• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar ve TartıĢma

5.1.2. Tutuma ĠliĢkin Sonuçlar ve TartıĢma

1. Üç haftalık uygulama süreci öncesinde yapılan ön-test sonuçlarına göre deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıĢtır. Görsel sanatlar dersi ile desteklenen deney grubu ile geleneksel öğrenme yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun matematiğe karĢı tutumlarının benzer olduğu saptanmıĢtır.

2.Yapılan araĢtırma matematik dersi dönüĢüm geometrisi ve örüntü-süslemeler alt öğrenme alanlarını görsel sanatlar dersi ile desteklemenin, dersi geleneksel (yapılandırmacı) yöntemle iĢlemeye göre öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını artırmada daha

87

fazla etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıĢtır. Bu sonuç, görsel sanatlar dersinin ve disiplinlerarası çalıĢmaların öğrencilerin matematiğe karĢı tutumları üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermekte ve bu alanda yapılan çeĢitli araĢtırmaları da desteklemektedir.

King‘e (1998) göre, daha çok matematiğin sağladığı estetik deneyim nedeniyle matematikle ilgilenen çoğu matematikçiler, zekâya dayalı bu deneyim nedeniyle çoğu kez sanattan aldıkları doyumdan daha yüksek doyumu matematikten almaktadır. Matematiğin zekânın pek çok yolunu dolaĢarak oluĢturduğu estetik, insanda daha kalıcı ve derin bir doyuma neden olmaktadır (Cereci, 2012). 10-14 yaĢ grubu öğrencilerin matematiğe karĢı tutumlarında görsel sanatların etkisinin araĢtırıldığı bir çalıĢmada, üç sömestr boyunca dönüĢümler ve simetri konuları, Escher‘in resimlerinden yararlanılarak yürütülmüĢtür. ÇalıĢma sonucunda öğrencilerin biliĢsel ve sosyal yönden geliĢimlerinde olumlu değiĢimler gözlenmiĢtir. Katılımcılar bu Ģekilde hazırlanan materyallerin daha çekici ve ilginç olduğunu düĢünmüĢ ve matematik dersine karĢı olumlu tutum göstermiĢlerdir (Heally‘den aktaran Uğurel, Tuncer ve Toprak, 2013).

Özder (2008) ilköğretim 6. sınıfta görsel sanatlar dersi ile desteklenen matematik öğretiminin öğrenci tutumları ve baĢarılarına etkisini araĢtırdığı çalıĢmasında, görsel sanatlar dersi destekli matematik dersi yaklaĢımı ile planlanan ve uygulanan matematik derslerinin, öğrencilerin matematik dersine karĢı tutumlarında olumlu yönde etkili olduğu sonucunu elde etmiĢtir. Ġlköğretim 4. sınıf öğrencileriyle disiplinlerarası anlayıĢa göre yürütülen çalıĢmada, bir sanat konusuyla matematik öğretimi yapıldığında öğrencilerin öğrenme sürecinde kendilerini daha iyi hissettikleri ve matematik dersine yönelik motivasyonlarının çok daha yüksek olduğu sonucunu elde edilmiĢtir (Priolo‘dan aktaran Uğurel vd., 2013). BintaĢ ve arkadaĢlarının (2010) yaptığı çalıĢmada ―Alan Eğitiminde Proje GeliĢtirme‖ dersi kapsamında matematik öğretmenliği öğrencilerinin Dinamik Geometri Yazılımı kullanımını öğrenmeleri ve informal geometri ile sanatın iliĢkisi konusunda görüĢleri araĢtırılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda öğrencilere geometriyi sevdirme konusunda sanat ile iĢbirlikli çalıĢılabileceği sonucu elde edilmiĢtir.

Yukarıda verilen araĢtırmalar matematik dersinin görsel sanatlar dersi ile desteklenmesinin, geleneksel öğrenme yöntemine göre öğrencilerin matematik dersine karĢı tutumları üzerinde olumlu yönde etkiye sahip olduğunu ortaya koyar nitelikte olup bu araĢtırmanın bulguları da onlarla paralellik göstermektedir.

88

Öneriler

Bu araĢtırma, Türkiye‘ de ortaokul matematik dersinin görsel sanatlar ile iliĢkilendirildiği az sayıdaki çalıĢmalardan biridir. Aynı zamanda ülkemizde son yıllarda üzerinde durulmaya baĢlanan dönüĢüm geometrisi ve örüntü-süslemeler alt öğrenme alanları ile ilgili de çok fazla araĢtırma bulunmadığından bu çalıĢma önem taĢımaktadır.

