geçmiĢi geleceklerinin aynasıdır, bu yüzden tarihçe bölümleri iĢletmeler için önemli bir yere sahiptir. Yeterince iyi ve eski bir tarihi olmayan kuruluĢlar bile kendi kurum tarihlerini inĢa etmeye çalıĢmaktadır. Günümüzde internetin yaygın bir Ģekilde kullanılması sonucu bir iĢletme hakkında çok hızlı ve kolay bilgi almanın en kolay yolu web sayfalarıdır.

Tüketici kurumun güvenilirliğini sınarken öncelikle tarihçesine dikkat etmektedir. GeçmiĢteki baĢarılar ve atılımlar kuruma duyulan güveni artırmaktadır. Ġncelenen iĢletme web sayfalarının tümü hakkımızda ve tarihçe bölümlerine yer vermiĢtir. ĠĢletmeler bu bölümlerin önemini kavrayarak, bu bölümlere gerekli özeni göstermiĢtir.

Bölgesel ve Ģehirsel aidiyet duygusuna sahip olan iĢletmeler, bölgelerinin kültürlerini gelenek ve göreneklerini tanıtmak için web sayfalarında özel bir bölüm oluĢturmuĢtur. Ġncelenen web sayfalarından sadece iki tanesinde (Konya ġeker ve Helvacızade Gıda) bölge ve Ģehir tanıtımına katkıda bulunacak bölümler mevcuttur. Diğer on bir web sayfasında (Tümosan, Pakpen, Konya Çimento, Akova Süt, Hekimoğlu Un, Altınapa Değirmencilik, Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt, Büyük Hekimoğulları Gıda, ise bu özellik kullanılmamıĢtır.

Tablo 6: Kurum Kimliği Açısından Değerlendirme Evet/ Var: +

Hayır/Yok: -

Konya

ġeker Tümosan Pakpen Konya Çimento

Akova

Süt Helvacızade Gıda Hekimoğlu Un

Altınapa Değirmencilik

Kombassan

Kağıt Komyapı Hazır Beton Atiker Metal Enka Süt Büyük Hekim oğulları Gıda Toplam Amblem- Logo + + + + + + + + + + + + + 13/13 Vizyon + + + - + + - - + + + + - 13/9 Misyon + + + - + + - - + + + + - 13/9 Slogan + + - - - + + - - - + 13/5 Hakkımızda- Tarihçe + + + + + + + + + + + + + 13/13 Bölge ve ġehir Tanıtımına Katkısı + - - - - + - - - 13/2 Toplam 6/6 6/5 6/4 6/2 6/4 6/6 6/3 6/2 6/4 6/4 6/4 6/4 6/3

3.7.3. ĠletiĢim ve Bilgi Sistemi Açısından Değerlendirme

Bir sayfada iletiĢim ve kurumsal iletiĢim açısından en önemli bağlantı iĢletmelerin telefon faks, e-mail ve benzeri iletiĢim bilgileridir. Bunlarla birlikte iletiĢim adresleri, tüketici hattı, iletiĢim ve iĢ baĢvuru formları, kurumsal iletiĢimi güçlendirici unsurlardır.

Belki de web sayfalarının ana unsuru ortak paydaĢları ile olan iletiĢimi oluĢturmak ve güçlendirmektir. Bu doğrultudan iĢletmelerin web sayfalarında bulunan iletiĢim ve bilgi sistemi unsurları, aracılığıyla istenilen amaçlara çok daha hızlı bir Ģekilde ulaĢılabilir. Ayrıca hedef kitlenin isteklerini karĢılayabilmek için web sayfalarının iletiĢim bölümlerini ihtiyaç duyulmaktadır. Geri bildirimlerin en aktif Ģekilde iĢlediği yerler web sayfaları olduğundan, buradaki iletiĢim öğelerine yeteri önem verilmeli ve bu doğrultuda web sayfalarının iletiĢim unsurları oluĢturulmalıdır.

ĠĢletmelerin web sayfalarında olmazsa olmazları “telefon numaraları, faks numaraları, e-mail adresleri ve iĢletme adresleri”dir. Ġnceleme sonucu tüm iĢletmeler bu hayati öğelere yer vermiĢtir. Hedef kitle iĢletme ile ilgili arzu istek ve Ģikâyetlerini iletebilmek için öncelikle bu kanallara baĢvurmaktadır.

