• Sonuç bulunamadı

Traffic Accident With Traumatic Pneumobilia: A Case Report

Fatin R. Polat

Toyota Acil Yardım ve Travma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü

Sakarya

GİRİŞ

Pnömobili safra kesesinde veya safra yollarında hava oluşması olarak tanımlanır. Künt karın travması sonrasında da pnömobili gelişebileceği bildirilmiştir (1-4). Bu yazıda, trafik kazası sonucu iki araç arasında sıkışma sonucu oluşan künt karın travmasına bağlı pnömobili gelişen ve medikal tedavi uygulanan olgu sunuldu.

OLGU SUNUMU

Altmış bir yaşında erkek hasta trafik kazası nedeniyle acil servise başvurdu (p.n.1367). Fizik muayenede ins- peksiyon, palpasyon ve perküsyon ile patolojik durum saptanmadı. Vital bulgular(ateş, nabız, tansiyon ve solu- num sayısı normal ancak hastada şiddetli bel ağrısı tarif ediyordu. Röntgen filmlerinde patolojik kırık tespit edil- medi. Thoraks ve abdominal tomografisi (BT) çekildi. Ab- dominal BT de safra yollarında ve safra kesesinde serbest hava gözlendi (Resim1,2).

Hastanın anamnezi tekrar alındığında kaza; araç dışı ve karın bölgesinin iki aracın tamponu arasında sıkıştırıldığı şeklinde olduğu anlaşılmıştır. Olgunun hematolojik ve biyokimya değerleri normaldi. Oral beslenme kesildi hasta obzerve edildi. 24 saat sonra hastanın ağrıları hafi- fledi. Kontrol ültrasonografisinde safra kesesi ve safra yollarında minimal hava tespit edildi. 48 saat sonra şifa ile hasta

taburcu edildi.

TARTIŞMA

Pnömobili safra kesesinde veya safra yollarında hava oluşması olarak tanımlanır. Pnömobilinin birçok nedeni vardır ve bunlar arasında cerrahi olarak oluşturulmuş biliyoenterik fistüller, endoskopik retrograt kolan- jiopankreatografide safra yollarına girilmesi, anfiza- matöz kolesistit ve piyojenik kolanjit yer almaktadır (1-4). Künt karın travması sonrasında da pnömobili gelişebileceği bildirilmiştir (3,4). Fakat bu sayı günümüze kadar beş olguyu geçmemektedir. Olgumuzda pneumo- bilia dışında patolojik lezyon saptanmadı. Olgunun daha önce geçirdiği batın operasyonu ve endoskopik girişimi yok. Sonuç olarak trafik kazalarında; kaza oluş biçimi ko- nusunda ayrıntılı anamnez alınmalı ve BT çekilmelidir. Resim 1: Safra yollarında hava.

Resim 2: Safra kesesinde hava.

Bozok Tıp Derg 2014,4(1):75-7 Bozok Med J 2014;4(1):75-7 POLAT ve ark.

Travma Sonrası Pnömobilia

KAYNAKLAR

1. Ladurner R, Kotsianos D, Mutschler W, Mussack T.

Traumatic pneumobilia after cardiopulmonary resuscitation. Eur J Med Res. 2005;10(5):495-7.

2. Yamashita H, Chijiiwa K, Ogawa Y, Kuroki S, Tanaka M.

The internal biliary fistula--reappraisal of incidence, type, diagnosis and management of 33 consecutive cases. HPB Surg. 1997;10(2):143-7.

3. Gering SA, Foster MA, Harnisch MC, McNeil JJ. Traumatic

pneumobilia: case report. J Trauma. 2001;5184):391-4.

4. Yııldız F, Çoban S, Terzi A, Cece H, Uzunkoy A. An

uncommon cause of pneumobilia: blunt abdominal trauma. Turkish Journal of Trauma & Emergency Surgery. 2011;17(4):363-4.

Bozok Tıp Derg 2014,4(1):75-7

ÖZET

Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak saptanan sıtmanın ülkemizde genellikle P. vivax türü görülmektedir. Ancak yurt dışı seyahat öyküsü bulunanlarda P. falciparum sıtmasına da rast- lanmaktadır. Biz burada Sudan’da P. falciparum’a bağlı sıtma şüphesi ile tedavi başlanılan, ve ta- kibi kliniğimizde yapılan bir olguyu sunduk. Otuz üç yaşında erkek hasta, halsizlik ve iştahsızlık şikayetleri ile polikliniğimize başvurdu. Öyküsünde Sudan’da çalıştığı öğrenildi. Bir hafta önce ateş yüksekliği, titreme, terleme, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri ile Sudan’da hastaneye başvurmuş. Parazitolojik incelemesinde P. falciparum tespit edilmiş. Meflokin ve artesunat tablet tedavi baş- lanmış, üç gün bu tedaviyi alarak Türkiye’ye dönen hasta, polikliniğimize başvurdu. Anemi ve trom- bositopeni tespit edildi. Hastaya doksisiklin 2x100 mg tablet tedavi başlandı. P. falciparum sıtması serebral malarya, hipoglisemi, anemi, trombositopeni ve pulmoner ödem gibi komplikasyonlarla seyredebileceğinden bu olguların yakın takibi gereklidir. Olgu; trombositopeni ve anemi yönünden izlenmiş ve ek müdahale gerekmeden şifa ile sonuçlanmıştır.

Anahtar kelimeler: Plasmodium falciparum; Sıtma; Seyahat

ABSTRACT

Malaria is commonly detected in tropical and subtropical regions, P. vivax is the type generally seen in our country. However, P. falciparum malaria can also be seen among those who have a history of visiting abroad. Here, we reported a patient with P.falciparum whose treatment was started in Sudan due to suspicion of malaria, the diagnosis and follow-up was carried out in our clinic then after. Thirty-three years old male patient was admitted to outpatient clinic with complaints of fatigue and loss of appetite. In his history it was obtained that he had worked in Sudan and had applied to the hospital with complaints of high fever, sweating and weakness. In his parasitological examination, P. falciparum was detected. Mefloquine and artesunate oral treatment were started. After taking these medicines for three days, the patient returned to Turkey and applied to our department. Anemia and thrombocytopenia were detected. Doxycycline 100 mg twice a day treatment was started orally. Since P. falciparum related malaria clinically can cause complications such as cerebral malaria, hypoglycemia, anemia, thrombocytopenia and pulmonary edema, close follow-up is necessary. In our case, the patient was put under follow-up for anemia and thrombocytopenia, and he was recovered totally without needing any extra intervention.

Keywords: Plasmodium falciparum; Malaria; Travel

İletişim:

Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Kader Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Yozgat Tel: 354-2127060 e-mail: cigdem.kader@bozok.edu.tr Geliş tarihi/Received:21.02.2013 Kabul tarihi/Accepted:19.01.2014 Bozok Tıp Derg 2014,4(1):78-80 Bozok Med J 2014;4(1):78-80

YURTDIŞI KAYNAKLI PLASMODİUM FALCİPARUM