Yapılan bu araĢtırmanın sonuçlarına göre matematik öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, görsel sanatlar dersi öğretmenleri, öğretmen yetiĢtiren kurumlar, program geliĢtirmeciler ve bu alanda çalıĢma yapacak araĢtırmacılar için öneriler Ģunlardır:

1. Ortaokul öğrencilerinin matematik dersi akademik baĢarılarına ve tutumlarına yönelik

olumlu etkilerinin kanıtlandığı görsel sanatlar dersi ile farklı öğrenme alanları da desteklenmelidir.

2. 7. sınıf düzeyinde yapılan bu çalıĢma diğer sınıf düzeylerinde de uygulanarak görsel

sanatlar dersinin matematik dersine etkisi araĢtırılabilir.

3. Disiplinlerarası çalıĢmaların etkililiğini göstermek için hizmet içi eğitim programları

düzenlenebilir. Daha önce bu alanda yapılmıĢ uygulama örnekleri de gösterilerek öğretmenlerin somut örnekler görmeleri sağlanabilir.

4. Matematik öğretmeni yetiĢtiren bölümlerde ―sanat ve matematik‖ adı altında bir ders

verilerek sanatın çeĢitli alanları ile matematiğin iliĢkisi araĢtırılabilir.

5. Görsel sanatlar dersi ile matematik dersi desteklenerek öğrencilerin derse ilgisi ve

89

KAYNAKLAR

Abas, S. J. (2001). Islamic geometrical patterns for the teaching of mathematics of symmetry Special issue of symmetry: culture and science. Symmetry in Ethnomathematics, Budapest, Hungary: International Symmetry Foundation. 12(1- 2), 53-65. 23 ġubat 2014

Acar, C. (2005). Aktif öğrenmenin matematik başarısı üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.

AktaĢ, M., Bulut M. & Yüksel T. (2011). The effect of using computer animations and activities about teaching patterns in primary mathematics. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, July 2011, volume 10 Issue 3

Aljamali A. M. & Banissi, E. (2004). Grid method classification of islamic geometric patterns. Visualisation and Graphics Research Unit Department of Computing, Information Systems & Mathematics South Bank University. 12 Ocak 2015 tarihinde http://wscg.zcu.cz/wscg2003/papers_2003/k53.pdf sayfasından

eriĢilmiĢtir.

AltıntaĢ, S. & Görgen, Ġ. (2014). Türkiye ile Güney Kore‘nin matematik öğretim programlarının karĢılaĢtırmalı olarak incelenmesi. NWSA-Education Sciences ISSN: 1306-3111/1308-7274 NWSA ID: 2014.9.2.1C0614.

Arık, M. & Sancak, M. (2007). Pentapleks kaplamalar. Ankara: Tübitak.

Aydın B. (2011). Ġlköğretim ikinci kademe düzeyinde matematik kaygısının cinsiyete göre farklılıkları üzerine bir çalıĢma. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(3), 1029-1036. Berkmen, H. (2003). Süleymaniye‘nin ġifresi. Konu: Ruhsal Ġnsan, Yazı: 43. 13 Ekim

2014 tarihinde http://www.halukberkmen.net/pdf/225.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir. Bilim ve Teknik Dergisi. (2007). Matematik Nedir? 5 Mayıs 2013 tarihinde

90

Billstein, R., Libeskind, S. & Lott, J. W. (2004). A problem solving approach to mathematicsfor elementary school teachers (8thEd.). New York: Addison-Wesley. BintaĢ, J. Ġ., ÖzmüĢ, P., Giziroğlu, G. & Kıyak, F. (2010, Kasım). Matematik öğretmen

adaylarının dinamik geometri yazılımı ile matematik ve sanata bakışları: “Piet Mondrian Örneği. International Conference on New Trends in Educationand Their Implications‘da sunulmuĢ bildiri, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.

Bulut, M. (2009). İşbirliğine dayalı yapılandırmacı öğrenme ortamlarında kullanılan bilgisayar cebir sistemlerinin matematiksel düşünme, öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bütüner, S. Ö. (2010). Dinamik geometri yazılımlarından cabri ile yansıma ve öteleme hareketlerinin öğretimi. İlköğretim-Online Dergisi, 9(2).

Bütüner, S. Ö. (2012). Kitap incelemesi. Ġlköğretim Matematik Dersi 6–8. Sınıflar Öğretim Programı Kitabı MEB, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı. İlköğretim Online, 5(2), 123-125.

Cereci, S. (2012). Güzel sanatlar dalı olarak matematik. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 1.

