• Sonuç bulunamadı

TMMOB CBS’09 KONGRES‹ SONUÇ B‹LD‹RGES‹

16 N‹SAN 2008 - ‹KK KADIN ÜYELER ÇALIfiMA GRUBU

TMMOB CBS’09 KONGRES‹ SONUÇ B‹LD‹RGES‹

Türk Mühendis ve Mimar Odalar› Birli¤i ad›na, Harita ve Kadastro Mühendis-leri Odas›nca, 2-6 Kas›m 2009 tarihMühendis-leri aras›nda ‹zmir’de Tepekule Kongre ve Ser-gi Merkezi’nde, “Yaflanabilir Gelecek ‹çin” slogan›yla ve “Türkiye Ulusal Co¤rafi Bilgi Sistemleri ve Birlikte Çal›flabilirlik” ana temas› ile 2. TMMOB Co¤rafi Bilgi Sistemleri Kongresi düzenlenmifl ve baflar›yla sonuçland›r›lm›flt›r.

Kongreye; 458 delege, 175 ö¤renci, 380 konuk olmak üzere Co¤rafi Bilgi Sis-temleri’ne ilgi duyan Farkl› meslek disiplinlerinden mühendis, mimar, flehir plan-c›s›, bilim insanlar› ve uzmanlar›n temsil etti¤i; kamu kurum ve kurulufllar›, mer-kezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, e¤itim birimleri, meslek kurulufllar› ve özel sektör kurulufllar›ndan toplam 1013 kifli kat›lm›flt›r.

“Bilim ve Teknoloji”nin h›zla ilerledi¤i ve egemenlik kurdu¤u yüzy›l›m›zda, özellikle ülkemizde Co¤rafi/Kent bilgi sistemlerinin kurulmas›n›, güncel ve güve-nilir biçimde iflletilmesini isteyen biz mühendisler, mimarlar ve flehir planc›lar›;

düflünen, tasarlayan, sorgulayan ve üreten beyinler olarak, bilimi ve teknolojik ilerlemeyi, toplumsal yarara dönüfltürerek, insanl›k onuruna yarafl›r, ça¤dafl bir yaflam›n yarat›lmas› için tarihsel sorumlulu¤umuzla çal›flmalar›m›z›, bilgilerimizi ve sevgilerimizi birbirimizle ve halkla paylaflmak amac›yla bu kongre de bir araya geldik.

Birincisi iki y›l önce “Paylafl›lmayan Bilgi Verimli De¤ildir” slogan› ve “Ortak Veri, Ortak Bilgi, Ortak Dünya...” temas›yla Trabzon’da gerçeklefltirilen kongre-mizin; ikincisinin bilim ve insanl›k ad›na toplum ve ülkemiz yarar›na önemli so-nuçlar getirdi¤ine inan›yoruz.

CBS’nin en temel bileflenleri olan veri, yaz›l›m, donan›m, yöntem ve yetiflmifl insan gücü üzerine gerçeklefltirilen uygulamalar, ulusal ve uluslararas› düzeyde tüm yönleriyle ele al›nd›¤› Kongre kapsam›nda paralel oturumlar fleklinde, toplam 12 teknik oturumda 48 sözlü bildiri sunulmufltur. Yine kongrede 5 panel ve 1 fo-rum ile 10 adet poster sunum gerçeklefltirilmifltir. Kongre süresince aç›k bulunan

“Co¤rafi Bilgi Teknolojileri Fuar›” kat›l›mc›lar›n ilgi oda¤› olmufl ve büyük bir

be-¤eniyle karfl›lanm›flt›r. Ayr›ca, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas›

CBS Komisyonunca verilen “Co¤rafi Bilgi Sistemleri E¤itimi”ne 120 kifli kat›lm›fl ve e¤itim sonunda kat›l›mc›lara kat›l›m belgesi verilmifltir. Kongre süresince sos-yal aktiviteler ve son günü de bir kültürel gezi gerçeklefltirilmifltir.