Son dönemde tüketicileri korumak adına çıkarılan kanunlar ve yönetmeliklerden dolayı iĢletmelerin, müĢteri geri bildirimlerini daha rahat alabilmeleri ve bu hatların ücretsiz veya Ģehir içi arama ücretli bir hat tahsis edilerek eriĢim kanallarını kolaylaĢtırması, amacıyla iĢletmeler tüketici hatları oluĢturulmaktadır. Ayrıca müĢteri hatları, hedef kitlenin Ģikâyetlerini ve isteklerini ulaĢtırırken, hem iĢletme hem tüketici açısından avantaj sağlamaktadır. Ġnceleme dâhilindeki on üç firmanın dördünde (Konya ġeker, Tümosan, Atiker Metal, Enka Süt) tüketici hattı mevcuttur. Diğer dokuz (Pakpen, Konya Çimento, Akova Süt, Helvacızade Gıda, Hekimoğlu Un, Altınapa Değirmencilik, Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Büyük Hekimoğulları Gıda) iĢletme web sayfalarında ise tüketici hattı hizmeti verilmemektedir. (Bkz. Ekler).

Evet/ Var: + Hayır/Yok: -

Konya

ġeker Tümosan Pakpen

Konya Çimento

Akova

Süt Helvacızade Gıda Hekimoğlu Un

Altınapa Değirmen- cilik

Kombassan

Kağıt Komyapı Hazır Beton Atiker Metal Enka Süt Büyük Hekim- oğulları Gıda Toplam Telefon + + + + + + + + + + + + + 13/13 Faks + + + + + + + + + + + + + 13/13 E- Mail + + + + + + + + + + + + + 13/13 ĠĢletme Adresi + + + + + + + + + + + + + 13/13 Tüketici Hattı + + - - - + + - 13/4 Harita-Kroki + + + - + - + - - + + + - 13/8 ĠletiĢim Formu + + + + + + - - + + + + + 13/11 E- Bülten Üyeliği + - - - 13/1 ĠĢ BaĢvuru Formu + + + + + + - - - + + + - 13/9 Toplam 9/9 9/8 9/7 9/6 9/7 9/6 9/5 9/4 9/5 9/7 9/8 9/8 9/5

Navigasyon ve harita özeliklerinin teknolojik olarak hayatımıza nüfuz etmesinden dolayı, iĢletmelerinde adres tarifinde bu tip unsurları kullanması kaçınılmaz olmaktadır. Birçok kiĢi haritalardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, istedikleri hedeflere çok daha hızlı ve zahmetsiz bir Ģekilde ulaĢabilmektedir. ĠĢletmelerde, kurumun ofisinin ya da üretim yerinin adresini verirken harita ve krokiler kullanmaktadır. Yapılan incelemede sekiz iĢletmenin (Konya ġeker, Tümosan, Pakpen, Akova Süt, Hekimoğlu Un, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt ) harita, kroki gibi unsurları içerdiği gözlemlenmiĢtir, geriye kalan beĢ (Konya Çimento, Helvacızade Gıda, Altınapa Değirmencilik, Kombassan Kağıt ve Büyük Hekimoğulları Gıda) iĢletme ise harita ve kroki yoluyla adres tarifi yöntemini seçmemiĢtir.

ĠletiĢim formu, iĢletmelerin geri bildirimlerini almaları için belki de en önemli öğe konumundadır. ĠletiĢim formu, müĢterilerin internet aracılığıyla, oturdukları yerden kolayca isteklerini dile getirebilmelerinin yegâne, yoludur. ĠletiĢim formu aracılığıyla masrafsız ve doğrudan istekler, iĢletmenin web sayfasına yüklenmekte ve iĢletmenin iletiĢim birimiyle ilgilenen birimler tarafından incelenmektedir. Ġncelenen web sayfalarının sadece ikisinde (Hekimoğlu Un, Altınapa Değirmencilik) hazır iletiĢim formu bulunmamaktadır. Diğer on bir‟inde (Konya ġeker, Tümosan, Pakpen, Konya Çimento, Akova Süt, Helvacı Zade Gıda, , Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt, Büyük Hekimoğulları Gıda) iletiĢim formu bulunmaktadır, bu da bize göstermektedir ki iĢletmeler internet üzerinden iletiĢim formu aracılığıyla aktarılan mesajlara önem göstermektedir. Tabi ki oluĢturulan iletiĢim formlarına hızlı ve doğru bir Ģekilde cevap verilmelidir. MüĢteri ilettiği soru, istek, Ģikâyet ve önerilere hızlı ve doğru bir Ģekilde cevap almak ister. Bu sağlanmadığı takdirde olumlu bir yapıda olan iletiĢim formu özelliği tam tersi zararlı bir konuma gelir. Bunu engellemek için iĢletmenin içerisinde, iletiĢim formlarıyla ilgilenen birimlerin, iletiĢim formuna düĢen yazıları güncel olarak okuması ve cevaplaması gerekir.

