• Sonuç bulunamadı

Trakeal Stenozda Konservatif Tedavi ve

T-tüp Uygulamaları

Trakeal Stenozda Konservatif Tedavi ve T-tüp Uygulamaları 187

Curr Pract ORL 2012, 8(4)

tarafından 1965’de geliştirilen silikon-kauçuk T-tüp’ün tra-kea cerrahisinde geniş ölçüde yararlı olduğu kanıtlanmıştır (7). Ancak bu tüp başlangıçta uzun süreli stentlemenin trakea

İsminden de anlaşılacağı üzere T-tüp, değişik çap ve uzun-lukları mevcut olan üç bacağa sahiptir. T-tüp yerleştirilmesi ve kıkırdak greftlerin desteklenmesi ve trakeal lümenin aspi-re edilmesine de olanak tanıdığından stentler arasında po- pülerlik kazanmıştır. Maniglia trakeal stenoz, subglottik ste- noz ve her ikisinin bulunduğu 53 erişkin hastaya T-tüp uy-gulamış ve %85 başarı elde edildiğini raporlamıştır (11). Ca-retta ve arkadaşları ise 158 hastalık serilerinde, Montgomery T-tüp’ün primer, ya da cerrahiyi tamamlayıcı tedavi olarak

Resim 1. T-tüp hazırlanma safhası (klinik arşivimizden)

Resim 2. T-tüp’ün direkt laringoskop içinden gönderilen aspirasyon sondasına bağlanarak yerleştirilmesi (klinik arşivimizden)

Resim 3. T-tüp’ün yerleştirildikten sonra kordların altından görünümü (klinik arşivimizden)

uygulaması yapılmıştır. Bu olgulardan birinde krikoid seg- hastalarda memnuniyetsizlik yaratması bizi yeni arayışlara it-miştir. Bu saydığımız problemleri gidermek amacıyla T-tüp dış bacağının cilt altına gömülmesine karar verilmiştir. Litera- tür taramasında 1987 yılında T-tüp dış bacağının gömülme-sinin ilk kez yapılmasından beri günümüze kadar bu yöntem yaygınlaşmamıştır (16). Cooper ve arkadaşları 1989 yılında edilmiş ve biri akıntılı ikisi enfeksiyon ve granülasyon do-

Resim 4. T-tüp kapağının dikiş atılarak kapatılması

(klinik arşivimizden) Resim 5. T-tüpün cilt altına gömülmesi (klinik arşivimizden)

Trakeal Stenozda Konservatif Tedavi ve T-tüp Uygulamaları 189

Curr Pract ORL 2012, 8(4)

Kaynaklar

1. Cortés de Miguel S, Cabeza Barrera, et al: Topical endotracheal mi-tomycin C as a complementary treatment for endoscopic treatment of recurrent laryngotracheal stenosis. J F Farm Hosp 2011;35(1):32-35.

2. Pawar MS, Suri N: A rare early complication of tracheostomy. Oman Med J 2011;26(1):48-49.

3. J. Strausz CT. Bolliger Interventional Pulmonology, Monograph 2010:190-202.

4. Bond CJ: Treatment of tracheal stenosis by a new T-shaped tracheo-tomy tube. Lancet 1891;1:539.

5. Falbe-Hansen J: Tracheal stenosis in polio patients. Acta Oto-Laryngol 1955;45:498-508.

6. Aboulker P, Lissac J, Saint-Paul O: De quelques accidents respi-ratoires dus au rétrécissement du calibre laryngo-trachéal asprès trachéotomie. Acta Chir Belg 1960;59:553-561.

7. Montgomery WW: T-tube tracheal stent. Arch Otolaryngol 1965;82:320-321.

8. Cooper JD, Todd TRJ, Ilves R, et al: Use of the silicone tracheal T-tube for the management of complex tracheal injuries. J Thorac Cardio-vasc Surg 1981;82:559-568.

9. Gaissert HA, Grillo HC, Mathisen DJ, et al: Temporary and perma-nent restoration of airway continuity with the tracheal T-tube. J Tho-rac Cardiovasc 1994;107:600-6.

10. Westaby S, Jackson JW, Pearson FG: A bifurcated silicone rubber stent for relief of tracheobronchial obstruction. J Thorac Cardiovasc Surg 1982;83:414-7.

11. Maniglia AJ: Tracheal stenosis: conservative surgery as a primary mode of management..Otolaryngol Clin North Am 1979;12(4):877-92.

12. Carretta A, Casiraghi M et al: Montgomery T-tube placement in the treatment of benign tracheal lesions Cardiothorac Surg 2009;36(2):352-6.

13. Schrader JM, Ferson PF: Use of a T-tube stent to treat apatient with tracheal stenosis MD Jaapa december 2007;20:12.

14. Schmal F, Fegeler W, Terpe HJ, et al: Bacteria and granulation tissue as-sociated with Montgomery T-tubes. Laryngoscope 2003;113(8):1394-1400.