Tüm oturumlar›n de¤erlendirilmesi sonucunda CBS, ülkemiz kaynaklar›n›n do¤ru, verimli, ekonomik kullan›lmas›n› sa¤layacak, insan ve do¤a odakl› politi-kalar üretilmesinin önünü açabilecek ça¤dafl bir araç olarak de¤erlendirilmifltir.

Konu ile ilgili ulusal ve uluslararas› çal›flmalar ve geliflmelere iliflkin sunufllar dik-katle izlenmifl, Farkl› uygulama alanlar›nda gerçeklefltirilen baflar›l› çal›flmalar›n yan›nda, karfl›lafl›lan sorunlar ve eksiklikler dile getirilerek, bu eksikliklerin gide-rilmesine yönelik kat›l›mc›larca yararl› tart›flma ortamlar› yarat›lm›flt›r.

TMMOB Co¤rafi Bilgi Sistemleri Kongresi 2009:

• Emperyalizmin; Dünyan›n en büyük gereksinimi olan enerji yataklar›n›n bu-lundu¤u bir co¤rafyada yer alan ülkemizde demokratikleflmeyi engelleyip halk›-m›z› tehdit etti¤i,

Dünyan›n sahip oldu¤u k›t kaynaklar karfl›s›nda; enerji kaynaklar›n›n yöneti-mi ve denetiyöneti-mi için ülkeyöneti-miz co¤rafyas›nda komflu ülkeleri iflgal edip, savafl ve ka-os ortam› yaratarak, açl›¤› gözyafl›n› ve ac›y› hâkim k›ld›¤›,

toplumsal ve ekonomik olarak geliflim yolundaki en büyük tetikleyici güç üre-tim olmas›na karfl›n Türkiye ekonomisini üretemez k›ld›¤›; Üreüre-timdeki d›fla

ba-¤›ml›l›k ve afl›r› borçlanmay› artt›rarak Türkiye’nin siyasi ba¤›ml›l›¤›n› da pekifl-tirdi¤i,

küreselleflme ad› alt›nda Dünya’ya dayatt›¤› ekonomik ve siyasi programlara ra¤men kapitalizmin büyük bir krize girmesini engelleyemedi¤i,

• Kapitalizmin kendi do¤as› gere¤i kendi krizini üretmeyi sürdürdü¤ü,

• Bu krizin Türkiye’yi sosyal, siyasal ve ekonomik olarak her yönüyle ve de-rinden etkiledi¤i,

• Dünyadaki ve Türkiye’deki bu ekonomik krizin biz mühendisler, mimarlar, flehir planc›lar baflta olmak üzere, beyaz ve mavi yakal› tüm emekçileri iflsizli¤e mahkûm etti¤i bir dönemde yap›lm›flt›r.

2 inci Co¤rafi Bilgi Sistemleri Kongresinde:

• Tarihte ilk defa, bundan 3500 y›l önce Mezopotamya’da yaflamlar›n› sürdü-ren ve dünyan›n ilk medeniyetini kuran Sümerler döneminde N‹PPUR kentinin harita bilgileri, topraktan üretilen kil tabletler üzerine kay›t edilerek, Co¤rafi Kent Bilgisinin, üretilmesinin, ifllenmesinin, saklanmas›n›n ve iletilmesinin ilk ad›m›-n›n at›ld›¤› belirtilmifl;

• Co¤rafi Bilgi Sistemlerinin köklerinin 1950’li y›llara uzand›¤›, 1980’lerden

sonra dünya gündemine oturdu¤u ve 1990’l› y›llar›n bafl›ndan itibaren de tüm dünyada ve Türkiye’de bilgi toplumu olma yönündeki çabalar›n temelini olufltur-du¤u vurgulanm›fl;

• Ülkemizde 1990’larda ilk ad›mlar› at›lan CBS çal›flmalar›n›n Baflbakanl›k Ge-nelgeleri uyar›nca 2003 y›l›ndan beri de Devlet Planlama Teflkilat› Koordinasyo-nunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü sorumlulu¤unda k›saca eylem 47, ey-lem 36, eyey-lem 75 diye adland›r›lan Türkiye Ulusal Co¤rafi Bilgi Sistemi (TUCBS) oluflturmaya yönelik alt yap› çal›flmalar›n›n sürdürüldü¤ü; bu çal›flmalar›n merke-zi idarenin çok önemli kurulufllar›, büyükflehir belediyeleri, üniversitelerin katk›

ve kat›l›mlar› ile yürütülmekte oldu¤u dile getirilmifltir.