ĠĢletmeler takipçilerine, iĢletmeyle ilgili bilgi, haber, etkinlik vb. faaliyetleri hızlı bir Ģekilde iletebilmeleri için e-bülten üyeliği olması gerekmektedir. Böylece

paydaĢlar, kurumdan çok daha hızlı bir Ģekilde haberdar olur. Kullanıcıların e- maillerine yollanan bültenler aracılığıyla, hedef kitle ile birebir iletiĢime geçilmiĢ olur. MüĢterilerin kiĢisel e-mail adreslerine gönderilen mesajlar ile müĢteri kendini özel hissedebilir ve böylece kuruma olan güveni ve bağlılığı pekiĢebilir. Ġncelediğimiz web sayfalarından sadece Konya ġeker‟de e-bülten özelliğine rastlanmıĢtır, geriye kalan diğer iĢletmeler bu özellikten faydalanmamıĢtır.

ĠĢ baĢvuru formları, kurumun Ģeffaflığı için çok önemli bir yere sahiptir. ĠĢletmede görev almak ve çalıĢmak isteyen kiĢi internet üzerinden, önceden hazırlanmıĢ CV‟ler aracılılığıyla öz geçmiĢini oluĢturmakta ve doğrudan iĢletmeye baĢvurabilmektedir. Bu özellik sayesinde iĢletmeler bu konuda ortaya çıkacak birçok masraftan kurtulmuĢ, ayrıca internet üzerinden iĢletmeye baĢvuran kiĢi, iĢletmenin güvenilirliğine itimat göstermektedir. ĠĢ arayanlara çok büyük bir fayda sağlayan, online olarak iĢ baĢvurusu özelliği, iĢletmelerin kurum kültürü ve kurum aidiyetine de katkıda bulunmaktadır. Yapılan incelemede dokuz sitede (Konya ġeker, Tümosan, Pakpen, Konya Çimento, Akova Süt, Helvacı Zade Gıda, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt) iĢ baĢvuru formu yer alırken, Hekimoğlu Un, Altınapa Değirmencilik, Kombassan Kağıt, Büyük Hekimoğulları Gıda olarak, dört iĢletmenin web sitelerinde iĢ baĢvuru formunun yer almadığı tespit edilmiĢtir.

3.7.4. Görsel Tasarım Açısından Değerlendirme

ĠĢletmelerin web tasarımında kullanacakları öğelerin tasarlanmasında üzerinde dikkatle durulması gereken aĢamalardan biri görsel tasarımdır. Öğelerin belirlenen amaçlar doğrultusunda mesajı istenilen Ģekilde iletebilmesi, tasarım öğelerinin doğru kullanılmasına ve tasarım ilkelerine sadık kalınmasına bağlıdır.

Görsel materyallerde alan kullanımı materyalin anlaĢılabilir olması açısından büyük önem taĢır. Bu tasarımlarda sayfanın tamamı metin ya da Ģekiller ile doldurulmaz. Okuyucunun içeriği daha rahat takip edebilmesi için boĢ alanlara yer verilir

Görsel tasarım içerisinde kullanılan bir cismin boyutu çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Cisim diğer cisimler ile birlikte kullanıldığında boyut açısından bir anlam ifade eder

Renk görsel materyallerde önemli bir unsur olmakla birlikte etkililiği bilinçli kullanılmasına bağlıdır. YanlıĢ kullanılan renk demetleri, kullanıcının gözünü yormakta ve dikkatini dağıtmaktadır. Ayrıca web sayfası tüm bölümleriyle uyumlu bir yapıya sahip olmalıdır, elde edilen bütünlük, bir görseli meydana getiren öğelerin bir bütün olarak görünmesini sağlar.

Hizalama, görsel materyallerin daha kolay algılanmasında, öğeler arasında kurulan iliĢkilerin daha rahat anlaĢılmasında önemli rol oynar. Materyal içinde düzenli bir Ģekilde yerleĢtirilmiĢ öğeler öğrenmede de kolaylık sağlar. Görselin genelinde aynı tip yazı tipinin kullanılmasına gayret gösterilmelidir (https://dosya.sakarya.edu.tr, 2013). Aynı yazı tipinin kullanılmasıyla site içinde bir uyum ve ahenk sağlanmıĢ olur. Bu sayede aktarılmak istenilen mesajlar daha hızlı bir Ģekilde hedef kitle tarafından anlaĢılabilir.