15. José I. Martínez-Ballarín, José P. Díaz-Jiménez et al: Silicone stents in the management of benign tracheobronchial. Chest 1996;109(3):626-9.

16. P. Keszler: The tracheal T tube: for indwelling intubation as an alter-native management method. In H.C. Grillo, H. Eschapasse (Eds.), In-ternational trends in general thoracic surgery, vol. 2Saunders, Phila-delphia, 1987, 133-7.

17. Cooper JD, Pearson FG, Patterson GA, et al: Use of silicone stents in the management of airway problems. Ann Thorac Surg 1989;47(3):371-8.

Resim 6. Cilt altına gömülen T-tüpün bilgisayarlı tomografi görünümü (klinik arşivimizden)

Giriş

CO2 lazer 10,6 metreye kadar su tarafından emilebilen görün- mez bir ışın yayar ve ablasyon modunda insizyon ve doku ek-sizyonu için kullanılabilir. Lazer diğer konvansiyonel soğuk diseksiyon yöntemlerine göre çapı 0,5 mm’den küçük olan kan damarlarını kapatarak üstün hemostaz sağlamasından dola-yı mikro-larengeal cerrahilerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Ancak lazer glottik ve subglottik stenozlarda kullanılabilirken distal trakeaya ulaşım açısından sıklıkla zorluk yaşanmakta- dır. Diğer bir dezavantaj ise cerrahi lazerin yüksek yoğunluk- taki enerjisi nedeni ile oluşabilecek endotrakeal tüp içi yan-gınlar hastada ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu yüzden eğer yüksek enerjide uzun süre kullanılacaksa ve en- dotrakeal tüp ucuyla aynı düzeyde çalışılacaksa ekstra dikkat- li olunmalıdır. Dokuyu soğutmak için Helyum gazı verilme- si, korunması istenen alanın ıslak spançla kapatılması ve la-zer kullanımı esnasında O2 seviyesinin %25’e indirilmesi pe- roperatif alınan önlemler arasındadır. Yöntemin ilk tanıtıldı- ğında en büyük dezavantajlarından biri olan fiberoptik ileti-minin olmaması sorunuysa yakın zamanda aşılmıştır. Ultra spot mikromanipulatuar sistem sayesinde 200 μm boyutun-da bir nokta, 400 mm bölgesel bir alana etki edebilmektedir (Resim 1).

İlk olarak Dedo ve ark. (1) posterior glottik, subglottik ve trakeal stenozlarda CO2 lazer kullanımını tanımlamışlardır.

10 hastanın 9’unda yeterli havayolu açıklığının sağlandığı ve

sesin etkilenmediğini raporlamışlardır. 1979 yılında Strong ve ark. glottik veya subglottik parsiyel veya total stenozlu 18 has-talık bir seri yayınlamış ve lazer kullanarak 18 hastanın 12’sini başarılı bir şekilde tedavi ettiklerini belirtmişlerdir (2).

Krikoid kartilaj ve/veya üst trakeal halkaları tutan trakeala-rengeal stenozların tedavisi vokal kordlara yakınlık nedeni ile hala bir ikilem oluşturmaktadır. Bu vakalarda lazer teda- visi ses kalitesini korumak için diğer açık cerrahi yöntemleri-ne tercih edilmelidir. Özellikle vokal kordlara yakın yerleşimli Çağlar ÇALLI, Murat SONGU, Erkan KULDUK

ÖZET

Yakın zamanda larengeal cerrahide lazer kullanımı yaygınlaşmıştır.

Buluşlarından beri lazer kullanımı ve uygulama alanları hızla genişlemektedir. Larengotrakeal stenozlarda da cerrahi ve yatış süresini kısaltması, rekürren sinirde kanama ya da skatrizasyona neden olmaması,trakeotomi ihtiyacı duymadan uygulanabilmesi ve vokal kordlara yakın yerleşimli ya da vokal kordları da içine alan stenozlu hastalarda ses kalitesini koruyarak iyi sonuçlar vermesi nedeniyle kullanımı sıklaşmıştır.

Bu bölümde lazer kullanımının avantajları ve dezavantajları tartışılmış ve kliniğimizdeki kullanımından örnekler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Lazer-Larengotrakeal stenoz

ABSTRACT

Recently usage of lasers are spread in laryngeal surgery. Since their invention, laser use and applications have expanded rapidly. It is also common in use in laryngotracheal stenosis because it requires a short surgical intervention and short hospitalization; there is no bleeding and no scarification of the recurrent nerve; laser treatment can be done without tracheostomy it can be performed if the SS is in close proximity or in continuity with the vocal cords; and it produces favorable results.

In this section, we discuss the advantages and disadvantages of the laser and present some samples from our clinic.

Key Words: Laser-Laryngotracheal stenosis Curr Pract ORL 2012, 8(4): 190-191

Resim 1. CO2 lazer (150 cm uzunluk, 1.2 mm çap, 240 mm nokta çapı) fiber uç ve taşıyıcı aparatının yakından görünümü

Benzer Belgeler