Farkl› disiplinler aras›ndaki paylaflma ve dayan›flma zeminlerinin gelifltiril-di¤i, sosyal ve kültürel etkinliklerle de renklendirilen kongre sonucunda afla¤›-daki hususlar›n kamuoyuna sunulmas› karar alt›na al›nm›flt›r.

Türkiye’de 94’ü devlet, 45’i vak›f olmak üzere toplam 139 üniversite bulun-maktad›r. ÖSYM’nin verilerine göre, Türkiye’deki yüksek ö¤retim kurumlar›nda ö¤renci say›s› 2008-2009 akademik y›l›nda yaklafl›k 3 milyonu bulmaktad›r. Mü-hendislik ve mimarl›k fakültelerinde ise 105 bin 900 ö¤renci kay›tl›d›r. Her sene yaklafl›k 20.000’in üzerinde mezun verilmektedir. Ancak tüm bu süreç, e¤itim-üretim-istihdam dengesi gözetilmeden iflletilmektedir.

Bir taraftan alt yap›s›z yeni üniversitelerin aç›lmas›, di¤er taraftan hiçbir bilim-sel araflt›rma ve inceleme yap›lmadan ö¤renci say›lar›n›n art›r›lmas› ve bunun ya-n›nda ikinci e¤itimin aç›lmas› e¤itim sistemindeki sorunlar› daha da artt›rmakta-d›r.

Oysa ülkemiz e¤itim sisteminde, araflt›ran, sorgulayan; bilimi teknolojiye, tek-nolojiyi uygulamaya dönüfltüren daha donan›ml› ve nitelikli mühendislerin, mi-marlar›n yetifltirilmesi ilkesi ivedilikle hayata geçirilmelidir. Böylece üniversitele-rimiz bilimsel bilgiyi üretme mekânlar› olmal›d›r. Yetifltirdikleri mühendisler, mi-marlar, flehir planc›lar› ülkemizde Co¤rafi Bilgi Sistemi/Kent Bilgi Sistemi gibi ül-ke düzeyindeki projeleri ül-kendi öz güçleriyle, yaflanabilir gelecek için birlikte çal›-flarak gerçeklefltirebilmelidirler.

CBS Politikalar›n›n gelifltirilmesi, kurumsallaflma ve dil birli¤i

Günümüzde insan›m›za dair do¤ru politikalar›n üretilmesine olan gereksini-min yan›nda, toplumun ça¤dafl ve kaliteli hizmet beklentilerinin artmas›, bilgi tek-nolojileri ile birlikte CBS/KBS alan›nda da yeni ve köklü yap›sal de¤iflimleri zorla-maktad›r.

Oysa bugün ülkemizde e¤itimden, uygulamaya; tasar›mdan yat›r›ma; veriden bilgiye kadar birçok alanda “CBS/KBS Kaosu”nun yafland›¤› gözlenmektedir.

“Ulusal CBS Politikalar›”n›n gelifltirilmesi ve CBS/KBS’nin kurumsallaflt›r›lmas›

bugün bir zorunluluk haline gelmifltir.

Yerel ve ulusal düzeyde iletiflim a¤lar› üzerinden veri paylafl›labilen ve her

dü-zeyde kullan›c›n›n yararlanabilece¤i CBS/KBS altyap› hedeflerinin öncelikle ger-çeklefltirilmesi gerekmektedir.