Evet/ Var: + Hayır/Yok: -

Konya

ġeker Tümosan Pakpen Konya Çimento

Akova

Süt Helvacızade Gıda Hekimoğlu Un

Altınapa Değirmen- cilik

Kombassan

Kağıt Komyapı Hazır Beton Atiker Metal Enka Süt Büyük Hekim -oğulları Gıda Toplam Renk Uyumu + + + - + + + - + + + + + 13/11 YerleĢim Düzeni + + + + + + + + + + + + + 13/13 Okunabilirlik + + + + + + + + + + + + + 13/13 Fotoğraf Temizliği (Dekope) + + + - + + + + + + + + + 13/12 Yüksek Çözünürlük + + + + + + + + + + + + + 13/13 Menü Tasarımı + + + - + + + + + + + + + 13/12 Tasarımda Özgünlük + + + - + + + - + + + + + 13/11 Logo Site Uyumu + + + + + + + - - + + + + 13/11 Hareketli Tasarım (Flash) + + + - + + + + + + + + + 13/12 Yazı Tipi ve Font Uyumu + + + - + + + + + + + + + 13/12 Fotoğrafların Orantı ve Uyumu + + - - + + + + + + + + + 13/11 Toplam 11/11 11/11 11/10 11/4 11/11 11/11 11/11 11/8 11/10 11/11 11/11 11/11 11/11

Renk uyumu internet sayfaları için çok önemli bir konuma sahiptir. Kullanıcının gözünü yoran ve onun dikkatini dağıtan renk karmaĢasından kaçınılmalıdır. Renk uyumu öğesi, bakıĢ açısı, kiĢiden kiĢiye değiĢebileceği göz önüne alınarak, burada daha çok iĢletmenin kurumsal kimlik öğesi olan logo renklerinin web sayfasına yansıtılması, renklerin fazla karıĢık olmadan web site ana sayfasının (home page) renginin alt sayfa renkleri ile uyumlu olması, tasarım kısımlarının ve web sayfası çerçevesinin çok fazla renkli olmaması göz önüne alınarak bu kriter değerlendirilmiĢtir. Ġncelenen sitelerin on bir‟i (Konya ġeker, Tümosan, Pakpen, Akova Süt, Helvacızade Gıda, Hekimoğlu Un, Kombassan Kağıt, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Enka Süt, Büyük Hekimoğulları Gıda) internet içerisindeki renk uyumuna dikkat gösterirken, iki tanesi (Konya Çimento, Altınapa Değirmencilik) bu öğeyi görmezden gelmiĢtir. Renklerin doğru bir Ģekilde seçilmemesi ve yerleĢtirilmemesi sonucu, aktarılmak istenen mesajda muğlâklık oluĢmuĢtur. Ayrıca doğal renklerin kullanımı da çok önemlidir, örneğin bir domatesin kırmızı olması gereken rengi sarıya yakın lanse edilmiĢse veya beyaz olması gerek peynir veya yoğurdun rengi sarı olarak gösterilmiĢse bu sitenin ve ürünlerin imajı için olumsuz birer puandır.

Site içerisindeki menülerin, fotoğrafların, yazıların, grafiklerin yerleĢimi belirli kıstaslar dâhilinde olmalı ve bir düzene sahip olmalıdır. Bunun aksi bir durumda ise kullanıcılar site içerisinde çok daha gereksiz zaman kaybına uğramaktadırlar. Kullanıcı istediği özelliklere hızlı bir Ģekilde ulaĢmak ister, bu Ģekilde hazırlanan internet sitesi ihtiyaçlara olumlu bir karĢılık verebilmektedir. Ġncelenen bütün web sayfaları standart Ģekilde site içi yerleĢim düzenine önem vermiĢtir. Belirli bir Ģablon doğrultusunda oluĢturulan web sayfası düzeni, kullanıcılara büyük avantajlar sağlamaktadır.

Site içerisine aktarılan yazılar okunabilir bir yapıda olmalıdır, çok karmaĢık ve uzun cümleler kullanılmamalı, bunun yerine sade ve kısa cümleler seçilmelidir. Her yaĢtan ve eğitim durumundan kullanıcının ziyaret edebileceği web sayfaları herkese hitap etmelidir. Ġçeriğin anlamsız olması sonucu, kullanıcı web sayfasına çok fazla

odaklanamamakta, dikkati dağılabilmektedir. Ġncelenen bütün iĢletme web sayfaları, okunabilirlik adına olumlu not almıĢtır.