Çırakoğlu, C. (2009). İşbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ile geleneksel öğretim yaklaşımının ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin geometri dersindeki akademik başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Delil A. & GüleĢ S. (2007). Yeni ilköğretim 6. sınıf matematik programındaki geometri ve ölçme öğrenme alanlarının yapılandırmacı öğrenme yaklaĢımı açısından değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(1), 35-48. Deviren, D. (2010). Altın oran ve grafik sanatlarda kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Haliç

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Dunham, D. (2001). Hyperbolic Islamic Patterns — A beginning. 12 Ocak 2015 tarihinde

http://www.d.umn.edu/~ddunham/dunbrid01.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir.

Dunnill, C. (2003). Tessellations galery [Fotoğraf]. 28 Ekim 2012 tarihinde

91

Dursun, ġ. & Peker M. (2003). Ġlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin matematik dersinde karĢılaĢtıkları sorunlar. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 27, No: 1, 135–142.

Duru, A. & ĠĢleyen, T. (2005). Matematik ve sanat. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:111.

Eraslan, A. (2009). Finlandiya‘nın PISA‘daki baĢarısının nedenleri: Türkiye için alınacak dersler. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi Cilt 3, Sayı2, Aralık 2009, 238-248.

Escher, M. (1937). Metamorphosis I, [Fotoğraf]. 10 ġubat 2014 tarihinde

http://www.mcescher.com/gallery/most-popular/metamorphosis-i/ sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Escher, M. (1960). Circle Limit IV, [Fotoğraf]. 10 Ocak 2014 tarihinde

http://www.mcescher.com/gallery/mathematical/circle-limit-iv/ sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Escher, M. (1967). Fish/Bird, [Fotoğraf]. 10 ġubat 2014 tarihinde

http://www.mcescher.com/gallery/symmetry/no-126-fishbird/ sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Faydacı, S. & Zimbat, Ġ. Ö. (2012). Öteleme dönüĢümünün wingeom-tr ortamında vektörler yardımıyla öğretimi. İlköğretim-Online Dergisi, 11(1), 173-194.

Ferri, R. B. (2002). Mathematical thinking styles. An emprical study, european research in mathematics education III, Thematic Group 3.

Field, M. & Golubitsky, M. (2009). Symmetry in chaos, a search for pattern in mathematics, art and natüre. USA: Siam.

Gür, H. & Seyhan, G. (2006). Ġlköğretim 7. sınıf matematik öğretiminde aktif öğrenmenin öğrenci baĢarısı üzerine etkisi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8,1.

Hickman, R. & Huckstep, P. (2003). Art and mathematics in education. Journal of Aesthetic Education, 37(1), 1-12.

92

Hipkins R. & Vaughan K. (2002, Kasım). Well I know I need english and maths…. Paper presented at Pushing the Boundaries: An International Conference for the Careers Industry, Wellington.

Ġlter, H. K. (2003). Sanatsal matematik: bir biyografi. Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ELYAD - DAL Araştırma Laboratuvarları. PIVOLKA Yıl 2 Sayı 5 03/2003,13-20.

Johnson, D. W., Johnson, R. T. & Smith, K. A. (1995). Cooperative learning and individual student achievement in secondary schools. Pedersen, J., E. & Digby, A., D. (Eds), Secondary schools and cooperative learning: theories, models, and strategies. (p. 3-54). New York: Garland.

Kaplan, C. S. (2000). Computer generated islamic star patterns. 12 Ocak 2015 tarihinde

http://www.cgl.uwaterloo.ca/~csk/washington/tile/islam/bridges2000.pdf

sayfasından eriĢilmiĢtir.

Kaplan, C. S. & Salesin, D. H. (2004). Islamic star patterns in absolute geometry. ACM Transactions on Graphics, 23(2), 97–119.

Kaplan A. & Öztürk M. (2014). 2-8. sınıf öğrencilerinin simetri kavramını anlamaya yönelik düĢünme yaklaĢımlarının incelenmesi. İlköğretim Online, 13(4), 1502- 1515.

Kara, F. (2012). Altın oran – mucize sayı. 23 ġubat 2014 tarihinde

http://www.matematikcifatih.com/genel-kultur-konulari/altin-oran sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Karadeniz, H. M. & Akar, Ü. (2014). Dinamik geometri yazılımının açıortay ve kenarortay öğretiminde meslek lisesi öğrencilerinin baĢarılarına etkisi. Journal of Computer and Educational Research ISSN: 2148-2896. Volume 2, Number 4; 74-90.

Karatay, M. (2007). AraĢtırmada örnekleme. 3 Mart 2013 tarihinde

http://80.251.40.59/education.ankara.edu.tr/aksoy/eay/mkaratay.doc sayfasından

eriĢilmiĢtir.