Türkiye için, uluslararas› anlamda Co¤rafi veri standartlar›na uyumlu konum-sal veri taban› oluflturularak, uluslararas› düzeyde veri de¤ifliminin gerçekleflebil-mesi için ülkemizdeki CBS veri yap›lanmas›n›n yine uluslararas› ortak dille uyum-lu hale getirilmesi gerekmektedir.

CBS’nin ülkemizde Farkl› disiplinler taraf›ndan kullan›lmas› nedeni ile ortaya ç›kan CBS/KBS terminolojisindeki kavramlara yönelik dil karmaflas› da sona erdi-rilmelidir.

Önümüzdeki y›llarda Web servisleri ile veri de¤ifliminin mekânsal veriyi üret-me ve yönetüret-me süreçlerinde büyük kolayl›klar sa¤layaca¤› görülüret-mektedir. Eylem planlar›nda yer alan ve çal›flmalar›na bafllan›lan E-devlet uygulamalar›nda hedef-ler birlikte çal›fl›labilirlik kurallar›na paralel olarak yeniden gözden geçirilmeli ve yeniden belirlenmelidir. Ülkemizin konumsal veri altyap›s›, birlikte ifllerlik anla-m›nda ülke düzeyindeki ilgili tüm sektörlerin iflbirli¤ini sa¤layacak ve istemcile-rin arad›klar› veri ve servislere eriflim olana¤› sunacak dinamik biçimde olmal›d›r.

Standartlar, birlikte çal›flabilirlik

CBS e¤itiminde Dünya’daki akreditasyon koflullar› da dikkate al›narak, CBS e¤itiminin tüm e¤itim-ö¤retim düzeylerinde disiplin alt›na al›nmas› amac›yla, üni-versitelerin programlar› yeniden gözden geçirilmelidir. CBS/KBS’ye iliflkin meslek içi e¤itim ve kat›l›m belgesi verme çal›flmalar›nda konunun uzman› bilim insanla-r›ndan ve deneyimli uygulamac›lardan mutlaka yararlan›lmal›d›r. TMMOB bu e¤i-tim çal›flmalar›nda bir standart ve eflgüdüm sa¤lamal›d›r.

Yetki sahibi ve Ar-Ge niteli¤ine de sahip bir “Co¤rafi Bilgi Sistemleri Enstitü-sü” ülkemiz için art›k bir ihtiyaçt›r.

Kamu kurum ve kurulufllar›n›n kendi amaçlar›na uygun olarak derledi¤i veri-ler di¤er kurumlar›n gereksinimveri-lerini yeterince karfl›lamamaktad›r. Birlikte çal›fla-bilirlik ilkesinin gerçeklefltirilebilmesi amac›yla standartlar›n belirlenmesi, verinin üreten kurum taraf›ndan güncellenmesi ve di¤er kurumlar ile kullan›c›lara sunul-mas›, ülkenin tamam›n› içerecek “Co¤rafi Bilgi”nin bir an önce tamamlanmas› ge-rekliliktir.

CBS veritabanlar›n›n ortaklaflt›r›lmas› ya da birbirlerine uyumlu hale getiril-mesi konusunda somut ad›mlar at›lmaya bafllanm›fl olmakla birlikte bu konudaki çal›flmalar h›zland›r›lmal›d›r.

TUCBS kurum organizasyonlar›, veri modelleri, servis çerçeveleri ve di¤er standartlar›n kamu kurumlar›n›n yan› s›ra üniversite ve özel sektörün de katk›s›y-la ivedilikle gelifltirmeye de aç›k okatk›s›y-lacak flekilde belirlenmesi gerekmektedir. Kay-nak israf›n›n önlenmesi ve yaflanabilir bir gelecek için uygulanabilir kararlar›n ç›-kar›lmas› için TUCBS’ye iliflkin yasal ve teknik düzenlenmeler bir an önce tamam-lanmal›d›r.

Merkezi ve yerel yönetimlerde, CBS/KBS flubeleri yayg›nlaflt›r›lmal›, CBS/KBS projelerinin ve faaliyetlerinin (veri toplama, derleme, güncelleme vb.) gerçeklefl-tirilmesini sa¤layacak yeterli norm kadrolar oluflturulmal›, üniversitelerle kurum ve kurulufllar›n daha fazla iflbirli¤i yapma olanaklar› sa¤lanmal›d›r.