Siteye aktarılan fotoğraflar düzgün ve temiz olmalıdır. Fotoğraf üzerinde fotoğrafın dıĢında imgeler ve Ģekiller olmamalıdır. Fotoğraflar verilmek istenen mesaja uygun bir Ģekilde hizmet etmek için, fotoğraf dıĢı öğeleri barındırmamalıdır. Ġncelemede bir firma (Konya Çimento) dıĢında tüm firmalar web sitelerine yükledikleri fotoğraflara dikkat etmiĢlerdir. Ayrıca web sitesinde yer alan fotoğraflar, simgeler, grafikler ve tüm görsel öğeler yüksek çözünürlüğe sahip olmalıdır. Yüksek çözünürlük kullanıcının, ürün veya hizmeti çok daha iyi algılamasına yardımcı olur. Ġncelenen sitelerin hepsi bu özelliğe dikkat etmiĢtir.

Menü tasarımı görsellik açısından çok önemli bir yere sahiptir. Menü tasarımı kendine özgü ve açık bir Ģekilde tasarlanmalıdır. Bu sayede kullanıcılar menüler arasında hızlı geçiĢler yapabilir ve istedikleri hedeflere çok daha hızlı bir Ģekilde ulaĢabilirler. Bir firma (Konya Çimento) dıĢında tüm firmalar menü tasarımına özen göstermiĢlerdir.

Tasarımda özgünlük iĢletmelerin kendi karakteristik özelliklerini yansıtmaları için önemlidir. ĠĢletmeler ürettikleri ürünlerin ya da sundukları hizmetlerin yapısına göre web sayfalarını Ģekillendirmelidirler. ĠĢletmenin web sayfaları tasarım yönünden rakip firmaları ya da baĢka sektördeki firmaların web sayfalarıyla benzerlik taĢımamalıdır. Kendini ortaya koyan ve kendi özgünlüğünü yansıtan web sayfaları, daha fazla akılda kalır ve hedef kitleyi daha fazla etkiler. Ġki web sayfası (Konya Çimento, Altınapa Değirmencilik) dıĢında diğer web sayfaları özgün bir yapıya sahiptirler. Bu özgünlükleri, kurumsal imajın akılda kalıcılığına katkı sağlamaktadır.

ĠĢletmelerin en akılda kalan öğesi Ģüphesiz ki logolarıdır. Özgün bir logo tasarımına sahip olan firmalar, farkındalık yaratabilmektedir. OluĢturulan bu farkındalık ve kendine haslık iĢletmenin tanınırlığına ve bilinirliğine katkı sağlamaktadır. ĠĢletmelerin web sayfalarında kullanılan logo ile web sayfasının

genelinde kullanılan renkler ve Ģekiller uyum sağlamalıdır. Görsel açıdan elde edilen bu bütünlük sayesinde, kurum kimliği ve imajı daha iyi algılanabilmektedir.

Web sayfaları donuk bir yapıda olmamalıdır. Sürekli olarak kullanıcıların dikkatini çekmeli ve onlara yeni Ģeyler sunmalıdır. Bu bakımdan internet sayfalarında kullanılan hareketli imgeler, kullanıcıların ilgisini çekmektedir. Sürekli değiĢen fotoğraflar, grafikler, yazılar kullanıcının dikkatini çekmekte, web sayfasında daha fazla zaman harcamasını sağlamaktadır. Ġncelenen web sayfaları içerisinde sadece bir web sayfası (Konya Çimento) hareketli imgeleri kullanmamıĢtır, onun dıĢında tüm web sayfalarında hareketli öğeler göze çarpmaktadır.

Yazı tipi ve font uyumu, web sayfalarının doğru ve hızlı bir Ģekilde algılanması için önemli bir yere sahiptir. Standart ve gözü yormayan bir yazı tipi ile oluĢturulan web sayfaların, okunması daha kolaydır ve aktarılmak istenen mesajlar bu yazı tipleri ile daha doğru bir Ģekilde aktarılabilir. Web sayfaları için kullanılan bazı standart yazı tipleri mevcuttur, bunun dıĢında Ģekilsel yönden ön plana çıkan fakat bir o kadar da gözü yorup, okunabilirliği düĢüren yazı tipleri vardır. Web sayfası tasarımcıları bu tarz yazı tipleri kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca yazının büyüklüğü ve küçüklüğü de önemlidir. Yazı fontu çok büyük olmamalıdır, bu hem gözü yorar hem de büyük font dıĢında kalan mesajların algılanmasını engeller. Ayrıca kullanıcılar büyük yazı tipleri ile karĢılaĢtıklarında bunu olumlu karĢılamamaktadır. Belirli bir standarda alıĢan kiĢiler büyük yazı tipleri ile karĢılaĢınca, bu yazı tipini kullanan web sayfasına

Benzer Belgeler