KeleĢ, Ö., Haser, Ç. & Koç, Y. (2012). Sınıf öğretmenlerinin ve ilköğretim matematik öğretmenlerinin yeni ilköğretim matematik dersi programı hakkındaki görüĢleri. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 11(3):715 -736 ISSN: 1303-0094.

93

Kılıç Ç., Köse, N. Y., TanıĢlı, D. & ÖzdaĢ A. (2007). Ġlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin süsleme etkinliklerindeki van Hiele geometrik düĢünce düzeylerinin belirlenmesi. İlköğretim-Online Dergisi, 6(1),11-23.

Kılıçkan, H. & Kılıçkan, H. (1999). Yeni programa göre tüm okullar için okullarda resim. Ankara: Fil.

Kızıltepe, F. (2011) Matematikte simetri kavramının bir yöntem olarak görsel ve plastik sanatlar alanındaki yansımaları. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Köse, N. & ÖzdaĢ, A. (2009). Ġlköğretim 5. sınıf öğrencileri geometrik Ģekillerdeki simetri doğrularını cabri geometri yazılımı yardımıyla nasıl belirliyorlar? İlköğretim- Online Dergisi, 8(1), 159-175.

Köse, Y. N. (2012). Ġlköğretim öğrencilerinin doğruya göre simetri bilgileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 42: 274-286.

Kum, B. (2003). Bir portrenin matematiği. Matematik Dünyası. 28 Mart 2013 tarihinde

http://www.matematikdunyasi.org/arsiv/PDF/03_4_95_96_BIRPORTRE.pdf

sayfasından eriĢilmiĢtir.

Leikin, R., Berman, A. & Zaslavsky, O. (1997). Defining and understanding symmetry, procedding of PME 21 Vol. 3, 192-199.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi, (2011). Grafik ve fotoğraf. 15 Nisan 2013 tarihinde

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Renk.pdf

sayfasından eriĢilmiĢtir.

Mello, H. A. (2010). Geometry in art. 26 Ekim 2013 tarihinde

http://www.hamello.com/PDF/livro_en.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir.

Mutver, S. (2007). Müzikte altın oran. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Öner, G., Yıldırım, Ġ. & Bars, M. (2014). HarmanlanmıĢ öğrenme yaklaĢımının matematik dersi 2. dereceden denklemler alt öğrenme alanında öğrenci baĢarısına etkisi. Journal of Computer and Educational Research ISSN: 2148-2896. Volume 2, Number 4; 152-165.

94

Özder, E. (2008). İlköğretim 6. sınıfta görsel sanatlar dersi ile desteklenen matematik öğretiminin öğrenci tutumları ve başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özkök A. (2004). Disiplinlerarası yaklaşıma dayalı sanat eğitiminin yaratıcı problem çözme becerisine etkisi ve bir model önerisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

PeĢkersoy, E. & Yıldırım, O. (2011). İlköğretim görsel sanatlar dersi 1-8. sınıflar öğretmen kılavuz kitabı. Ġstanbul: MEB.

Portakal, Ġ. (2011). Garip döngüler. Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü. 27 Aralık 2014 tarihinde

http://math.gsu.edu.tr/mezun/Fasikul/Garip%20D%C3%B6ng%C3%BCler%20- %20GEB.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir.

Schoenfeld, A. H. (2000). Purposes and methods of research in mathematics education. Notices of the American Mathematical Society, 47(6), 2-10.

Sertöz, S. (2003). Matematiğin aydınlık dünyası. Ankara: Tübitak.

ġahin, Y., F. (2004). Ortaöğretim öğrencilerinin ve üniversite öğrencilerinin matematik korku düzeyleri. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 3(5), 57-74.

ġahin, O. (2005). İlköğretim 6. sınıf matematik dersinde aktif öğrenme teknikleri ile anlatılan ölçüler ünitesinin öğrenci başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tezer, C. (2003). Matematik hakkında düĢünceler. Matematikçiler Derneği Bilim Köşesi. 14 Mayıs 20012 tarihinde http://www.matder.org.tr/bilim/mhd.asp?ID=7 sayfasından eriĢilmiĢtir.

Toluk, Z. (2003). Üçüncü uluslarası matematik ve fen araĢtırması (TIMSS): matematik nedir? İlköğretim-Online Dergisi, No: 2(1), 2003, 36–41.

Toptas V. (2008). Geometri öğretiminde sınıfta yapılan etkinlikler ile öğretme öğrenme sürecinin incelenmesi. İlköğretim-Online Dergisi, 7(1), 91-110.

Turğut, M. & Yılmaz, S. (2012). Ġlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin uzamsal yeteneklerinin incelenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 69-79.