E-Dönüflüm Türkiye Projesi Kapsam›nda Haz›rlanan rapordaki “K›sa Dönem Eylem Plan›nda (KDEP) yer alan eylemlerin acil eylem plan›ndaki kamu yöneti-minin yeniden yap›land›r›lmas›, kamu hizmetlerinde etkinli¤in sa¤lanmas› ve va-tandafllara yönelik hizmetlere iliflkin eylemler ile bir bütünlük içinde olmas›na dikkat edilmifltir” vurgusu çok önemlidir. Ne yaz›k ki siyasi iktidarlarca, Ülke kal-k›nmas›na ve geliflimine yönelik haz›rlanan pek çok ciddi ve önemli raporlar›n ya-flama geçirilmesi için hiçbir ciddi ad›m at›lmam›flt›r.

Yeni yasal düzenlemelerin yap›lmas›, tüzük ve yönetmeliklerin eksiksiz uy-gulanmas› gereklili¤i

Günümüzde, nüfusun yar›s› kentlerde yaflamaktad›r ve kentli nüfus oran›n›n art›fl›, Dünya’da ve Türkiye’de özellikle tar›msal alanlar üzerinde büyük bask›lar yaratmaktad›r. Kentlerin planlanmas›nda do¤al, kültürel, çevresel de¤ere, afet ris-kine duyarl› do¤a ve insan› birlikte ele alan bir yaklafl›m ve bütüncül, yaya önce-likli, toplu tafl›ma a¤›rl›kl›, kimlikli kentler yaratmaya dönük bir süreç benimsen-melidir. Bu nedenle çevre koruma ve arazi kullan›m planlamas› konusunda kök-lü, tutarl› politikalar›n gelifltirilmesi için CBS kullan›m›n›n gereklili¤i ortaya ç›k-maktad›r.

Ulusal Konumsal Veri Altyap›s› (UKVA) için, baflta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü, Harita Genel Komutanl›¤› gibi temel veri sa¤lay›c› kurumlar olmak üzere, ilgili tüm kurumlar ve taraflar›n, UKVA’n›n bir an önce hayata geçirilebil-mesi ve yaflat›labilgeçirilebil-mesi bak›m›ndan, yeni yasal düzenlemelere tabi olmalar› ve ye-niden yap›land›r›lmalar› gerekmektedir.

Mekânsal Bilgi Sistemi, 3402 say›l› Kadastro Yasas›nda, Co¤rafi ve Kent Bilgi Sistemleri 5216 say›l› Büyükflehir ve 5393 say›l› Belediye Yasalar›nda yer almakta olup, idarelere sadece “kurmak” görevi verilmekte ancak teknik ve idari altyap›

standartlar›n› belirleyen ve kurumlar› zorlayan baflka herhangi bir yasa bulunma-maktad›r. Bu yasal boflluk en k›sa sürede giderilmelidir.

Di¤er taraftan tüm kamu kurum ve kurulufllar›n›n, büyük ölçekli (1/5000 ve daha büyük) harita yap›m›nda belirli standartta üretimini zorunlu k›lan yürürlük-teki Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeli¤i’ne (Bakanlar Ku-rulu onay› ile 15.07.2005 tarihinde yürürlü¤e giren BÖHHBÜY) göre veri üretme-leri; veri üretim maliyeti, buna ba¤l› sonuç ürününün do¤rulu¤u, güvenilirlili¤i ve bilgilerin birlikte kullan›m› aç›s›ndan büyük önem arz etmektedir.

BÖHHBÜY ile 27 A¤ustos 2008 tarihinde yürürlü¤e giren Tapu Planlar›

Tüzü-¤ü hükümlerine uygun standartta üretilen bilgilerin yer alaca¤› Kent Bilgi Sistem-lerinin oluflturulmas›n›, iflletilmesini ve yaflat›lmas›n› zorunlu k›lan; planl› plan-s›zl›¤› önleyecek, parçac› yaklafl›mlar› ortadan kald›racak ve yetki da¤›n›kl›¤›na

son verecek TMMOB ve bilefleni meslek odalar› ve bilim insanlar›n›n kat›l›m› ve katk›lar› ile oluflturulan ‹mar Kanunu De¤ifliklik Tasla¤›’n›n ivedilik ve öncelikle yasalaflt›r›lmas› gerekmektedir. Bu süreçte parçac› yaklafl›mlardan kaç›n›lmal›d›r.

Bu yasa ile imar planlar›ndan parselasyon planlar›na, bunlar›n temel altl›¤›

olan hâlihaz›r haritalardan kadastral ve jeolojik haritalara, teknik altyap›lar›n pro-jelendirilmesinden yap›m›na ve iflletme haritalar›na, konut, ticaret, sanayi, kamu hizmet yap›lar›n›n ruhsat eki, mühendislik ve mimarl›k projeleri kapsam›nda üre-tilecek tüm bilgilerin Türkiye Ulusal Co¤rafi Bilgi Sistemi veri taban›na uygun bir biçimde üretilerek birlikte kullan›m›n›n sa¤lanmas› da hedeflenmelidir.

Birlikte çal›flabilirlik, üç boyutlu kent modelleri, do¤al afetler

Kentlerdeki altyap›ya iliflkin (yol, su, kanalizasyon, elektrik, do¤algaz vb.) pro-jelendirme, yap›m, bak›m iflletmeleri ve ilgili kurumlar›n koordinasyon çal›flmala-r›nda CBS/KBS art›k tart›fl›lmaz bir gereksinimdir. Ayr›ca günümüzde teknik alt yap› kadastrosu için yasal bir düzenlemenin yap›lmas› öncelikli bir zorunluluktur.

Birlikte çal›flabilirlik kültürünün geliflmesi, ulusal ve uluslararas› projelerde Farkl› disiplinlerin bir arada olmas› projelerin baflar›s›n› ve niteli¤ini art›racakt›r.

Ayr›ca topluma örnek bir model oluflturacakt›r.

Ülkemizde CBS/KBS alan›nda tan›ml› bir yasa olmamas›na karfl›n baz› yerel yönetimlerin CBS/KBS alan›nda dünyaca kabul edilen veri üretim ve paylafl›m standartlar›na paralel uygulamalar›n› belirli bir noktaya getirdikleri gözlemlen-mektedir. Yerel yönetimler; merkezi idareler ile birlikte çal›flabilirlik ilkesini ha-yata geçirme noktas›nda kongrede sunulan ‹zmir Büyükflehir Belediyesi ve Konya Büyükflehir Belediyelerinin çal›flmalar›n› örnek alarak, benzer flekilde yönlendir-melidirler.

Yerel yönetimlerin yürütecekleri geliflim projeleri ve halk›n bu projelerin ka-rar sürecine kat›l›m›n› gerçeklefltirilebilmesi için üç boyutlu CBS ve üç boyutlu Kent Modelleri, gerek karar vericilere ve gerekse son kullan›c›lara görselli¤i çok yüksek ve anlafl›lmas› çok kolay haritalar sunmakta, analiz ve sorgulamalar›n ya-p›labilmesine olanak sa¤lamaktad›r.

CBS ve Uzaktan Alg›lama, erozyon sahalar›n›n, sulak alanlar›n, orman sahala-r›n›n, k›rsal ve kentsel yerleflmelerde geliflme yönlerinin ve kaçak yap› alanlar›n›n izlenmesi ve de¤erlendirilmesi do¤al kaynaklar›n özellikle de tar›m alanlar›n›n ve-rimli kullan›m› ve afet erken uyar› sistemlerinin oluflturulmas› konular›nda önem-li uygulama olanaklar› sa¤lamaktad›r. Ancak, gerçeklefltirilen uygulamalar›n gere-ken kalite ve standartlarda olabilmesi, örtüflen alanlarda tekrarl› çal›flmalar›n önü-ne geçilebilmesi ve böylece ülke kaynaklar›n›n daha do¤ru ve verimli kullan›labil-mesi için kurumlar ve disiplinler aras› iflbirli¤ine önem verilmelidir.