95

Türe, N. (2007). Eğitimde ve öğretimde bir araç olarak görsel sanatlar eğitiminin öğrencilere sağladığı katkılar. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Türk Dil Kurumu, (2014). 27 Mayıs 2014 tarihinde

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.54 fab97d823f43.14559496 sayfasından eriĢilmiĢtir.

Türkmen, S. (2008). Müzik ve yarattıkları biraz da Pisagor. 15 Mayıs 2014 tarihinde

http://serdaryturkmen.blogcu.com/muzik-ve-yarattiklari-biraz-da-pisagor/4171043

sayfasından eriĢilmiĢtir.

Umay, A. (1996). Matematik eğitimi ve ölçülmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12: 145-149.

Uğurel, I., Tuncer, G. & Toprak, Ç. (2013). Matematiği sanatla iliĢkilendiren bir öğretim uygulaması tasarlamak mümkün müdür? Öğretmen adaylarının çalıĢma örnekleri. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi - Journal of Theoretical Educational Science, 6(4), 455-476.

Upitis, R., Phillips, E. & Higginson, W. (1997). Creative mathematics exploring children’s understanding. London: Routledge.

Uysal A. (2005). Ġlköğretimde verilen sanat eğitimi derslerinin yaratıcılığa etkileri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, 6(1), 41-47.

Üstüner, Ö. (2007). Disiplinlerarası sanat ve sanat eğitimine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Velichova, D. (2010). Chaos in maths and art. Journal of Applied Mathematics, 3 (1). Yenilmez, K. & Uygan, C. (2010). Yaratıcı drama yönteminin ilköğretim 7. sınıf

öğrencilerinin geometriye yönelik öz-yeterlik inançlarına etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:18 No:3 931-942.

Yenilmez, K. & Girit, D. (2013). Ġlköğretim (6-8) matematik dersi öğretim programındaki yeni alt öğrenme alanlarına iliĢkin öğretmen görüşleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(2), 385-419.

96

Yıldırım, A. & ġimĢek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma teknikleri. (5. Baskı), Ankara: Seçkin.

Yüksel, T. (2009). İlköğretim 6. sınıf matematik dersinde kümeler alt öğrenme alanının aktif öğrenme yöntemi ile işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Zembat, Ġ. Ö. (2007). Yansıma dönüĢümü, doğrudan öğretim ve yapılandırmacılığın temel bileĢenleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27 (1), 195-213.

97

EKLER EK- 1. Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği

MATEMATİK DERSİNE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ

Sevgili Öğrenciler,

Bu ölçek sizlerin Matematik dersine yönelik tutumlarınızı almak amacı ile hazırlanmıştır. Her cümleyi dikkatle okuduktan sonra, DERECELER sütunundaki seçeneklerden size en yakın olanını (X) ile işaretlemeniz beklenmektedir.

Okul

:………..………... Sınıf/Şube

:……… Cinsiyetiniz : ( ) Kız ( ) Erkek

Matematik Dersi ile İlgili Görüşler

DERECELER

Ta mame n Ka lıy o ru m K atı lıy o ru m K ar ar m K atı lm ıy o ru m Hi ç Ka lmı yo ru m

1 Matematik benim için eğlenceli bir derstir. 2 Matematik dersinde genllikle çok sıkılırım. 3 Matematik derslerinde zaman çabuk geçiyor. 4 Matematik dersinin gelmesini dört gözle bekliyorum. 5 Matematik ile ilgili ödevleri yapmaktan zevk alırım. 6 Matematik en korktuğum derstir.

7 Matematiği, diğer derslere göre daha çok severek çalışırım.

8 Matematik dersinde genellikle huzursuz olurum. 9 Matematik dersi ile ilgili konuları tartışmaktan mutlu

oluyorum.

10 Matematik bana göre gereksiz bir derstir. 11 Matematik sınavlarında diğer derslerin sınavlarına

göre daha huzursuz oluyorum.

12 Matematik dersinin günlük yaşamda önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum.

13 Matematik dersi hiç olmasa daha iyi olurdu. 14 Matematik dersi kadar sıkıcı bir ders yoktur. 15 Matematik derslerindeki problemleri çözmek çok can

98 16 İlerde matematik ile ilgili bir bölümde okumak

isterim.

17 Televizyon ve radyoda yayınlanan matematik konulu programları kaçırmak istemem.

18 Matematik derslerinde problem çözmek keyif vericidir.

19 Boş zamanlarımın çoğunu matematik dersine ayırmak isterim.

20 Matematik dersi ile ilgili kitap, dergi vb. yayınları takip etmek isterim.

99

103

Benzer Belgeler