CBS’de veri eksikli¤i ise hala temel problemlerden biri olmaya devam etmek-tedir. Küresel ›s›nman›n getirdi¤i sorunlar›n belirlenmesi çal›flmalar›nda s›kl›kla baflvurulan uzun dönemli meteorolojik verilerin sa¤lanmas›nda ciddi sorunlar ya-flanmaktad›r. Bu sorunlar›n giderilmesinde meteoroloji istasyonlar› say›s›n›n ve

da¤›l›m›n›n gözden geçirilmesi ayr›ca önem içermektedir.

Ülkemizde do¤al afetler nedeni ile çok fazla say›da can ve mal kay›plar› olmak-tad›r. Bu afetlerden en önemlileri deprem, sel-su bask›nlar› (taflk›n alanlar›), or-man yang›nlar› ve heyelanlar olarak s›ralanabilmektedir. ‹klim de¤iflikli¤i sonu-cunda ülkemizde gelecek y›llarda daha da büyük sorunlar›n yaflanaca¤›, k›y›lar›n ve k›y› kentlerinin su alt›nda kalaca¤›; bu noktada CBS/KBS’ye olan gereksinimin çarp›c› bir biçimde karfl›m›za ç›kt›¤›, di¤er yandan kent yönetimlerinin ça¤dafl yö-netimlere eflde¤er yeniden yap›lanmalara gitmesi gerekti¤i ve afet yönetiminin en önemli paydafllar›ndan olan Merkezi ve Yerel yönetimlerin birlikte çal›flabilirli¤i-nin sa¤lanmas› ertelenemez bir zorunluluktur.

Özel sektörün de birlikte çal›flabilirlik modelinin olmamas›ndan çok olumsuz yönde etkilendi¤i tart›flmas›zd›r. Burada da “gizlilik” konusu ve birçok kurumun internet üzerinden, istenen kalite ve özelliklerde veri da¤›t›m› yapamamas› en te-mel sorun olarak gündeme girmektedir.

Bilgiye do¤rudan eriflme, yerelde birlikte çal›flabilirlik

Kongrede, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü’nden Türkiye’nin her ilinde, il-çesinde ve köyünde güncel, do¤ru ve güvenilir kadastral bilgilere do¤rudan erifl-me gereksinimleri dile getirilmifltir. Bu durum CBS/KBS çal›flmalar›nda kamu ya-t›r›mlar›nda temel veri niteli¤ini tafl›yan kadastral verilerin yenilenmelerine ve güncellenmelerine öncelik verilmesi zorunlulu¤unu ortaya koymufltur. Özellikle belediyelerin bu yöndeki taleplerinin ilgili bakanl›klara iletilmesi sa¤lanmal› ve birlikte çal›flabilirli¤in hukuki altyap›lar› birlikte gelifltirilmeli, TKGM’ne bu yön-deki ifller için gerekli yetiflmifl özel e¤itimli eleman ve yeterli kaynak sa¤lanmal›-d›r.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü, ‹l Genel Meclisleri ve ‹ller Bankas›n›n birlikte çal›flabilirli¤i Kent Bilgi Sistemleri’nin temel altl›klar›n›n oluflturulmas›

aç›s›ndan önemli bir ad›m olacakt›r.

Sonuç olarak “Yaflanabilir Gelecek ‹çin” önemli bir araç olan ve “Birlikte Çal›-flabilirlik” kültürüne katk› sa¤layan CBS çal›flmalar›n›n, emek ve toplum yarar›na, do¤ay› koruma ve kullanma dengesi gözetilerek gerçeklefltirilmesini diliyor, say-g›lar›m›z› sunuyoruz.

Benzer Belgeler